9 Януари, 2023 15:38 1 435 33

Министър Шишков: Сключените договори за незаконни ремонти на пътната мрежа са за над 733 млн. лв.

  • иван шишков-
  • договори-
  • незаконни ремонти-
  • пътна мрежа

Като пример за изхарчени държавни пари за незаконно строителство регионалният министър посочи случая с АМ Хемус, където са платени над 212 млн. лв. авансово за строителство без необходимите документи на Лот 4 и 5

Министър Шишков: Сключените договори за незаконни ремонти на пътната мрежа са за над 733 млн. лв. - 1
Снимка: Нова телевизия

Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщават от БНТ.

"Това е само констатираното до този момент незаконно строителство като то може и да набъбне. Абсолютно е възможно след местните избори тази вълна от незаконно строителство, която констатираме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в местната администрация", посочи регионалният министър Иван Шишков.

Като пример за изхарчени държавни пари за незаконно строителство Шишков посочи случая с АМ Хемус, където са платени над 212 млн. лв. авансово за строителство без необходимите документи на Лот 4 и 5.

Сключените договори за незаконни ремонти на пътната мрежа са за над 733 млн. лв. като към момента държавата е разплатила 50% от тях. Сред тях е и ремонтът на отсечката от АМ "Тракия" Чирпан - Стара Загора.

От 71 проверени ремонти на язовири са констатирани незаконни строителни дейности на 42 от тях. Стойността на договорите в този случай е над 75 млн. лв.

В търсене на решение на проблема, от МРРБ са внесли законопроект за установяване на търпимост на заварените незаконни строежи, но само при условие, че те преминат успешно проверка, която да докаже, че отговарят на съществуващите норми.


"Апелирам Народното събрание да намерим решение и начин, по който това незаконно строителство да бъде регламентирано - да бъде проверено, да бъдат съставени протоколи дали отговаря на законите. Не предлагаме амнистия, а процедура, при която то да бъде проверено. Ще създадем възможност то да бъде обявено за търпимо, но само тогава, когато отговаря на конкретните норми. Защото сега не може да сме сигурни, че строителството отговаря на нормите", посочи той.

На пресконференцията присъства и бившият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, която в момента е народен представител от ПГ на "Български възход".

Тя изтъкна, че незаконното строителство у нас има внушителни размери и е извършвано при управлението на различни партии.

Комитова даде пример с пречиствателна станция в Сливен, изградена през 2009, която е с оборудване за около 30 млн. лв., но не може да бъде предадена на ВиК Сливен и не е пусната в експлоатация, защото няма разрешително за ползване. В същото време МРРБ продължава да плаща по около 300 000 лв. годишно за охрана на оборудването, което не може да се използва.

Комитова подкрепи предложението на МРРБ за образуване на проверка на незаконните обекти и обявяването на търпими на тези от тях, които отговарят на нормите. Тя изрази увереност, че в парламента ще се намери лоби, което да го подкрепи.


Участват министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, заместник-министър Поля Занева-Димитрова, началникът на Дирекция "Национален строителен контрол" арх. Деляна Панайотова, инж. Венцислав Ангелов - председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и инж. Десислава Паунова - член на УС на АПИ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЙ ❓️❓️❓️

    11 0 Отговор
    Министър Шишков, КОЙ сключи тези "Незаконни ремонти на пътната мрежа са за над 733 млн. лв."???

    Коментиран от #5

  • 2 Радо

    13 4 Отговор
    Изчегъртването трябва да продължи до последния герберасин!
  • 3 Алабалистика

    11 0 Отговор
    Колко нескопосани и интересчийски са формулирани законите за строителство с безбройни пречки (за да е възможно изнудване), че и самата държава не е в състояние да ги спазва. Ами направете читави закони!
  • 4 Даниел

    14 1 Отговор
    Министерския пост е върха на управлението на даден сектор от държавната структура.
    От там казват,че има плащания от държавния бюджет за незаконни обекти,но прокуратурата продължава да мълчи и бездейства!
  • 5 Даниел

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОЙ ❓️❓️❓️":

    Различни правителства управлявали от 2009г. !!

    Коментиран от #17

  • 6 Истината!!!

    20 4 Отговор
    Нали затова Кирил Петков и Асен Василев НЕ искаха да плащат на ИТН 4 милиарда, за да не се разхищават българските финанси за договорите за НЕзаконните ремонти на пътната мрежа, които ГИРБ сключваха и раздаваха безконтролно нашите пари на техни приближени фирми! Кирил Петков и Асен Василев искаха българсщите пари да се раздават законно, прозрачно и не авансово, а не както Борисов тайно.
  • 7 Алооо

    16 0 Отговор
    Селски, ами какво правиш сега, давай ги на Прокуратурата....
  • 8 Джамбaза

    15 0 Отговор
    Шишков щеше да открива обхода на Бургас до Нова година.
    Явно следващата.
  • 9 Селянин

    16 0 Отговор
    И колко са в затвора за тежи суми?
  • 10 44444

    12 2 Отговор
    И Шишков е незаконно там.избран е само от фигу ранта!
  • 11 Българка

    15 3 Отговор
    Не държавата е сключила престъпни договори за над 733 милиона. Има си конкретни мутри и мутреси, които са извършили тези престъпления. Това са си грабежи в особено голям рамер и трябва да се излежат в затвор, а милионите възстановени и върнати в хазната. Крайно време е престъпниците с бели якички да бъдат изправени пред съд, а не крити зад "държавата". Държавата сме всички ограбени, излъгани българи. Държавата не е шепа мафиоти, които продължават престъпната си дейност- кой в НС, кой на властови позиции, кой в сараи и зайчарници. Това трябва да бъде възпряно

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Реалист

    11 4 Отговор
    ИТН нали затова събориха правителството с ГЕРБ, защото Продължаваме Промянята искаха всеки български лев от бюджета да се контролира за какво се дава! А ИТН исщаха едни 4 милиарда за пътно строителство да си ги харчат безконтролно и да раздават на когото си искат. ГЕРБ пък раздаваше на няколко техни фирми на пътно строителство без конкурси - "инхаус".
  • 13 Я па тоА

    5 3 Отговор
    Да обявява тогава и АМ Струма в участъка, където изгоря македонския автобус" за "незаконна" понеже даже няма одобрен ПУП и Акт16, и да я затваря ако му стиска! Отворко с "политически поръчки".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    12 4 Отговор
    Време е шайката ГЕРБ-ДПС и обръчите фирми да бъдат наказани от съд за това, че се оказа че в България нямаме магистрали, а високоскоростни пътища в окаяно състояние още на втората година след построяването или ремонта им. Говорим за пшътища-убийци, а защо прикриваме техните поръчители, изпълнители- убийци. В България се строи мнай-скъпо за данъкоплатеца и най-некачествено. ДОКОГА?
    Народе?........
  • 16 По-точно

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Има си "мутри", които раздаваха и разхищаваха българските финанси и това 12 години бяха ГЕРБ. Незаконните договори също. Но няма кой да ги съди, като си знаем прокуратурата и съдебната система! Продължаваме Промяната исщаха да въведат ред, законност и прозрачност, но пътната мафия ги събори! Не плащаха на работниците си и ги изкараха да протестират!
  • 17 Алооо

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Даниел":

    Различни правителства ли? ГЕРБ управляваше 12 години и корупцията и кражбите беше в огромни размери - по 8 милиарда са се крали годишно!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Алоооoooo

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Алооо":

    БАКТИСА МИ от "ОПОРКИ" НЕДОКАЗАНИ. ЗНАМ ГЕШЕВ е ВИНОВЕН !!!
  • 19 Докато

    5 2 Отговор
    Не видя шебека да виси, няма да има оправия в тази псевдо държава!
  • 20 Триадица

    7 1 Отговор
    А ти, дръвнико, като кмет на район Триадица, кажи колко незаконни неща и ти си сторил. Шадраванът дето уби детето и незаконните сергии си били в твоя прерогатив.

    Коментиран от #24

  • 21 Шиши

    5 0 Отговор
    го е ят, че не скубнал рушветче.
  • 22 Баба Вуна

    2 3 Отговор
    Тиква влачи Рейс.
    Диря няма, няма бей.
    Тиква влачи Рейс
  • 23 Баба Вуна

    4 2 Отговор
    Най малко още толкова са откраднати от полагане на по тънък слой чакъл и асвалт!
  • 24 Баба Вуна

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Триадица":

    И шадравана го строи Бойко Тиквата. Лично съм го виждала как го строеше с двете си ръце.
  • 25 И кво като само констатирате бе!??

    7 3 Отговор
    Държавата е умрЕла , а про куратурата е тежко мафиотизирана
  • 26 123

    3 5 Отговор
    Нещо нередно има.Построена е пречиствателна станция за 30 млн. и е готово за експлоатация а тоя шебек ми говори че била незаконна,ти луд ли си бе пусни я в експлоатация ,дали некой го интересува дали е законна та нали същана е държавна и е направена за народа бе лумпен
  • 27 123

    3 5 Отговор
    Искат хората да построят магистрала Хемус а тоя ми говори че била незаконна.За кой бе лумпен нали всички ще пътуваме по нея с колите си,какво ме интересува вашата бюрокращина дали е законна,аз искам магистрала

    Коментиран от #30

  • 28 Васил

    3 1 Отговор
    Г-н Гешев, къде сте?
    Колко дела образувахте и колко години затвор има за умишлена безстопанственост?

    Защо мълчите?
  • 29 Баба Вуна

    0 1 Отговор
    Строи се (копае се) незаконно и без надзор защото така се проверява трасето за ценни римски и тракийски артефакти.
  • 30 Баба Вуна

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    Докато построи магистралите от ЕС ще са забранили двигателите с вътрешно горене. Тъй че ти ще се возиш на влака и нема да караш автомобил по Хемус.
  • 31 хххх

    2 0 Отговор
    Я защо ги сключвате тогава??
  • 32 Минева

    1 0 Отговор
    Прокуратурата, а не блябосване човече
  • 33 Питащ

    2 0 Отговор
    Прави впечатление, че докато тоз ни баламосва, пътните фирми се укротиха, докато при правителството на ПП се чекнеха по пътищата ката ден. Защо ли? А за този министър е достатъчно да се видят строежите на околовръстното в София, откъм бул.Черни връх. Дълги редици сгради по на 15 етажа, с отстояние 3-4 метра между тях. С разрешителни от този бивш Архитект на Триадица. Но всеки ден му гледаме физиономията по тв или сайтове. Да живеят корупци.онерите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол