17 Януари, 2023 08:23 1 147 25

Карастоянова: 20 милиона туристи годишно могат да почиват в България

  • полина карастоянова-
  • туризъм-
  • туристи

Инфраструктурата, с която разполагаме, предполага потенциал на двойно нарастване

Карастоянова: 20 милиона туристи годишно могат да почиват в България - 1
Снимка: Архив

Националният борд по туризъм днес официално заяви, че ще поиска с писмо до Румен Радев, Гълъб Донев, Александър Пулев, Илин Димитров и Атанас Пеканов, подобряване по плана за възстановяване и устойчивост и възможност сектор туризъм да намери своето специфично място с конкретен бюджет и параметри за проекти. Това обяви в коментар за обзорното предаване "Това е България" по Радио "Фокус" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националният борд по туризъм.

Тя обясни, че това е необходимо, защото средствата по плана за възстановяване и устойчивост са били мобилизирани и отпуснати от ЕК с цел да бъдат подпомогнати най -тежко засегнатите сектори от Ковид - 19.

"Туризмът, без никакво съмнение, е сред първите 2 или 3 сектора, които бяха затворени с решение на правителството и следва да бъдат позиционирани като най- засегнати", обясни Карастоянова.

По думите ѝ факта, че туризмът не беше включен, в първоначалният му вид, в концепцията на този план, и в нито един от останалите етапи, през които той преминаваше, е абсолютно неразбиране за ролята и мястото на туризма в икономиката на страната.

Според изпълнителния директор на Националният борд по туризъм средствата от плана за възстановяване и устойчивост трябва да се насочат към инвестиции в публична държавна собственост. Трябва да се насочат към всичко, което е свързано с инфраструктура - пътища, магистрали и съответната необходима инфраструктура около забележителности.

"Това означава инфраструктура за националните ни туристически курорти. Отвъд инвестициите на частните инвеститори в хотелските и туристически комплекси, всичко останало е общинска или публична държавна собственост, а тя изглежда по обсолютно непривлекателен начин към този момент ", разясни Карастоянова.

"Инфраструктурата, с която разполагаме, предполага потенциал на двойно нарастване. Ние можем с лекота да посрещаме 20 милиона туристи годишно. Това не може да стане с 15-те милиона лева за реклама, с които работи министерството", категорична бе Полина Карастоянова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кюмюря от Драгалевци

    14 0 Отговор
    "20 милиона туристи годишно могат да почиват в България"

    СЕГА ОСТАНА 5млн. българи да станат ловци на глави .

    Коментиран от #3

  • 2 СПА-туризъм

    1 5 Отговор
    Най-готино е на минералните ни води.

    Коментиран от #21

  • 3 кюмюря от Драгалевци

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "кюмюря от Драгалевци":

    Те мигрантите бягат от нас кво остана за туристите ....
  • 4 РЕАЛИСТ

    22 1 Отговор
    Могат да дойдат 20 милиона туристи aма не искат. По лошо обслужване няма никъде. Който е почивал в чужбина , знае за какво става въпрос. Трябва. да си мазохист, за да почиваш в България.
  • 5 А бе,

    9 0 Отговор
    те много работи могат, ама !
  • 6 Мишел

    16 1 Отговор
    България може да посрещне и повече от 20 милиона туристи годишно, но и се носи такава слава, че ги посреща за 20 години.
  • 7 Червена

    10 0 Отговор
    баба стюардеса !
  • 8 И какво

    14 1 Отговор
    им предлагате? Некачествена храна и лошо обслужване! Направо ще си счупят краката от бързане ! Да избягат обаче!
  • 9 Айде нема нужда

    6 4 Отговор
    Тая бивша руска стюардеса що не хпди да сменя памперса на алкохолизираното си мъжле Паро, ами мечтае за милиони?! Рубли, юани или северо-корейски тонги?!
  • 10 Ивелин Михайлов

    1 3 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна се готви да привлече 2.5 милиона туристи през 2024та!

    Коментиран от #23

  • 11 Българин

    10 1 Отговор
    Да и 10 милиона ще се върнат с разстройство... като махнете мутрите и българите от туризма може и да стане
  • 12 Ресторантьор

    7 1 Отговор
    Вземам кафе за без пари и му слагам аналгин и им го продавам за лаваца на седморна цена хехе къв съм тарикат, а? ;)))

    Коментиран от #25

  • 13 Русофил

    3 3 Отговор
    Да, ако се забрани на българи да работят в туризма може.. особено в обслужващия персонал.. да се заменят с японци примерно

    Коментиран от #17

  • 14 долу ЕС

    11 1 Отговор
    това е невъзможно без магистрали с бдж от 1960, важното е че купихме 16 ненужни самолета за 8 млрд лева, при положение, че 100 влака струват 1.5 млрд, а с останалите 6.5 млрд стигат за 1300 км магистрали..
  • 15 Полина Карастоянов?? Само искате, а няма

    10 1 Отговор
    пари от къде да дойдат!! 665 000,ПЕНСИОНЕРИ "ЖИВЕЯТ" ПОД ПРАГА НА Бедност(504лв)Заеми се теглят и отиват за Украйна!! Пари нема

    Действай те!!!
  • 16 Гост

    2 1 Отговор
    Сезирайте и Интерпол.
  • 17 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Какви японци бе? Вече баничарите и кебапчиите по морето са с лилави венци, ти за японци си се разсънъвал.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перо

    6 2 Отговор
    Не може да се отпускат средства за обслужване и качество, тип РСВ, от долнопробна и мързелива селяния! Туризмът в БГ е в отчайващо положение, по вина на измислените, некадърни и мързеливи собственици, станали такива благодарение на това,че престъпността е държавна политика! Последствията не могат бързо да бъдат ликвидирани, защото това е вече на пътя на естествения подбор /пазарната икономика и образование/!
  • 20 Тая лелка от гората ли са я взимали

    6 0 Отговор
    Когато имаш бетон върху бетон и морето не се вижда, няма как да очакваш да се запълва целия бетон. Освен това повече от половината туристически бетон в България е строен без идея за туризъм, а с идея да се изперат едни мръсни пари и да не се плащат данъци.
    Ако си директор по туризма трябва да знаеш тези неща и да не се изявяваш с популистки изявления се едно си някакъв примат от парламента.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "СПА-туризъм":

    По настоящем в София има 44 находища на хипотермални води с общ дебит 262 литра за секунда. Този дебит би давал възможност 20 000 души дневно да ползуват балнеоложки процедури. София е и балнеоложки център, което е отразено в герба на столицата ни.
  • 22 Не се наядаха мутрохотелиерите

    2 0 Отговор
    Само лапачка им е в главата
  • 23 Пирамида

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелин Михайлов":

    си е тоя парк, хвърлени пари на вятъра
  • 24 Делиген

    0 0 Отговор
    Само 20 милиона? С лекота може да посрещате и 200 милиона, даже 200 милиарда ще поемете. Така де, като ще бълнувате небивалици поне да е мащабно!
  • 25 Гена

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ресторантьор":

    И за какво е аналгина, който струва повече дори от истинска Лаваца?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове