20 Декември, 2022 07:11 1 733 17

Обсъждат 4 предложения за увеличаване на минималната заплата

  • заплата-
  • депутати-
  • мерки

Заседание на парламента

Парламентарната социална комисия ще обсъди на извънредно заседание четири законопроекта с предложения за промени в Кодекса на труда между първо и второ четене.

На 8 декември в пленарната зала беше одобрен на първо четене внесен от Корнелия Нинова и група народни представители проект за изменения в Кодекса, според които минималната работна заплата за следващата календарна година не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца.

Сметките на вносителите сочат, че за 2023 година това означава 850 лева най-ниско възнаграждение.

Четирите проекта, които депутатите от социалната комисия ще обсъдят за второ гласуване днес, са на ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“.

Внесеният от ГЕРБ-СДС проект предвижда брутната минимална работна заплата за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за предходната година.

Предложението на „Продължаваме промяната“ гласи, че брутната минимална работна заплата за страната се определя поне веднъж годишно, като не по-малка от 50 на сто от средната за страната за последните две тримесечия, за които има данни от Националния статистически институт. Вносителите дават пример, че ако се използват за база последните две налични тримесечия април-септември 2022-ра година, минималната заплата би трябвало да е 868 лева или 48,6 на сто от средната към септември 2022-ра.

Проектът на БСП залага редакция на приетия на първо четене текст, като вместо до 31 ноември 2022 година се записва, че до 31 декември 2022 година Министерски съвет определя минималната заплата за 2023-а като не по-малка от 50 на сто от средната за страната за предходните 12 месеца.

Според проекта на „Възраждане“ минималната заплата се определя в срок до 31-и октомври на текущата година и не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна за предходните 12 месеца и не по-малко от минималната заплата за предходната година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    21 0 Отговор
    За да е нормален стандарта на живот у нас - депутатската заплата с всички екстри и добавки, трябва да е колкото две минимални заплати. И за тия които ще кажат че депутатите ще въртят далавери и ще краднат - те и сега го правят

    Коментиран от #7

  • 2 Дам

    10 0 Отговор
    Минималната2000 евра нали ще ни се плаща в евро се бедни ли ще стоим

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сома

    7 6 Отговор
    Увеличението на минималната заплата в България цели единствено повишаване на осигурителния праг,което води след себе си много фалити. Минималния осигурителен праг като се вдига е нормално работодателите да дават минималната заплата или нещо около нея, защото държавата ги скубе жестоко и вместо да дава повече на работника работодателят е принуден да задържа ниското му заплащане и да дава все повече пари на държавата-мащеха.
  • 5 аноним

    4 7 Отговор
    пенсиите вдигайте, заплатите не са интересни
  • 6 Така е

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дам":

    ще стане, нали сме в ИЯРЕМ 2 !
  • 7 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Идея":

    Тогава още днес ще гласуват с абсолютно мнозинство минимална заплата от 4 000 лева:)
  • 8 БрехБре

    12 0 Отговор
    Тая минимална заплата направо излезна златна.От два месеца я дьвчат и немогат да я решат колко да бьде.Но техните заплати много бьрзо ги вдигнаха и взеха решение.По това си личи че те не мислят за този обикновен народ.

    Коментиран от #9

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "БрехБре":

    Чрез МРЗ,вкарват в рамка,Бюджета на ....държавата си и определят харчовете по търтеите си и пчеличките -работнички,недосегаеми бг.От това ,което си прочел би трябвало,като списваш да имаш мнение ,кое предложение е най -изпълнимо в тази ситуация.......Не видях такова мнение,Ганчооо овци,защо???Според мен единственото приемливо и разбиращо проблемите на държава бг мнение,е на гроб!Мога да ти обясня защо,но скоро ще излизам,а и като те чета.....толкоз ще разбереш.....
  • 10 Ани

    14 0 Отговор
    Минималната работна заплата в Румъния от януари 2022 г. е 1130 лева. Не Ви ли е срам крадливи политици да взимате над 10000 лева заплата и да обяснявате как за простия народ нямало пари???
  • 11 Жак

    6 2 Отговор
    Зеления чорап тихомълком вдигна месечната заплата в президентството с 1000 лева. Наглец!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нагледно как се гърчи червей

    3 8 Отговор
    Като собственик на бизнес, съм твърдо против! Хейтъррите и бездделниците са ЗА, с довода, като неможеш да плащаш и осигуряваш работа, затваряй! Само, че всички забаравят, че България не е Америка и тук сме шепа народ, със силно ограничен пазар и възможности! Размера на пазара, условията, цените които клиента може да плати за даден продукт и услуга, не отговарят на претенциите на кааллпазаните, бббезделниците, бббезработните, нееууките и ррооомите! При мен има много умни и кадърни, усигурени на максималния праг, но и много неееууки, за които минималната им е много! Я сега тия каалллпазани и беззздделници, да си представят, че отидат на лекър или автомонтьор, или за електричарски услуги за дома, и цената им е по ТРИ, щото да покрием техния калллпппазанлък(да седиш и незнаеш, ама да взимаш басси и заплатата), дали ще могат да си позволят услугата? Разбира се че не, има пазар и пазарни цени за стоките и услугите! Ние хората изграждащи бизнес по честен път, неможем да продаваме над пазарните ценови изисквания, за да плащаме повече, просто няма кой да ни купи прпдукта и от там фалит, толоз, толкова е просто! Е има фирми приближени на държавата, които правят каквото си искат, но държавата им плаща с нашите пари, на нашия бизнес. Ние като заминем, как държавата ще плаща на тия фирми и високи пенсии, от къде и кой ще я захранва? С тоя въпрос, се надявам на всички да ви стане ясно, че ПП, Киррчо и Кокккорчо, не са бизнесмени, не са били и няма да бъдат, хаббер си н
  • 16 безпартиен

    5 3 Отговор
    Каква е разликата от времето преди 10.11.1989 когато ЦК на БКП определяше заплатите в страната и сега когато ги определя НС или МС???Разликата е,че сега заплатите се определят от децата и внуците на тези определяли я преди 10.11.1989!!!!!!Всяко административно определяне на заплати е най-прекият път към повишаване на цените на стоки и услуги!Това определяне няма нищо общо с пазар на труда и касае единствено тези получаващи заплати от държавен или общински бюджети!Всички останали работещи в частния сектор и само осигуряващи се ще трябва да повишат производителността на труда си при повишените цени на енергоносителите за да покрият разликата в осигуровките за бюджета!С тези вноски в бюджета се издържат 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи бюджетни заплати,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без трудови навици и професионална подготовка ц..гани!Какво икономически обосновано предложение имат тези,когато нито високи технологии нито производство на стоки с висока принадена стойност има у нас?Нали сме конкурентни единствено с произведените зърнени храни и работата на ишлеме в леката промишленост!Свежи пари в държавата влизат единствено от работещите зад граница и от заеми взети от ЧАСТНИ банки!

    Коментиран от #17

  • 17 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "безпартиен":

    Поздрав от папата, че се издържат 2.3 млн.пенсионери! Това е лъжа! Дрънканици за електората! Апропо,ние се самоиздържаме по 2 направления. 1. От наличието таван на пенсиите. 2. От смъртта най вече през зимните месеци на много пенсионери. Техните пенсии са в общият кюп и се преразпределят. 3.Не случайно през месец юли, средата на годината се прави така нареченото осъвременяване на пенсиите. Точно парите на моите братя и сестри, хванали пътя към небето се използват за увеличението на пенсиите. Стига сте лъгали хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове