Last news in Fakti

9 Януари, 2023 09:48 766 13

Страхил Делийски: Третият мандат изглежда някак обречен. Ако сега не видим съгласие, изборите ще са неприятни

  • страхил делийски-
  • трети мандат-
  • избори-
  • съгласие

Единствената логика, която би следвало да води решението на президента за даване на третия мандат, е кой субект има най-голяма възможност да реализира успешен мандат, посочи политологът

Страхил Делийски: Третият мандат изглежда някак обречен. Ако сега не видим съгласие, изборите ще са неприятни - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако сега не видим някакво съгласие, независимо от формата му, тези избори ще бъдат много неприятни за политическите партии. Това ще бъдат изключително трудни избори". Това заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

Според него тогава вече основният въпрос, на който партиите ще трябва да отговорят, е - защо не се справихте досега.
Единствената логика, която би следвало да води решението на президента за даване на третия мандат, е кой субект има най-голяма възможност да реализира успешен мандат, посочи политологът в интервю за предаването "Преди всички". Според него когато президентът връчва мандата, той не може да го мотивира по друг начин, освен по този.

Делийски изказа мнението си, че ситуацията е сложна, а третият мандат някак изглежда обречен. "От друга страна в политиката и времето е важно. Измина някакво време, имаше консултации, разговори, може да се е случило нещо, което не знаем", предположи той.

По думите му повечето от факторите искат да има правителство - и гражданите, и политическите спонсори, и международните партньори.

Очевидно двете партии ГЕРБ и "Продължаваме промяната" застанаха като двата блока, около които да се състави правителство, коментира Страхил Делийски.
Според него ГЕРБ по-добре се е справила с това да приеме протегнатата им ръка. ПП е млада политическа сила и има още какво да учи като политическо поведение, посочи той.

Политологът изтъкна обаче, че тези, които трябва да направят мнозинство, не участват в процеса. Гражданите участват освен по време на изборите, но и като субект, с когото трябва да се съобразяват. "Има много декларации, но малко политическо участие на партиите", категоричен бе той.

Бойко Борисов показа не особено добрата си политическа култура, коментира Делийски относно отношенията между ГЕРБ и "Демократична България" и протегнатата ръка на Борисов от вчера.
За новия обществен договор между партиите, за който говори Борисов, политологът подчерта, че в политиката такова нещо няма.

"Това издава до голяма степен едно специфично разбиране за това какво представлява политическия процес в главата на Борисов".

Като политическа сила - като роля и тежест, ГЕРБ са почти незаменим, непреодолим партньор, посочи още той. Според него обаче от гледна точка на избирателите това не е така. ГЕРБ не са партията, с която мнозинството от партиите са склонни да се върне на власт.

Не бих се учудил това да е тактически ход, предположи Страхил Делийски и добави: "Друг е въпросът какъв ще бъде отговорът. Ние сме в хипотеза, в която не е сигурно, че третият мандат ще отиде при ДБ".

Поведението на ГЕРБ от изборите насам е на партия, която сега се е родила и досега никой не е имал взаимодействие с нея, коментира той.

За проектодекларацията на "Продължаваме промяната" политологът каза, че не е изненадан, че тя не е приета. По думите му тя е имала основно символен смисъл. Просто трябваше да позиционира партиите от гледна точка на тяхната самостоятелност и свободна воля, обясни той. Според него не се е случило нещо шокиращо.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    8 1 Отговор
    За кой ще са неприятни, бре мишо? Аре марш..

    Коментиран от #10

  • 2 Българка

    6 4 Отговор
    По-добре е третия мандат да не отива в ДБ. Ако Радев им го даде, то ще е негов опит за пореден път да обслужи ГЕРБ и Борисов. Това е динена кора за забиване клин между ДБ и ПП и за проваляне на Христо Иванов
  • 3 Мдаааа

    7 5 Отговор
    Само Възраждане!
  • 4 4269

    5 3 Отговор
    Изборите са предрешени- хартиената коалиция с манипулации и купуване на гласове ще ги спечели и ще управлява страната. Продължение на 12 год. бедност, мизерия и болести. На дъното на всички класации на ЕС.
  • 5 антрашпиц

    5 0 Отговор
    Гн Делийски , нещо си в грешка.За нас ще са неприятни.Партиите изобщо не ни бръснат за слива и винаги ще са готови за избори.Ама винаги!Щото изборите ние ги плащаме, не те.
  • 6 комунистче

    6 3 Отговор
    за пореден път ставаме свидетели на лицемерието на ББ, под обществен договор, той няма предвид нова Конституция или устройство на страната, а ново раздаване на картите в Задкулисието, както винаги нагъл, циничен и безчуствен към потребите и желанията на народа си, социопат и психопат, човек без всякакви елементарни човешки чувства и усещания, докато ПП го направиха открито, по правилния начин, с декларация, и пред всички, но мъдрия, в кавички, български народ, пак ще каже тежката си дума на изборите, и пак ще забатачи положението си още повече

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12340

    3 1 Отговор
    "... протегнатата ръка на Борисов от вчера...
    Бою с едната глади,
    с другата-- к. ц вади!
    ,, дБ,, да му мислят!
  • 9 За какво е някакво

    6 1 Отговор
    правителство на съгласие, на помирение или на компромис, това е все едно да се съгласи някой на всичко, за да остане на хранилката от "шведска маса" за да граби с цели шепи ? На българинът му трабва компетентно правителство, а не компромисно ! Белгия престоя 3.5 г. със служебно и нищо лошо не и се случи, докато търсеше умни и почтени управляващи, защо са тези заплахи от липса на редовен кабинет - ЗА ДА ОСТАНАТ ВЪВ ВЛАСТТА КРАДЦИТЕ ЛИ ? Избори след избори е по-икономично от колкото кражби след кражби на политиците и лъжи и обещания след лъжи и обещания !
  • 10 2020

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Абе, брадан ггей, защо изборите да са неприятни? Изборите, истинските избори са форма на народовластие!!!
  • 11 Минева

    1 1 Отговор
    По-добре избори, защото правителство с участие на ГЕРБ, както настоява РР, ще е предателство към избирателите на ПП, ДБ, а и на БСП.
  • 12 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Поредния умньо разсъждава отдавна свирен мач , с единствения важен резултат , че без ГЕРБ и Баце Боко нищо не става и не може да стане , и сега и след новите избори , и даже след следващите избори ......
  • 13 Въпросченце

    1 1 Отговор
    Че какво лошо има в новите избори , точно гербаджийте ще бият всички останали с доста повече от последния път и ще се види колко са нищожни некадърните крадливокрасиви жълтопаветничета измислени от шарлатанджийската режисура на хвърчипланков ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол