Last news in Fakti

17 Януари, 2023 09:44 2 252 11

Финансист: Парламентът взе две крещящо глупави решения- за ПВУ и за нови енергоблокове на АЕЦ

  • парламент-
  • избори-
  • еврозона

Даже и с редовно правителство, шансовете на България за влизане в еврозоната в началото на 2024 г. са "на практика нулеви", смята доцент Виктор Йоцов

Няма шанс България да има редовен бюджет през първата половина на 2023 г., което е уникално положение в историята. Усещането е, че партиите и президентът умишлено делегитимират демокрацията и политическата система, за да се върви към президентска република. Това коментира доц. Виктор Йоцов, финансист и преподавател в УНСС, в ефира на телевизия "Блумбърг".

"Правителство най-вероятно няма да може да бъде съставено и бюджет няма да имаме - ще има на практика изкуствен бюджет, който ще взима по една дванадесета от предходния, но тогава инфлацията беше съвсем различна. Ще се търсят някакви механизми, за да може да се подпомагат някои разходи, особено тези за общините... Не знам как ще се справим с това. Няма да има парламент през следващите три месеца и това означава, че тези закони, които ни трябваха по Плана за възстановяване и устойчивост, няма да бъдат приети... Последните седмици парламентът взе две крещящо глупави решения - едното бе да задължи правителството да предоговори ПВУ със срок до края на март, което е абсурдно. И другото решение от парламента - за новите енергоблокове AP 1000 (на "Уестингхаус")."

Тези решения са направени без експертна оценка, изземвайки правомощията на изпълнителната власт и задължавайки бъдещи управления, смята Йоцов.

Партиите и президентът се правят, че правят правителство, коментира той даването на последния трети мандат за съставяне на кабинет на БСП.

"Едно от най-елементарните тълкувания на това е, че никой не иска да се направи правителство, включително и президентът."

Даже и с редовно правителство, шансовете на България за влизане в еврозоната в началото на 2024 г. са "на практика нулеви", тъй като страната не отговаря на инфлационните и бюджетни критерии, а скоро няма да отговаря и на критерия за лихвените проценти, каза Йоцов.

"Спредът по дълговите ценни книжа върви нагоре и това ще се задълбочи с перманентната политическа криза и това, че нямаме бюджет."

Икономиката е в началото на рецесия в следствие на наслагването на няколко кризи - финансовата през 2008 г., Covid-19 и настъпващата криза за суровини и енергийни ресурси. Признаците за забавяне на инфлацията не трябва да се приемат за успокоение, защото тепърва ще се проявяват ефектите от обръщането на паричната политика и повишаването на лихвените проценти.

Заради намаляващото население не може да се очаква бум на безработицата при рецесия, но ще има корпоративни фалити и бум на лошите кредити, смята Йоцов.

"Без кризи всяка година губим 50 000 души, от които 30 000 намаляват от заетите. Това освобождава пазара на труда".

Въпреки забавянето в ръста на цените, не може да се очаква инфлацията да падне до едноцифрени стойности в близко бъдеще, каза Йоцов.

Кризите в момента предлагат едновременни двустранни шокове за икономиката - от страна на търсенето и от страна на предлагането - което затруднява намирането на решение, тъй като традиционните инструменти действат предимно върху един тип натиск, коментира Йоцов.

"Някои инструменти, които преди си използвал с успех, сега няма да дават същия резултат. Да не говорим, че борбата с инфлацията сме я довели да гасим пожара с повече бензин с непрекъснатото наливане на повече ликвидност, която не е таргетирана към наистина нуждаещи се групи. Важи глобално, но в България в още по-висока степен."

Големи и важни страни работят през последните няколко години за обръщане на процесите на глобализацията, каза Йоцов и даде за пример политиките на президентите на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън на прикрит засилен протекционизъм чрез санкции срещу Русия и Китай и субсидии за зелени технологии чрез Закона за инфлацията.

"Ако преди идеологията на САЩ в технологичната надпревара е била "Ние трябва да бягаме по-бързо от другите", сега тя е "Ако не можем да бягаме по-бързо, да пречим на другите", цитира Йоцов статия на икономист от САЩ. "Това е нещо, което пречи на глобализацията."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соня

    22 1 Отговор
    Инфлацията е 52 процента, заплатите не са мръднали, а Зеления чорап се кани да управлява до ноември догодина. Пълна скръб!
  • 2 Българка

    34 2 Отговор
    Каква Еврозона, какви 5 лева? Та ние сме най-бедната, корумпирана, загиваща държава не само в ЕС, а и в Европа. Влизане в Шенген- ДА! Влизане в Еврозоната сега -НЕ! Стига с мечтите на шепа богати олигарски и заблудени политици да натикат българите в клуба на богатите.

    Коментиран от #8

  • 3 бациБоци

    28 4 Отговор
    Уестингхаус било глупаво решение. А шефа на Уестингхаус питаш ли го какво мисли? Каквото кажат шефчетата на американските фирми и изпълняваш, иначе Азов те мачка! Изпълнявай васал!
  • 4 Боруна Лом

    3 27 Отговор
    А досега какво беше Аец Казлодой инкубатор за русофилски отрепки

    Коментиран от #10

  • 5 Перо

    14 2 Отговор
    Прецедентната забава на процедурата за нови избори /4 месеца/ е “законна” злоупотреба със служебно положение на Президента! До сега можеше да бъдат проведени нови избори и евентуално правителство и приемане на бюджета, а на практика загубихме ценно време и изпаднахме в безвремие, заради личните амбиции и стремежи на един човек! Голяма слабост са нерегламентираните срокове в Конституцията, където има вратичка за злоупотреби!

    Коментиран от #11

  • 6 човек от народа

    3 14 Отговор
    поредният "корифей" във финансите !
  • 7 Калъчев

    19 1 Отговор
    Това НС доказва с всеки ден от своето действие, че е противонародно, вредно и престъпно. Надявам се все пак някой ден тези престъпници да ги поеме на отчет народен съд. И нека се сещат за 1945 г. как е работил той. Забатачиха АЕЦовете, Белене вместо да се строи, се хвърлят на Уестингхаус, който не е правил такова блокове. Затварят възможноситте на Лукойл да работи и внася данъци, затварят Мариците за сега с простотии. Това са 240 продажника за съдене по гл. Първа от НК, но тъй като каскетурата е техен слуга, ще им се размине! - За сега.
  • 8 7676

    0 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Влизането в еврозоната е кошмар точно
    за богатите. Там контрола е много голям
    и на тях не им отърва. Икономическото
    ти досие лъсва като на длан.Те всячески
    ще саботират приемането ни заедно с
    русофилите.За Шенген трябва да си
    изчистим боклуците и мръсотията , че като
    мина зад блока - сметище.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Явно

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Боруна Лом":

    Явно си много объркан.По-лошото е,че тези,които ни управляват,не са объркани,но си гонят личния интерес,а ние дружно сме потърпевши.Игра голяма става,но българският народ не е включен в цялата картинка.
  • 11 коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    преди 30 години не са очаквали че може да се появи човек с такава жажда за власт.
    А някои от създалите конституцията са още живи.
    Но не смеят да се обадят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове