Last news in Fakti

18 Януари, 2023 08:38 1 733 30

Енергиен експерт: България със сигурност внася руски газ през други страни

  • мартин владимиров-
  • газ-
  • доставки-
  • енергийна стратегия

Според Владимиров предвидената стратегия връща страната ни 20 години назад в енергийното си развитие

Енергиен експерт: България със сигурност внася руски газ през други страни - 1

България със сигурност внася руски газ през други страни. Това заяви енергийният експерт от Центъра за Изследване на Демокрацията Мартин Владимиров в интервю за Euronews PrimeTime. По думите му цялата визия за енергетиката, представена днес от служебното правителство, стъпва върху анализ, финансиран от две въглищни централи. Според Владимиров предвидената стратегия връща страната ни 20 години назад в енергийното си развитие.

В момента внасяме големи количества природен газ от Гърция, както от търговци, които имат дългосрочни договори с Русия, така и под формата на втечнен природен газ. И в двата случая говорим за съмнения, че гръцки търговци, и други посредници близки до „Газпром“, препродават количества, които не са им необходими на България, а за себе си купуват по-евтин природен газ на спотовия пазар. Данните в целия ЕС показват, че Русия значително е увеличила доставките на втечнен природен газ, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 0 Отговор
    А добър ден!
  • 2 Псевдоним

    25 0 Отговор
    Говори така, сякаш не го е очаквал. Или е рядко глупав, или се прави на такъв.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор
    Това и децата го знаят ‼️
    Ама друго си е когато се досети някой ИЕКСПЕРТ за това ‼️

    Коментиран от #15

  • 4 Доган

    25 0 Отговор
    Не е верно! Султан Ердоган го произвежда в тоалетната.
  • 5 Пич

    33 0 Отговор
    На село , на такива им казват - Да те пик.. и експерта ! Целият свят внася руски газ през други страни , тоя тепърва открива Америка !!!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор
    Газ - без цвят и без мирис‼️
  • 7 То точно това,

    24 0 Отговор
    Че все още внасяме руски газ- макар и чрез посредници, държи пазара в някакви нормални граници. Обаче ми се иска наистина да спрем вноса на всякакъв руски газ, за да им гледам сеира на пишман- демократите като полудеят цените и се срине икономиката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мая дъ бий

    24 0 Отговор
    И кфа файла от санкции - богатеят посредници, плаща народа, поредната тъпотияяя
  • 10 Веселин

    16 0 Отговор
    В последно време , енергийните експерти в държавата , станаха повече от консуматорите на енергия. От футбол , всички разбираме , та ни е ясно за газа.
  • 11 Зара

    2 0 Отговор
    Газов анализ, финансиран от две въглищни централи.
  • 12 фен

    14 0 Отговор
    Ами колкото и да им се иска на драскачите от Факти, Русия не може да бъде изтрита от картата.
  • 13 Чешърския котарак

    11 0 Отговор
    България със сигурност внася руски газ през други страни. Ха, Ви добър ден! Сега ли се усетихте?
  • 14 Нищо

    12 1 Отговор
    важното е да сме солидарни с Укрите !
  • 15 адаша

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това че е фрашкано с "експерти" е ясно, но какъв е тоя Център за изследване на демокрацията!? Какво толкова и изследват? Може би в лаборатория...
  • 16 един

    2 5 Отговор
    И после мошениците ще се оправдават, че правителството на Петков заредило скъп газ в Чирен/сякаш в Европа са заредили с евтин газ хранилищата си/!Да напомня,цената на газа в момента в Зап.Европа е около 120-125лв./MW/h,a у нас 200лв.,като забележете,ние получаваме и сравнително по-евтин азерски газ,който би трябвало да компенсира по-скъпият газ от Чирен,и така цената да е приблизително до тази в Зап.Европа!Но не би,руските подлоги отново внасят скъп руски газ който вдига цената на целият микс!Тия мошеници са директно за затвора,да не казвам и по-тежки думи!
  • 17 оня с коня

    2 6 Отговор
    Понеже съм Прост Гербер,ще обясня респективно и много простичко Нещата на подобни Енергийни експерти пък те ако не са безнадеждно Глупави,би трябвало да ме разберат:Русия Предлага на едни Цени Газ на Европа и НА СЪВСЕМ ДРУГИ примерно на Китай и други държави в Региона.И точно тук е заровено кучето- може и да купуваме Руски газ "под прикритие" от Турция,Гърция и т.н. но НА КИТАЙСКИ ЦЕНИ,а не да ни изнудва Руснака и да отказва категорично Европ. Таван на цените!Между другото Китай ще снабдява с Дизелово гориво Европа- О.К. - може да е от Преработен руски Нефт,но това пак ще бъде изгодно щото ще е НА КИТАЙСКИ ЦЕНИ!

    Коментиран от #20

  • 18 Зевзек

    8 0 Отговор
    Значи Гърция купува по-евтино на спотивия пазар, а България купува по-скъпо от Гърция скъпа газ, вместо и тя да купува на спотовия пазар.
  • 19 САП

    10 0 Отговор
    Писнало ми от експерти с розови очила.

    Не искат въглищни централи(ЕЦ), не искат руски газ, не искат АЕЦ.

    Нямаме места за вятърни(каквото има е застроено), нямаме прилив в черно море(под 10м прилив не става за ползване). Остава използване енергия на вълните, и там е нужна определена височина на вълните.

    Ще строят нова ПАВЕЦ (помпено акумулираща водно електрическа централа) и къде ако не е тайна. Единствено за сега има готови планове за разширяване на долния съхраняващ обем със още един язовир.
    Поне 30-40% от пратената енергия в ПАВЕЦ се губи заради загуби в системата. ПАВЕЦ дава около 20% загуби заради КПД на собствените си системи. Това означава оскъпяване цената на тока с около 30% миниум.

    И какво предлагат фотоволтаични централи. И как ще го направим денем ползваме ток, а нощем на свещи.

    Всички такива експерти с розови очила трябва да ги сложим на едно колело с вързано с генератор да въртят педалите, щот за друго не стават.

    Коментиран от #22

  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Браво явно има и мислещи хора у нас. За които схващат основното, че Русия продава газ на "братска" България на по-високи цени и при по-неизгодни условия, отколкото продава на Гърция, Турция, Китай ... У нас имало умни хора, които разбират, че е по-добре да купуваме руска газ от посредници, когато цената е по-изгодна за нас от условията и цената на които ни го продават "братята" алчни московски олигарси.

    "Братята" са си "братя", ама газа е с пари и когото, цената на която "брат" ти ти продава газа е по-висока от цената та която съседа ти продава газ. Много е просто купуваш от съседа.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 4 Отговор
    На този "експерт" кой му плаща заплатата, каква работа върши този безполезен "калинко-търтей"?

    Да напуска веднага държавната хранилка и да отива да пасе козите на дядо си партизанина.
  • 22 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "САП":

    По-скоро към съгласен с теб, да има загуби заради КПД при ПАВЕЦ, но те са 30%-40%, по-малки са. Но и при акумулаторите(оловни, литиеви) има загуби, загряването на акумулатора при зареждане е загуба. И при електрониката която зарежда и преобразува електричеството за нуждите та мрежите също има загуби. И при производството на "зелен" водород има дагуби ... Навсякъде има загуби, даже и при бензина в резервоара на автомобила ти има, изпарява се, КПД на ДВГ е 23%-28%...

    Навсякъде има загуби, но като искаш да ползваш пиков скъп ток от 7 до 9 часа и от 17 до 20 часа, който си произвел през ноща и от 10 до 11 часа. Се примиряват с тези загуби. Защото алтернативата да строиш нови газови ... електроцентрали, които да работят само когато е неговото потребление и да се изключват, когато няма пиково потребление е много по-скъпа отколкото ПАВЕЦ, акумулатори ...

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Хахо

    3 1 Отговор
    Вярвам във всичко стига да го докажеш. Предположенията и догатките са за ТОТО2.
  • 24 Лицемерие

    4 0 Отговор
    Азерският газ,всъщност е 30-40% руска собственост и съответно такъв процент печалби отиват за Русия,само дето го куруваме по-скъпо чрез посредници. Лицемерие.
  • 25 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Знайко":

    КПД на ПАВЕЦ "Чаира" при пълнене на яз. "Белмекен" и генериране на ел. енергия (изпускане яз. "Белмекен") са дадени на сайта на ПАВЕЦ и общо са около 20%.

    Останалото е загуби от пренос на енергия (електропроводи и трансформатори и др.) и в връщането до консуматора (Става двоен пренос).
    За определени ФЕЦ загубите сумарно могат да стигна до 50%.
  • 26 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Знайко":

    Газова електроцентрала е вид ТЕЦ а на тях им трябват часове да тръгнат. И не можеш да ги ползваш само за пикова
    По евтини са от ПАВЕЦ и то много.
    ПАВЕЦ достига пълната за от помпаж до генерация за около 1 час. от спряло до тръгване и за по малко.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гери93

    0 0 Отговор
    Какво значение има откъде идва природния газ. Важното е да няма дефицит и доставките да са осигурени. Все пак се разбра, че не само Русия добива и изнася газ и като нищо да се окаже например норвежки. Норвегия инвестират и развиват добива на газ и вече активно търгува с европейските страни.
  • 29 ганев

    1 0 Отговор
    АБЕ КАК ТАКА СТАНА ЧЕ ЗА 33 Г КУЦО КЬОРАВО САКАТО МЪРЗЕЛИВО ВСЕ ЕКСПЕРТИ СТАНАХА И НИЕ СМЕ НАЙ БОГАТАТА СТРАНА В СВЕТА
  • 30 ЕКСПЕРТИ МНОГО И ВСЕ ПАРАЗИТИ И ПРЕДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    ..............................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове