Last news in Fakti

12 Януари, 2023 21:05 3 385 21

Официална позиция на Nexo по повод акцията срещу компанията днес

  • nexo-
  • прокуратура

Компенсациите, които България ще изплати след спечелени искове от Nexo, ще са антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление за сметка на българския данъкоплатец, се казва в нея

Битката за приза “най-срамен момент” на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията. Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo.

Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.

Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Фактите: Нексо не предлага услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания. Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на “познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ.

Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес.

Исторически Нексо винаги е кооперирало с разумни и обоносвани искания за информация. Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол.

(публикуваният текст е без редакторска намеса)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Вуна

    31 25 Отговор
    Това е последната операция на Гешеф
  • 2 каске

    33 16 Отговор
    какви уайна си забъркал пак ? Имаш толкова работа а се занимаваш с глупости.
  • 3 Софиянец

    39 25 Отговор
    Тези в момента са разследвани и в Америка! Изключителни измамници!

    Коментиран от #4

  • 4 Защото

    31 14 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Са номер едно , и вземат хляба на американските измамници ! Това много убива краварите !
  • 5 Весела

    45 6 Отговор
    Са ще се окаже че ром от Видин е собственик и тези са чисти…ааа чакай от САЩ ги търсят да тлги бият защото са ощипали милиарди от невинни американски граждани.
    Абе защо все Ганьо се набутва в кацата с райната?!Явно млади или стари от Харвард или Челябинск всички крадат и са мушенгии!А народа иска промяна хахахах пийте една студена вода!

    Коментиран от #7

  • 6 ЛУПИ

    10 23 Отговор
    БРАВО НА НЕКСО

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да сме коректни

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЛУПИ":

    Нека сме коректни, нека изчакаме и тяхната """неофициална позиция""" , искате ли . . . . . ?!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хрема

    15 18 Отговор
    Простата и крадлива Тиква киха на прокуратурата и тя не го закача, а тези явно са отказали кихането.
  • 11 Тома

    28 5 Отговор
    Тези собственици мислят че каскета ги проверява и плашат със съд.Грешат защото трябва да съдят ФБР и ЦРУ
  • 12 СТИГА БЕЕ...

    28 5 Отговор
    ....дава работа на шестотин човека...А двама трима като ги питаха КВО работят.....те ехидно иронично отговаряха..МИ ЧЕ НЕ ЗНАМ..🤔апропо...тоя криптографски щаб е точно срещу....софия ленд...на завоя...
  • 13 Гачо

    17 13 Отговор
    Нексаджиите май не са наясно,че без да отчитат пари на милиционерите и прокурорите сериозен бизнес в БГ не може да се развие.
  • 14 666

    22 6 Отговор
    Супер скандал. Изплува истинската мафия която искаше да свали Гешев. В тази пирамида са забъркани цялата банда на Радев барабар с жена му Деса Поетеса. Тепърва ще има много арестувани почти цялото ПП и част от ДБ. Това ще е най големия корупционен скандал в България.
  • 15 Хаха

    18 3 Отговор
    Разкритията свързани с криптопирамидата Nexo, за която се твърди в медиите, че е завлякла към 100 милиарда долара е симптом на друг глобален срив - този на неолиберализма, който в същината си е чиста проба спекулативна пирамида.

    За да се стигне до операцията в България са налице много по-дълбинни и очистващи процеси в САЩ, за които тук и дума не се обелва.

    Животът на вересия и измами на Запада свърши.Настоящото движение е инерция, която в рамките на броени години също ще спре.

    Само гледайте как метастазите на аферата Nexo ще повлекат местния им Капитал-ен център към дъното, където между другото му е мастото.

    Ще рефлектират върху Промяната и останалите политически карциноми на спекулативните финанси.

    И всичко това преди да стане ясно, че ще ходим на избори в края на март.
    Хич не вярвам на случайности.

    Найс, а?

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 SDEЧЕВ

    7 0 Отговор
    България,без лиценз за такава и без плащане на Данък печалба в БГ. ТОВА,ЧЕ ФИРМИТЕ ПОЩЕНСКИ КУТИИ СА РЕГИСТРИРАНИ В ТИМБУКТУ НЕ ПРОМЕНЯ ФАКТА,ЧЕ РЕАЛНОТО СЕДАЛИЩЕ Е В БГ. ТУК ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ИЗВЪРШВАТ БАНКОВА ДЕЙНОСТ БЕЗ ЛИЦЕНЗ . ПРИ ТОВА ПОНЦИ БАНКА СЪС ОБСЛУЖВАНЕ В САЩ. ГОРКИЯ ПЕРСОНАЛ,ТЕ ЩЕ ГО ГРИЗНАТ,А МОШЕНИЦИТЕ В ДУБАЙ,КАКТО ОБИКНОВЕННО. НЕ СЕ НАУЧИХА,ЧЕ ПОНЦИ В САЩ НЕ БИВА. ОТДЕЛНО ПЛАТИ ДАНЪЦИ В БГ НА ПЕЧАЛБАТА ПОНЕ ПОД ФОРМАТА НА ПРИХОДИ ОТ КОНСУЛТАНТСКИ ЗА ДА ОПРАВДАЕШ ПЕРСОНАЛА. СЕГА ЩЕ ИМА ЧАРТЪРИ КЪМ САЩ НА( COO) и компания.. Welcome to the USA. 10-15 Г.ще е порядъка на службата в ФЕДЕРАЛЕН С ЛЕК РЕЖИМ.3622
  • 19 Защо

    4 1 Отговор
    Не сте спонсорирали семейството . Ще ядете бой .
  • 20 Селянин

    5 1 Отговор
    Той и Божков така разпряваше, ама още си е в Дубай. Има и един в Сърбия, не се сещам как се казваше...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове