Last news in Fakti

12 Януари, 2023 22:14 2 632 60

Румен Гечев: Първо да завършим АЕЦ "Белене", после да мислим за АЕЦ "Козлодуй"

  • аец-
  • уестингхаус електрик-
  • реактори-
  • парламент

Не е работа на българския парламент да определя какви видове реактори и кой с кого да води преговори, каза в парламента депутатът от БСП

„Ние от БСП нямаме нищо против строителството на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, но не е приемливо ние да разкриваме проекти за нови реактори в „Козлодуй“ преди да сме си довършили проекта „Белене“.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на решението за закупуване на нови мощности за АЕЦ „Козлодуй“.

Той посочи, че в АЕЦ „Белене“ българският народ вече е инвестирал общо към 3 милиарда лева и няма никаква причина да се отказваме от два реактора, които имат международни лицензи от единствената оторизирана институция – Международната атомна агенция.

Той уточни, че левицата не вижда нищо нищо лошо да се предприемат стъпки и за изграждането на реактори в „Козлодуй“, ако отговарят на съответните условия, но проф. Гечев посочи проблеми в тези условия.

„Първо, не е работа на българския парламент да определя какви видове реактори и кой с кого да води преговори. Второ, правителството в момента е служебно, то си отива след няколко дни и няма как служебен кабинет да води преговори за десетки милиарди евро.

Социалистът посочи и трети проблем – в проекта за решение е посочено да се водят преговори с правителството на Съединените американски щати, при положение че „Уестингхаус“ въобще не е собственост на САЩ.

„Тази фирма отдавна не е тяхна собственост. За Ваше сведение, още през 2006 г. японската фирма „Тошиба“ купува „Уестингхаус“ за 4,6 млрд. долара. След което, през 2017 г., „Уестингхаус“ подава молба в американски съд за банкрут.
Намира се в процес на фалит и тогава се изкупува от Toshiba Brookfield Business Partners от Канада, а по-късно се присъединява към „Камеко“ от Канада. Така че в момента собственик на „Уестингхаус“ са канадски фирми, а не американски. Така че как ще се водят преговори с американското правителство, след като собствеността на „Уестингхаус“ е в Канада?“, коментира проф. Гечев.

Той обърна внимание на причината защо „Уестингхаус“ са подали молба за банкрут: „Много корпорации по света използват тази юридическа процедура, за да им разрешат да не плащат дългове към кредиторите, тъй като към 2017 г. „Уестингхаус“, при строителството на две ядрени централи в Джорджия и Северна Каролина, са направили преразход за 13 милиарда щатски долара и загубите на „Уестингхаус“ са били 9 милиарда долара.“

„Ние от БСП ще гласуваме „против“, защото не е работа на парламента да се занимава с отговорности на изпълнителната власт, първо. Второ, пълно объркване има да се водят преговори с американско правителство, при
положение че не американци са собственици на тази фирма. И трето, ние искаме първо да си довършим „Белене“ и тогава с удоволствие бихме подкрепили и разширяването на „Козлодуй“, като се спазват всички бизнес норми и това, което е в интерес на българския народ“, каза в заключение Румен Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ттт

    26 30 Отговор
    Тва в нашата политика рузка под...лога до русня.
  • 2 Кадърно червено момче

    35 28 Отговор
    Тоз червения наркоман на каква дрога е..не е ли наясно че всякакви икономически взаимоотношения с Русия са скъсани докато няма мирен договор в Украйна
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 31 Отговор
    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, този воденичен камък ще ни тежи.
    АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
    Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.
  • 4 Правилно

    22 23 Отговор
    БСПту още си чака комисионните за Белене,ама то....като от умрел-писмо.
  • 5 ИСТИНА Е

    31 17 Отговор
    Преди години сините крадци излъга ха народа с референдума за Белене, и сега газени ламБи ще търсим
  • 6 Перо

    25 30 Отговор
    Прав е Гечев!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    34 18 Отговор
    А верно че Тошиба ги купи и ги препродаде тия некадърници. Хитачи купи дженерал електрик 😄 Ако изхвърлят готовите руски реактори с евтино гориво и рециклиране за готовата площадка заради краварския скъп, но съмнителен реактор, ще бъде поредното национално предателство от краварските подлоги ! Хора, дайте да гласуваме !!! Има две алтернативни партии - БСП и Възраждане. Съмнителни са, но останалите изобщо не са съмнителни, а от ясни по - ясни…

    Коментиран от #47

  • 9 Нали фотоволтаици щяхме да слагаме?

    12 13 Отговор
    Сега пак АЕЦ!

    Коментиран от #53

  • 10 12340

    17 8 Отговор
    Боко Тиквата успя да си купи индулгенция,
    за повече пар от Ф16
  • 11 Гориил

    27 13 Отговор
    Цената на един блок на АЕЦ (например в Беларус) е 10 милиарда долара. И това при изключително изгодни руски условия за кредитиране. В същото време най-доброто руско ядрено гориво в света струва половината от цената на канадското гориво.

    Коментиран от #28, #44

  • 12 ке се видиме понатаму

    8 7 Отговор
    ТОЙта работа нема да стане оти они дека требеше да я градят паднаха у гьоло!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гечев пак изригна 🤣

    17 18 Отговор
    А искате ли първо да построиме комунизма и тогава другото 🤣
    Българският Карл Маркс 🤣
  • 15 Хохо Бохо

    23 10 Отговор
    ПАК ЗАПОЧНАХА ДА НИ БУДАЛКАТ.
    Това Белене го строим от 40 години...
    Купихме и два реактора...
    НО НЕ ГО ПОСТРОИХМЕ
    а сега ни убеждават, че можем да правим от същото още 40 години
    .... и да очакваме друг резултат
  • 16 Един от хората

    24 16 Отговор
    Заради, които България е бедна държава.
  • 17 Голем смях

    24 15 Отговор
    Ами завърши я бе боклук руски .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ха ха хааа

    24 11 Отговор
    Румбата Фалита дава акъл ... 🤭😁
  • 20 ГечевФалита

    21 11 Отговор
    кремълския лобист гечу фалита чете московски новости , само Уестингхаус за гражданска атомна енергия , се притежава от Канадска фирма, но не е фалирала, няма как да фалира, щото работи за държавата/военните !!!
  • 21 Гориил

    15 16 Отговор
    Защо г-н Гечев не предложи разумна и адекватна източна политика? Повечето българи ще разберат и вероятно ще подкрепят този курс.

    Коментиран от #27

  • 22 Анте Антев

    20 17 Отговор
    Стига с тази лъжа АЕЦ"Беляне". Това е начин червените да крадат. Всеки енергетик знае, че на територията на Беляне НЕ МОЖЕ да се построи АЕЦ. Ама Станишев и този наглец-кразец Гечев откраднаха милиарди от този проект, и оставиха на Борисов задължението на плати остарели реактори, като тези в Чернобил, които до днес стоят в русия. дори русия се срамува да ги достави защото са остарели технически. Отделно, никой от ЕС няма да позволи в Европа да се монтират реактори-атомни бомби без защити.
  • 23 републикански Москвич

    12 8 Отговор
    Кирил Шутков и домусчиви искат да лапкат комисионни от канадската Вестингхаус. 🤬
  • 24 Иванов

    18 15 Отговор
    Този човек се е объркал. То Белене не съществува. Има една оградена поляна и нищо друго. Няма и абсолютно никаква инфраструктура. Явно разчита на неосведомеността на хората.

    Коментиран от #43

  • 25 ...

    23 11 Отговор
    Най-хубавото е, че БСП-то ще гледа парламента по телевизоро след изборите..
    ХАРТИИНА БЮЛЕТИНА ЛИ?
    тези измами НЯМА да ви помогнат!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 оня с коня

    14 15 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Кога ще осъзнаят такива като тебе че ОСНОВНАТА И НАЙ-ВАЖНА Задача но България е не само да приключим всякакви Търговски Взаимоотношения с Русия,но и ДА ЗАБРАВИМ за съществуването й?
  • 29 Щсдд

    13 11 Отговор
    Да руснаците род логи вече са зели парите и сега трябва да ги заработият.
  • 30 Лъжливото

    16 12 Отговор
    овчарче от БСП отново хвърля празни приказки в пространството!
  • 31 Демек

    16 13 Отговор
    Румен Гечев:"Първо да запълним моя джоб,после да мислим за вашия"
  • 32 Бай Ганьо

    5 11 Отговор
    идват избори и с тях и обещания.лъжи и накрая измами с изборите, а след тях с 200. Герп си печелят изборите с готови вече резултати и ЦИК чака да обяви резултатите.
  • 33 Ицо

    14 11 Отговор
    Двамата с Жан Виденов ни докарахте до просешка тояга. Сега пак акъли ще ми даваш гьотверен загубен...
  • 34 ганю

    14 12 Отговор
    Бай Ви Тошо за 30г създаде заводи,училища,пътища,болници ,детски градини,университети,пътища мостове,селско стопанство машини,енергийна мрежа,централи и какво ли още не
    съвместно със СССР.
    Като ви гледам що за чудо сте сега от последните 33г започва да ли се стреля с калашника
  • 35 ганю

    11 10 Отговор
    Билгария работеше най ползотворно със СССР,Германия и Япония
  • 36 Ганю

    14 9 Отговор
    Ако Русия натика в миша дупка украйна и изпрати подходящите в сибир
    ще се работи с България нормално
    онез боклуци мътят само работата по заказу США

    Коментиран от #41, #51

  • 37 Оди легай дърт комунист!

    9 9 Отговор
    Вие само като си отворите устите, и лъжите потичат! И как ще стане това като Баща ви Путин каза че сме вражеска държава??

    Коментиран от #59

  • 38 ганю

    3 5 Отговор
    Джунглата няколко ракети и малко фосфорни бомби ще свършат работа,
    а ако окрякат и холерата ще довърши нещата
  • 39 ганю

    8 6 Отговор
    Докога ще перете пари и ще правите далавери на гърба на народа?
    гнили са ви въжетата мястото ви е в АЛКАТРАС
  • 40 хммм

    8 11 Отговор
    Първо да се махнете вие комунистите които фалирате държавата пък после правит каквото правим..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ГЕРБ

    9 9 Отговор
    Тъп комуняга не разбра ли че Белене няма да се строи.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Статистик

    11 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    През 2009 цената на Белене беше 6.7 млрд евро. Не преференциална, а направо подарък! А някой помни ли кой спря проекта Белене? Жокер -- от Банкя е!!
  • 45 Голем смех

    8 8 Отговор
    А ти, Гечо, първо се пенсионирай, че си омръзнал и на уличните кучета...
  • 46 Първо Първанов, Румен Петков и руските

    8 10 Отговор
    им приятели да върнат откраднатите милиарди за АЕЦ Белене и тогава ще го строим....стар лисунгер си Гечев, народа знае, че червената партия иска да лапа още от АЕЦ Белене...няма да ви се получи
  • 47 Бивш канадец

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Всъщност проектът АР-1000 на Уестингхаус няма лиценз в Европа и ако ЕС спазва собствените си правила, няма да ни разреши да строим това техническо недоразумение. Достатъчно е само това, че е проектиран да издържи до 5-та по Рихтер - докато беленският проект Б-466 разчетен до 7-ма степен. И друго - няма работещ референтен блок извън САЩ , за да преценим струва ли си парите!
  • 48 Шопо

    9 5 Отговор
    В едно Гечев е прав - решенията ще ги вземат хора, които хал хабер си нямат понятие от АЕЦ. И които с чиста съвест ще загробят в Белене нам колко си милиарда. И оправданието със санкциите срещу Русия не хващат дикиш - такива за ядрената енергетика просто няма (справка - сайта на ЕК).
  • 49 Шматка

    11 3 Отговор
    Нищо няма да построят нашите тикви. Просто няма да се разберат кой да прилага комисионните - без значение чий ще е проектът. Затова пък до четири - пет години ще затворят тецовете, от износител на ток ще станем вносители (ако изобщо има откъде), и токът ще удари и прескочи левче (оптимистичен вариант). Така че - честито на печелившите!
  • 50 Херо Уестингхаугска Мустафа

    9 2 Отговор
    Дядо Гече, шта шамаря!
  • 51 Голем смях

    7 7 Отговор

    До коментар #36 от "Ганю":

    Ако....ако цапа и мирише.Но споко.Россия никогда няма да победи Украина .Скоро бункерния съсел ще се гътне ,а после и десетките народи от руската псевдофедерация ще поискат независимост.
  • 52 сирене

    4 6 Отговор
    какво Белене бе пичове, нали нямаме право на нищо руско? как... освен това, района не е безопасен, всички срокове са изтекли, забравете ги тия 3,4 милиярда.. пуфф, няма ги.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гого

    5 4 Отговор
    Вари го, печи го- чугун! Кремльовски чугун!
  • 55 Дааааааа

    2 6 Отговор
    Румен Гечев е безспорен лидер ! Въпроса е само защо е пасивен ? Защо не се събуди и да изригне както му е в природата ? ...... до кога ще е в зимен сън ? Събуди се бре човеко ! Попилей младите олигофрени ! Покажи им кво е дух !

    Коментиран от #56

  • 56 Анева

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Дааааааа":

    ""Румен Гечев е безспорен лидер ! """ Факт е безспорно ! Така е , но е заспала бяла мечка . .... И спи дълбоко ......
  • 57 Петров

    3 2 Отговор
    Спомням си го на времето, когато заговореше залата замръзваше. Къде сега обаче?
  • 58 Румен Гечев, мисля

    3 2 Отговор
    е човека който ще замени Нинова, но трябва първо Нинова да довърши чистката в партията и всички мастити работодатели да премахне от БСП ! До един ......
  • 59 Кривоглед

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Оди легай дърт комунист!":

    И как станахме вражеска държава ? Като подлогите ПП започнаха да се зъбят и да бълват глупости по адрес на Русия. С това че отказаха евтиния газ и се натискаха да дават оръжие на осрайна. И аз да съм и аз ще си помисля че сме вражеска страна.
  • 60 Я Я Я Я ДА

    1 1 Отговор
    ГАДНА КОМУНИСТИЧЕСКА МУТРА - КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЦИТЕ - КОМУНИСТИТЕ ..................................................................................................................................................................................РАДЕВ ПОДЛЕЦ ...............................................................................................................................................................................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове