Last news in Fakti

1 Януари, 2023 14:10 1 633 25

Нова година, стар проблем: Дишаме мръсен въздух и в първия ден на 2023 година

  • мръсен въздух-
  • фойерверки

Димът от празничните фойерверки в полунощ също допринася за това

За пореден ден въздухът над голяма част от страната е силно замърсен. Заради мъглата, безветрието, използването на твърдо гориво за отопление, концентрацията на фини прахови частици в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите нива.

Във Видин, Пловдив, Плевен, Смолян и София замърсяването е средно 2 пъти над нормата, докато във Видин - 3-4 пъти. Димът от празничните фойерверки в полунощ също допринася за това да дишаме по-тежко навън, съобщи Нова телевизия. Очаква се тихото време да продължи до 3 януари, когато ще се усили вятърът от северозапад и отчасти ще изчисти атмосферата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 3 Отговор
    От парно много се върнаха на дърва и боклуци.Особено ромските квартали.

    Коментиран от #6

  • 2 ЕС фен

    23 1 Отговор
    След като общинарите окрадоха 200 милки за нова система за билети за транспорта и
    вдигнаха цените от днес, определено въздухът ще стане кристално чист.
  • 3 Интересно🤔

    22 1 Отговор
    ..като спряха МК КРЕМИКОВЦИ и в софия ВЕЧЕ не може да се диша😕

    Коментиран от #5

  • 4 Някой знае ли

    10 2 Отговор
    Какво значи мисия и какво нахлуване. Щото всички войни на Сащ бяха мисия.
  • 5 ТогаваИмаха

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно🤔":

    Да, тогава се оправдаваха с него, сега се оправдават със зарята за НГ.... нивото на оправдания не се е променило. Само че тогава Кремиковци даваше хляб на 20 хиляди човека, а сега 20 хиляди седят по разни НПО-та, не разбират нищо, но бръщолевят всякакви глупости. По-добре хора на производствена линия отколкото хора пред екраните на компютрите... 30 години бръщолевене и оправдание защо и след 100 години ние ще сме най-демократино бедни и защо сме в ЕС, като той е лицемерен и за нас никога не важат привилегиите като за останалите... въпроси бол, но много хора вече не искат даже да си ги задават.
  • 6 Запознат

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А магазините за втора употреба които продават дрехи на килограм защо мислиш се навъдиха толко много на брой..? Ромляните купуват дрехи на килограм и ги горят, а най-евтините съдържат доста пластмаси(полиестер) . ТА ако просто горяха "боклуци" щеше да е доста по-добре отколкото тия дрехи ефекта е същият като да горят пластмаси.. те разбира се много пъти горят и гуми и т.н. но тук говорим масово какво слагат в печките..затова е толко мръсен въздуха, а не заради дизеловите коли и тем подобни глупости.. Кремиковци край София отдавна затвори а въздуха не само, че не се оправи, а стана още по-мръсен именно заради циганите които горят дрехите на килограм. Политици в затвора е решението или да отиват по-дяволите... Да се знае!
  • 7 Факт

    5 11 Отговор
    Старите немски дизели до това водат

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    15 2 Отговор
    юорданка на екскурзия до Сливен, за няколко години...
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    няма ЗАКОНИ

    Коментиран от #11

  • 10 Закс

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    Да се спрат всички камиони и автобуси по пътищата и всички предприятия бълващи отрови, а не да се хващаме за дизелчето на дядо Васил, което изминава 100 км. в месеца или за печката му ...
  • 11 Ти да не

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    си ментето.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Казвам

    6 3 Отговор
    На който не му харесва, да се изнася! Омръзна ми да ме спасяват!
  • 14 даа

    16 1 Отговор
    Виждам повторение на ковид сценария. Казваха, има пандемия , такава никъде се не види, но налагаха ограничения. Сега опитват същото със замързяването на въздуха. Много загрижени за нас, брей. Няма нищо че държат заплатите ниски, цените високи и премахват всякакви отстъпки, марионетките са "загрижени" за нас.
  • 15 Госあ

    7 5 Отговор
    Тецовете горят европейския боклук. Това е най голямото замърсяване навсякъде. За София има и други компоненти като немските дизеляци които заместват електротранспорта (трамваи и тролеи), адските задръствания и не на последно място твърдото гориво заради скъпия ток от т.нар. веита. Но най големия замърсител са тецовете на европейски боклук

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахахахха

    5 1 Отговор
    Още 2014 15 година се говореше за проект с европейски пари ,за поставянето на филтри на комините на отопляващи те се с дърва,но всичко беше до там.Пари ли нямаше ,взеха ли ги и не сложиха нито един филтър незнам.Явно и тази тема с мръсния въздух генерира предпоставки за наливане на много пари и никой не иска да реши окончателно въпроса.
  • 18 антрашпиц

    5 1 Отговор
    Мръсен е въздуха в София.Аз на село нямам такива проблеми....и не ме вълнува.
  • 19 Зевзек

    5 3 Отговор
    Само си търсим от какво да се оплакваме. Да зимата въздуха е мръсен, но в предишни години е бил много по-опасен и никой не смееше да се оплаква. Най-големия замърсител, не са автомобилите, а строежите и почвата. 60% от фините прахове частици във въздуха на София са частици почва. Идват от строежите и от неизменните улици тротоари и от липсата на тротоари и улици. А кмета се е вторачил в най-малките проблем И се хвали колко е велик и как ги е решил. Това да забраниш на бедния човечец да се отоплява и да к0си ползва автомобила. Не е решение на проблема, това е тормоз и геноцит. Решение на проблема е да се забранят нови регистрации на замърсяващи автомобил и успоредно с това общината или държавите да изкупи от бедните хора замърсяващите им автомобили. Така че с полученето сума тези бедни хора да ммогат са си купят автомобил или пък да могат да платят на такси да им превозва обемистите и тежки покупки. Също така общината или държавата трябва са забрани продажбата на въглища за отопление, които съдържат сяра. Но същевременно на бедните хора трябва да се пжмогне през 3-те зимни месеца с до 100-150 лева месечно за отопление. А бедните трябва да престанат да роптаят, че ка бедни и, че 100 лева месечно и 300 годишно не стигали за отопление. Напротив стигат за отопление на стая и половина цял мсец. Говоря от личен опит отоплявам се на електричество и бойлера ми е на електричество, месечно плащам средно по 100-150 лева зимота, лятото плащам по 40 лева. Т.е. отоплен

    Коментиран от #22

  • 20 Ти си

    3 0 Отговор
    Чакай сега , замърсяването във Видин средно 2 пъти ли е или 3-4 пъти над нормата ? А Перник къде е в класацията ?
    Май и тоя "редактор" е снощен с множество умъртвени мозъчни клетки ......
  • 21 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Сключени са договори за експорт на европейски боклук към България, който нашите тецове да горят. Това е факт. Факт е също, че селската даскалица закри един куп трамвайни линиии напълни София с швабски нафтови печки.
  • 22 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зевзек":

    Но същевременно на бедните хора трябва да се помогне през 3-те зимни месеца с до 100-150 лева месечно за отопление. А бедните трябва да престанат да роптаят, че са бедни и, че 100 лева месечно или 300 лева годишно не стигали за отопление. Напротив стигат за отопление на стая и половина цял месец. Говоря от личен опит отоплявам се на електричество(1 климатик в дневната и един кондуктор само нощем в спалнята) и бойлера ми е на електричество, месечно плащам средно по 100-150 лева зимата, лятото плащам по 40 лева. Т.е. отоплението ми струва 60-110 лева месечно. В последните 10 години само веднъж месечната ми сметката за електричество е била малко над 200 лева месечно. Платих си я, не са голям проблем 50 лева веднъж в годината по-висока сметка за отопление. Това беше преди години, предполагам причината е била или в по-дългият период - неправилно отчитане, а не по-високо потребление, или много пък много студено време минус 15, минус 20 градуса през ноща и затова по-висока потребление.
  • 23 Буквоядец

    2 0 Отговор
    Стига демагогия! След призива да мислим за кучетата,а не за красотата, отново се повтаря тази мантра.
  • 24 Истината е една

    12 0 Отговор
    София се превръща в гето заради безобразията на Фъндъкова и Герб. Вечер и нощно време се гори боклук и гуми, строителните феодали правят каквото си искат, от общината се правят на неразбрали. Убиват старите хора и разболяват децата. Доживотен затвор за талибаните.
  • 25 Мари

    0 0 Отговор
    То не бе гърмиежи, не бе чудо. Ненормална работа. Закон трябва , ама няма кой .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове