Last news in Fakti

19 Декември, 2022 07:53 4 591 56

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

  • миграция-
  • бойко борисов-
  • фронтекс

Какво показва статистиката?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграцията към България не е имало и тя е била "нулева", припомня БНР, проверявайки фактите.

По време на брифинг, който се провежда ден преди официалния отказ на Нидерландия и Австрия за присъединяване на България към шенгенското пространство, Борисов коментира мигрантския натиск към страната. В отговор на журналистически въпрос в 15,38 мин. той заявява:

"Преди две години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграцията и всички даваха за пример България как се справя с опазването на шенгенските граници."

Също така, той припомня трагичните инциденти с полицаи в опит да спрат нелегални мигранти от последните месеци. Коментира критично смяната на кадри в МВР от последния редовен вътрешен министър Бойко Рашков. Спира се и на разследването на британската телевизия „Скай нюз“ и западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи стрелят и раняват сирийски гражданин, в опит да влезе от Турция в България.

Какво показва статистиката?

Официалната статистика на МВР за незаконната миграция показва, че преди две години, през 2020 година – периодът, за който говори Борисов, са заловени 3486 нелегални мигранти – число, което е далеч от нула.

Мигрантите са задържани на вход на държавната граница, на изход без регистрация и установени във вътрешността на страната. Данните показват, че най-много са тези, хванати вътре в страната, тоест тези, които успешно са преодолели оградата на границата и граничните патрули.

Действително, в сравнение 2022 година, през 2020-а заловените мигранти са около четири пъти по-малко. До 5 декември тази година са задържани 14 794 нелегални мигранти – отново на вход на държавната граница, на изход без регистрация и незаконно пребиваващи в страната.

Официалната статистика показва, че пикът на мигрантския поток в страната е бил през 2015 година – 30 548 души. През следващите години броят им постепенно спада, като достига най-ниското си ниво през 2019 година – 2184 души. След това тенденцията се обръща и започва повишение, като през 2020 година скокът е близо с 60% в сравнение с година по-рано, а през 2021-ва – с три пъти повече в сравнение с предишната година.

Последният доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, показва, че през първите единадесет месеца на тази година са установени повече от 308 000 незаконни преминавания на външните граници на Европейския съюз. Това представлява увеличение от 68% в сравнение със същия период на миналата година и е най-високото ниво от 2016 г.

Маршрутът през Западните Балкани остава най-активният, с 45% от всички разкрития за незаконно влизане на територията на Европейския съюз. Пътят тръгва от Турция, преминава през Средиземно море, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария и достига Австрия, Германия, Швеция, Дания. Едно от разклоненията на този мигрнтски път е през България.

На второ място след западнобалканския маршрут се нарежда централносредиземноморският маршрут. Досега от началото на годината броят на разкритите нелегални преминавания на границата се е увеличил с 49% спрямо 2021 година до близо 94 000. И при двата маршрута до Западна Европа се забелязва спад в активността след 2015-а и 2016 година и постепенно покачване в последните години. За сметка на тях, останалите мигранстки маршрути – през Западното Средиземноморие, Западна Африка и Източната граница, отбелязват спад.

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че през 2020 година, когато той все още е бил министър-председател, е имало нулева миграция, е НЕВЯРНО. Официалната статистика на МВР за периода показва, че в тази година са установени 3486 нелегални мигранти. След 2015 година се очертава тенденция на спад в броя на нелегалните мигранти, заловени на вход, изход или във вътрешността на страната. Най-ниската отчетена точка е през 2019 година, след която тенденцията се обръща и започва постепенно покачване, като през въпросната 2020 година се отчита 60 на сто ръст в сравнение с година по-рано. Подобна тенденция се забелязва като цяло и на ниво Европейски съюз, като се вземат предвид данните от най-използваните от нелегалните мигранти маршрути за достигане до Западна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сменям си ник-а

    72 8 Отговор
    Според мен тоя е взимал парите и нищо не е обявявал.
    Ето за това е била- нулева
  • 3 Сменям си ник-а

    72 6 Отговор
    И още нещо.
    При управлението на Бойко колко българи напуснаха страната
  • 4 Оня с коня

    76 9 Отговор
    Бе този перманентен лъжец,от толкова лъгане почна да се обърква и вече и съм да си вярва .Не е истина какв безсрамец
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Леля Гошо

    65 11 Отговор
    Моля спрете да публикувате лъжите на този зловонен цирей.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тоя Лъжец (от Банкя) Пак сее изтъпани на

    62 7 Отговор
    няколко страници, но лъже едно и също, само повтаря!! Изпразниму се Торбата с Лъжите!! Крадецо, идва и твоя край!!

    Коментиран от #19

  • 10 Разбирач

    64 6 Отговор
    Толупът пак лъже на едро.
  • 11 Да, бе

    58 7 Отговор
    Кога тулупа е казвал нещо вярно! И защо не го питат как не са ни взели в шенген при тая нулева миграция.
  • 12 Буха ха

    52 4 Отговор
    В наше село на необоснованите твърдения им викаме лъжи.
  • 13 Един

    52 5 Отговор
    перманентен лъжец и социопат !
  • 14 Този освен, че не

    43 5 Отговор
    обича да чете книги, сега доказва, че не е в час и с цифрите НЕ ГИ РАЗПОЗНАВА !

    Коментиран от #15

  • 15 Само

    38 4 Отговор

    До коментар #14 от "Този освен, че не":

    лилави пачки и кюлчета разпознава !

    Коментиран от #21

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 6 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е ХИПЕР ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ ДВУЛИЧНИК КРАДЕЗЦ МУТРА ПРЕСТЪПНИК
  • 17 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    33 3 Отговор
    А НА ЛЪЖЛИВИЯ ПРАЗНОДУМЕЦ КОЙ МУ ВЕРВА.........??????????
  • 18 граничар

    37 4 Отговор
    ма що си правите труда да проверявате - без да съм чел знам ,че лъже
  • 19 Не се ли сещаш,

    33 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тоя Лъжец (от Банкя) Пак сее изтъпани на":

    че една лъжа повторена няколко пъти в България не сто пъти, само няколко става истина сред стадото от овце ? Този измамник има подкрепата само на такива простаци за които не трябва дори лъжите да се повтарят, стига да са изговорени от Тиквата ! Затова и сме бедни, защото сме проста нация !
  • 20 АРЕС

    35 4 Отговор
    Ако някой не е виждал лицето на лъжеца,крадеца,предателя и тн.да види снимката.Това е Боко Българоубиеца,съдбата на то изр.... е много жестока и не само за него ,ами и за целия му гнусен род.Възмездието ще е брутално.
  • 21 И това не ми

    22 3 Отговор

    До коментар #15 от "Само":

    се вярва да разпознава, струва ми се, че има само зрителна представа от ОБЕМ или КОЛИЧЕСТВО .....
  • 22 Макс

    34 5 Отговор
    На всеки е ясно, че Борисов лъже винаги и за всичко .Това е болестно състояние , защото той си вярва , не съзнава че лъже. Гербаджиите да се погрижат за менталното му здраве , за своето също, защото го прихващат като вирус. Никога ГЕРБ !
  • 23 Фен

    7 31 Отговор
    Вярно е, че това, което ни докара Рашков, до сега не е било!

    Коментиран от #28, #30

  • 24 Красимир Петров

    34 4 Отговор
    Тиквата е най-големият лъжец в историята на България.

    Коментиран от #25

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Красимир Петров":

    ИСТИНА
  • 26 Дааа

    27 4 Отговор
    И не забравяйте, че докато четете този коментар, мутрата еднокнижник някъде яко лъже.
  • 27 Мутри вън

    27 5 Отговор
    Какво вярно е казало лицето Бойко Борисов до сега,та и сега? Сутрин едно,на обяд друго,а вечер каквото е казвал,го отрича! Луд та му лесно,дето има приказка! И този луд е блокирал държавата с безумното си налудничаво его! Толкова е нахален,че няма накъде повече!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Е кво толкова е станало

    19 4 Отговор
    Послъгва си и това е. Да не забравяме какво го е научил учителя му от Правец.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 За 36 години властване

    17 3 Отговор
    правешкия глупак не можа да събере толкова много подигравки колкото банкянската тиква за 10-12 години ! Този пожарникар удари яко в земята всички рекорди по глупост които постави Тошо от Правец !
  • 32 Тома

    13 3 Отговор
    Значи и за кмета на Симитли е вярно
  • 33 Глас от Отвъдното

    10 2 Отговор
    Бочка, не ги слушай, дядовото! Лъжи си колкото ти душа сака! Дума дупка не прави!
  • 34 Ник

    13 2 Отговор
    Лъжец,крадец,контрабандист луд за връзване Боко от Банкя
  • 35 Ама

    6 8 Отговор
    На фона на засилващата се миграция,през 2020 си е била направо нулева,ОБРАЗНО КАЗАНО.Или хората приемат нещата както им изнася--ако харесват ББ, ще намерят за какво да го похвалят,ако решат да критикуват--ще преувеличават нещата и ще го оплюят.Миграцията при Борисов --намаляваше--факт.При Кирил Петков НАРАСТВА,какво не е ясно?!
  • 36 Рая

    7 15 Отговор
    Въпреки агресивните лъжи на платените писачи от ДБ и ПП факт е, че толкова много мигранти, като сега, никога не е имало в България. За това трябва да сме"благодарни" на Рашков, който съкрати състава на МВР и Гранична полиция и на тези, които назначиха този крадлив, лъжливи и нагъл некадърник. Това са Радев, ПП и ДБ.

    Коментиран от #50

  • 37 Лукреция

    6 1 Отговор
    Вярно е- Симеон и Мария Луиза бяха превърнати в Багдад и Дамаск. А на петъчната молитва пред Баня- Башъ чаршията изглеждаше като пазарен ден в Басра.
  • 38 Бивш гербаджия

    11 4 Отговор
    Бойко не се показвай повече братко. Народът не те иска да те види и слуша. Ти и твоите лакоми придворни ни докараха до това дередже на мизерия и ни оправи с 200. Скрий се някъде с деси докато дойдат изборите. Ние с бюлетините ще спечелим изборите. Кротко сега.
  • 39 Артилерист

    10 1 Отговор
    От приказките на Борисов може да се състави доста обемиста енциклопедия на лъжата.
  • 40 Гост

    9 1 Отговор
    бойко - царя на лъжата!!!
  • 41 ммм

    8 2 Отговор
    този не е за студиата а за психиатрията а и тези около него подлоги също ,Докато не си получат заслуженото тези мафиоти и крадци няма да има оправия И ХОРА -НАРОДЕ РАЗБЕРЕТЕ НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ НЕ СЕ ПОТДАВАЙТЕ ЧЕ ТЕЗИ ЩЕ ДООНИЩУЖАТ ХУБАВАТА НИ РОДИНА ЗАЩОТО ДЪРЖАВНОКТТА ВЕЧЕ Я СЪСИПАХА ,

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Дофтур

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "ммм":

    Прав си. Но д-р Гълъбова заяви,че в неговия случай медицината е безсилна!
  • 43 Фикри

    2 4 Отговор
    ВЯРНО Е, било не лъже.
  • 44 Чудя се

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "ммм":

    Защо хората говорят наизуст,без факти,без доказателства.Истината е,че стандартът на живот при ГЕРБ беше много по-добър,строеше се,имаше развитие.Бяхме започнали да се отделяме от дъното.Сега има база за сравнение.Освен,ако не си от приятелско-роднинския кръг на ПП,нещата са назад.И не ми казвай,че те не са виновни,защото са виновни.

    Коментиран от #46, #51

  • 45 Язе вервам.............

    2 3 Отговор
    На Боко
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 байгън с колелото

    4 1 Отговор
    Простият ипонтаджия мутрата забрави,че въведе откритият лист за да не ходят журналисти да снимат мрежата и сега страдат и жителите по границата да отидат до Елхово и да се върнат в селото си им трябва открит лист ЗАТВОР за сикаджииската Мутра
  • 48 Вярно

    1 2 Отговор
    Вярно е
  • 49 Ужас

    2 0 Отговор
    "Действително, в сравнение 2022 година, през 2020-а заловените мигранти са около четири пъти по-малко." Т.е, през 2020г., някой е спечелил четири пъти повече.
  • 50 Ужас

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Рая":

    А някак си, не ти ли минава през ума, че движението на незаконни мигранти е било регулирано с цел печалба? Съответно тези групи не влизат в статистиката, но пък....пълнят нечий джоб.
  • 51 Ужас

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Чудя се":

    Извинявай за въпросчето! Ти на планетата Земя ли живееш?

    Коментиран от #53

  • 52 Болярин

    1 2 Отговор
    Ако статистиката е на Бойко Рашков, то от тия 308 000 хил. мигранти 300 000 трябва да са били ... марсианци, но виненките са му пречи ли да ги различи !
  • 53 ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ужас":

    на на тая земя живеят нормални хора !!!
  • 54 ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ

    0 1 Отговор
    на на тая земя живеят нормални хора !!!
  • 55 Нашийник

    3 0 Отговор
    "... лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение..."
    ------------
    Т.е, излъга. Както обикновено. Убедил съм се, че тоя тапир не може да диша, без да лъже. Гъзолизците му са същата стока, примери всеки може да даде от реалния живот. Не от измислените и манипулирани анкети и пропаганда в медиите. В частност, "Факти".
  • 56 Чуков

    2 0 Отговор
    Означава ли,че Борисов е лъжец?
    Веднъж излъжеш лу,оставаш лъжец завинаги
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове