Last news in Fakti

23 Декември, 2022 21:42 1 951 49

Експерти спорят за влиянието на Русия в България

  • русия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • руска агресия

Оръжието за Украйна е препъни камък

Експерти спорят  за влиянието на Русия в България - 1
Снимка: бТВ

В предаването "Лице в лице" по БТВ политологът Слави Василев и финансистът Евгений Кънев влязоха в остър спор за българската военна помощ за Украйна и за влиянието на Русия в България.

Всички политически играчи усещат че военната помощ за Украйна удря върху техния имидж. Атаката на г-жа Нинова срещу г-н Радев е популизъм, защото той е задължен от парламента да подпише указа, което показва, че той няма безконтролна власт, както твърдят някои. Ние трябва да понесем обстоятелството, че сме част от НАТО и НАТО е въвлечена във военния конфликт в Украйна. България се подрежда в линията, която нашите съюзници са определили, каза Слави Василев.

На мен ми е тъжно, че това е тема за дебат и че хората, които желаят такава помощ, у нас са наричани войнолюбци. Ако това е вярно, може би трябва да наричаме Путин миротворец. Ние не можем да бъдем в Европа само за помощи и да пътуваме където намерим за добре, а да изповядваме същите ценности. Не може цяла Европа да помага на Украйна, а тук ние да наричаме такива хора военолюбци, подчерта Евгений Кънев.

България има монополна васалност от Русия в областта на цялата енергетика, както и в сектор "Сигурност". Русия ни беше "хванала" и на практика нямахме суверенитет, добави Кънев.

Не Русия ни е "хванала", а ние бяхме в такова положение, защото нито едно правителство преди това не беше извършило диверсификация на енергийните източници. Ние не сме купували газ и петрол от Русия от любов, а защото пазарно и ценово това беше най-адекватно, посочи Василев.

Според Евгений Кънев има малък шанс, около 20%, за редовно правителство с третия мандат на Стефан Янев.

Слави Василев отбеляза, че е песимист за съставянето на редовно правителство.

Подписвам се, че правителство няма да има, а ако има, мандатът му ще е изключително краткосрочен. Диалогът е "счупен" и ще продължат да управляват служебни правителства, които, искам да подчертая, не са безконтролни. Това ще е сравнително средносрочен хоризонт за българската политика, защото партиите в българския парламент не успеят да си говорят, коментира Василев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    54 27 Отговор
    Няма българин който да вдигне ръка срещу Русия.

    Коментиран от #26, #45, #49

  • 2 Запознат

    34 19 Отговор
    Радев е подлога на козяк от самото начало вс кабинети са козяшки
  • 3 Винету

    20 47 Отговор
    Срещу Русия не, но Срещу джуджака всички!

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Слава Украине

    30 47 Отговор
    Слави Копейкин е виден русофил и национален предател!

    Коментиран от #38

  • 6 Хахах

    30 41 Отговор
    Като ни погледне човек на какво дередже сме става ясно . Където русия има влияние е бедност и мизерия . Факт
  • 7 Жълто джудже

    29 9 Отговор
    Влиянието на Русия несъмнено ще се отрази на позицията на България в света. Това предизвиква тревога и изненада във Вашингтон и Брюксел. От една страна Западът гледа на България като на легитимна плячка, от друга се страхува и недоверява към нейните исторически традиции и политически предпочитания. В резултат България ще се окаже недолюбваното дете на Запада, което ще доведе до скрита дискриминация и продължаващ натиск.

    Коментиран от #14

  • 8 Петьо Петров

    33 9 Отговор
    Влиянието на Русия е точно толкова колкото и на Америка. Може би по-малко. Интересите са в друг поток. На кой точно да сме слуги, понеже нямаме достойнство?
  • 9 Голямо.... е слави

    37 20 Отговор
    Слави е едно голямо недоразумение. То бива,бива натегачество и слагане на Радев, ама неговото е прекалено. То и магистралните красавици биха му завидели.

    Коментиран от #31

  • 10 Хм Хм

    19 20 Отговор
    Слави Василев е просто лоялен, което прави чест на него, но показа, че няма собствено мнение. Резидентът показа грозното си лице, а нямаше кой да го критикува.
  • 11 Хахах

    16 26 Отговор

    До коментар #3 от "Винету":

    Тая палачинка Не . Всички в русия са отговорни за положението . Търпът го и са си залужили съдбата която им носи . Тоя номер само той да е виновен няма да мине ;-) вместо да го махнат си пращат синове, мъже и тн .. да стават терористи . руския народ ще плати цената за мълчанието си !
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 10 Отговор
    ВЕЩЕСТВОТО В ДЯСНО Е ........ "ЕКСПЕРТ" НА НИВОТО НА ........ БАЙ ЕЛЕНКО БОЖКОВ , БАЙ БОЙКО ЧАШКОВ ДАМАДЖАНОВ И ТАСКО ЕРМЕНКОВ...... ФАКТ !

    Коментиран от #17

  • 13 Башмайстора

    18 27 Отговор
    “Русия ни беше "хванала" и на практика нямахме суверенитет”- много точно казано. Сега е момента да си върнем суверенитета.

    Коментиран от #19

  • 14 Хахах

    12 26 Отговор

    До коментар #7 от "Жълто джудже":

    Политическите предпочетания са ясни на избори . Копейката взе 10 % другите имат мозък и са 90% какво повече нокои не харесва русия . Просто са по кресливи в жалък опит да си помислят хората че са много. Нилои не харесва русия - проумейте го

    Коментиран от #16

  • 15 Руснак

    26 15 Отговор
    Не стане държава която не помни своя история. Повече 150 хил руснаци паднали за свобода на България и Русия никога не воювала срещу своите български братя, а и само за тях. Колко НАТО-вци паднали за България? Американци само испратили бомби на София и Черчил искал да изтрия България от Световна карта, но Сталин не го дадох. Римският начин: разделявай и властвай

    Коментиран от #18, #20, #40

  • 16 Русофоб Антисемит

    6 12 Отговор

    До коментар #14 от "Хахах":

    Добивната икономика реши че е някакъв фактор. ГоУем смех. Ще бъдат смазани. Отвсякъде.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахах

    4 14 Отговор

    До коментар #15 от "Руснак":

    Хахахахаха я отвори учебник понистория който не е удобрен от КГБ и пак напиши нещо . Хаххаах колко глупости си написал
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русофоб Антисемит

    15 20 Отговор

    До коментар #15 от "Руснак":

    Не точно русНАЦИ!!!! Поввечето финландци и украинци. Интереса на тогавашната империя минава през България. Това че са ни АсвАбадили е тънка лъжа! Воювали са с друг. И понеже 12 години съм живял с руски бoклук отлично знам какво представлявате. Понимаеш?

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Русофоб Антисемит

    7 10 Отговор
    ФАКТИ!!!!!!!!!! ЗАЩО РУСКИ АЙПИТА МОГАТ ДА ПУБЛИКУВАТ ТУК?????????????????????
  • 23 Хахах

    9 12 Отговор

    До коментар #20 от "Русофоб Антисемит":

    Не се занимавай. Учил е човека фалшива история сделана в КГБ . Как да мисли ... ако отвори учебнок от западна европа ще се хване за главата

    Коментиран от #27

  • 24 Русофоб Антисемит

    7 14 Отговор
    Много ми е интрресно кога копейкин ще влезне в затвора. Има поне десет текста от закона по които може да бъде обвинен.
  • 25 Брей, подлога

    14 10 Отговор
    Поредното слугинско изказване на слави в подкрепа на радев. А, бе момче, не виждаш ли гой управлява трета година и страната е в блатото. Вместо да прекъсваш и да плещиш небивалици, чуй какво обяснява г-н Кънев.
  • 26 Я, смелост

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Има, има, не щем да сме им колония. Нали си хайдутин, що искаш да си слуга на Русия.
  • 27 Русофоб Антисемит

    13 12 Отговор

    До коментар #23 от "Хахах":

    Не е това. Живял съм с руский бoклук 12.години. Увредени мозъци. Винаги със склонност към разрушението. Моята мислеше прагматично докато не се напие. Тогава нещата стават абсолютно безконтролни. Хайдде да стъпчем тревата на съседа!!!!!!!!

    Защо!? Казвам аз

    Защото можем.


    Прави си изводите

    Коментиран от #28

  • 28 Хахах

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "Русофоб Антисемит":

    Един човек не ми е критерий ( по прицип) . Но този път "народът", не може да каже както 1989 - ние не знаехме москва какви гибе вършила в чужбина. Трябва света да ги игнорира поне за 4-5 поколения . И ако станат хора , може пак да се комуникира с тях. Видя се на 24 .02 . 2022 не стават. Дадоха им шанс от 1989 до 2022 и не стават
  • 29 пешо

    9 12 Отговор
    СЛАВА РУСИЯ

    Коментиран от #30

  • 30 Хахах

    7 6 Отговор

    До коментар #29 от "пешо":

    Коя беше русия ? Хахахах
  • 31 Какво точно

    10 9 Отговор

    До коментар #9 от "Голямо.... е слави":

    Какво точно слагачество?!Истината е,че и газът и петролът преди бяха по-евтини,защото имахме нормална инфраструктура за получаването им.Руснаците ни построиха атомна централа,доставяха ни ядрено гориво,взимаха ни ядрените отпадъци.Даже в Космоса заведоха двама българи.Мога още да изброявам.Времената са били такива.Евгени Кънев дрънкаше празни приказки,за някакво евентуално нещо,което може да се случи,ама може и да не се случи.При нас това и народопсихология--мразим да сме благодарни. Факт е,че можехме да се диверсифицираме без да си режим клона,на който седим.Не така мислят хората,които получават комисионни.
  • 32 Реалност

    6 11 Отговор
    Даването на оръжие, е супер простотия, но поради липсата ни на достойнство и изглеждащи супер жалки, изпълняваме интригите на САЩ!
  • 33 Лафонтен

    9 3 Отговор
    Ако четете ,ще узнаете че има българи като генерал Колев ,които милеят за родината.За разлика от подлогите като Костя и се ниновица.
  • 34 0001

    7 1 Отговор
    Този същия Слави защитаваше яростно пп когато бяха на власт сега се завъртя към президента защото тои командва парада (голям политолог - зи имаме това българето бря да му се невидяло
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сър Пичук

    7 7 Отговор
    Кремълският фашистки агресор трябва да бъде спрян с цената на всичко и който работи против това е съучастник, който трябва да бъде съден за предателство и помагачество на вражеска държава.

    Коментиран от #37

  • 37 Давай

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Сър Пичук":

    "На гол тумбак чифте пищови".Къде се слагаш и ти "Барабар Петко с мъжете".Или и ти си от тези дето само викат "Дайте да дадем" и "Трябва да СЕ направи".Ама го докарват само на празни приказки.Аман от такива "ентусиасти",които мразят да мислят.

    Коментиран от #41, #42

  • 38 Тома Томов

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Слава Украине":

    Ами синче е на БКП-олигарха и ДС-агент Васил Василев - криминално приватизирал хладилния завод в София за организиране на производство на хладилници и хладилни инсталации за Близкия изток! Производството е ликвкдирано и днес там е разположена телевизията на БСП и офиси и складове на разни мутро-фирми за мародерстване на българите-данъкопладци!
  • 39 Диамантената ръка

    4 0 Отговор
    Славчо е типичен пример за Дънинг-Крюгер... "Лидершип" отвсякъде...
  • 40 Диамантената ръка

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Руснак":

    Воювала е, ама ти отде да знаеш
  • 41 Сър Пичук

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от "Давай":

    Нещо се опита да кажеш ли?
    Ако Путлер беше сложен на мястото му през 2014 сега нямаше да има война. А ако не бъде спрян сега ще последват и други завоевателни войни. Той иска да глътне бившите съветски републики, бившият соц-лагер, а след това и дори Европа. Тогава световната война ще е неизбежна.
    Явно мисленето не ти е от силните страни.
  • 42 Сър Пичук

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Давай":

    И да допълня - бил съм в казармата, а и след това съм участвал в разни неща с оръжие в ръка, така, че зная за какво става въпрос. Не мога да преброя колко патрони съм изстрелял, докато ти май си стрелял само на стрелбищата по панаирите за захарни петлета и плюшени играчки...
  • 43 Кцкжкжкжкжкж

    2 1 Отговор
    Експеетите трябва да поговорят за влиянието на Англия и Америка в България
  • 44 тази славуца

    0 0 Отговор
    отива при другата славуца
  • 45 гьот верен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    я го кажи на десатанизираните орки по бойните полета на БалКаните😃
  • 46 дядото

    2 1 Отговор
    влиянието на русия-в ума и сърцата на българите е започнало още по време на турското робство,от освобожданието на българия,подсилено от антибългарската политиката на западните империи и лидери.и ако вие за пари сте готови да продадете и минало и настояще,с народа не е така,проумейте това.
  • 47 Мнение

    3 2 Отговор
    Цитат:"Ние трябва да понесем обстоятелството, че сме част от НАТО и НАТО е въвлечена във военния конфликт в Украйна."
    Украйна не е в НАТО.А НАТО не е участник във войната.Но...ако продължавате да наливате оръжия конфликта ще се разрастне и ще стане световна ядрена война.Близко е до акъла.Как не го разбирате?Никой нормален не иска световна война.Това е.

    Коментиран от #48

  • 48 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Мнение":

    Световна война ще стане ако се остави Путин да напада и завладява всичко, което си пожелае. Той ще напада докато му се позволява. Дадоха му Крим, но не му стигна и се полакоми за цяла Украйна - най-голямата държава в Европа.. Ако му я дадат кое ще е следващото. А след като му го дадат и него? Той няма да спре сам. Елементарно е!
  • 49 АУУУУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    ГРЕШКА......АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И СЪМ ПРОТИВ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове