15 Декември, 2022 14:50 5 672 52

Делян Добрев загуби делото "Кумгейт" срещу Елена Йончева

  • делян добрев-
  • елена йончева-
  • дело-
  • съд-
  • кумгейт

Евродепутатката не изнася неверни факти, а изказва негативни оценки, реши съдът

Елена Йончева не е увредила Делян Добрев, говорейки за скандала "Кумгейт" в Хасково през 2017 г. Това е окончателното решение на съда по делото за вреди, заведено от човека на Бойко Борисов срещу тогавашния депутат от БСП, а сега евродепутат Елена Йончева. Софийският градски съд отменя решението на първата инстанция, с която Йончева беше осъдена да плати 7000 лв. обезщетение за 7 от 16-те си изказвания, възприети от Добрев като омерзяващи и обидни, видя вестник "Сега" в съдебните регистри. Актът на градския съд е окончателен.

Скандалът "Кумгейт" се разрази покрай разкритията на Йончева, че Добрев е съдействал за назначаването на свои роднини и приятели - т. нар. "дрийм тийм", в община Хасково.

Изказванията на Йончева

Софийският районен съд приема заключение на експертиза по делото, че в резултат от вредоносното деяние, Добрев е получил нарушение във вестибуларната функция, сърдечна аритмия, повишили са се стойностите на артериалното му кръвно налягане, както и са се появили данни за наличие на смесено тревожно депресивно разстройство. Според заключението заболяванията са в резултат от стресогенни социални обстоятелства, които съвпадат като период с изказванията на Йончева. На първа инстанция тя беше осъдена да плати обезщетение на Добрев заради твърдения, че "на ключови позиции са назначени бивши партньори... на г-н Добрев във фирми и сдружения, в които е извършвал финансова дейност, работил по европрограми, това са двамата заместник-кметове, ще видим на ключови позиции кум и кума, на финансови позиции роднини и всички те са обвързани с източване, всъщност с разпределение на общински и държавни ресурси... Искам да кажа, че е направена една схема действително за разпределение на общински и държавни средства, която вероятно не е само в Хасково";

Тя обяснява още, че моделът "Добрев" се състои от три части. Първата е наглата. Наглата - това е назначаването на вече свои кумец, кум, кума, зет, първа братовчедка, на ключови позиции в общината. Това законът не забранява. Втората част е нарушаване на закона. В общината са назначени хора, първо които не отговарят на изискванията за държавен служител. Тези хора са част от "дрийм тийма" на г-н Добрев. И трето - създадена е група, икономическа групировка в общината, която насочва към 12 определени фирми общински, държавни и европейски средства...

"Не е проблемът, че има зет, първа братовчедка, няколко кумове, кумци и т.н., а че всички тези хора са били бизнес партньори с г-н Добрев и всъщност през тях, с тяхно съдействие и през въпросния зет, всъщност се източват общински, европейски, държавни средства... Става дума за една голяма, един кръг от фирми, които обслужват нечии интереси, тук трябва да се копае по-дълбоко", казва още Йончева.

"Големите обществени поръчки за саниране се печелят от определени фирми, свързани с властта. В Хасково например последната поръчка за саниране от юни 2017 г. при участие на 130 фирми, 10 блока от 11 са спечелени от роднинско-приятелския кръг на областния координатор на ГЕРБ, за което имаме документи и сме ги представили в прокуратурата", обявява тя и от парламентарната трибуна. Според нея моделът в община Хасково е модел за това как функционира ГЕРБ и в други общини.

Съдът: Всеки има право на мнение, било то и отрицателно

Градските съдии Здравка Иванова (председател и докладчик), Цветомира Кордоловска-Дачева и Десислава Чернева обясняват, че не е противоправно да се изказват мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи някого, когато името му се коментира във връзка обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Според съда мненията и оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност, тъй като те са само коментар на факти, които наистина се са случили. В случая изказванията ѝ не са нито обида, нито клевета.

"В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства, по смисъла вложен в закона. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства", пишат съдиите и допълват, че изявленията на Йончева са израз на правото ѝ свободно да изразява собствено становище по определени въпроси от обществено значим интерес.

Съдът признава, че коментарите на Йончева са негативно натоварени. Но те засягат като цяло политиката на ГЕРБ. "Става въпрос за лична оценка на коментатора по злободневни проблеми, свързани с начини на разпределение или разходване на средства от фондове и програми", продължават магистратите. И напомнят, че както Йончева, така и всеки друг гражданин има право на лично мнение, било то и отрицателно.

Градският съд приема, че допустимите граници за критика на публичните и особено на политическите фигури, в сравнение с частните лица, са много по-широки. "Изявленията на Йончева, че по искане на областния координатор на ГЕРБ (Добрев, б.а.) са назначени на ключови позиции роднини, кумове, бивши съдружници и съученици, че е извършена безскрупулна и нагла схема за подчиняване на общината на един роднинско-приятелски кръг, че става дума за липса на морал и за проява на пълно безсрамие, по мнение на въззивния състав представляват оценъчни съждение, а не обидни квалификации, тъй като се касае за изразено безспорно негативно мнение по обществени, политически значими въпроси", се казва още в съдебния акт.

Напомня се и становище на върховния съд по друго дело, че "политиците са приели доброволно една публична роля, която изисква от тях да подлагат на критика поведението и действията на другите политически субекти и държавни органи, като по този начин ги контролират в интерес на обществото, което предполага да са в и по-голяма степен настоятелни, настъпателни и безкомпромисни. Те, от своя страна, съзнателно и неизбежно се излагат на близкото наблюдение и критика на своите политически опоненти, на журналисти и на цялото общество, което налага и да проявяват по-висока степен на толерантност, да са готови да бъдат обект на оценка и критика в по-висока степен от частните лица, включително чрез използване на различни художествени езикови и изразни похвати“.

Според градските съдии не може да се направи и категоричен извод, че здравословните проблеми на Добрев са се обострили заради изявленията на Йончева, а не заради напрегнатата му работа като политик по принцип.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    21 96 Отговор
    Заради Милиончева и фалшивите и доноси в ЕП.не влезнахме в Шенген!!!

    Коментиран от #5, #10, #20, #39, #51, #52

  • 2 Правилно

    78 12 Отговор
    решение !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 цербер

    14 30 Отговор
    ...срещу тогавашната депутатка от БСП, а сега евродепутатка- Елена Йончева.
  • 5 Да бе да...?!

    68 10 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    ,,Според съда мненията и оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност, тъй като те са само коментар на факти, КОИТО НАИСТИНА СЕ СА СЛУЧИЛИ."
  • 6 манов

    65 13 Отговор
    Как не е пукя--- тоя герберас нагъл подмазвач цялата област страда от кумгейта
  • 7 Корумпето с цялата му рода

    74 12 Отговор
    Бългаски мафиотски модел
  • 8 Зевс

    72 11 Отговор
    Щом тя е невинна, значи асковската джука трябва да се разследва може би?
  • 9 мъкаааа

    59 9 Отговор
    "Кумгейт" ,пищофгейг,пачкигейт,клюлчегейт,шкафчегейт,апартаментгейт,асансьоргейт,мисгащигейт,Барселонагейт ИТ.Н.Все гейтове.
  • 10 Каскет

    62 14 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Не ни допуснаха в Шенген не заради ончева, а заради Каскет Гешев!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Няма такава държава !

    51 8 Отговор
    Интересно кой им издава диагнозите на шайкаджийте.Едно към едно с къдравата Сю.Сега разбирам,защо Габровски го изтапанчиха за кандидат премиер.Корупцията в здравеопазването е най-голямия бич.Всеки подсъдим, веднага го изкарват инвалид и прочее.
  • 13 Бърньо

    49 9 Отговор
    хем лъжец , хем крадец !
  • 14 Гацо

    45 7 Отговор
    Тоа боцуняк се е издул от пиение...
  • 15 Каскета

    30 5 Отговор
    Да каже нещо или пак момчето е невинно
  • 16 Има ни пак

    37 7 Отговор
    Тоя хамстер с увисналите бузи е голяма драка и чепатляк! Кога ще обясни защо бензина не е 2 лева?
  • 17 Логика

    32 3 Отговор
    Делянчо е завършил методистки университет в САЩ. Религиозен. Със стипендия. На каква цена? Или с каква мисия? Ама какво ли разбирам аз?
  • 18 Гертруд

    21 6 Отговор
    ГЕРП вече не е на власт и от тях нищо не зависи. Меси стана шампион с требъл - избори и сега може да отпътува на санаториум в Банкя като млад пенсионер.

    Коментиран от #28

  • 19 Време,най- после

    23 6 Отговор
    малко справедливост
  • 20 А сега обясни

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    на прост, български език, какъв е келепирът ни от шенгеня? Да не са ни отрязали квитанцията за Рая? А бе може ли да сте толкова наивни?! Тея съществуват само от паразитиране на другите народи и територии. Измами, грабежи и лицемерие.
  • 21 Никой

    16 5 Отговор
    Според доктор смърт ,който е дал тази медицинска оценка за този човек,той отдавна трябваше да е в отвъдното. От 5 годишната сага се вижда "раболепното " може и финансово,но не доказано,боже опази.няма корумпирани съдии в правосъдната ни система ,не, на софийския районен съд. Отдавам го на слабата компететност на магистратите сложили накриво превръзката на Темида върху очите си.
  • 22 Алооо

    27 8 Отговор
    Добрев ,е торба с боклуци и лъжи...
  • 23 Емигрант

    32 7 Отговор
    Този е загубил сега не само делото, той е загубил някъде в детството си достойнството, почтеността, честността и уважението, все качества които отделят човека от овцата !
  • 24 Българин 🇧🇬

    33 9 Отговор
    Отново поздравления за Елена Йончева , че вместо да си гледа рахата в Брюксел , тя продължава все пак се занимава с родната картинка !
  • 25 Комуновирус

    7 11 Отговор
    Ало,редакцията,той не е "загубил":делото защото не е ответник. Просто делото е прекратено поради липса на законови основания за неговите искания.
  • 26 Даниел

    21 6 Отговор
    Демек изказванията отговарят на истината!
    Българският Фалконе има ли да каже или направи нещо по случая,па макар и да има само обосновани съмнения??!!
    Дани Йончева направи обшествено достояние целия случай с факти и доказателства.
  • 27 Каун

    27 5 Отговор
    Той "гейта" продължава вече два мандата!Тоя и крадливата му рода чрез гербавия си "кмет" опоскаха всичко...Хасково си го имат за ДелянДобрево!
  • 28 Тц!

    19 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гертруд":

    80% от общините са техни.Там става голямото лапане, начело със София.Тулупа му дреме на шапката.За това и тия от ДПС непрекъснато реват,че техни кметове и членове ги проверява полицията.Битката тепърва предстои.
  • 29 Милиончева

    9 10 Отговор
    Еврогейското депутатство прави чудеса!
  • 30 НЯКОЙ

    17 1 Отговор
    Време е мут..те да започнат да получават удари по му....трите, с добро не става, няма отърване от кърлежите !
  • 31 Биволъ

    10 19 Отговор
    А относно Елена Йончева. Не я боготворете. Същата изтегли кредит с посредничеството на Цветан Василев за 2,5 млн.лв от КТБ. С парите си определи във фирмата си месечна заплата от 12 хил.лв.и си купи двустаен апартамент на улица "Велико Търново" до Докторската градина в София. Фирмата фалира,парите не се върнаха. Бяха препрани през някакви офшорки. От там и прякор Елена Офшоркова.Хайде със здраве!

    Коментиран от #36

  • 32 пипероси

    19 7 Отговор
    ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ОПЪНАТИЯ ЧАДЪР ОТ КАСКЕТА НАД ОПГ ГЕРБ. И ДА, ВЯРНО Е, ХАСКОО Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ПРЕСТЪПНИКА ДОБРЕВ. МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ,БЛАГОЕВГРАД ПРИ ПРЕСТЪПНИКА КАМБИТОВ СЪЩО БЕШЕ ИЗЦЯЛО ЗАВЛАДЯН ОТ ОПГ ГЕРБ. И ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ИСКАТ ОТНОВО ДА УПРАВЛЯВАТ. ДО ЕДИН СА ЗА ЗАТВОРА. АКО ИМАШЕ ЧИТАВА ПРОКУРАТУРА, ДЕЛЯН ДОБРЕВ ОДАВНА ДА Е В КИЛИЯ.
  • 33 Гатьо Гатев

    8 6 Отговор
    Този педи има ментални проблеми,гласът му също го задължава да изглежда мъж.
  • 34 Бико

    11 8 Отговор
    Най-големите крадци в България са комунистите. Всички работещи предприятия след 10.11.1989 г. бяха им дадени без пари или уж приватизирани от тях( с голи облигации и жълти стотинки). Това го извърши другарят Луканов. Сега всички работещи в България са експлоатирани от тези вълци в овчи кожи. Елен Йончева като "приятелка" в леглото на Станишев пътуваше на космически разноски по горещи точки на света да прави репортажи,които дори CNN не си позволяваше. Червен сайт за комунистически отрепки.
  • 35 Минева

    9 5 Отговор
    Това корумпе е и гьонсурат
  • 36 Анонимен

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "Биволъ":

    Че кой връща кредит на фалирала фирма бе глупако? Теглен кредит да не е същото като влог на пари които фалиралата фирма върна на каменоделеца Рашидов, а на обикновените българи им каза да пият по една студена вода ! А ти защо ползваш за НИК име на издател, знаеш ли, че подлежиш на съд ако не си получил разрешение от собственика за ползването ? "УМНИК" !
  • 37 Минева

    6 6 Отговор
    Това корумпе е и гьонсурат
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 4 Отговор
    Аз се чудех, защо на тоя са му изпъкнали очите, а то щото го обидила Елена Йончева! Горкият Кумчо Вълчо от Хаскивю! - Кумчо Вълчо, защо са ти такива големи очите? - Видях много евросредства за крадене. - А защо са ти жълти ръцете? - Пожълтяха докато ги броя. Е, хайде честито за делото. Една добра новина.
  • 41 истина

    3 3 Отговор
    Факти пак изопачаване нещата,,делото е ПРЕКРАТЕНО.СПРЕТЕ СЕ МАЛКО И ПИШЕТЕ ИСТИНИ.
  • 42 Стъки

    6 2 Отговор
    Една от ултра подлогите на Вожда
  • 43 ГОЧО БУЛГУРА

    3 2 Отговор
    ДОБРЕВ ОТ. ТЕБЕ. ПО. ГОЛЯМ
    КРАДЛЬО. И. ЛЪЖЛЬО. НЯМА.ВИДЯ. СЕ. И. ПО. ДЕЛОТО
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 тая

    0 2 Отговор
    Оставка
  • 48 МАНАФСКИ

    3 0 Отговор
    Софийският районен съд приема заключение на експертиза по делото, че в резултат от вредоносното деяние, Добрев е получил нарушение във вестибуларната функция, сърдечна аритмия, повишили са се стойностите на артериалното му кръвно налягане, както и са се появили данни за наличие на смесено тревожно депресивно разстройство. .....
    АМИ ТОЙ И ПРЕДИ ТОВА СИ БЕШЕ ТАКА...... ПЛАЩАШЕ НАЕМ НА МАЙКА СИ.... И КОЙ ЗНАЕ КАКВО ДРУГу И Е ПРАВИЛ...... НА МАЙКАТА СИ ДЕ....
  • 49 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    XА, добър ден ! От няколко месеца една рециклирана кариера се натрапва в медиите ,предоплен вчерашен булумач претендиращ за бъдеще
  • 50 Артилерист

    2 1 Отговор
    Всички от ГЕРБ са като Делян Добрев: нагли, крадливи, лъжливи - уличници!
  • 51 много прост човек си!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    повече и от боко, когото Елена Йончева ПОНЕ ДВА ПЪТИ ОСЪДИ (от съда на борисов) за лъжа, но с ЛЮБЕЗНОТО безучастие на нашите ИДЕАЛНИ медии, на това не са дава гласност.
    Не се учудвам, че такъв е изходът и към делата с продавача на краставици на хасковския пазар издутия добрев.

    Помните разправиите на Йончева с далавери симеонов БАЛЕВСКИ, който и сега твърди, че границата ни с Турция е непробиваема. Е, КАК МИСЛИТЕ??????? При това далавери се беша зарекъл, че ако не е прав, ще си сложи релса на врата и ще се хвърли от моста в Бургас!!!! Къде е сега???? Защо забравихте за ниего.

    И в библията пише - по делата им ще ги познаете.
    Хората се преценяват по делата, а не по това как боко ви е казал, като ви е лепнал 5 лева на челото (пари от бюджета, тоест от нашите).
    Моля ви, бъдете по-разумни..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове