Last news in Fakti

9 Януари, 2023 10:15 1 784 13

Доц. Наталия Киселова: От президента зависи дали ГЕРБ ще се върне на власт

  • доц. наталия киселова-
  • мандат-
  • управление

В миналия парламент ПП късно предложиха програма за управление. В този - още в изборната нощ казаха че ще са опозиция

Доц. Наталия Киселова: От президента зависи дали ГЕРБ ще се върне на власт - 1

С връчването на третия мандат президентът Румен Радев ще определи с голяма вероятност какво предстои. Ако избере БСП - вървим по-ускорено към избори, ако избере Български възход - отваря вариант за гласуване "хартиена коалиция" плюс Български възход, ако избере ДБ - ще има евентуално мнозинство ГЕРБ, ПП и др. Различните сценарии зависят от избора на президента, заяви по БНТ политологът Даниел Смилов.

Според него не е приемлива офертата от неделя Христо Иванов да е премиер на кабинет с мнозинство ГЕРБ, ДПС и др. С връщането на мандата днес ПП прави огледална реакция на ГЕРБ - показва добра воля и това, че могат да предложат кабинет. Конституционната реформа не е бърза работа, но има стъпки, които могат да се направят като за главния прокурор проблемът не е нерешим, допълни Смилов.

В студиото беше и преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея в момента виждаме фрагментирана система от партии и въпросът е със или без ГЕРБ и от избора на президента ще си проличи дали тази партия ще влезе отново в изпълнителната власт. Киселова специално наблегна, че именно заради 12-годишното управление на ГЕРБ се стигна до обезличаване на политическо-партийната картина в България и сега се стига до такъв блокаж.

"В миналия парламент ПП късно предложиха програма за управление. В този - още в изборната нощ казаха че ще са опозиция. Обърнахме малко внимание на това което се предлагаше. В част от предложената програма сроковете са нереалистични, част искаха конституционни промени. Трябва обаче принципен дебат. Други промени са много дългосрочни - част са спорни и може би не могат да се реализират в рамките на месеци. Този дебат трябваше да започне много по-рано. Сегашната програма беше мигач към избирателите - в коя посока ще завият. В България има спешни въпроси по-интензивно да функционират институциите фундаментален въпрос - дали искаме да живеем така както живяхме 2009-2021", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    10 6 Отговор
    И ще връчи мандата на дпс,
    напук на всички врачки
  • 2 4269

    13 10 Отговор
    Доц. Киселова, Радев вече върна ГЕРБ на власт. На следващите избори ГЕРБ и ДПС ще са в първите редици и ще направят коалиция заедно с Нинова.

    Коментиран от #4

  • 3 Българка

    17 6 Отговор
    Реално ГЕРБ чрез местните структури, чрез своите калинки във всички структури на държавната и общинска власт, чрез превзетите от мафията Каскетура, следствие, МВР и съд, не са спирали да ни управляват. Нали точно хищните им калинки саботират на всички нива и най-малкоя опит за реформи. И всеки опит да твърдят, че не са във властта вече 2 години си е най-циничната им лъжа. А президентът Румен Радев от "Мутри вън" реално в сингрон с мафията ГЕРБ-ДПС работи за "Мутри вътре във властта" Радев предаде избирателит5е си, предаде надеждите за върховенство на закона и е в един хор с мутрите

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Българка

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "4269":

    Значи че площадите отново ще "оживеят"

    Коментиран от #5

  • 5 логично

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ми , ако Черепа , Бобока и Цецко В. (пак) развържат кесиите за да плащат на лумпени ,наркозависими и клошари - да.
  • 6 оня с коня

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Е как така такива като тебе непрекъснато викаха "ГЕРБ умре","ГЕРБ е История","Никога повече ГЕРБ",а сега изведнъж УНИЛО заключаваш че са във Всички структори на Държ. и Общинска власт ч„рез Калинките си?А нали ти и такива като тебе РАДОСТВНО ПОДСКАЧАХТЕ когато ПП ИЗЧЕГЪРТВАШЕ Герберските калинки,...пък то не било точно така!И обвиняваш Радев че предал Избирателите си,но И ПРЕЗ УМ НЕ ТИ МИНАВА да излезеш на Протест ЗА ИМПИЙЧМЪНТ на Президента!
  • 7 Пепо

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Радев като видя каква Шарлатания се развихри под юмрука му, си посипа главата с пепел и предпочете " мутрите " . Оказа се , че по малко бели направиха " мутрите за 12 години отколкото шарлатаните за 8 месеца. Ако някой има информация за действията на шарлатаните , това безспорно е Радев и тази информация не е от медиите, а Вие си пишете глупостите, на никой не пречите.
  • 8 Меркуцио

    6 1 Отговор
    Нищо подобно!
    Истината е, че не Радев ще върне ГЕРБ на власт, а некадърните, но с мания за величие самозванци, позиционирани като врагове, опоненти и душмани на Борисов! На първо четене сред тях се открояват и неколцина доценти.....
  • 9 Демократ

    5 3 Отговор
    Нали е ясно кой прави сценариите- ченгетата от задкулисието.Случващото се в България през последните 2 години го доказа.Когато хората на площадите казаха ВЪН на мафиотското статукво БОРИСОВ И ГЕШЕВ , започна лютата битка как да останат вътре.Говорителят на мафията чалгаря Слави в съдружие с мафията в Парламента, съгласно сценария не разреши 3 Парламента да работят, настъпи пълен политически хаос,който цари и сега.Целта е ясна -да се запази статуквото Борисов-Гешев.Никакви конституционни и други заклинания не са необходими.Кажете истината най-после. Трябва да изхвърлим мафията от управлението,ако искаме България да се развива и да се оттласне от дъното.
  • 10 Минева

    1 1 Отговор
    Госпожо, предложиха приоритети по които можеше да се получи или да не се получи мнозинство. Защо да предлагат програма като не са първа парламентарна сила?
  • 11 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Събрали се разни умньовци и една умница да разсъждават отдавна свирен мач , с единствения важен резултат , че без ГЕРБ и Баце Боко нищо не става и не може да стане , и сега и след новите избори , и даже след следващите избори ......
  • 12 Въпросченце

    1 1 Отговор
    Че какво лошо има в новите избори , точно гербаджийте ще бият всички останали с доста повече от последния път и ще се види колко са нищожни некадърните крадливокрасиви жълтопаветничета измислени от шарлатанджийската режисура на хвърчипланков ....
  • 13 Гого

    1 0 Отговор
    Гледах Смилов днес. Прочетете писаното по-горе. Е, глупави констатации.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове