22 Декември, 2022 08:09 2 030 53

Еколог: Под 10% от колите причиняват над 80% от замърсяването в София

  • георги стефанов-
  • еколог-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • коли

Според Стефанов транспортът е голям проблем, но е най-замърсяващият източник в този период на годината е изгарянето на твърди и битови горива – въглища и дърва за огрев

Еколог: Под 10% от колите причиняват над 80% от замърсяването в София - 1

Забраната за влизане на замърсяващи коли в центъра на София ще има положителен ефект, но са нужни мерки за цялостното им премахване.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime екологът Георги Стефанов.

„Проблемът е тежък и много продължителен. Като експерт и гражданин съм положил над 15-годишни усилия да се подобри ситуацията“, отбеляза експертът.

Проблемът е широкоспектърен – той е от градско планиране и устройство до дългосрочни стратегически документи и целево финансиране, политическа воля, личен пример.

„Главният проблем е свързан с цялостно планиране на преодоляването на това предизвикателство“, подчерта екологът.

По думите му анализите показват, че под 10% от колите причиняват над 80% от замърсяването. Според Стефанов транспортът е голям проблем, но е най-замърсяващият източник в този период на годината е изгарянето на твърди и битови горива – въглища и дърва за огрев.

Трябва да има политическа воля на национално ниво, категоричен е екологът.

Той посочи, че въпреки енергийната криза, сега е времето за инвестиции във възобновяема енергия, като в последните 10 години само тя устойчиво поевтинява.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 6 Отговор
    Под 10% от колите причиняват над 80% от замърсяването в София
    🤔🤔🤔
    А 100% от колите причиняват 15% от замърсяването
    🤔🤔🤔

    Коментиран от #21

  • 2 Дълъг Димо

    53 5 Отговор
    Колите са най-малкия проблем. Замърсяването е от фини прахови частици; ама те не са от модерния СО2 данък нали? Кога данчето, ми улиците за последно??

    Коментиран от #3, #30, #35, #45, #49

  • 3 Когато валя последния път!

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дълъг Димо":

    Галиба тогава!
  • 4 да де

    47 1 Отговор
    Интересно защо това замърсяване е само през зимата. Само тогава ли се движат тези 10% от колите които замърсяват или има нещо общо с горенето на твърди горива в печките и на първо място мръсните улици???

    Коментиран от #29, #41, #44

  • 5 Гаглей

    51 0 Отговор
    Екологе ела да те разхода по шекер махала, столюпино и да видиш кво се случва, нема кво да се диша. Кви коли те гонят тебе?

    Коментиран от #53

  • 6 хаберих

    27 2 Отговор
    На плажа:
    - Извинете, жена Ви хапе ли?
    - Не!
    - А може ли да я погаля?
  • 7 ТИРбушон

    48 2 Отговор
    Зелените терористи в акция!!! Нищо лично, просто бизнес.
  • 8 ...

    8 17 Отговор
    Жива да не бях, нормален човек се прокрадна да каже нормални приказки измежду "зелената" пропаганда. Евала.
  • 9 Огнян

    40 1 Отговор
    56% доказано замърсяване на въздуха е от битовото отопление,защото дървата са най-евтините!!!,с колко скочи чистата енергия? 400% газ,2026 тока ще е с 300%,ца какви пет лева ми говори тоя измикяр...
  • 10 Огнян

    15 4 Отговор
    Ще публикуват Само Еврапейски ценности..хаха
  • 11 Ястребовски

    18 0 Отговор
    Никой не може да ви даде онова, което аз ще обещая.
  • 12 ПСР

    26 1 Отговор
    Голям"експерт",няма що.Абе как не се гледа цялостно и мащабно върху купища важни проблеми в този занемарен и напълно неуправляем град,просто не се сещам.Да,автопаркът е стар.Знае се и защо.Да,старите ауспуси бълват въглеродни отпечатъци.Само че,те ли са топ-замърсителите?!Или немиенето на улиците-тотален прахоляк,кал,застояли локви и пр./чудесно се вижда,как почистващите фирми на Фандъкова,поливат платната,без да ги мият,но отчитат дейност и прибират милиони./Свръх застрояването пречи на естествените въздушни потоци.Свръх населението,което столицата не може да поеме,води до нескончаеми задръствания.Зеленината почти навсякъде се прероди в бетон.Отоплението,горенето на боклуци,което продължава....Мултифакторна генеза на мръсотията,но основно по вина на Общината,а не на хората,експерте.
  • 13 Бай Канур

    29 0 Отговор
    Ни съ прай ве мъпет. Всички знаем етноса на виновниците за замърсяването, знаем и за тоновете прах изнесени с калните гуми на техниката пи хилядите строежи. Баш автомобилите са ти виновни
  • 14 Краси Марков

    24 3 Отговор
    София има най-скъпите билети за градския транспорт сред страните от Балканския полуостров - Румъния, Турция, Сърбия, Македония, Албания, Босна, Черна гора. Тук е най-скъпо и ще го правят по-скъпо, но трябвало да сме и без коли!!!
  • 15 хах

    25 0 Отговор
    Как питам аз се определя кои коли колко замърсяват??? Хайде да се прави реално, а не само по годината на производство, това не е критерия!! И нали щеше да се премахне еко стикера...или пак интереси се пазят?!
  • 16 Г Стефанов Зелен Идиот!! Ромските

    21 1 Отговор
    Махали и всички квартали без Парно с какво се отопляват Зелен Идиот!!
  • 17 Само да попитам

    22 0 Отговор
    Абе що се правите на луди,същите коли се карат и лятото,защо тогава въздуха не е замърсен?Индианските квартали горят какво ли не,но само през зимата и тогава почват да ви пречат колите,които и без това караме все по-рядко.
  • 18 Иванчо+Марйка

    5 12 Отговор
    Дизелите и най-вече финните прахови частици, това са проблемите.
  • 19 Адам Хилтън

    18 2 Отговор
    Познайте тия 10% от колите кои са? На правителството и администрацията колите, дето са грамадни и свръхлуксозни, и си правят разходки с тях всеки ден за щяло и нещяло за сметка на данъкоплатеца, при положение че горят по 20 на 100 нафта. Ама сега ще видите как ще го извъртят че дядката който веднъж на седмица си кара Москвича бил тия 10%. хах
  • 20 Стъкмистика

    15 0 Отговор
    Свободно боравене с числа. Тези 10% да не са парни локомотиви ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Забравете България

    6 5 Отговор
    Убиват хора забравете за леки коли, убиват ни МВР, ГЕШЕВ и ДАНС,
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    12 1 Отговор
    аха това че горят боклуците на Европа не от значение,а какво замърсяване генерира войната в Украйна не за приказка ама и с това сме ок, само колите са проблема
  • 25 Пипи

    8 4 Отговор
    Най-голения замърсител е ТЕЦ Перник и Стомана Перник в съвкупност с Югозападния вятър!

    Коментиран от #48

  • 26 778

    6 2 Отговор
    Глупости
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 До еколога

    11 3 Отговор
    Не знам какъв еколог сте, щом за 15 г. не сте разбрали, че улиците трябва да се мият ежедневно. /така е било до 89 г./ Кметицата също не разбра това по други причини./в селата улиците се мият само от дъжда/. Пробвайте първо с хигиената и после затваряйте улиците.

    Коментиран от #36

  • 29 Я първо

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    cе кaчи нa Витошa юли меcец и погледни кaкво е нaд Cофия, пък поcле ще говорим. Вcичко е от избушените дизели. Aко в БГ cе въведе немcкия техничеcки преглед, 80% то тия ще ca нa трупчетa.
  • 30 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дълъг Димо":

    По-точно въпроса трябва да е къде са парите за миене на улиците?
  • 31 Сарс

    8 2 Отговор
    Спират тези 10% автомобили и София става най-чистата столица в света. Дали?
  • 32 Гостенин

    9 1 Отговор
    Той малко си противоречи - хем 10% от колите причиняват 80% от замърсяване, хем пък най-големият източник на замърсяването (т.е. останалите 20%?) са от отоплението на твърдо гориво!
    Кога най-накрая ще вземат да спират пушещите и смърдящи коли от движение (не само да не влизат в центъра на София)? Всяка втора или трета кола или пуши или смърди или и двете, защото тук и майсторите са на принципа "мани го туй бе, то инжинеро го е сложил за екология, не ти треба тая екология, без него колата шъ въри по-добре". ГТП продължава да е фиктивно и да се "мерят" емисиите при изключен двигател. И като мине един такъв таралясник и ти усмърдява жилището на н-тия етаж и през зимата и през лятото или пък ако мине покрай теб като пешеходец, после 5 минути продължаваш да се давиш, кашляш. Кога най-накрая ГТП ще се затегне и ще спира таралясниците от движение? То се слагаха камери, простотии и накрая всичко си е същото - минаваш ГТП все едно си теглиш билетче за паркинга на някой МОЛ.

    Разбира се, проблем са и боклуците/въглищата, които хората през зимата горят, за да се отопляват. Но защо примерно в една Германия, където масово все още се отопляват на нафта или дърва е чист въздуха и през зимата не смърди на печки? Защото има закони, изисквания и контрол! Годишно коминочистачът минава да почисти, да провери изгорелите емисии на котела и т.н. Нещата могат да се оправят, но трябва як контрол, което за жалост не виждам как ще се случи, защото "тука е така" и така се решават
  • 33 Азз

    8 0 Отговор
    ЕКС-перте,карал ли си кола в София?
    Имал ли си случай да преминеш няколко последователни светофари на един сигнал?
    Да си чувал - ти и тия плътени ку-ви в общината за зелена вълна?
    На всеки светофар поради малоумие хиляди коли спират и чакат,бръмчат на място,пушат...
    За хилядите камиони на хилядите строежи разнасящти прах по улиците?
    За амнайста употреба автобусите на грАДския транспорт?
    За печките по махалите горящи каквото им падне?
    Ама най-лесно е да вземем пари от най-бедните....
    Наглеци....
  • 34 Бате Гого еколого

    2 1 Отговор
    Ще казвам тук което ми е платено, Ем че ще ми плащат от вашите пари в интерес на глобите и зелената работа. И Зеленски е зелен ама му дават кинти. Кой не плаща е замръсник. Най екологични са скъпите дизели защото най добре ми плащат.
  • 35 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дълъг Димо":

    За първи път виждам правилен коментар. Всички се оплакват от замърсяването с изгорели газове от автомобилите, а всъщност основният и по-сериозен проблем е замърсяването с т.н. NEE - non exhaust emissions, разпрашени микроскопични твърди частици. Този проблем удобно се замита под килима…
  • 36 Еколога

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "До еколога":

    Я измии улиците (мият се през нощта) при минус 6 и гледай сутринта какво става! Стига глупости, за всичко трябват пари, ама това значи вдигане на данъците. Хората са го решили , я вижте Виена! Сняг вали три пъти повече , но никъде на се хвърля пясък, който колите да надробят на прах. Разпръскват химия и минават като изсъхне с метачката. Тука от паркирани НЕПРАВИЛНО коли по улицата ,снегорина не може да изчисти, ама на виновна ни е кметицата, ние сме невинни.
  • 37 Баш софиянец

    4 0 Отговор
    Този еколог дали знае, че основното замърсяванена въздуха в София идва от тайното горене на чуждестранни боклуци (впрочем забранени за горене в станите, от които идват). Ако са еколози като еколози, трябва много внимателно да разследват това тайно горене, защото има какво да се разледва.
  • 38 Перо

    1 4 Отговор
    Ами нещата са прости, да видят от Албания! Там е забранен вноса на по-стари коли от 5 г. и има строг годишен преглед! Освен това може да се въведат такси при влизане и излизане от София!
  • 39 Тото 1 и Тото 2

    1 1 Отговор
    По тази логика , ЕДИН човек от БАНКЯ , прави 90 % от ПРОСТАЩИНАТА в България ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Баш софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Преди 40 години парното беше на мазут, а къщите се отопляваха на въглища и дърва. Въздухът беше значително по-чист. Вярно, че сега колите са несравнимо повече. Но нощем налютващата миризма на изгоряло (и то не на гориво, а на нещо друго) е доста силна, пък денем я няма тая миризма (а колите са в движение). Понякога има и една жълтеникава мъглица, само нощем обаче. Просто забележете.
  • 42 Пет пари

    1 6 Отговор
    Трябва категорично и безкомпромисно да се забрани двигателите да работят при спрял автомобил. Масово колите бълват газове, докато са спрели.
  • 43 гост

    1 1 Отговор
    Ако парното е евтино и екологично, на газ например, тоава никой няма иска да гори въглища, за да се топли щом може да си врътне радиатора и готово. Никой нормално мислещ човек не би се занимавал с носене на чували, чистене на печки, пушек, миризма, ако не се гаврят от топлофикация с хората, а си ги таксуват колкото им е реалното потребление. Камините и печките ще останат като на Запад, за удоволствие да палнеш, а не да се топлиш основно твърдо гориво. Да не забравяме, че 20% от изгореното отива за отопление, останалото е загуба за жилището, това го умножете по всички позлватели на печки и си представете какво замърсяване се получава само заради измамите на Топлофикация. Нагло е, ама виж, герберите не пипнаха дружеството, даже го пазеха, макар че сметките на гражданите неоснователно растяха.
  • 44 Широко затворени очи

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Замърсяването не е само през зимата, но въпросът е колко са %те с които замърсяват кварталите "Факултето", "Христо Ботев", "Димитър Миленков", "Орландовци" и "Филиповци"! Че каквото се вижда в Гугле-то Еарт еколозите и общината още не са го гледали.
  • 45 Тя си знае

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дълъг Димо":

    Ти нея - данката не я гледай, тя си е напълнила кошниците и си натоварила каручката, още малко да избута и по живо по здраво, та в пенциика някъде из островите, то да беше само миенето, столицата е като лунен пейзаж след метеоритна буря, 20 метра няма равен участък и не разкопано или неразбито. Както беше казал Батето - за толкова време и с толкова пари, чисто нов щях да го направя тоя град, а защо не е нов - сещайте се!
  • 46 9999

    2 0 Отговор
    Поредния пишман еколог на хранилка към вносителите на нови коли.
  • 47 Емо

    2 0 Отговор
    А Полша въведе безплатен градски транспорт в окръжните градове, за да стимулира гражданите да не ползват автомобили. Фандъка и нискоинтелигентните същества в общината се напреварват на забрани и глоби, тормоз и заплахи. Личи си къде е Европа и къде е тъмна Индия.
  • 48 Габдулла

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пипи":

    А къде остави кариерите над Студена??
  • 49 Матракчи

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дълъг Димо":

    Мнооого отдавна при лошия социализъм улиците се миеха два пъти дневно,главните и кварталните.Остана само далечен спомен.

    Коментиран от #50, #51

  • 50 358

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Матракчи":

    Помня го това време. Беше удоволствие да се се разхождаш,дишайки чист въздух.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ми и аз го помня

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "358":

    Особено през зимата в районите с малките, стари къщурки, където нямаше парно и хората си горяха дърва и въглища. Минаваш опушен като колбас. За лятото дума няма - беше свежо, ама и малко коли имаше. Големи междублокови пространства, тук-там някоя кола и децата играят, а сега кола до кола и бой за паркиране.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове