1 Януари, 2023 21:30 1 813 3

Важните новини във ФАКТИ на 01.01.2023 г.

  • булгаргаз-
  • росен христов-
  • кевр-
  • украински бежанци-
  • мустафа карадайъ-
  • росен плевнелиев-
  • мръсен въздух-
  • благослов-
  • пламен киров-
  • спешна помощ-
  • катастрофи-
  • корнелия нинова-
  • заплати-
  • бедност-
  • софия-
  • румен радев

Днес КЕВР трябва да излезе с окончателно решение за месец януари

Важните новини във ФАКТИ на 01.01.2023 г. - 1

Окончателната цена на "Булгаргаз": 179,72 лева/MWh

Окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за м. януари 2023 г., е в размер на 179,72 лева/MWh или 91.89 EUR/MWh, уведомява "Булгаргаз" ЕАД. Днес КЕВР трябва да вземе решение и да обяви официално цената.

Цената е изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през м.януари 2023 г. са на нива от 118 EUR/MWh, припомня доставчикът.

Росен Христов: Нямаме проблеми с количествата, борбата е с цената на газа

Доставките на природен газ за 2023 година са осигурени. Приключилият наскоро търг на "Булгаргаз" за годишни доставки на природен газ е минал много добре.

Природният газ поскъпва с 22% спрямо декември. КЕВР одобри предложената от "Булгаргаз" цена

КЕВР одобри предложената от "Булгаргаз" цена на природния газ.

Докъде я докарахме: Съдът задължи кабинета да продължи изхранването на украинските бежанци

Изпращаме годината с прекрасна новина! Върховният административен съд уважи искането на ФАР и спря изпълнението на Решението на Министерски съвет за преустановяване изхранването на украинските бежанци в България. Това написаха в своята фейсбук страница от Фондация за достъп до права (ФАР).

Карадайъ: Да се поучим от грешките и да направим правилните избори като общество, за да се справим с разделението

"Изминалата година беше година на поредното изпитание пред всички нас като общество и държава, тя върна кошмара на войната в Европа и създаде несигурност пред мирното бъдеще на човечеството повече от всякога в най-новата ни история. И в същото време всички тези бедствия, кризите, пандемията, човешкото страдание ни предоставят и поредна възможност да се поучим от грешките си и да направим правилните избори и като общество да се справим с разединението, разделението и противопоставянето.
Нека посрещнем новата 2023 година с по-голяма надежда за обединение и работа с общи усилия в името на по-доброто ни бъдеще!"
Това написа на личната си страница във Фейсбук като честитка за настъпилата вече 2023 г. лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
Ето и пълния текст на неговото послание:

Плевнелиев: България е управлявана от популисти без хоризонт, затънала в противопоставяния и биткаджийство

Апостолът на свободата ни завеща да бъдем равни с другите европейски народи. Съвременният прочит на неговите думи означава да се интегрираме в Европа, т.е. да бъдем членове на еврозоната и Шенген.

Нова година, стар проблем: Дишаме мръсен въздух и в първия ден на 2023 година

За пореден ден въздухът над голяма част от страната е силно замърсен. Заради мъглата, безветрието, използването на твърдо гориво за отопление, концентрацията на фини прахови частици в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите нива.

"Честито Новолетие!", отправи своя благослов българският патриарх Неофит

С благодарност към Бога и нова надежда прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител - Господ Иисус Христос. Молим се за по-добри и светли бъднини, за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя. Това казва българският патриарх Неофит в обръщението си в началото на Новата 2023 година, съобщиха от Българската патриаршия.

Проф. Киров: От ПП не работят за това да има парламентарно мнозинство. Нямат шанс за правителство на малцинството

България не се превръща в президентска република, а просто от ден на ден престава да бъде държава. Това мнение изрази пред News.bg преподавателят по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров за невъзможността да се състави правителство у нас.

Данните на Спешна помощ: 226 обаждания на тел.112 в новогодишната нощ

226 са обажданията на спешния телефон 112 в новогодишната нощ, съобщиха за bTV от Спешна помощ. Това е с около 50-70 повече от обикновено.

Тъжната равносметка на 2022 г.: 6600 катастрофи, 525 жертви, 8400 ранени

По данни на МВР през 2022 година по пътищата на страната са загинали 525 души. Регистрираните катастрофи са почти 6600. При тези инциденти са ранени над 8400 души, съобщи БТА.

Корнелия Нинова за новата 2023 година: Нека спре войната, да има сигурност и спокойствие (ВИДЕО)

Лидерът на БСП отправи своето новогодишно пожелание за настъпилата вече 2023 година. Тя направи това чрез видео, публикувано на страницата и в социалната мрежа. Ето и думите на Нинова:

Минималната работна заплата вече е 780 лева

От днес (1 януари) минималната месечна работна заплата вече е 780 лв, предаде БТА. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо сегашната ѝ стойност от 710 лв. Също от днес минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лв.

Линията на бедност вече е 504 лв.

От днес, 1 януари, линията на бедност в страната се повишава от 413 лв. на 504 лв, предаде БТА. Увеличението е с 22 процента или с 91 лева. Решението беше взето от правителството в края на септември, като беше отбелязано, че това е най-големият ръст на линията на бедност за последните десет години.

С промени в Закона за социално подпомагане през декември социалните помощи бяха обвързани с официалната линия на бедност. Досега техният размер се определяше на база на гарантирания минимален доход. От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) изчисляват, че подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания ще бъде увеличена.

От ведомството уведомяват, че месечната финансова подкрепа се изплаща от Агенцията за социално подпомагане съгласно Закона за хората с увреждания. Новият по-висок размер на помощите за месец януари 2023 г. ще бъде изплатен през февруари. През януари хората ще получат месечна финансова подкрепа за декември 2022 г., която ще е в досегашния си размер.

Електронни билети за време от днес в столичния градски транспорт

Електронните билети за време се въвеждат от днес в столичния градски транспорт. Това са електронните билети за време "30+" и "60+", съобщават на сайта си от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), предаде БТА.

Електронните билети задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство, като последната валидация се прави преди изтичането на 30-ата или 60-ата минута, в противен случай пътникът подлежи на глоба. Цената на "30+" е 1,60 лв. и се предоставя възможност за прекачване на повече от едно превозно средство, а за "60+" е 2,20 лева. Билетите, които водачите продават на цена от два лева, важат само за конкретното превозно средство и не дават право на прекачвания.

От 1 януари 2023 г. ще се предлага нов вид превозен документ - 24-часова карта. Тя позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 24 часа. Тя е за всеки, който има неотложни ангажименти в натоварените райони на града, дошъл е за кратко, или традиционно използва алтернативен транспорт. Срокът на картата за 24 часа започва да тече от момента на покупката. Може да се купи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ започва да тече от 00:00 ч. на избраната дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е шест лева и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight.

От днес се въвежда и 72-часовата карта, която позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване), в рамките на споменатите часове. Срокът на картата започва да тече от момента на покупката и цената ѝ е 15 лева. Тя може да бъде закупена и за бъдещ период, като тогава 72-ата часа започват да текат от 00:00 ч.

Седмична карта с два безплатни дни, при плащане с банкова карта във всеки всеки работен ден, се въвежда от 1 януари.

При пътувания на ден, равни на дневна карта от четири лева, се предоставя възможност за безплатно пътуване през уикенда в цялата градска мрежа. Необходимо е плащане с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията да са с повече от два билета "30+". Тогава, в края на всеки ден от банковата карта се изтеглят само четири лева, а през уикенда пътникът може да валидира банковата си карта в превозните средства и да пътува безплатно в цялата мрежа.

Хартиените превозни документи за градския транспорт в София се спират от продажба от 1 януари.

Става дума за картата за еднократно пътуване от 1,60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от четири лв. Тези документи ще важат до 1 март 2023 г., а след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми. Остава възможността в метрото да се използва хартиеният билет от 1,60 лв., който, както и досега, ще дава право само на едно пътуване.

От 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти:
• Тридневна карта за всички линии;
• Месечна за една линия наземен транспорт;
• Месечна - за метро;
• Месечна - метро „плюс" - за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна - за всички линии;
• Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2023 година, посочват от ЦГМ.

Промяна има и в превозните документи за метрото - от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12 лева. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31 март 2023 година.

През юли тази година Столичният общински съвет утвърди промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с които се въвеждат електронни превозни документи.

Румен Радев: Бъдещето е в задружните ни усилия

Силно се надявам, че през новата година приоритетите на българския парламент ще съвпадат с тези на гражданите, а политическите партии ще поемат своята отговорност за дългосрочното устойчиво развитие на България. Това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към българския народ по случай Нова година. Радев добави, че до сформирането на редовно правителство, служебният кабинет ще продължи да изпълнява "своя дълг за овладяване на енергийната криза и инфлацията, за гарантиране на сигурността на българите, за модернизацията и европейската интеграция на страната ни".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕТО ПАК ЛЪЖА .....................

    0 0 Отговор
    За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през м.януари 2023 г. са на нива от 118 EUR/MWh, припомня доставчикът. ЦЕНАТА Е 79 ЕВРО /МГВТЧ.
  • 2 ЕТО И КАК НИ ЛЪЖАТ ЧЕ МИКСА ОТ ЧИРЕН И

    0 0 Отговор
    ОТ ТРЪБНИЯ ГАЗ ДИГА ЦЕНАТА !............... Мартин Владимиров: През януари се очаква да почне използване на газ от “Чирен”, защото само вноса няма да стигне
  • 3 9689

    0 0 Отговор
    Стига хвалби.И тази цена е непоносима дори за средния българин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол