Last news in Fakti

10 Януари, 2023 07:51 7 350 10

Областният на Сливен и местната власт в съдебен спор за 2 млн лв.

  • областен управител-
  • сливен-
  • местна власт-
  • спор

Решението на община Сливен да продаде терен на старите военни поделения отива в съда

 Областният на Сливен и местната власт в съдебен спор за 2 млн лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Областният управител на Сливен Минчо Афузов и общината на града влязоха в съдебен спор заради продажба на имот за 1 999 220 лв. Става дума за застроен терен от старите военни поделения с площ 14 945 кв.м, който следва да бъде продаден чрез търг, за да бъде построен хипермаркет, съобщават от "Сега".

Решението за това е взето от местния парламент по предложение на кмета Стефан Радев на 13 октомври в условията на форсмажор, т.е. при неотложни обстоятелства. "Не е логично и обосновано решения, които се считат за „стратегически“ за Община Сливен и местната общност, да се внасят за гласуване в местния парламент по реда на форсмажорните обстоятелства. Те би трябвало да преминат през обсъждане в комисиите на Общинския съвет и дискутирани с всички заинтересовани страни, а не да се внасят и предлагат за гласуване в последния момент, без общинските съветници да имат възможност детайлно да се запознаят с предлаганото", обяснява областната управа на Сливен жалбата си срещу търга.

В заповедта на Афузов за обжалване на общинското решение пише още, че "посочените от кмета на Сливен съображения "с оглед предназначението на имота" и "защита на интереса на общината" не са достатъчно обосновани, за да бъдат реални мотиви за отмяна на взето решение и приемане на друго, с което имотът да се продаде чрез публично оповестен конкурс".

В условията на търга пише, че спечелилият участник трябва да изгради строителен хипермаркет със застроена площ не по-малко от 3200 кв.м и необходимият брой паркоместа. Това трябва да се случи в 30-месечен срок от датата на сключване на договора за продажба на имота. Според председателя на общинския съвет в Сливен Димитър Митев от ГЕРБ това решение е стратегическо за града

„Като юрист ме шокира, че той се опитва по някакъв начин да се меси в това дали едно решение на общинския съвет е целесъобразно. Това е само и единствено в правомощията на общинския съвет и то не подлежи на съдебен контрол, нито на контрол от областния управител. Той щеше да бъде прав, ако ние бяхме казали: Да, отменяме явния търг и даваме тези 15 дка за хипермаркет на фирмата „х“. Тогава щеше да има нарушение на закона. Но ние казваме следното: Отменяме явния търг и обявяваме конкурс за същата цена, но поставяме и условия – за толкова време ще се строи и при такива условия", заяви Митев по повод съдебния спор с областната управа в Сливен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    14 1 Отговор
    Както винаги стане ли дума за далавера- търгове,имоти,поръчки и др. Все излиза някой от Герб. Пфу ... не се ли наситиха бре ,та то с чували крадат и още искат,прекомерно алчни.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин Сл.оригинал

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Новичок":

    защо се учудваш-като знаеш какъв крадец е тиквата,подчинените му няма да са по-долу
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Късия

    2 0 Отговор
    Чакай да позная немска верига започваща с К и завършваща на ланд. Те са кихнали където трябва, ама околийския не се е облажил, но така е като няма държава.
  • 6 хахаххахаааха

    0 0 Отговор
    значи ще ги гледаме при жоро игнатов
  • 7 В Сливен

    4 0 Отговор
    Нещата тръгнаха надолу още от Лечков. Съсипа града и отбора ,който крета в долните дивизии,пък отговаря за А националния отбор. Цинизъм!
  • 8 Снежа

    3 1 Отговор
    Само там ли? Герб и Дпс бранят навсякъде. Една проверка от високо ниво ама не от общинско във Пътнически превози Сливен и ще се разнищят далаверите на сегашния управител на дружеството подкрепян от Герб и Дпс. Такова безаконие такъв хаос такива кражби на субсидии никога не е имало както е сега. Работниците са на минимални заплати а се купуват служебни коли за нуждите на управителя-било бус за направа на кемпер,било леки коли да ходят неговите хора да му оправят апартаментите във София. Това дружество се е превърнало в пенсионерски клуб, хора на 79,70,73 стоят на работа а за младите хора пари няма. Ваучерите които дава са 55 лв и се вкарват във заплатата.
  • 9 Димо

    3 0 Отговор
    И в това дружество само това ли е? Ами купуването на апартамент на "приятелката" на управителя,ами назначаването на съученичката на управителя като експерт без нужното образование, нужния бай Стоян който е на 79 години,шефа на лифта 70,шофьор приятел на управителя 72годишен със пожизнен ТЕЛК за диабет и на инсулин.
  • 10 Никой

    1 0 Отговор
    Идват местни избори " шайката " от Общ. съвет на ГЕРБ се страхува ,че може и да ги загуби и затова бърза да гепи едни комисионни.Скоро е нямало солидно " гепи " в града. Местните в града говорят скрито,че града се управлява от една депутатка дето приканваше едни селскостопански производители да си мълчат и друга дето подържа каракачанското лоби. Местните говорят също ,че шуробаджанащината в града е повсеместна.Ако нямаш препоръки " кой те изпраща " от лобито или от партийната централа, работа ,кукиш. Така се работи в общините.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове