Last news in Fakti

4 Януари, 2023 11:45 1 961 24

Зам.-министър на енергетиката разкри ще пада ли цената на газа

  • еленко божков-
  • газ-
  • енергетика

Газът от Русия тече по "Турски поток" и само се транзитира през България

Зам.-министър на енергетиката разкри ще пада ли цената на газа - 1
Снимка: бТВ

След сделката с Турция да ползваме мрежата ѝ и да получаваме 1-1,5 млрд. кубика газ, цените са конкурентни с тези, по който ползваме гръцката мрежа, каза в ефира на Нова телевизия Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката. Според него споразумението с Турция е 13-годишно, за да има по-ниски цени и в бъдеще.

Очакваме стабилизиране и поевтиняване на синьото гориво. Вече разполагаме с достъп и в Турция, и в Гърция и можем да преговаряме с различни доставчици. Тази година са възможни добри резултати. През България ще се доставят и 4,5 млрд. за Централна Европа, допълни зам.-министърът.

Той обясни, че газът от Русия тече по "Турски поток" и само се транзитира през България.

Няма смисъл от конспиративни теории, в търговията се търси изгодата, каза той на въпрос дали при нас може да пристига и руски газ.

Не виждам защо трябва да има ограничение едно служебно правителство да сключва дългосрочни договори - по-добре е да е изгодно за държавата, категоричен е Божков.

Три правителства не успяха да се справят със създаване на дефиниция за енергийна бедност, наложи се сегашното правителство да го направи заради изискването на плана за устойчивост.

Енергийно беден е човек, чийто приход е под 413 лв., след като плати сметките за ток и отопление. Като се пренесе това - 34% от българите ще влязат в тази категория на енергийно бедни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    21 1 Отговор
    Този пишман зам министър защо не каже кои фирми бяха си слагали газ в Чирен и след това продаваха? Много бързо се забравят неща за наша сметка както винаги!
  • 2 Про митак

    15 0 Отговор
    ще пада, веднага след като и на коча му паднат
  • 3 985

    14 0 Отговор
    Този глиган голяма четина извади......,че и от газови доставки разбирал
  • 4 Мдаа

    15 2 Отговор
    Тоя де. Б. Ил сламата на две магарета не може да раздели чорапът го сложил енергетиката да управлява.
  • 5 Към "политиците" и депутатите:

    20 7 Отговор
    От подмазвачество и "евроатлантическа солидарност" ни докарахте до там, че сега купуваме руски газ от Турция, вместо да продаваме газ на Турция и половин Европа. Но на вас какво ви пука, нали напълнихте гушките с комисионни.

    Коментиран от #22

  • 6 демократ

    5 1 Отговор
    Пак показвате Ябукара незнайно как станал Енергокар.Е, в РБ Всичко е възможно!
  • 7 ДДРОнег

    5 16 Отговор
    Цената на газа ще падне, чак след като изгорим скъпия газ, който ни натресе рузкатаподлога гуменгадев !!!
  • 8 Ветеран от Протеста

    7 6 Отговор
    А Енергийния терорист,който спря тока на метрото и за малко да убие невинни ученици и пенсионери го назначили за зам.министър,вместо да е в затвора...
    Срама нямате ли бе,цървули червени...
  • 9 Реалиста

    11 1 Отговор
    След като, Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката си вземе комисионната, цената остава същата
  • 10 ВеРо

    10 0 Отговор
    Кръстоска между глиган и таралеж…
  • 11 БСП на Бунището

    5 4 Отговор
    Червените вратовръзки в действие...Още три милиона като избягат от този пост комунистически кенеф и ще се озовете очи в очи с три милиона пенсионери и Енергийно бедни!!!
  • 12 генчо

    1 3 Отговор
    ето така се пречупва монополоста, сега след като имаме 2 кладенеца можем да поканим и газ пром за преговори за да имаме 3 кладенеца и те да се конкурурат кой ще даде по добра цена
  • 13 Азим

    9 2 Отговор
    След като в търговията се търси изгода, защо не търгуваме директно с Газпром, но що да е просто, като може да е сложно и срещу комисионни?

    Коментиран от #23

  • 14 Жоро

    7 3 Отговор
    Абе нещо не е ОК. Топлим се на газ. За декември сметката излезе и е 315 лв. Сега Януари я дават 27% нагоре. За да намалим сметката за газ сложихме бойлер на електричество. Сметката не е била толкова висока никога, най много 180 и то с топла вода. Очаквам Януари да удари 400 стотака. Имаме и климатик. Нещо тия червени подлоги ни оправиха ме съмнява. Процента в джобека.
  • 15 Орех

    5 1 Отговор
    Що не каже,че газът пак е руски,ама уж през Турция го кръщават,за да угодят на Господарите ни.А комисионите на Малдивите.
  • 16 Опорка

    3 2 Отговор
    Много е зле тая държава, като част от пропадналите ЕС и НАТО. Ако принципа е да не се купува руски газ и нефт, то бъдете принципни. А не да си нарушавате приницпа със заобикалки, за да лъжете децата в детската градина.
  • 17 Минго

    6 1 Отговор
    Руски газ с турски етикет!
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    КАКЪВ МИНИСТЪР Е ........ ТОЗИ ИЗКУКУРИГЪЛ СТАРЧОК ......... ХЕМ Е ТЪП , ХЕМ Е КОМУНОПИТЕК ...,.. ВСИЧКИТЕ СЛУЖЕБНИ МИНИСТРИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП СА ...,..... КОМУНОПИТЕЦИ .......... ФАКТ !
  • 19 Само лъжете и то

    4 1 Отговор
    безобразно.И от Гърция,и от Турция е РУСКИ газ

    Коментиран от #24

  • 20 Сод Омит

    2 1 Отговор
    глупостта е равна на бедност в този свят. А вие сте много, отчайващо глупави
  • 21 123

    1 1 Отговор
    Па че има комисиони за некой
  • 22 КАК КУПУВАМЕ РУСКИ ГАЗ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Към "политиците" и депутатите:":

    От Турция, че не се разбра....
  • 23 САНКЦИИ ЗА ПУТИН

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Азим":

    Само путинистите не го разбраха...
  • 24 БЪРКАШ ДРУГАРЮ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Само лъжете и то":

    Руски газ само транзитираме.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове