Last news in Fakti

10 Януари, 2023 09:14 1 849 14

Здравен икономист: Проблемът с неплащането на здравни осигуровки ще се задълбочава

  • здравеопазване-
  • здравни осигуровки

Необходимо да помислим за бюджетно неутрални начини за спомагане на бюджета на здравноосигурителната каса, каза Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването

Достъпът до медицински специалисти в България е много по-добър, отколкото в Западна Европа – нужни са между два и три дни, а ако трябва да влезеш в болница, то това се случва в рамките на един ден. Достъпът до общопрактикуващия лекар се осъществява в рамките на два-три часа. В много от западноевропейските страни дори и да си платиш, това не може да стане, коментира Аркади Шарков, здравен икономист и съветник на министъра на здравеопазването, в студиото на Bulgaria ON AIR.

Що се отнася до реформата в здравеопазването, Шарков посочи, че за да остават младите лекари в България, са необходими промени в Наредбата за специализации. Освен това в част от лечебните заведения е нужно оздравяване и осигуряване на добра медицинска инфраструктура, като за това трябва допълнително финансиране.

Прогнозите за тази година сочат, че проблемът с неплащането на здравни осигуровки ще се задълбочава, защото сме на прага на рецесия и има вероятност хората да не могат да ги заплащат, ако останат без работа, каза още експертът.

По думите му затова е необходимо да помислим за бюджетно неутрални начини за спомагане на бюджета на здравноосигурителната каса.

„В някои държави се обмисля компенсиране на здравните бюджети чрез приходите от акцизи”.

По отношение на недостига на лекарства в българските аптеки събеседникът посочи, че българските фармацевтични компании имат възможност да увеличат производството на тези медикаменти, за които имат лиценз. Примери за това видяхме по време на пандемията от Covid, когато заводът в Разград произведе за една седмица 120 хиляди опаковки от липсващ лекарствен продукт, припомни Шарков.

„Ако сега се докаже, че има такъв дефицит, няма никакъв проблем при разговори с министерството заводът да увеличи производството. Същото важи и за другите производители, които са на територията на Република България - в Дупница, София и Троян. Тук говорим за възможности, които разполагаме за широкоспектърни антибиотици, както и за доказали се генерични продукти. Гражданите трябва да са спокойни, че ще може да се компенсира нуждата”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без закон не става!

    4 6 Отговор
    Ако работодателя влиза за 5 години а работника за 1 , тези безобразия ще спрат!

    Коментиран от #7

  • 2 анон

    3 4 Отговор
    то е лесно - като не могат да ги плащат ще си ги отлежат
    май това искаш шишарков
  • 3 12343211

    7 4 Отговор
    Ми помогнете на хората платете им част от дълговете та да до платят останалото.
    Пари за друго има ама всички са в блатото бъдете малко умни.

    Коментиран от #5

  • 4 др Гей Билтс

    10 1 Отговор
    Аз от повече от 10г не плащам здравни осигуровки. Още тогава ги разбрах, че са пълна мафия ангелите на Смъртта, да не говорим, че са си такива от както свят светува поклонниците на Парацелсус и Асклипиос, единят лекувал с живак, другият със сънища.
  • 5 честен ционист

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    Може да прехвърлят апартаментите си хората на Здравната каса например. И това е вариант.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Лудница

    10 1 Отговор
    Спира се бруталното източване на здравната каса и готово има пари за 10 години напред без да се плащат осигуровки.

    Коментиран от #14

  • 7 Ка Морган

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Без закон не става!":

    Ако се информираш, ще разбереш, че най-големите неплащачи на осигуровки са ДЪРЖАВАТА и ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ! Държавните служители НЕ плащат осигуровки !? Държавни служители са : президентство, парламент, министри, военни, полицаи, съд, прокуратура, кметове, агенции, учители и т.н..
  • 8 Абе Дончо, вардарски трол

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Това го правят само в Скопие и Битоля заради "чистия" въздух, за да расте бодра уморена от въздуха мъкъдонско-титовска смяна!
  • 9 Има и друг вариант.

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Гражданите, които не могат да плащат , но се нуждаят от здравни грижи да се самопродадат в робство - изключително прогресивна практика от Римската империя!

    Коментиран от #11

  • 10 Анонимен

    2 4 Отговор
    Ами не осигурените граждани да не ги приемат в спешните кабинети, където ги лекуват безплатно дори и случая да не е спешен.
  • 11 Алоооо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Има и друг вариант.":

    Скопските българи са се продали всички, това им е в кръвта, ние не сме като тях!
  • 12 бушприт

    8 2 Отговор
    Неосигурените граждани ги лекуват,също неосигурените бременни гражданки ги приемат в гинекологиите да раждат и после цялата маала стоят отвън с цветя и ядене, да посрещнат бебетата,които са 6-то,7-мо по ред.А бабите са на по 30 и няколко години. И те също са неосигурени здравно,но са целите накичени със злато.
  • 13 Жерар

    6 3 Отговор
    Направете като в Европа. Всичко се заплаща от всички, включително и Спешната помощ. На който е осигурен се връщат парите по банков път в рамките на 15 дни, а на този който не е , не се връщат. Така няма да има проблем.
  • 14 БгТопИдиот

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лудница":

    Спира се бруталното източване на здравната каса и готово има пари за 10 години напред без да се плащат осигуровки.

    ПОДКРЕПЯМ-едни наши хора в здравеНеопазването работятя здраво с химикалите и лекуват вртуално.

    Но парите са истински -нашите.

    Та така ние капачки ще събираме и Киртаците купуват чертежи за милиарди.

    Прокурор е нужен ПРОКУРОР с име АК.......7,62 за А та-лантиците 5,45 !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове