26 Декември, 2022 11:36 2 299 24

Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката

  • юрий асланов-
  • мерки-
  • партии-
  • избори

Прогноза на експерт

Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката - 1

Вероятно ще се влачим от поредица между предсрочни избори и служебни кабинети докато местните избори в края на следващата година не подредят пъзела по различен начин. Това обясни в обзорното предаване на Радио "Фокус" на тема "Избори" социологът Юрий Асланов.

"Струва ми се, че парламентарно представените партии в момента тупкат топката, изчаквайки, готвейки се именно за местните избори, не за друго, изчаквайки предполагаемите резултати от тяхна гледна точка, за да втвърдят позициите или да изберат нови позиции", уточни той.

"В очите на мнозинството от българските граждани политическите партии, които всъщност в момента се изчерпват със своите политически върхушки, са едни и същи, няма разлика. Това, което може да промени отношението и към политиката изобщо и към изборния процес, е, ако по някакъв начин се появят нови, по-смели реформаторски идеи, лансирани от част от политическите партии, защото в момента усещането е, че всички политически играчи се опитват да се приспособяват към една ситуация, която продължава, и тя ще продължи, а не усилия към това да се променя положението на хората", обясни социологът.

Според него за това положение, в което се намираме допринася и нивото на политическа конфронтация в парламента.

"В много случаи от които гражданите го възприемат като фасада, като някаква завеса, която прикрива действителните им намерения, и са почти убедени, поне голяма част от хората, че ако се предложи някаква удобна за всички страни сделка за власт, тези разправии ще престанат и всички ще се прегърнат дружно, за да управляват съвместно. Но към този момент ние не виждаме такава опция, поне съдейки по поведението и посланията на основните политически играчи. Те откровено се стремят към нови предсрочни избори, което според мен ще се случи в близките месеци. И наистина са прави онези, които твърдят, че това политическо време беше загубено и нямаше нужда толкова да се протака отлагането на поредните предсрочни избори, макар че всички са наясно, че те няма да доведат поне за момента до някакво радикално разместване", каза още Асланов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 11 Отговор
    Като не щат да управляват да обявим Президентска република .

    Коментиран от #12, #13, #19, #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 коларова внучката

    3 7 Отговор
    аба де го другаря бацет0 ба, де са е покрил тоя пат кан,,- мисли ,мисли какво да на ума.йв@ ,че то не остана бе ,магистралите го уловихме,авро анлант иката не хфана дик иш ,единия лев за бензина много опашата излезе ,да пратим космонавт - славит0 го изгърмя ,....то лака рдии не останаха бе
  • 5 Взимат си заплатите

    16 1 Отговор
    За изработеното време тия алчни некадърници.

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Взимат си заплатите":

    Като не си вършат работата народа има право да ги уволни.Ние сме техния работодател.

    Коментиран от #7, #11, #20

  • 7 Закс

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Няма как да стане ! Друг им е работодател ! Те вече не са народни, а са само представители !

    Коментиран от #9

  • 8 Петьо Петров

    11 0 Отговор
    Има ли дъно под нас. Наскоро си правих един експеримент. Попитах 10 човека, мои познати:-Искаш ли 100 бона, безвъзмездно, ей така? Девет веднага казаха да, а десетия отговори:-Безплатен обед няма, кой трябва да убия? Обществото на лесните пари...или на изгубени в превода на прехода души? Понятия като чест, достойнство, морал бяха пожертвани в името на алчността и покварата. Никой не говори за тях, само за пари. Всеки се пита за колко може най-скъпо да се продаде, а не какво да произведе, да продаде и да живее добре. Отнася се както за отделните човеци, така и за хартиената ни държава. Да, тя е само на хартия. Гълъбчето премиерско публично благодари за подаянията на Европа насочени към нашенския "елит". Срамувам се заради него и заради себе си. Чувствам се излишен в такова псевдообщество. Надявам се не само аз. Но надеждата умира последна. Щом не можем сами да си устроим поносимо за всички общество, Неволята ще ни го създаде. Процесите започнаха и са необратими. Парите ще секнат, не защото не може да се печатат, а няма да имат тази стойност както досега. И всичко ще си дойде на мястото. Ако искаш да се храниш, ще трябва работиш. По-малко писалки и повече мотики. Сега слагайте минуси...докато имате ток в "умните" си устройства. Идва време когато ще започнете да ползвате своите, тези на раменете. Който не може, ще се научи...дори и по трудния начин.
  • 9 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Закс":

    Представители на Козяк .
  • 10 да де

    3 3 Отговор
    И какъв му е проблемът на Асланов?
    Ако бяхме избързали с предсрочен вод в началото на януари, щяхме да цъфнем и вържем?

    Всъщност, най-разумното е да минат местните избори и тогава партиите да преценят какво искат.
    Щото, проимерно, ако Слави знаешпе, че след по-малко от година няма да мине 4%, едва ли щешеда ходи с голямата кошница и да поиска 100% от министертствата.

    Изненади ги чакат и много други партии.
    Нека ги получат на местния вот. По-безопасно е.
    После да си сядат на трибуквията и да намалят претенциите си.
  • 11 по-кротко

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Колко избжора имахме до тук в рамките на 2 години?
    Кого и как уволни?
    Имаме едно шантаво лутане, което трябва да бъде укротено.

    Първа политическа сила изпада зад борда за броени месеци.
    Не можем да джуркаме заровете докато на нас нещо ни хареса, защото следващото джуркане може да доведе до пълна промяна на картинката.
    Хората нека си изяснят желанията. Също и партиите.
    Живеем в един маскарад. Няма смисъл да гласуваме утре, за поредните маски.
    Да падат маските и тогава ще гласуваме пак.
  • 12 И тоя ли да го сложим за президент?

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как ти се струва?Тая снимка е правена преди двадесетина години.Слушах го в нета да приказва глупости за Асенчо Василев и смених картината(с говора) на някой друг.Мани го тоя.Стар е Може и фира да дава.
  • 13 УРА,, УРА

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само това ни трябва сега: да дойде някой льольо, като чехъла и ще заплуваме в розови облачета.
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 4 Отговор
    ,,ТУПКАНЕТО НА ТОПКАТА" СЕ ........ "ДИРИЖИРА" ОТ ........ КРЪСТНИКЪТ НА МАФИЯТА ........ (П)РЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ ........ ДРУГАРЯ РУМЕН РАДЕВ ...... ФАКТ !
  • 15 ха ха

    6 3 Отговор
    абе май играят с две топки в джоба , далаверата и кюлчетата си вървят , чужди войски ги пазят , службите слухтят да няма организирани протести от неудобни за шайката , абе пей сърце , и 10 години ще изкарат така без да им трепне окото
  • 16 Ела и виж

    9 2 Отговор
    Партиите не знам, дали тупат топката, но това го прави Радев. Станаха тайни дружки с мутрата и сега не можем да го по знаем. Май много му харесва на президента да управлява зад декора на служебния кабинет.
  • 17 Стършел

    3 0 Отговор
    Чакат изхода от Украйна за да се врътнат. Не е лесно. Чичо сам също с магнитски чака.
  • 18 Марчел Рошу

    2 0 Отговор
    Понеже последен на снимката е Радан Кънев,бих го отъждествил като тъмен болшевик или Гьоринг.Жалко за бившите от ДСБ.
    Що се отнася за експерта Асланов- политолог!?
    В България 99% от политолози и социолози ги кръщаваме експерти! Нищо общо с реалността !
    Като защити в чужда институция два собствени труда без плагиатство,след година може да стане експерт само по защитените проблеми,а не за свободното падане на писалката!!
    .

    Коментиран от #22

  • 19 Анджък де!

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали точно това е целта на президента - да провокира недоволство и да коли и беси още 4+(2 х 5) години от името на неговите покровители отвъд океана.

    Балъците веднага се хващат на куката за президентска република, с президент-генерал губернатор на метрополията САЩ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Много си прав

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Марчел Рошу":

    Браво,още един мислещ човек,Радан Кънев,бе един от лидерите на Реформаторският блок, който в коалиция с Герб управляваше 2014 2017,под претекст реформи в правосъдието,въпреки нащо нежелание,ние много кратно се изказвахме против, те(той)изкараха от блатото Герб,на Бойко,като председател на ДСБ, Р.Кънев назначи свои хора в областните градове,които все още жадуват за власт с Герб,в Пловдив Йордан Иванов,Николай Георгиев,Светослав Малинов, открито пропагандират за коалиционно правителство с Герб,Р.Кънев говори против ГЕРБ СДС а не пропуска да каже без ГЕРБ няма правителство,основните виновници за дълго годишното властване на Бойко са те двама с Христо Иванов,за това Герб са добрички към ДА България,ще бъде голяма грешка ПП да бъдат с тях заедно на избори.
  • 23 ГЕРБ=ДПС =Възраждане

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Целта е народа да забрави какви ги вършеше Герб СДС,недоволните не реализирани за Възраждане,русофилите за Радев,малцинствата за ДПС и Пеевски.До като се забравят протестите от 2020 г.ето защо проруският Бойко бави заедно с Радев. те няма да изпратят тежко оръжие никога на Украйна.
  • 24 гумата

    0 0 Отговор
    Българите са пред фалит, който докараха онези от ПП. Сега никой не дава кинти на българското правителство и нещата тръгнаха надолу. Сега никой не иска горещия картоф и никой не иска властта. Това се крие от безогледния и самозабравил се народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове