Last news in Fakti

8 Януари, 2023 14:45 1 879 67

Йордан Цонев: Най-логично е ДПС да получи третия мандат

  • йордан цонев-
  • дпс-
  • мандат-
  • правителство

Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема

Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС.

"Към този момент ми прави много неприятно впечатление - кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място", коментира той в интервю за предаването "Неделя 150".

Според него "в това има етнически привкус":

"Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора".

"Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден", добави Йордан Цонев.

Освен това, според депутата, ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Страната има нужда от кабинет с програмни цели, подчерта той:

"Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност - за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това".

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят, категоричен бе депутатът от ДПС. Той посочи, че главните цели ще бъдат Шенген и еврозоната. Освен това, такъв кабинет ще има задачата да направи качествена съдебна реформа. ДПС ще предложи този модел, който Европа иска от нас, категоричен бе той и добави, че четвъртото, което ще предложат, е в сферата на икономиката и финансите.

Цонев посочи, че ще участват в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата. "Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие - да не ни поставят разговорите под условие".

"Връщането на нормалността в политиката предполага първо да започне диалог между политическите сили, диалог между институции, диалог между всички политици, за да може страната да намира по-лесно решения и изход от кризите. Това е последователна наша политика", коментира още Йордан Цонев. Остротата ни е винаги, когато виждаме дефекти в определен тип политика, каза той.

Третият мандат е решителен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори, коментира Йордан Цонев. И добави:

"Демокрацията е избори. Ние никога не сме се страхували от избори и никога не сме смятали, че изборите са нещо лошо. /.../ Изборите са изход, но ако може да се намери по-добър изход, би било по-добре. По-добрият изход е да направим някакъв тип управление, което да започне да решава кризите. За нас решаването на всички кризи започва първо с решаването на политическата криза".

Според него ако сега се направи кабинет, вероятно той ще има временен характер и няма да може решава стратегически въпроси:

"Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се решават от служебен кабинет. Още по-малко стратегически въпроси могат да се решават в условия на перманентна политическа криза".

Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била много добра преди войната в Украйна, категоричен бе той и добави: "Но след като започна войната в Украйна, след като се изостри тази геополитическа криза, смятам, че такава коалиция няма да има никаква стабилност, когато парламентът и правителството ще трябва да вземат решения по отношение на партньорите ни от НАТО и ЕС".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИЛЕН ОТ ПП

    68 6 Отговор
    ДАНЧО МЕНТАТА БОЛЕДУВА ИМА ТЕМПЕРАТУРА ЕДИН ЕНИЧАР

    Коментиран от #51

  • 2 Стоян Александров

    40 7 Отговор
    Така е. Прав е този другар. Това е логиката. Но. Но. Но който НЕ НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО ПАРТИЯТА МУ БИВА ИЗХВЪРЛЕНА ЗАВИНАГИ ОТ ПОЛИТИКАТА. Така е справедливо, защото ще се води като некадърни крадци. И ако ДиПиСи не направи правителство ДО ТУК. ЧАОООООО ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА. И ПРЕДИ ТЯХ СЪЩО.
  • 3 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    60 2 Отговор
    Никога НЕ Е късно да станеш за РЕЗИЛ, а ментата ги умее тези работи.
  • 4 Данчо Салфетката

    56 1 Отговор
    Келнера - Вечният депутат!
  • 5 Ветеринарен психолог

    61 3 Отговор
    Най-логичното е -на стадион Васил Левски да има 240 бесилки и 60000 аплодисменти
  • 6 Иван Тушев

    62 3 Отговор
    Най логично е вас да ви няма в парламента, а не в управлението. Явно искате властта, за да потурчите няколко министерства, както направихте преди години със земеделското министерство. Ние помним, че бяхте забранили там да се говори на български език.
  • 7 Ментарджийска

    53 2 Отговор
    логика от някакъв мазен противняк с гуша на пеликан !
  • 8 Стоян Александров

    61 3 Отговор
    Погледнете това лице Господа, вижте го добре. Ето така изглежда съвременния БЪЛГАРСКИ ЕНИЧАР. ПО- ЕНИЧАР НЯМА НА КЪДЕ ПОВЕЧЕ. В ПАРЛАМЕНТА Е БЪКАНО С ТАКИВА, НО ТОЗИ Е ЕТАЛОН ЗА ЕНИЧАР. НАД 20 ГОДИНИ ДЕРИБЕЙСТВА В ПАРЛАМЕНТА, ТАМ И ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРА. ГЛАСУВАЙТЕ ПАК !!!! ВСЕКИ ГЛАС НЕЗАВИСИМО ЗА КОГО Е ДАДЕН ЕТО ТОЗИ ЕНИЧАР ГО ПРИСВОЯВА...ВИЖТЕ ГО ДОБРЕ И ГО ЗАПОМНЕТЕ....ТРЯБВА ТОВА ЛИЦЕ ДА СЕ ИЗУЧАВА В УЧЕБНИЦИТЕ, ТРЯБВА. ДА СИ ЕНИЧАР НЕ Е ЛЕСНО, А ЗА ТОЗИ Е ПРОФЕСИЯ, ДАРБА, ЖИВОТЪТ МУ Е ПРОТЕКЪЛ ТАКА....
  • 9 пожелание

    45 2 Отговор
    Всички депутати от дпс трябва да получат десет годишен мандат за затвора.
  • 10 Бонговец

    30 2 Отговор
    От сега нататък,която партия направи правителство ,се самоубива. Отмъщението на НАРОДА!
  • 11 Най- логично

    41 2 Отговор
    е цялото ръководство на ДъПъСъ, както и почетният председател, и онзи мафиот от Магнитски, да влезете в затвора за хранене на КТБ, пране на пари, енергийни грабежи, лъжи и много измами и т.н.

    Коментиран от #12

  • 12 Хранене

    26 0 Отговор

    До коментар #11 от "Най- логично":

    да се чете разграбване
  • 13 Аззаззз

    41 2 Отговор
    Нали ДПС не са партия на етническа основа?!? Какъв етнически привкус видя Данчо, какви 5 лева? А ако са етническа партия, незабавно да бъдат разпуснати като противоконституционна!
  • 14 Бай Ганьо

    24 3 Отговор
    По същество е прав. А ДПС са трета парламентарна сила на куково лято. Над 50% от избирателите не гласуват, инак щяха да са на сегашните проценти на йес бългерианците, които пък нямаше да намажат дори субсидийка, камо ли да се слюнчат за цял мандат...
  • 15 Единственият шанс за България

    32 4 Отговор
    е връщането на Закона за защита на държавата от 1934г и забрана на всички партии. Да си спомним, че в периода от 1934г до 1944г са най проспериращите в историята на България и в икономически и в политически план.
  • 16 Румен

    28 3 Отговор
    Олигофрена, предателя и мафиота Цонев . Евала , ама се казваш Йордаклу Цуниплю
  • 17 МИЛЕН ОТ ПП

    25 1 Отговор
    АБЕ ХОРА ТЕ ДПС ЛЪЖАТ И МАЛЦИНСТВАТА И ТЯХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ С МНОГО ТУРЦИ СЪМ ГОВОРИЛ ПО ТОЗИ ВЪПРОС
  • 18 Извод

    24 2 Отговор
    Не се ли вдигнат българите и гласуват жална им майка - шайката мафиоти ще ги унищожат за поколения напред ! Мислете бре аджамий !
  • 19 ГОРСКИ

    33 3 Отговор
    Как може турска партия да управлява България що за еничар сити??????
  • 20 МП4

    26 2 Отговор
    Най- логично е ДПС да изчезне от парламента

    Коментиран от #65

  • 21 Мдда

    15 7 Отговор
    Логично е, но мозъкът на селянина от Димитровград е с размер на грахово зърно и пак ще го даде на БСП!
  • 22 Даа

    21 0 Отговор
    Карадайъ за МП, а Данчо Ментата - министър на финансите...! "Добра" комбинация! Все евроатлантици и отявлени българофили
  • 23 Васил

    15 1 Отговор
    А най логично да го връчат на Пеевски нали Мента пък ако може да го направите премиер ще Бъде Бойко vol-2.0
  • 24 друг3

    17 2 Отговор
    Ако ДПС остане без гласовете от Турция, ще отиде в последните редици или ще изпадне под чертата. Разчитат на гласовете от Турция, щото те нищо не искат от ДПС- не искат нови раб. места, не искат достойни заплати, не искат равни права, нищо. ДПС си седи в НС без ангажимент към гласоподавателите.

    Коментиран от #39

  • 25 Помним!

    15 3 Отговор
    ДПС са мошеници, помним "Росенец", "ТЕЦ "Варна" дето го прилапа на Доган за жълти стотинки, а турците в България мизеруват! "Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна" на Доган за неизплатени задължения в размер от 40 млн. лв.!!!"
  • 26 Джоко

    12 2 Отговор
    Този като си отвори устата и замирисва на семенна течност.
  • 27 Реалист

    14 2 Отговор
    Няма как да бъде даден мандатът на ДПС! Те вечно пазят "мълчание" по всички въпроси, за да не се конфронтират. Такава потайна партия без ясно изразена позиция, няма как да управлява България! Освен това ДПС са едно и също с ГЕРБ!
  • 28 Мафията вън!

    14 3 Отговор
    Дори партия Възраждане не е толкова вредна за нашата страна, колкото ДПС и ГЕРБ!
  • 29 Долу мафията!

    18 3 Отговор
    ДПС и ГЕРБ трябва да се държат вън от властта на България!
  • 30 Истината

    9 2 Отговор
    ДПС имат една дебела компрометирана и санкционирана по "Магнитски". Докато не се изчисти от нея, няма щак да управлява България.
  • 31 Срам!!!

    15 3 Отговор
    Свършиха ли българите у нас, та турци да ни управляват?
  • 32 Хахаха ;-)))

    15 3 Отговор
    И кое му е логичното? Турци да управляват България???
  • 33 Логично

    15 3 Отговор
    Най-логично е тоя еничерин да бъде обесен,ама в тази територия няма българи.Само шлака.
  • 34 Възмутен

    19 2 Отговор
    "Йордан Цонев: Най-логично е ДПС да получи третия мандат"....Ще получат те третия ...крак.
  • 35 Неее

    15 2 Отговор
    Твърдо НЕ! Дпс са мошеници. По-добре избори отколкото ДПС! Малко ли ни беше "Росенец", Тец Варна, "Цанков камък" ...
  • 36 Т.е. Никога!!!

    14 2 Отговор
    Когато българска партия управлява Турция, тогава турската партия ДПС ще управлява България!!!

    Коментиран от #57, #59

  • 37 Иван

    10 2 Отговор
    Сакън Мента, сакън.
  • 38 Само предлагам

    5 0 Отговор
    Още по логично НОВИ ИЗБОРИ
  • 39 Да припомним,че Слафчо

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "друг3":

    Яростно искаше колкото може повече секции в чужбина.(разбирай Турция!)
  • 40 Имаш,ли очи

    9 1 Отговор
    Беее?!Да си показваш мундзата пред обществото???
  • 41 Белата Златка

    0 5 Отговор
    Аз от ДПС само хубави неща съм видял!
  • 42 Коко Шанел

    12 1 Отговор
    Колко ли му е бодливо на врата на Йордан Цонев, като вижда, че е предател на своите и е гостенин на трапезата на чуждите? Навсякъде е чужд и омразен.

    Коментиран от #43

  • 43 Да,бе.

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Коко Шанел":

    Много си му е благо,даже.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Най логично е, ДПС да не са в парламента

    12 2 Отговор
    защото се етническа групировка, а пълнежът й с български имена кепазят България. Какви по големи права искат, нали всички сме равни, или искат да са по равни, както през турско ли?

    Коментиран от #48

  • 46 Смотаняци

    7 1 Отговор
    Най-логично е да бъдете изметени със сопи, всичките !!! Но и това ще стане, рано или късно!!
  • 47 Гладно куче

    9 1 Отговор
    Данчо Ментата се върти и облизва около кокала!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АЛИЛ МУСТАФОВ

    6 1 Отговор
    ВИЕ трябва да сте ЗАБРАНЕНИ ЗАКОН
  • 50 Стига!

    6 1 Отговор
    Турската партия отдавна прекалява! Краденето в сянка явно не е достатъчно!
  • 51 Сменям си ник-а

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "МИЛЕН ОТ ПП":

    Кой каквото иска да ми говори нооооо.
    ДПС имат на всички избори 10-12%
    За това са виновни всички които ходят за гъби,лов,риболов и т.н. на изборния ден.

    Коментиран от #64

  • 52 бсфн

    4 1 Отговор
    Мента кога ще се махнеш окраде държавата от сдс до дпс крадци мръ---
  • 53 случаен

    7 1 Отговор
    най логично е да се спази конституцията и да ви закрият
  • 54 Да бе да

    2 0 Отговор
    😅
    Предлагам референдум с който да запзим догановите имоти и след това да ме дадем властта за дава порцийките !
    Също да направим сопола национален герой 😎😅
  • 55 Хари

    5 0 Отговор
    Не трябва да Ви има не мандат да искаш продажник
  • 56 Ужасен

    2 0 Отговор
    Е.само Любен Беров липсва и тройната коалиция е реставрирана.
  • 57 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Т.е. Никога!!!":

    Защо и с каква изкривена логика смятате една марксистка партия за протурска ! Та те всички в тази партия са бивши комунисти които при евентуална възможност категорично не биха се осмелили да се изселят и да живеят в Турция !?...То всички български партии са си все от бивши отявлени комунисти и комсомолци ... нали ?!...Преди 34 години някой можеше ли да твърди че в България освен комунисти , комсомолци и безпартийни турци да е имало други с по различни идеологични възгледи или легитимация...дори БЗНС беше анулирана !!!...
    Сега си предсавете че ДПС са с третия мандат и че "Възраждане " подкрепя новото правителство с премиер Костадин Костадинов !!!...Какво ще стане в България ?!!..."Революция" ли ?!...Или голяма "Гражданска война"ли ще избухне ?!... Или ще стане нещо "Радикално " като изненадващ шахматен политически ход ?!!... Казах само - "представете си " ...
  • 58 Гост

    1 0 Отговор
    Хаха! Те тогава какво гепене ще падне! Какви продажби на български интереси! Ще изчезнат всички дървета на територията на тая държава!
  • 59 ДъПъСъто не е турска партия

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Т.е. Никога!!!":

    Лидерите на ДПС, за лични облаги използват електората си, като си играят все още със страховете им за имената. Ако нама дъпъсъ в парламента, асан ще го направят иван. А колкото зо ДПСарския мандат го помним.

    Коментиран от #61

  • 60 българин

    2 2 Отговор
    Фесовете преядоха с власт и престъпления, самозабравиха се, този еничар "ментата" за поред път се изгаври с българите, срам и позор за нашите путинци е да позволяват на подобни мекерета измежду "другарите" им да се пъчат и да предизвикват хората, не си играйте с огъня бе ахмаци, както сте "гарант" за етническия мир, да не покажете истинското си лице на КГБ-ска пасмина работеща за Кремъл в ущърб на цялото българско население, ще ви се види тесен Делиормана, чак в Сибир ще се криете, продажни престъпници.
  • 61 Вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "ДъПъСъто не е турска партия":

    "ДъПъСъто не е турска партия", КГБ-ска е, начело с ДС "савата".
  • 62 Кой не помни ДПСарския мандат

    0 1 Отговор
    В София започват масови вълнения (митинги, гладни стачки, палаткови лагери) на привърженици на СДС. Парламентарната група на СДС прави шест неуспешни опита да свали правителството на Любен Беров чрез вот на недоверие и да предизвика предсрочни избори. То не успява да стабилизира политическия живот, държавните институции. Въвеждането на данък добавена стойност.
  • 63 Иво.

    3 0 Отговор
    Кое е логично бе педал, незнаеш ли, че всички българи те мразим и в червата! Нещастник!
  • 64 Коко

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Сменям си ник-а":

    Не виновни сме всички ние, че си дремем в къщи а не се вдигнем и не накараме властимащите да спазват конституцията! Иначе турските гласове са ясни как се вземат!
  • 65 Гого

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "МП4":

    Съгласен! България няма никаква нужда от тази клоака! Ако имах власт, ще ги забраня на минутата, като противоконституционна и антибългарска партия! Само си представете какви медузи ни управляват през годините щом търпят тази клика! А този...ще му отива да чука камъни в някоя каменоломна!
  • 66 Радан

    1 1 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ОГРАБИЛИ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ГАРАНЦИЯ
  • 67 Казуар

    1 0 Отговор
    Данчо, колко години вече се скатаваш в ДПС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове