Last news in Fakti

28 Декември, 2022 20:12 2 467 20

Предлага се възможност оценката от матурата да бъде повишена

  • матура-
  • оценка-
  • повишаване

Предложението беше гласувано на първо чете в парламента

Предлага се възможност оценката от матурата да бъде повишена - 1
Снимка: Нова телевизия

Възможност за втора дата за явяване на матура. Тя ще бъде за зрелостниците, които са изпуснали първата, или са изкарали оценка, която не ми харесва. Предложението е на омбудсмана и вече беше гласувано на първо четене в Народното събрание. Ако промяната в образователния закон бъде приета и на второ четене, това означава, че зрелостниците ще могат да се явят още един път на изпит по същия предмет, ако не са доволни от оценката си. Предложението е това да става в същата календарна година или до 1 година след изпита. Оценката от първата матура обаче ще остане в дипломата, а за втората, ако е по-добра, ще има специално удостоверение, обясняват от Нова телевизия.

Половин година преди да се явят на матура, зрелостниците може да получат нов шанс. Според Виктория Висарионова, която е дванадесетокласничка в 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов", тази възможност е чудесна.

След множество жалби от родители и зрелостници, омбудсманът на Републиката направи предложение - оценката от матурите да има възможност да бъде повишена с втора дата на матурата. Причината е, че изкараната лоша оценка означава и по-малък шанс за вход в желаната специалност и университет.
„Сега матурата буквално залепва за теб и колкото и пъти да кандидатстваш, ти винаги ще получаваш един и същи резултат заради това, че не си се справил добре в един ден, в който си можел да се явиш”, каза Диана Ковачева.

След няколко месеца на Тони, Виктория и съучениците им предстои да се явят на матура. А промяната може да влезе в сила още за техния випуск. Виктория се опасява, че предложението може да доведе и до хаос сред учениците. „Тъй като втората дата е в края на август, а тогава остават само 3-то и 4-то класиране, така че местата в университетите ще бъдат силно ограничени”, казва зрелостничката.
Идеята е добра, но трябва да се обмисли по-внимателно, смята Стоян Димитров. Той е заместник-директор в столичното 119-о училище. „Ако даденото дете се притесни и заради това не може да си реши задачите, да може да му се даде втори шанс, но защо трябва да чакаме чак до есента, при положение, че това може да се направи преди изпитите на ВУЗ-овете”, каза той. Все пак според Димитров вторият опит може да увеличи шансовете за по-добър успех.

При вход в университетите би се използвала по-добрата от двете оценки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аржентински Москвич

    14 1 Отговор
    От 2 на 3.
  • 2 ФЕЙК

    20 3 Отговор
    Предлагам за 5 точки изкарани на матурата да се пише петица, а за 6- шестица, така ще изпреварим целия свЕт и ще станем нация от ОТЛИЧНИЦИ! Няма само министрите ни и депутатите ни да са с 14 виШУ образУвания!
  • 3 Дидо

    12 12 Отговор
    Матурите трябва да бъдат премахнати. Може през всичките години да си бил добър ученик и накрая на матурата от стрес и притеснения да се провали. После провалени мечти и живот.

    Коментиран от #4

  • 4 Пръц

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Дидо":

    Проваленият живот не зависи от оценките в училище, а от това ,че някой го е мързяло да го извади преди да свърши.
  • 5 Лост

    12 1 Отговор
    Странно предложение.Навремето също можеше да се явяваш втори път,но ти оставаше втората оценка.А тя можеше и да е по малка.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Предложение

    7 1 Отговор
    То и сега оценките са нереално завишени. Преписване като за световно! Давайте-давайте още! Всички да завършват с отличие. Най-ниска оценка 5.50.
  • 7 село

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Много си прав. Логично е да остане втората оценка. А то иначе всички ще се юрнат за втори опит, щом могат да избират от два пъти. С този закон, просто ще плащаме за два изпита, вместо един и нищо повече. Средностатистически, резултатът ще е един и същи.
  • 8 разбира се

    1 5 Отговор
    Целта на изпитите е да премерят някакви знания. Ако кандидатър покрива изискванията - всичко е наред.
    В този смисъл няма нищо странно в това да е възможно повишението.
    Днес нямате пари за кола. Но когато събетрете , ще си я купите. Така е и със знанията.
    Защо да се чудим как да пречим на тези, които искат да си повишат резултата?
    Ако матурите бяха читави стандартизирани изпити, то не би било проблем през 6 месеца да бъде допускано ново явяване, без ограничение на броя явявания.
    Всякакви изкуствени ограничения на броя явявания говорят за нескопосано съставени тестове и дори за гузни съвести.
  • 9 нищо странно

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Теста трябва да е труден. Поне колкото САТ.
    От там нататък, всеки да си преценява колко пъти иска да се яви.
    Ако може да я докара до 5.99, нека се подготви и да се докаже.
    Проблемът идва от нескопосано направените матури. Особено по БЕЛ. А тя е най-важната матура.
    А какв ое било навремето ? Пълна анархия, корупция и тъпотия. Нещо като сега, но на ента степен.
  • 10 Не е честно

    3 2 Отговор
    Трябва поне 3 от 5 да бъде. Трите най-добри оценки от пет опита/изпита,само с два изпита не е честно :)
  • 11 Преминал

    5 1 Отговор
    Поредните небивалици в образованието.Той като е изсарал 3 през май,през август ще изкара 6+ навярно.Ако си проспал учебния материал от 1 до 12 клас ,няма как да го наваксаш за няколко месеца.За матурата по български език подготовката започва от 1 клас и изисква много прочетена българска литература и малко вдъхновение за есето.
  • 12 Поредно безмислие

    6 1 Отговор
    Университет, който приема без собствен изпит - е безмислен и загуба на времето за студента. Това кандидастване с "резултат от матура" е голяма порнография.

    Едни корифеи на мисълта измислиха, че парите трябва да следват студента/ученика и от там се тръгна. Навъдъдиха се всякакви унивеситети и училища, на които не им е изгодно да изгонят слаб стидент/ученик (пък и трябва да ги съберт).
  • 13 778

    3 0 Отговор
    Абсурд след абсурд. Това обезмисля матурите. Най-добре е тогава изобщо да ги премахнат!
  • 14 Президентът на Норвегия

    1 1 Отговор
    Всичко което трябва е направено, не ги мъчете изпитващите!
  • 15 Майката на костов

    3 0 Отговор
    Поради многото родителите на дебили (100%) , министерството предлага да си сменят пола, така в ЕС Англия , с малко вакса, вашите неграмотни дебили са иван костов и ДБ/ЛГБТ !
  • 16 Факт

    2 1 Отговор
    Нормално като преподавателите са неадекватни не може да не можеш да формулираш ясно условие да зададеш на ученика ясен въпрос и да ти дават прявото да оценяваш да пишеш оценки и да решаваш съдбата на хората.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Исторически парк

    3 1 Отговор
    Чудят се как да замажат десетките хиляди двойки...
  • 19 ИВАН

    3 0 Отговор
    Е, по-добре направо давайте дипломи на всички без да учат ! Нали виждате какви са им знанията и колко неграмотно пишат!!
  • 20 Анонимен Елен

    2 0 Отговор
    Не знам защо всички реагират по този начин в коментарите, оценката от един тест не показва и не може да покаже обективно колко си научил за 5 години. Зрелостниците могат и без този изпит, но според мен матурата трябва да остане и да е по всички профилиращи предмети, за да може учителите да спрат изкуствено да завишават оценките на учениците. Като ученик съм свидетел на това как учители подаряват високи оценки в 12ти клас с цел да вдигнат средния успех в дипломата на ученик, който няма да се явява на ДЗИ по техния предмет. Не знам дали във всички училища е така, но в ПГ "Васил Левски" гр. Исперих можеш да не присъстваш в часовете през целия срок и пак да си отличник или дори пълен отличник в зависимост от това по кой предмет ще се явяваш на ДЗИ. Предполагам, че това е честа практика и в други училища, защото реално нищо не пречи на учителите да правят това. Единствено, когато ученикът е на ДЗИ по техния предмет не го правят, защото след това се налага да пишат обяснения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол