Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Декември, 2022 21:42 1 519 36

В Рибарица ще бъдат настанени 82 деца, пострадали от войната в Украйна

  • рибарица-
  • деца-
  • украйна

Някои от децата са загубили родителите си или са били ранени

В тетевенското село Рибарица се очакват да пристигнат 82 пострадали от войната деца от Украйна следващата седмица. По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10 - 14 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк, съобщават от областната администрация. Някои от децата са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа.

Групата ще бъде настанена във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където в момента пребивават други 130 украински граждани. Очаква се децата да бъдат придружени от осем възрастни.

Още новини от Украйна

Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев е в координация с всички институции, ангажирани с посрещането, настаняването и дългосрочната грижа за децата и техните придружители. Той е в непрекъсната връзка с управителя на базата в Рибарица Лилия Недялкова, която е в готовност да посрещне групата, както и с директора на Българския Червен кръст в Ловеч Цветомира Георгиева, също веднага е заявила подкрепа.

Имаме готовност да съдействаме на новопристигналите, разполагаме с дрехи и обувки, които да предоставим, заяви Цветомира Георгиева. Тя допълни, че за началото храна в Рибарица има, преди дни от БЧК – Ловеч, са предоставили сто хранителни пакета по 10 кг, при нужда незабавно ще закарат още. Отделно от това са снабдили базата със 131 одеяла, 131 хигиенни пакета и 35 семейни пакета - прах за пране, шампоани, сапуни, от Върховния комисариат на бежанците към ООН. БЧК – Ловеч, има и дежурен екип, който може да реагира своевременно. На разположение са и двама психолози.

Оценка на нуждите на децата с цел адресиране на подкрепа, включително здравна, ще направи веднага след настаняването дирекцията „Социално подпомагане“ в Тетевен. Организирано е посрещането на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“, регистрирането на границата, в готовност да помогнат в първия контакт на децата с новата обстановка са от дирекцията „Социално подпомагане“ в Русе и БЧК – Русе.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    36 7 Отговор
    пострадалите деца от 2014 до 2021 от бандеровците в донецк и луганс къде ще ги настаним

    Коментиран от #9, #12

  • 2 ЛИЛИ

    32 5 Отговор
    А ВИЕ ПРАЩАИТЕ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ, УКРИТЕ ЩЕ ВИ ПРАЩАТ ПОВЕЧЕ БЕЖАНЦИ ДОКАТО НЕ ОСТАНЕ И ЕДИН УКРАИНЕЦ В УКРАИНА
  • 3 123

    29 9 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ , СМЪРТ НА ФАШИЗМА
  • 4 питащ

    29 4 Отговор
    И кой ще им плаща разходите, държавата ли. А за болницата във Варна няма пари да се плати тока, както и на пострадалите от наводненията. Срам и позор за българската държава. Да си украинец по това време.
  • 5 Адолф

    31 3 Отговор
    Ще им събера капачки и ще им пратя-нали така се прави сега,така спасяваме нашите деца!!!!!!!!!
  • 6 Баба Вуна

    24 7 Отговор
    Трябва да има полети от София до Вашингтон които да са безплатни за гражданите на Украйна.
  • 7 наблюдател

    9 28 Отговор
    Руската мърша държи да коментира....

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ФАКТи

    10 25 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Орките на разпутя не могат да не се изходят и тук. Русоробията е психично заболяване.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 отшелника

    18 11 Отговор
    ДЕЦА С ТЕЖКИ ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ ! И един ден ще разберат ,че половината българи са за Русия и психичните им проблеми на децата ще станат още по- тежки !

    Коментиран от #16

  • 12 А бе

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    У вас!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Забавно

    9 25 Отговор
    Това че местните орки плюят по бели украински деца, единствено показва, колко са низши, примитивни, душевно мръсни и болни русофилите....

    Коментиран от #27

  • 15 пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "А бе":

    няма проблем
  • 16 ХА ХА

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "отшелника":

    Не, тогава просто ще видят, че има и хора с по-тежки психични проблеми от техните и ще им олекне!
  • 17 КАТО ГИ ГЛЕДАМ

    20 4 Отговор
    не виждам нито ранени, нито убити. А децата на Донецк, които са загинали от фашистките снаряди красят с имената си АЛЕЯТА НА АНГЕЛИТЕ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 да мpат

    22 6 Отговор
    бaндеровските кoпеленцa!!! за българските деца в нужда никой не го е грижа!
  • 20 Силно се съмнявам,

    9 17 Отговор
    Че и с това ще се справим🤨
    Оскотелият български русороб-предател без се значението на думата "милосърдие" или "гостоприемство"🧐
    От това, което досега видях по отношение на бежанците от Украйна вече съм напълно убеден, че българинът е един страхлив и жалак безграбначен социопат, който обвинява всеки друг за собствените си неуспехи 🧐
    Дано някога отново се превърнем в ХОРА 💪

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Засрамете се по долу

    7 9 Отговор
    Деца от 10-14 г.пострадали от войната с тежки психически травми,повечето загубили и двамата си родители!Разбирате ли нещо?
    И стига с тези " бандеровци" и какво се е случило преди в Донбас защото никой не казва нищо,освен общи приказки.

    Коментиран от #29

  • 24 Засрамете се по долу

    3 7 Отговор
    Деца от 10-14 г.пострадали от войната с тежки психически травми,повечето загубили и двамата си родители!Разбирате ли нещо?
    И стига с тези " бандеровци" и какво се е случило преди в Донбас защото никой не казва нищо,освен общи приказки.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Цветомир

    5 1 Отговор
    А стига с тия, че ни писна!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бачо Киро

    3 1 Отговор
    Добре е, че помагате на децата. Много по-добре би било обаче да помагате на българските поне толкова, колкото на чуждите.
  • 29 Бачо Киро

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Засрамете се по долу":

    Има достатъчно документирани кадри, включително от българска журналистка, същата, която намери българските град ракети в тунелите на ИДИЛ. Има го в тубата. Предупреждавам, има кадри, които не са за всеки.

    Коментиран от #31

  • 30 До някои коментатори

    2 2 Отговор
    Някои още си мислят, че рашистите избиват " фашисти" , а не уж братски народ дал много повече жертви през ВСВ.Вие наред ли сте "другари "и как благосклонно приемате явен геноцид и разрушения върху жилища и обществени обекти в суверенна държава?А това са деца от Източна Украйна,рускоговорящи които никога не са имали проблем за езика.А защо забраниха " освободителите " българския език в окупираните територии?
  • 31 Не е така

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бачо Киро":

    Не е "българска" журналистка,а руска гражданка и защо е в тубата, а не по руската тв.И какво общо има Украйна с тунелите на ИДИЛ и откога произвеждаме ракети Град?Виждал ли си границата между народните републики и Украйна от 2014 г.показаха я веднъж по руски канал в документален филм.Окопи,войници,танкове и ракети от руска страна по цялото протежение ,командвани от руски офицери.
  • 32 А кой ще ПЛАЩА ?????

    4 2 Отговор
    А за нашите деца събираме капачки , защото няма пари да им помогнем !!!!!!

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Бедният ни народ ще плаща

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "А кой ще ПЛАЩА ?????":

    Както е плащал винаги до сега безумието на политиците си !
  • 34 6790096

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "А кой ще ПЛАЩА ?????":

    Червения кръст и Агенцията за бежанците на ООН за храни,а базата е ведомствена.
  • 35 дядото

    1 0 Отговор
    а децата на българия кога и най-вече за колко пари за чия сметка.явно на родителите си.
  • 36 един от многото

    2 0 Отговор
    За сетен път , България майка за чуждите и мащеха за своите деца! Нещо за децата от Донецк , за сръбските , афганистанските , иракските , либийските и ако щете виетнамските деца. Нищо , освен да мълчите като мушнати гайди друго не ви остава! Някой от вас има ли си представа какво е положението в детските болници в страната , с какво и как ги лекуват , как ги хранят , отопляват , в каква обсатановка се лекуват?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове