Last news in Fakti

4 Януари, 2023 17:05 2 053 11

Улеснява се издаването на лични документи

  • издаване-
  • лични документи

Едно от предложените изменения е отпадането на задължението за смяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област

Улеснява се издаването на лични документи - 1

Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Целта на въведените промени е улеснение на гражданите при издаването на личните документи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Едно от предложените изменения е отпадането на задължението за смяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област. Разширява се обхватът на въведената ускорена услуга за издаване на СУМПС /до 3 дни от приемането на заявлението/- при подмяна на СУМПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача - смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат. Добавят се и случаите на: първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория; подмяна на СУМПС поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория; възстановяване на правоспособност след като на водача са били отнети контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

В Закона за личните документи се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. По този начин личните карти могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип „паспорт“, както и в разрешенията за пребиваване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не е влязла в сила.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

През декември миналата година бе анонсирано изграждането на нова система за документи за самоличност у нас, след като Министерството на вътрешните работи подписа договор за обществена поръчка с германски консорциум, който заяви готовност да осигури на страната ни следващо поколение документи за самоличност. За изпълнение на проекта са подготвени екипи в Германия и в България. Те ще работят в тясно взаимодействие с екипите на МВР.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Две думи- Няма да стане

    8 0 Отговор
    Няма да се вържем на въдицата "електронна идентичност". Целта на това упражнение е разкрита. Клаус Шваб, План 2030. Четете и сами си правете изводи.
  • 2 Сменям си ник-а

    8 0 Отговор
    Лични но не съвсем.

    Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Българските лични документи са собственост на държавата.

    Коментиран от #7

  • 3 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    12 1 Отговор
    Държавата да спре с тоя рекет и безработни да си плащат за вадене и подновяване на лични карти, шофьорски книжки и други документи, безработни без доходи да не плащат за документи. Да спре също да изисква безработни без доходи да плащат здравни осигуровки.

    Коментиран от #5

  • 4 !!!

    6 0 Отговор
    Марионетките започват да излизат на светло. Електронна идентификация, а?! Съветва всички българи, които ценят свободата,която им е останала, да се освядомят, какво се крие зад това "улеснение".
  • 5 Сменям си ник-а

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Ееееее ти пък
    Стига,че харантутим украинците ся и нашите.
  • 6 Ти си

    10 0 Отговор
    Лични документи ? Защо ако са лични и бъдат изгубени , откраднати или унищожени от природни бедствия те глобяват ? Малка ли е глобата че трябва да се разказваш с дни да харчи пари и да се разправям с идиоти ? И откога държавата се интересува от личните ми неща освен личните ми финанси които се стреми по някакъв начин да ги намали или изземе....
  • 7 МакРук

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Дааа, след като са на държавата, защо ги плащаме ние?

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Сменям си ник-а

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "МакРук":

    Е как защо.
    Ония 240 трябва да папат.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Платена любов

    1 0 Отговор
    Финансова облага
  • 11 Бъдеще

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "МакРук":

    Щото сме БГ... В Словакия издаването на документ за самоличност ( лична карта), е безплатно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове