Last news in Fakti

11 Януари, 2023 08:04 6 778 128

Frankfurter Allgemeine Zeitung: България оцеля и без руския природен газ

  • руски газ-
  • газпром-
  • българия

В рамките на няколко месеца балканската държава успя да се освободи напълно и в дългосрочен план от зависимостта си от „Газпром", разказва кореспондентът за региона Михаел Мертенс

На 27 април 2022 г. България сякаш бе на ръба на пропастта. Заедно с Полша това беше първата страна, на която „Газпром“ едностранно прекрати доставките въпреки действащ договор, буквално за една нощ – от днес за утре. Това беше тежък удар. Едва ли някоя друга страна в ЕС е толкова зависима от руския газ, колкото България. Почти целият газ, консумиран в страната, идва от Русия. Някои хора веднага започнаха да пишат сценарии за съдния ден: Съществува заплаха от сриване на индустрията, студени жилища, трудности и мизерия. Според тях България ще бъде първата държава, с която Путин ще покаже колко ще струва някой да му се противопостави.

Не се получи така. В рамките на няколко месеца балканската държава успя да се освободи напълно и в дългосрочен план от зависимостта си от „Газпром". Роля изиграха международната солидарност на демокрациите, уменията за водене на преговори и щастливият момент, пише в свой репортаж за Frankfurter Allgemeine Zeitung кореспондентът за региона Михаел Мертенс, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Когато бившият български премиер Кирил Петков пое поста в края на 2021 г., страната му беше на 95% зависима от руския газ, казва той в интервю за F.A.Z. Ето защо България не беше подготвена за пълен петролен и газов бойкот срещу Москва веднага след началото на руската инвазия в Украйна: „Индустрията щеше да спре за една нощ, дори отоплението щеше да стане трудно". Когато „Газпром" действително прекъсва потока по тръбопроводите два месеца след началото на последната руска война, защото София отказа да промени плащането от долари на рубли, Петков влезе в ролята на кризисен мениджър.

След края на отоплителния сезон нивото в единственото газохранилище за съхранение на газ в България в град Чирен в северозападната част на страната бе спаднало до 17%. „Имахме газ буквално само за няколко дни", описва драматичната ситуация Петков. Той заминава за Съединените щати и се обръща за помощ към вицепрезидента Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкен. С успех. Харис и Блинкен са били „много конструктивни".

„Те искаха да покажат, че Русия не може успешно да използва газ като оръжие". Резултатът е, че два танкера с американски втечнен газ отплават за България в кратки срокове и на приемливи цени. „Това беше страхотно от страна на САЩ, наистина помогна, защото се случи практически за една нощ и трябваше да направим нещо".

Сега обаче е необходимо да се осигурят и подходящи пристанища за разтоварване на товарите и подаването им в българската мрежа. Тук нещата почти се провалиха.

„Местата за акостиране навсякъде в региона бяха резервирани много по-рано", казва Петков. „Тук трябва да благодаря на Турция. Турското правителство в кратки срокове създаде капацитет в своите пристанища за двата танкера“. Той изтъква по-специално ролята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Но двата американски кораба могат да осигурят само краткосрочна помощ; необходима е допълнителна помощ. Това беше постигнато с помощта на актьор, който едва ли е по-надежден от Путин, а и е по-малко влиятелен. „Имах много добри разговори с азербайджанския президент Алиев", казва Петков лаконично. Той не може да си позволи да критикува безскрупулния диктатор от Баку, защото България е зависима от Азербайджан след отпадането на руския газ. Сега кавказката държава доставя почти една трета от годишните нужди на България, а договорът е за повече от 20 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    79 10 Отговор
    Да се разбира, че брашняният чувал пуска още и ще продължат да го тупат.
  • 2 ДСБ

    27 63 Отговор
    Благодарим ви Ротшилди, че ръководите по блестящ начин запада чрез вашия частен Федерален резерв и мачкате Путин без да разбере.

    Коментиран от #3

  • 3 До ДСБ

    66 20 Отговор

    До коментар #2 от "ДСБ":

    Кажи за шериата и третия пол на запад, умник.

    Коментиран от #10

  • 4 да. инфлация 50 %

    98 21 Отговор
    иначе отцеляхме
  • 5 Хихихи..

    67 24 Отговор
    Ами тя и след април 1876 оцеля,ама в силно намален състав.По същият начин и Украина оцелява към момента..
  • 6 Чорбара

    100 29 Отговор
    На каква цена бе боклуци?
  • 7 Аксиома

    63 85 Отговор
    Няма страна на света, която да е под руzка зависимост и да не е бедна, корумпирана и безправова ! Няма !

    Коментиран от #11, #30, #34

  • 8 Груьо

    78 19 Отговор
    НА КАКВА ЦЕНА ААА.
  • 9 Още в заглавието

    113 28 Отговор
    Блести голямата лъжа
    България продължава да ползва руски газ но през посредници и на по-висока цена

    Коментиран от #24

  • 10 Питанка

    42 13 Отговор

    До коментар #3 от "До ДСБ":

    От какъв пол е уж мъж, но ходещ на токчета, с ботокс в лицето и страх на ду пе то ?

    Коментиран от #124

  • 11 Хихихи..

    55 27 Отговор

    До коментар #7 от "Аксиома":

    А защо до 1989 бяхме N-28 на планетата по БВП?

    Коментиран от #21, #22, #49

  • 12 Яне Сандански

    70 17 Отговор
    И благодарение на 1 петролен танкер американска ли оцеля??????? Каква друга газ купува България ,от луната ???

    Коментиран от #19

  • 13 Мистър Пропър

    72 23 Отговор
    Оцеля тя, ама на каква цена... Каква беше цената за mwh преди година и половина, каква е сега и кой я плаща? Били сме викали, че "Съществува заплаха от сриване на индустрията, студени жилища, трудности и мизерия.". Ама това е реалност бе, хора! С изключение на индустрията, просто защото такава отдавна нямаме. Защо пробутвате политически опорки? Овце сме, ама чак пък толкоз! Това че никой не протестира, не означава, че сме добре. Всъщност никога не сме били по-зле.

    Коментиран от #81, #83

  • 14 отшелника

    49 16 Отговор
    ХА-ХА 2023 ГОДИНА НА ФАЛИТИТЕ ,А РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ ТУРЦИЯ ,ТЪПАНАРИ МАЙКО И ТОЛУПИ
  • 15 Смешници

    48 19 Отговор
    Колкото повече Украйна губи толкова по голяма и жестока е пропагандата .Няма да се учудя да цитирате бесарабски фронт ,че ръководството на Русия до един са родили тризнаци в скоро време .
  • 16 Мистър Пропър

    59 17 Отговор
    Откъде го намерихте този автор, страшни глупости пише. Авторе, отоплявам една стая. Преди отоплявах цялото си жилище. Пътувах повече. В магазина не гледах толкова цените. Сега нещата са различни за мен и много хора. Заплатата ми е същата. Стига толкова глупости и евтина пропаганда!

    Коментиран от #42, #52

  • 17 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    25 41 Отговор
    И без руска газ живеем....
  • 18 Слава на България

    50 20 Отговор
    Да, само дето плащаме 400 лв.за газ, а преди по 200. Оцеляхме като нация, защото Русия ни спаси от турско иго. Продажби к0п3лет@

    Коментиран от #35

  • 19 АРАБИ, АЗЕРИ, ИРАНЦИ НИ ЗАЛИВАТ

    23 40 Отговор

    До коментар #12 от "Яне Сандански":

    С газ.....само путинистите не го разбраха

    Коментиран от #29

  • 20 Исторически парк

    43 13 Отговор
    Ама хората фалираха от десеторно по-скъпия американски газ...

    Коментиран от #27

  • 21 СТИГА ВИЦОВЕ

    18 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи..":

    Другари......
  • 22 Аксиома

    27 31 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи..":

    28-и :)) А Дядо Мраз ?! :)
    Няма друга страна на света в северното полукълбо, която да е фалирала 3 пъти, благодарение на съветската окупация и наложените от руzия марионетки. Няма!
  • 23 Гандалф

    32 13 Отговор
    Оцеляваме...ама на каква цена...цената на газа скочи...на петролните продукти също..дърва, въглища, храни..по голяма част от българите са на икономичен режим...българската поговорка...не гледай на теб да е добре...а на вуте да е зле..тълкувай го..ще видят те руснаците..
  • 24 И ОТКЪДЕ ИДЕ ТАЯ РУСКА ГАЗ

    12 8 Отговор

    До коментар #9 от "Още в заглавието":

    Че нещо не се разбра......

    Коментиран от #67

  • 25 Яне Сандански

    42 18 Отговор
    До списвача на тази боза и лъжа имам само един въпрос .Имам приятел австриец който с моя помощ си купи парцел и стара къща в едно българско планинско село преди 3 години .Миналата година лятото е бил 3 месеца лятото в България и си е правил ремонт на къщата и и двора и 2022 отново отива да довърши .Човека се пенсионира 2023 и мисли да живее в България .След прибирането през септември ми се обажда и казва ,цените са не двойни ,цените в твоята държава са лудо високи .Материалите направо са по скъпи 3 пъти от Австрия .Това ли е цената за вървенето срещу Русия и послушанието към запада? Ами да дава запада ,но не дава ,нали?

    Коментиран от #62, #69, #91, #93

  • 26 Ами да

    4 10 Отговор
    Какво по-хубаво?
  • 27 И КОЯ ГАЗ Е ДЕСЕТ ПЪТИ

    13 7 Отговор

    До коментар #20 от "Исторически парк":

    По скъпа...че не се разбра
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Смотльо,

    17 9 Отговор

    До коментар #19 от "АРАБИ, АЗЕРИ, ИРАНЦИ НИ ЗАЛИВАТ":

    Когато вземеш да четеш и разбереш как функционира този пазар,тогава пиши глупостите си тук.

    Коментиран от #33, #37

  • 30 мммда

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Аксиома":

    Че то и в Германия си вървят рушветите в определени сектори, ако искаш да се развиваш даваш.
  • 31 БСП ПУТИНИСТ

    25 14 Отговор
    Ям петрол
    Пия газ
    Само Путин да е с нас
  • 32 Гачо

    20 6 Отговор
    Всичко е точно! Газ има,ама пари няма!
  • 33 И КАК ФУНКЦИОНИРА ГАЗОВИЯ ПАЗАР

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "Смотльо,":

    Кажи на нас невежите

    Коментиран от #75

  • 34 Гандалф

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "Аксиома":

    Зависимост...че те и западна европа досега си бяха зависими от русия...енергийни източници, газ, въглища, рудни изкопаеми...за това, че сме бедни, корумпирани не ни е виновен никои друг...а политици, досегашни управляващи, подкупни съдий, олигархичната върхушка...
  • 35 Възрожденец

    21 28 Отговор

    До коментар #18 от "Слава на България":

    От османско оцеляхме, но от съветско не успяхме.
    Тази съветска история за "освободителката" не върви ! Никога и никого не е освобождавала московската орда. Завладявала е, поробвала и ограбвал. Това е щяло да стане и с България (3-тата поред )след войната с Османската империя ако не са били нашите деди Възрожденци (истински, не като сегашното руско менте)!
  • 36 Робски народ търпи

    19 9 Отговор
    Всякакви унижения от управленци и чорбаджии
    50% от населението е на граница на бедността
  • 37 ТЪРГОВИЯ НА ГАЗ

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Смотльо,":

    През борсата
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 3356

    21 8 Отговор
    Глупости,че ние и сега ползваме руски газ.Голяма пропаганда.

    Коментиран от #45

  • 40 От руският газ оцеля, но от ЕС няма да

    23 10 Отговор
    оцелее, почти сме ликвидирани, всичко ни унищожиха. Исономиката едва крета, а за другите отрасли да не говорим. Направиха ни просяци на Турция, молим се за огризките им!?

    Коментиран от #44

  • 41 Хаджигенов

    4 3 Отговор
    Къде си бе Катамаран неден. Чети и млъкни.
  • 42 Гандалф

    16 8 Отговор

    До коментар #16 от "Мистър Пропър":

    Тези които ти пишат минуси...явно живеят в друга българия...или в чужбина...и им е през дядовия как се оправя обикновения българин...
  • 43 Мнение

    15 15 Отговор
    Всички руски слуги заемали постове в българската държава ще бъдат вкарани в затвора и имуществото им конфискувано. Доган ще бъде първият
  • 44 ЩО БЕ

    14 11 Отговор

    До коментар #40 от "От руският газ оцеля, но от ЕС няма да":

    Всички искат в ЕС....никой не ще да е руска губерния

    Коментиран от #65

  • 45 И ОТКЪДЕ ИДЕ РУСКАТА ГАЗ

    6 5 Отговор

    До коментар #39 от "3356":

    Че никой не знае.....
  • 46 Ванко шемета

    6 6 Отговор
    Задници, аз газ НЕ ползвам 😆 дреме ми 🤣

    Коментиран от #61

  • 47 факт

    23 11 Отговор
    Доколкото си спомням ние влязохме в прехваления Европейски съюз не за да оцеляваме, а да благоденстваме. Днес се радваме, че криво-ляво сме оцеляли без да знаем докога. Мисля си, че можехме да оцелеем и без да се набутваме в ЕС и да споделяме джендърските им ценности, дори с малко повече акъл можехме да благоденстваме и днес да продаваме ток и газ на оцеляващите германци.
  • 48 БСП ПУТИНИСТ

    13 13 Отговор
    Газов шут за Путин...как ше го преживея
  • 49 😆😆😆

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи..":

    Щот се бършехме със стари вестници във външния кенеф 🤣
  • 50 Хаха

    15 6 Отговор
    А бре руски си е,но с надценка новия.
    Същото ще е после с петрола.Като го спрем после ще ни убеждават как е от Луната,но ще си е пак руски и по-скъп.
    Това са невъзобновяеми природни ресурси,които не всяка страна ги има и няма от къде другаде да се вземат.Това е.
  • 51 дядо поп

    2 2 Отговор
    Навсякъде е така , важи народната мъдрост: "Беден ли си дядо попе , в .... .. ...!
  • 52 гост

    13 14 Отговор

    До коментар #16 от "Мистър Пропър":

    Мистър Пропър май е мистър прост !! И кой е виновен за инфлацията , неумний ?? Да не би този дето напада съседни държави само за да се държи на власт , щото в икономиката е пълен провал ?? Да не би НЯКОГА изобщо нещо добро да е дошло от сибирското блато , освен болести , мизерия , продажни подлоги , тире путинолюбци и шумкари криминални престъпници ?? Не ми отговаряй , знам че чугунени глави не се оправят , доживотно е !! Дано да е по-скоро последното !

    Коментиран от #71, #118

  • 53 димйк

    17 5 Отговор
    Лъжа след лъжа и българите като четат такива глупости от ден на ден стават все по прости и излъгани. Били сме оцелели без руски газ?! Спряха да го купуват шпионите на кравария по команда от козяк. Цените в магазините са х2-3. Заплати и пенсии са изоставащи от инфлацията и не могат да купят стоки както преди. Били сме оцелели ама бедните станаха още повече. Шепа предатели забогатяха ама като цяло българите обедняха още повече. Прости българи пак гласуват за тези които ги предават и ограбват.

    Коментиран от #58

  • 54 дядо Викентии

    14 6 Отговор
    Оцеляла колко да е оцеляла? "България оцеля"... Да защото не искат да влизат въпреки големите Ви усилия доброволно в гроба, ами първо се помъчат малко! Вижте дори ако щете " офиц. статистика" и тогава говорете за оцеляване! Ако под оцеляване се разбира,разделени,освирепели,уплашени за утр.ден, озлобели и оглупели от пропагандата в оцеляването хора. Работещи за заплати без покупателна стоиност. Да българия оцеля но в такъв случай моожем да кажем, че духовната смърт на Българина е по страшна от физическата.Да, запада може да се гордее с постиженията си в/у тази територия... Оцелелите можем ли да кажем,че са без,пол,вяра,род,родина, рядко имащи идентичност различна от груповата и без памет? Изводите всеки сам да направи за себе си!...
  • 55 Сфсфсфсфсфсг

    12 6 Отговор
    Това не може да е сериозна статия .... Самия стил на писане отива на жълт парцал. Напълно в измислиците на ПР агенция Факти
  • 56 Аз съм от ссср

    16 7 Отговор
    Пак не сте разбрали.Времето е топло,употребява ме по малко газ и то скъп от Чирен на кирчо и кокорчо и второ ще взимаме пак руски газ но ще ни го продава този път Турция и Гърция че са по балъци.

    Коментиран от #60

  • 57 тото

    16 5 Отговор
    ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ !! ГАЗТА В БЪЛТАРИЯ И ПРЕДИ И В БЪДЕЩЕ ЩЕ БЪДЕ ПАК РУСКА ГАЗ САМО ,ЧЕ ОТ ДРУГИ ФИРМИ С ДРУГА РЕГИСТРАЦИЯ И ЕДНА СЪЩЕСТВЕНА ПОДРОБНОСТ - ДОСТА ПО СКЪПИЧКА !! ДРУГА ГАЗ НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДЕ В Б-Я !!! БГ ГЛАСОПОДАВАТЕЛЯ НЯМАЩ ПОТЕНЦИАЛ ДА МИСЛИ КОГАТО ГЛАСУВА ПОЛУЧАВА ТОВА КОЕТО ЗАСЛУЖАВА !! МНОГО ПО ВИСОКИ ЦЕНИ !!!!

    Коментиран от #59

  • 58 ЦЕНИТЕ В МАГАЗИНИТЕ

    10 6 Отговор

    До коментар #53 от "димйк":

    Скочиха три пъти още преди войната...Нинова ни говореше за некакъв си....форсмажор.....а другари
  • 59 АЗЕРИ, АРАБИ, ИТАНЦИ

    9 13 Отговор

    До коментар #57 от "тото":

    НИ ЗАЛИВАТ С ГАЗ....САМО БСП ПУТИНИСТИТЕ НЕ ГО РАЗБРАХА
  • 60 ПРЕДИ ГАЗ НИ ПРОДАВАХА

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Аз съм от ссср":

    Украйна и Румъния......
  • 61 да бе, да

    10 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ванко шемета":

    Ползваш газ и още как. И го плащаш чрез цените на стоките, които купуваш. Ако имаше още една мозъчна клетка щеше да ти дреме за цената на газа.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Костя Орков Шахидов Копейкин

    5 6 Отговор
    еиииии много ма е яд начииииий
  • 64 Е как

    9 5 Отговор
    Цената на танкерите била приемлива а сега газта скочи заради скъпия газ напомпан през лятото?!? А немеца да не казва ,че България за да угоди на Америка трябва само да оцелява но не и да благоденства
  • 65 Кои всички,

    10 6 Отговор

    До коментар #44 от "ЩО БЕ":

    затова ли не искат да проведат референдум за ЕС? Англичаните по тъпи ли са, че напуснаха ЕС? Всяка жаба да си знае гьола и от там да кряка, орташката работа, за нищо не става.

    Коментиран от #73

  • 66 Цайтунг и ШвабскитеЗелки

    9 4 Отговор
    Много загрижени за нашата измъчена България, бре. Държат се като братски славянски народ. Да ги ожалиш.
  • 67 Абее...шороши

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "И ОТКЪДЕ ИДЕ ТАЯ РУСКА ГАЗ":

    Азерският газ 30-40 процента е руска собственост...шушумиги .

    Коментиран от #70

  • 68 абе

    12 6 Отговор
    Исках да коментирам германците, но после прочетох че Петков ги е лъгал .. Азербайджан, пха! Радев уреди газ от Азербайджан, Петков с двата танкера направи инфлацията 20% . Явно не лъже само в България, лъже навсякъде където отиде наш Киро Леке
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 И КАК АЗЕРСКАТА ГАЗ Е РУСКА

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Абее...шороши":

    Собственост, че не се разбра....
  • 71 дядо Доброслав -Ловешки

    7 9 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Безполови приятелю, Ти в България ли живееш? В българия ли си отгледан или си внос от чужбина? Хора ли са те родили и отгледали? И ако не си внос и от инкубатор (без значение цифров или физически)искам да те попитам как са те направили в "лошата" НРБ? "изобщо нещо добро да е дошло от сибирското блато , освен болести , мизерия , продажни подлоги , тире путинолюбци и шумкари криминални престъпници ?" Само искам да вметна в мъдрият Ви текст,че новият нео- колниализъм 1991-2023 не се различава по нищо от режимите до 1800 г. Винаги империята е създавала за свои нужди първо,идеология по мярка, престъпни групи,олигарси,политици и нещата са приключвали с асимелиране ,дали насилствено или неосъзнато, защото са си мислели, че това е естествен ход на нещата- винаги по един начин за териториите. Мога да кажа,че съжалявам да чета за продукт като вас!

    Коментиран от #76

  • 72 И с каква газ оцеля България?!

    8 7 Отговор
    С руска газ,но не от Газпром,а от посредници!Турция, Гърция, Азербайджан! Защо ли западняците ни мислят за т ъп и,като тях,не знам!

    Коментиран от #74

  • 73 БСП И КОПЕЙКИН

    4 6 Отговор

    До коментар #65 от "Кои всички,":

    Да инициират референдум за ЕС.....АМА НЕЩО СЕ ОСЛУШВАТ....ЩО ЛИ????
  • 74 И КАК РУСКА ГАЗ СТИГА

    4 5 Отговор

    До коментар #72 от "И с каква газ оцеля България?!":

    До Гърция и Турция....другари от БСП.
  • 75 Смотльо,

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "И КАК ФУНКЦИОНИРА ГАЗОВИЯ ПАЗАР":

    Първо научи какво количество газ изкарва от недрата си Азербайджан ,колко е вътрешното и потребление ,колко имат договор ,колко са продали на Европа за 2022 и тогава мога да ти обяснявам повече неща за този пазар ,а ти до тогава си задавай въпроса от къде е дошъл този азерски газ в Азербайджан .Омръзна ми от хора които не обичат да четат но устата не можеш да им затвориш,глупост след глупост .

    Коментиран от #84

  • 76 КЪДЕ Е ТАЯ...НРБ

    5 2 Отговор

    До коментар #71 от "дядо Доброслав -Ловешки":

    Щом е толкова добра, що изчезна в небитието....

    Коментиран от #79

  • 77 С каква

    7 3 Отговор
    Газ и на каква цена.кирчококорчовците си напълниха банковите сметки
  • 78 Българин

    5 5 Отговор
    Тия умници от тзи немски вестник са далече от истината.Живеят си в свой измислен свят.
  • 79 Не е

    1 4 Отговор

    До коментар #76 от "КЪДЕ Е ТАЯ...НРБ":

    Вашата свършва вече

    Коментиран от #89

  • 80 и кво от това?

    4 3 Отговор
    Направо братска държава!Да ти спре газта от днес за утре!И това ми било българо съветска дружба!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Гост

    5 2 Отговор
    Ай стига глупости. Кранчето на газа е спряно отдавна, цените поне 50% ама сме независими ;) Тая статия що не е при вицовете?

    Коментиран от #85

  • 83 Ами

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мистър Пропър":

    Зле е само и.д.и.о.т,който за нищо не става и мечтае още за "социализъма"!Другите ходят на Малдивите,Бахамите,Филипините и т.н.!

    Коментиран от #119

  • 84 КАЖИ ЧОВЕЧЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Смотльо,":

    Как руската газ стига да БГ.....АЗЕРИТЕ НИ ПРАЩАТ 1.5 милиарда кубика Газ...и още толкова получаваме от Турция и Гърция.....от къде иде руската газ.....

    Коментиран от #116

  • 85 ЦЕНИТЕ СА БОРСОВИ

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Гост":

    каквито за другите, това и за нас......
  • 86 случаен

    2 1 Отговор
    цената е без значение,щот сме кат кувейт богати,само дет капачки сбираме за кувьози,ама на кой му пука,най малко на началниците ни,само на русия да е зле,ние сме косвени жертви
  • 87 Американско говедо

    2 0 Отговор
    Пак са използвали за опитно зайче...да видят дали ще оцелеем.
  • 88 Вентилатор

    5 0 Отговор
    Кирчо ни съдра кожите и си напълни джобовете с тая газ

    Коментиран от #90

  • 89 КОЯ НАШАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Не е":

    Бе другарю....
  • 90 А НИНОВА

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Вентилатор":

    Къде е в тая схема
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 абсолютно

    7 0 Отговор
    тези ни докараха ДВЕ!!!!!! национални катастрофи!!!!! сега искат да ни вкарат в трета
  • 93 Опълченец

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Яне Сандански":

    90% от енергетиката на България се държи от руснаци. Сами можете да си отговорите на въпроса, защо се получават такива неща тук.

    Коментиран от #96, #100, #108

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    2 8 Отговор
    От целия ЕС....Путин губи милиарди газови евраци.....
  • 96 ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ

    3 4 Отговор

    До коментар #93 от "Опълченец":

    И американските централи са.....руски

    Коментиран от #98

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Опълченец

    3 2 Отговор

    До коментар #96 от "ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ":

    Освен американските централи, всичко друго е руско, другарю. Написал съм 90%.

    Коментиран от #99, #105

  • 99 ТЕЦ БОБОВДОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Опълченец":

    И той ли е руски,. ТЕЦ Варна и той ли е руски.....тецовете в София....вецовете в БГ....
  • 100 КОЕ СЕ ДЪРЖИ ОТ РУСНАЦИ

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Опълченец":

    Че не се разбра.......
  • 101 ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    4 4 Отговор
    Скоро и петролен такъв

    Коментиран от #122

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ПУТИН САМ СЕ НАХЕНДРИ

    4 6 Отговор
    С тая война.....търговията на руска газ падна с 40%....Милер му го каза....

    Коментиран от #106, #114

  • 105 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Опълченец":

    Възприел си отлично решение да наричаш всички Вецове,Тецове и Аецове НЕ САМО В БГ,а и по целия Свят ЗА ДА НЕ ГИ БЪРКАШ,затова - заслужено и Крепко Конгречулейшън!
  • 106 Викаш

    3 2 Отговор

    До коментар #104 от "ПУТИН САМ СЕ НАХЕНДРИ":

    По малко матрял дават с 40% за х3 парите.. Много се е нахендрил, гОркия...

    Коментиран от #107

  • 107 ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Викаш":

    Ама в по сметките на Газпром нема повече пари....Милер го докладва на Путин....

    Коментиран от #109, #111

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #107 от "ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ":

    В коя сметка, долари, евро или рубли. Не вярвам да си им счетоводството да знаеш какво говориш. Няма лошо, приказките са безплатни - питай Киро
  • 110 РУСИЯ ?!

    4 3 Отговор
    Аман от тия !
  • 111 Ето

    0 1 Отговор

    До коментар #107 от "ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ":

    Специално за теб 8,6 £ милиярда.. Нямали били пари...

  • 112 Мия

    1 0 Отговор
    Нагло и непремерено изказване на човек, който паразитира и никога не вадил парите си с труд. Чудно ми е, когато оцеляването стане трудно, кой ще е сред оцелелите?
  • 113 Немците

    1 1 Отговор
    си правят експерименти на наш гръб.Винаги ще си бъдат фашисти
  • 114 Рублата

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "ПУТИН САМ СЕ НАХЕНДРИ":

    пък скочи с над 100%.Аре иди и смятай.И не се заблуждавай че продава по малко газ, просто има прекупвачи за успокоение на заблудените европейци.Колкото е по дълга войната толкова Русия ще става по богата и силна.Ако беше обратното отдавна да са приключили с укрофашягите
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "КАЖИ ЧОВЕЧЕ":

    А от къде получава газ Турция? Ако азерският газ и стигаше, защо направиха Турски поток? Азерите също хитреят, при повишеното търсене в момента и недостатъчният капацитет на находищата им,
    препродават руски газ. Всеки си гледа интереса.
  • 117 Митко

    0 0 Отговор
    Зимата едва започва.дано да го кажем и през април
  • 118 Мистър Пропър

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Гaнчо, къде си тръгнал с тоз мозък на пинчер. Правя констатация, не съм заемал страна и не съм налагал кой е крив и кой е прав в конфликта. Инфлацията е комплексен фактор - от уменията на нашите новоизлюпени политици, през техния стремеж за власт и лично облагодетелстване, до събитията в Украйна. Отивай сега да издоиш бика и не ми отговаряй, че ставаш за резил.
  • 119 Мистър Пропър

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Ами":

    Най-обичам пребоядисани комунета да ми дават наклон. Ми бегай на Малдивите, какво правиш тука. Ама нямаш парички, нали, жено ти? Ако визираш мен, че мечтая за бай ти тошо, нещо пак си объркал хапчетата.
  • 120 пенко

    0 1 Отговор
    А , ЗАЩО ДА ОТЦЕЛЯВАМЕ И В ИМЕТО НА КАКВО !?!?!?!? ЕБ АХ ТИ И "ЗАПАДА " - - ГОСПОДАРИ ;СЛУГИ И РОБИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 121 Ужас

    0 0 Отговор
    Няма страшно. Те тия от служебното правителство ни върнаха пак там. Скоро може и руска република да станем. И за разлика от други, които бяха насила в СССР, ние доброволно отиваме на там.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Гатю

    2 0 Отговор
    За БГ путлераста, това обаче е лоша новина. Той щеше да се радва, ако се мъчим, студуваме, мизерстваме....Той просто е един българофоб.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Ганчо

    0 0 Отговор
    На мен ми става интересно когато хората поставят минус на някой коментар при случайният искам да кажа господинът който коментира че българия е била на 28-мо място в света като икономика и образование и някои на това постави минус доказателство го има в организацията на обединените нации и нека всеки който поиска може да провери и да се увери че това е вярно а сега да попитам тези хора които поставят минус на коментара защо бе хора това е истината сега сме много по-зле отколкото по време на социализма сега имаш един червен паспорт с който ходиш в другите държави да робуваш и мълчиш и нищо не казваш защото знаеш че ще бъдеш изгонен от работа а и имаше до преди няколко месеца миналата година един документален филм и то втори в германия в кладница как се използвали българите и румънците въобще чужденците някой който не вярва че сме роби на западните страни може да потърси това в интернет да видят и има кадри как се подиграват с нас германците но не е и само в германия навсякъде по цяла европа по същия начин се държат
    почакайте още нищо не сме видяли когато преминем на евро вижте какво се случва в хърватия а ние сме по бедни от тях ще стане много зле
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Живко Георгиев

    0 0 Отговор
    Оцеля да!!!
    Само едно малко уточнение!!!
    При топла зима плащах 80лв за отопление на газ.
    Сега декември месец 215лв....
    Наистина е оцеляване
  • 128 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Оцеляхме но времето беше благосклонно.Да помислим за догодино да помислич за след 5 г 10 г .Нека имаме дългосрочен план.Да се подсигурят доставките на газ на нормални цени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове