Last news in Fakti

19 Януари, 2023 11:41 1 014 8

Иван Иванов: Ако Нинова бе кандидат за премиер, това би могло да попречи на преговорите

  • преговори-
  • политически сили-
  • трети мандат

Важно е да не се работи под натиск и да не се поставят условия. Трябва да се пипа деликатно, смята членът на Националния съвет на БСП

България не е изнасяла оръжие за Украйна, това оръжие е продадено, заяви пред БНР Иван Иванов, който е член на Националния съвет на БСП.

„Страната ни има оръжейно-промишлен комплекс, който произвежда съответните боеприпаси и оръжия, продавани на фирмите. Какво се случва с това оръжие е отговорност на самите фирми. Ако този комплекс спре да произвежда, доста хора ще останат без работа“.

"Ние бяхме против България да изнася директно и безвъзмездно оръжие за Украйна, защото смятаме, че това застрашава по някакъв начин националната ни сигурност", напомни още той.

Вчера Националният съвет на БСП подкрепи искането на Корнелия Нинова да бъде даден мандат за преговори с всички партии в парламента в търсене на мнозинство за съставяне на правителство. Само 4 души се въздържаха или бяха против, 94 души изразиха съгласие, обясни Иванов.

„Беше гласуване и тази точка мина без дебат. Този съвет трябваше да се проведе много бързо, за няма критики, че се бави и се тупа топката“, поясни той. На вчерашното заседания никой не е изразил мнение, че мандата трябва да бъде върнат, посочи Иванов.

Той не пожела да коментира какъв е статута на Кирил Добрев и Калоян Паргов в момента, нито дали са гласували на вчерашното заседание.

Иванов обясни, че червените на практика не поставят почти никакви условия пред политическите сили, за да започнат разговорите.

„Твърде вероятно е да има затруднения, но нека да изчакаме тези разговори. И ГЕРБ, и ПП направиха неуспешни опити за съставяне на правителство, защото поставяха бариери между една или друга политическа сила. Ако това продължава, страната е обречена на политическа криза. Ние подхождаме доста прагматично и не поставяме тези бариери. Ако сега не се намери решение за излизане от политическата криза, тя ще се задълбочи“, смята той.

„Начинът, по който се държат, ще предопредели до голяма степен развитието на политическите събития. Ако вътрешнопартийния егоизъм продължи, няма изход от тази ситуация. Разчитаме на здравия разум. Давам голям кредит на доверие на това, което предстои да се случи“.

Иванов предполага, че още днес ще бъдат направени първите стъпки за осъществяване на лидерската среща.

„На нея трябва да се обсъди дали ще има управление и под каква форма може да бъде то-експертно, политическо, смесено. Бюджет 2023, Шенген и Плана за възстановяване са теми, които обединяват всички политически сили. Ходът на разговорите ще определи точните намерения на всяка партия. Нека всичко бъде на масата“.

От политическите сили зависи кога ще се проведе лидерската среща, посочи още той. „Важно е да не се работи под натиск и да не се поставят условия. Трябва да се пипа деликатно.“

Щом Корнелия Нинова е заявила, че няма да бъде кандидат за министър-председател, очевидно ще бъде така, каза той. „Ако беше обратното, това би могло да откаже някои от политическите сили да се явят на преговорите“.

Не бих казал, че водим някаква война с президента, заяви Иванов. „Да, прехвърчали са искри. Самият факт, че той връчи мандата на БСП, може да означава, че нещата не са толкова зле“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Още един лъжец.

    Коментиран от #2

  • 2 Баба Вуна

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И какво те лъже? 15% увеличение на БВП. Оръжието е продадено на НАТОвски държави, но горивата са директно изнесени за Украйна и ги плати българският народ с двойната цена по бензиностанциите!
  • 3 провинциалист

    4 0 Отговор
    Лъже мръсникът, преяжда с луканка! "Какво се случва с това оръжие е отговорност на самите фирми" - я наглецът да обясни какво е сертификат за краен потребител!
  • 4 Минева

    5 0 Отговор
    Това няма значение. БСП си отива.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 разкритията показват само едно

    3 0 Отговор
    че от тези тонове оръжия и дизел са спечелени милиарди евра, аз питам къде са парите защо сте ни ограбали.

    Коментиран от #8

  • 7 Навалний

    0 0 Отговор
    Малък Шошо от СИК Шумен е чистокръвен лъжец!
  • 8 Навалний

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "разкритията показват само едно":

    Ти трябва да си счетоводителката на Пашата, за да задаваш такива въпроси?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове