Last news in Fakti

21 Декември, 2022 08:39 3 424 33

Превзехме Одрин: Българи изкупиха местата в хотели и ресторанти за Нова година

  • одрин-
  • нова година-
  • резервации

Музикантите добавиха българска музика към репертоара си, а готвачите - български ястия към менюто

Българските граждани, които задоволяват нуждите си от дрехи до храна от северозападната провинция Одрин, предпочетоха граничния град и за новогодишните тържества, като не оставиха празни места в хотелите и ресторантите, които бяха резервирали дни по-рано, съобщи dnes.bg.

Броят на българите, пътуващи до Одрин за пазаруване, се увеличава с всеки изминал ден. Сега гражданите на съседната държава планират да прекарат новогодишната нощ в Турция, споделят представители на сектора, цитирани от вестник „Хюриет”.

Музикантите добавиха българска музика към репертоара си, а готвачите - български ястия към менюто, тъй като интензивността, която се наблюдава в хотелите и ресторантите, се очаква да продължи и в новогодишната нощ.

"Има голям интерес от страна на българските граждани към всички бизнеси в Одрин. Отделихме 10% капацитет за българи в нашето заведение, което сега е изцяло запълнено", каза Бурак Джансевер, управител на ресторант в града.

Междувременно българите се стичат и на местните пазари и улици в Одрин, за да пазаруват. Те отсядат в хотели, които са резервирали дни преди това, и пазаруват в продължение на два-три дни.

При голямото търсене от страна на хиляди българи хотелите в Одрин достигнаха 100-процентова заетост, каза Бирхан Дидин, служител в хотел в региона. Българските граждани съставляват 90% от клиентите на пазарите, казват търговците в региона.

Общината дори проведе обучение за общуване с българските граждани, като раздаде турско-български речник за пазаруване на служителите на пазара и на персонала, работещ в общинските предприятия.

С неотдавнашно решение от 27 юли на българските посетители беше разрешено да пребивават в страната за максимум 90 дни без визи. Целта на този ход е да се привлекат повече туристи от съседната страна, което ще даде тласък на приходите в твърда валута на Турция.

Въпреки това турските граждани все още трябва да получат виза, за да посетят България.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю.кортес

    20 8 Отговор
    В Одрин дигнаха цените. За пазар вече не се връзва сметката.
  • 2 кокорчовата микроминималистична заплатка

    20 7 Отговор
    както върси скоро само ще поискате ердоган за султан

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сега нашите в хотелите

    20 8 Отговор
    Като запукат сленина и чесън и ще уплашат неграмотните туземци!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами

    54 1 Отговор
    Като видях цените на българските хотели за новогодишната вечер.. 4 до 7хиляди лева...
    И аз бих отишъл в Одрин.
    Нашите се оляха.

    Коментиран от #21

  • 7 немо

    37 2 Отговор
    Абе за какво ви е Одрин, друго си е да строшиш 10 бона във Велинград, да покажеш, че си баровец...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 плевен

    18 4 Отговор
    Тъпо заглавие от най- умният от Факти. Хората отиват да си изкарат весело , а а този тук се прави на интелигентен с исторически препратки, които само ще ги накарат да се гледат накриво.
  • 10 Не ривети

    33 12 Отговор
    за турските граждани, че им трябвало виза. Инак съвсем ще станем разграден двор. А това от тяхна страна не е от обич голяма, чиста практичност е. Подпомагаме турската икономика.
    За 33г. продажните ни политици превърнаха България от райска градина в отходна яма. И още драпат да я досъсипят.

    Коментиран от #12, #23

  • 11 будилникът

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "кокорчовата микроминималистична заплатка":

    Събуди се от розовия си блян! Някои просто са отскочили до родината-майка по празниците.
  • 12 Тя щото нашата много цъфти та

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Не ривети":

    Подпомагаме тяхната. Как я подпомагаме с 2,5 млн пенсионери? Капка в морето.
  • 13 Генерал Георги Вазов

    8 9 Отговор
    Още ме помнят там!
  • 14 Баровец

    15 1 Отговор
    Мислех да посрещна Нова година в Лас Вегас , но компанията започна да ме гледа подигравателно , все едно съм скъсаняк , и реших да се присъединя към тях , във Велинград ! Да ме видят , кой съм ?
  • 15 Кольо

    4 4 Отговор
    минали покрай Българите
  • 16 Доко

    14 1 Отговор
    Въпреки всичко повечето българи ще си останат в къщи за празниците, както всяка година. На едни парите не им стигат за хляб. А на други за автомобил. Всеки избира ,къде да ходи според портфела си, който за повечето от народа ни е празен благодарение на местния политически и еничарски корпус върлуващ от 1989г. до днес.
  • 17 А НЕ БЕ...

    6 0 Отговор
    ..лето у византийците зиме у османлийците
  • 18 Априлско въстание

    4 13 Отговор
    Предатели! Подпомагате икономиката на нашия вечен враг Турция Купувайте от малките магазинчета тук, за да не фалират и да гладуват семействата им. Едрият бизнес в България е жесток и безпощаден - другият наш най-голям враг. Не се наплюскахте.

    Коментиран от #26

  • 19 Така сме ний…

    4 4 Отговор
    Още веднага след Освобождението, голяма част от българите, горчиво съжаляват! Та, така и до днес.
  • 20 Свобода или Смърт

    7 0 Отговор
    Превзехме Одрин, оле! Превзехме Одрин, оле! Превзехме Одрин, оле! Оле Оле Оле!!! Българи, Юнаци!!!!
  • 21 Хотелиер

    0 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Ами качеството е скъпо. Ако искаш да си като прошляците, прав ти път в Одрин. Тук ще са истинските патриоти и ценители на качествената храна и истинското шоу
  • 22 Б.Делчева

    2 0 Отговор
    От първи октомври като останете без газ ще ви видя тогава къде ще ми ходите!!!!!! каза го г-н Сидеров по телевизията на истината.С ушите го чух!!!
  • 23 Българските турци

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Не ривети":

    Турците с двойно гражданство си влизат и излизат в Бг и ЕС когато си искат и както си искат и почти всички които ходят често притежават ресурси с бг.произход аренда,наем и др. тоест не принасят някакъв допълнителен икономически принос ! Ако вдигнете визите за турските граждани ще ви скокне веднагически зимният туризъм... тоест всички зимни курорти по българските планини ще са пълни с богати турци и зиме и лете ! Българите не знаят търговската предприемчивост и всички живеят в димна завеса от "робски" комплекси и патриотични заблуди !

    Коментиран от #25

  • 24 Еййй малко

    1 6 Отговор
    са ни били 500 години!!! Защо ли са умирали Българи за свободата ни когато из.не.кяри за да спестят някой лев наливат пари в турската икономика
  • 25 Това

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    За робския комплекс го кажи отчитайки поведението на Турция към Гърция!!! Нищо добро няма в Турция...дори и баклавата им не струва.

    Коментиран от #27

  • 26 А ти от къде мислиш

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Априлско въстание":

    Зареждат малките ти магазинчета? Значи викаш ние да пълним гушата на малкия магазинер, а той да пълни гушата на турците? Да нямаш малко магазинче?

    Коментиран от #31

  • 27 Че същото важи и за гърците

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Това":

    В интерес на истината, при тях робският комплекс е най-изразен.
  • 28 Гост

    8 0 Отговор
    Браво на комшиите, а нашите ТЪРГАШИ ще си скубят косите от завист!
  • 29 Българските турци

    10 5 Отговор
    Турците могат да ходят на гръцките острови без визи ! Без визи ходят в Сърбия, в СМ,в Косово,Черна гора,Босна и Албания и минават транзитно през Бг.Много е баламско да си до държава с 90 милиона жители които напират да идат някъде по разлчно...да ядат , да пият , да се веселят и харчат пари ...а вие сте се опълчили и браните Шипка ! Не бойте се няма да идват да ви...ядат а ще идват за да ги доите вие !...Истинският прототип на Алеко категорично не би постъпил така !!!
    Те точно това е "малоазиатската фобия" на българина...Изкарайте си главите от тази "История славянобългарская" и се огледайте наоколо си...Живеем вече в 21 век и никой не може да ви напада за щяло нещяло...Отърсете се от предразсъдъците и комплексите си и ще видите че и хората около вас не са с нищо по лоши или по добри от вас..Само слабите и жалките плюят или злобеят!
    За съжаление страшно сте натровени и адски сте облъчени все от мними "братушки" и фалшиви приятели или покровители...Ние турците знаем че на този свят няма "вечна дружба" както няма и вечна вражда ! Затова ние не мразим...дори когато се бием на бойно поле ...род родина,вяра и семейство са святото ни а дадената ни дума е като клетва !...

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Ха ха

    0 5 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Когато някой поставяйки вярата като нещо важно ми говори да видя,че сме 21 век ме напушва смях!!! Каква вяра те гони.... вярваш още в Корана,аллах и други измишльотини!?! Това ви е проблема на шалва.рестите ,че каквото ви каже имама го правите без да мислите!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Кирил

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "А ти от къде мислиш":

    Нямам малко магазинче. Занимавам се с друг вид работа. Но малките магазинчета определено едва оцеляват. Преди Нова година и преди много други празници, имаме обичай да купуваме хляб, бисквити, кисело мляко, нещо сладко и портокали и ги слагаме в торбички, които разнасяме из квартала - слагаме ги до кофите за боклук с касови бележки, за да видят, кога са купени. Когато се връщаме, няма нито една торба. Представи си, колко хора се хранят от боклуците. А ние купуваме тези неща именно от малки магазинчета, за да помогнем и на тях.
  • 32 1453

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Чета ви коментарите и си мисля,абе всичко е вярно и логично което пишеш обаче проблема е че българина е кон с капаци.Мрази и ненавижда всичките си съседи и все те са криви...
  • 33 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Само облъчени с атеизъм и содомогоморщина могат да се хилят на сериозни неща! Вие си летете към марс...ние още не бързаме !...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове