Last news in Fakti

20 Януари, 2023 15:35 2 716 40

Nexo излезе с открито писмо до парламентарната комисия, създадена по нейния казус

  • прокуратура-
  • нексо-
  • писмо-
  • парламентарна комисия

От компанията искат да се изяснят действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу служителите й в България

В открито писмо до Даниел Митов и членовете на парламентарната комисия, създадена за изясняване на казуса около компанията, от Nexo посочват, че са готови да съдействат за установяване на истината и очакват дейността на комисията да изаясни и дейността на прокуратурата и другите български органи, извършили обиските при показната акция от 12 януари.

От компанията прилагат и официално потвърждение от страна на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че акцията на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, не е по никакъв начин свързана с Nexo. Дадено е и становище по постигнатото историческо споразумение на Nexo с регулаторите в САЩ – с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Ето и пълният текст на писмото на Nexo до парламентарната комисия:

До г-н Даниел Митов,
Председател на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица.

Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,

Nexo приветства всички законови механизми за изясняване на фактите и обстоятелствата около дейността на компанията, но също така се надяваме тя да изясни и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България. Едновременно с това още веднъж категорично отхвърляме всички твърдения и внушения, че се занимаваме с потенциално незаконна дейност.

В доказателство на това прилагаме официалното съобщение на компанията, в което информираме, че във вчерашния ден Nexo постигна историческо споразумение с регулаторите в САЩ – с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

От постигнатото споразумение става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни, продължили близо две години проверки на дейността на Nexo, касаещи множество аспекти на бизнеса на компанията. Всичко това обаче хвърля сериозна сянка на съмнение по отношение както на отправените от Прокуратурата на Република България обвинения, така и по отношение на фриволното замесване на чуждестранни правораздавателни органи в този казус.

Изразяваме силно безпокойство относно употребата за политически цели в България на една утвърдена и уважавана компания, каквато е Nexo, която има над 600 висококвалифицирани кадри в България, много от които завърнали се от чужбина професионалисти. Това вреди не само на нашия имидж, но и на цялостната среда за правене на бизнес в България, където очевидно никоя компания не е застрахована от саморазправа с нея от страна на Прокуратурата, без значение колко голям данъкоплатец и работодател е тя. Дейността ни е в съответствие със закона и регулациите, действащи в съответните юрисдикции, на чиято територия оперираме. Прилагаме и следваме стриктни механизми за сигурност и превенция на световно ниво, одит в реално време, включително срещу хипотетични връзки с лица и структури, сочени за финансиращи тероризъм или за заобикалящи международните санкции.

Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,
Ние уважаваме НС на Р България като най-висшия държавен орган и заявяваме готовност да съдействаме на работата на Комисията с предоставянето на факти и документи с цел цялата истина да излезе наяве.

С уважение:
Антони Тренчев, съосновател на Nexo
Коста Кънчев, съосновател на Nexo


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    37 16 Отговор
    "От постигнатото споразумение става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер."
    Аз няма да коментирам, но очаквам коментарите на герберите! Ще се извинят ли на ДБ?

    Коментиран от #9, #32, #33

  • 2 Сила

    36 9 Отговор
    Къдравата Сю напълни памперса, кака и Деса Простакеса ще трябва да я измие и преповие...... ПАК
  • 3 Абе къде е мама бе

    39 12 Отговор
    Никакви писма
    Адвокатите им да завеждат иск във Страсбург за неправомерно задържане и нарушаване на граждански права срещу герберската прокуратура..като спечелят делото да забият една табелка на вратата на прокуратурата със сумата по иска
  • 4 МАФИЯ

    9 17 Отговор
    ПЛАЩАТ ЛИ ДАНЪЦИ.

    Коментиран от #20

  • 5 Обаче

    9 23 Отговор
    С уважение:
    Антони Тренчев, съосновател на Nexo
    Коста Кънчев, съосновател на Nexo
    Представиха ли се в прокуратурата или само дръще им петите?
  • 6 КолоНия

    16 14 Отговор
    Колонията аресутва български граждани, защото им нареждат отвън какво да се случва с нас ... какво друго да говорим, голяма демокрация има ... един съдя в САЩ може да каже, че трябва да бъдем арестувани, макар и през живота си никога да не сме били в САЩ ... това ако някой евроатлантик може да ми обясни - що за демокрация е ... здраве му кажи.

    Коментиран от #11, #36

  • 7 ха ха

    10 18 Отговор
    не влагайте пари при тея , измамници са , и работят по поръчка
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Извиненията

    13 24 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    а защо ли нексо са глобени с 43$ милиона? Много извинявайте ДБ.

    Коментиран от #16, #28, #37

  • 10 Хаха

    35 7 Отговор
    Къде е хамстера делянчо, да се изкаже? Къде е другият мишок, целуващия ръце, да каже кой хвърля калта? Чакаме ви!
  • 11 Ха-ха-ха...

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "КолоНия":

    Функционално-неграмотен? Не разбираш писан текст?
  • 12 Българка

    12 26 Отговор
    От изявлението може да се направи следния извод.
    "Откупихме се в САЩ, готови сме да се откупим и във България"
    Проблем остава разследванято на Интерпол и Европол за пране на пари и за извършване на банкова дейност без лиценз. Ще литнат още едни 45 милиона и хоп, всичко е точно. Оставям на пепейските тролчета да коментират , дали е морално един мошеник да се откупва . Явно политиците си приличат по цял свят, това не означава, че Криптомир и компания са невинни за взетите над 30 дарения от по 20 000 и всичките отНексо.

    Коментиран от #25

  • 13 !!!?

    9 7 Отговор
    Криптопирамидата: дигитална форма за охолен живот на тунеядци и декаденти !!!?

  • 14 Ха-ха-ха...

    20 8 Отговор
    Каскета - д-р по международно наказателно право - видими резултати... Тройкаджия беше в училище, тройкаджия е и в живота. Измислените му дипломи само го правят да изглежда още по-смешен. (Днес цял свят се смее на каскетурата, тулупа и крепостните му.)
  • 15 Голем смех

    18 8 Отговор
    В Америка се отървахте, ама тука - никогиш. Суперпрокурора Каскет Гешев не прощава. Нищо, че бърка компютърния термин ,,облак,, с огнената смес на мастика и мента. Ха-ха-ха...
  • 16 Българка

    20 6 Отговор

    До коментар #9 от "Извиненията":

    Глобени са за административни нарушения, за извършване банкови операции без лиценз, но най-малко за ОПГ, тероризъм и набеждаването от Каскетурата

    Коментиран от #21, #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кочо

    16 5 Отговор
    Към каква комисия се обръщат!? Утре президента ги разпуска! На кой там и как Сийка говорителката му е ясно за какво става въпрос?! Колкото на вас тук ви е ясно, толкова и на тях! Един прокорор не може да е компетентен по всичко, особено как Сийка и бай Иван Каскетя!
  • 19 Глобени са

    12 5 Отговор
    за ад-ми-ни-стра-тив-ни на-ру-ше-ния. Do you understand?
  • 20 БГ светлина

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "МАФИЯ":

    Nexo са регистрирани в Швейцария. Те не са българска фирма и нямат дейност на българска територия. Собствениците и шефове са българи, имат офис в България, имат 600 служителя. Накратко казано само като физически български лица могат да плащат данъци и носят отговорност
  • 21 БСП в канала

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Шскаш да кажеш, по твоята логика, че Пепо лихвара от Филиповци, вместо ефективната присъда от 6г , трябва да плати едни 50 000лв и да си върти бизнеса? Наказателния кодекс за тоалетна хартия го имате, това пееепейските тролове.
  • 22 Красимир Петров

    2 5 Отговор
    Всички партии в България се спонсорират от мафиотски структури
  • 23 Извиненията

    5 9 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    че нексо е дарил (без да иска 70%) на ДБ пари (уж чрез свои служители) като админ.нарушение трябва да бъдат поднесени с червен букет рози. :)
  • 24 Минева

    8 4 Отговор
    Бързата кучка...Всичката им работа е такава.
  • 25 Я пак

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Сополлий съда съди по закон..ако няма закон няма и престъпление
    Туй че геша е неграмотен е отделен въпрос..
    Туй че като чуе фбр и се напикава е отделен въпрос
    Но много конкретно каскетурата нарушава граждански права и трябва да бъде съдена до изпрошване за са почнат да четат независимо закона
  • 26 Бамбука

    11 4 Отговор
    Митов повикал Ръбъл Бъбъл да му да му обясни какво искат от него тия във фирмата. Ръбъл Бъбъл го успокоил, че лично той е прекарал над 350 поправки в законите и го насочил за мнение към Бичето, той от своя страна към Дуловската. Наследника на ТКП махнаха презрително към тия "ненормалници", дето не знаят, че у нас за целта си има чекмеджета.
  • 27 Коментар

    8 6 Отговор
    Цитат:"От постигнатото споразумение става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики,"

    А сега да питам ако е така защо ще плащат 45 милиона и им е забранена дейността там вече?Акцията е стартирана от американците.На тях да се сърдят!Или трябваше Гешев да им откаже,за да вдигнат скандал?!
    Гинила работа!
  • 28 Йона

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "Извиненията":

    Не само са глобени с 43 милиона, Ами им е забранено да влизат в САЩ. На Кайманите също. Ама, за ДБ и ПП са невинни ангелчета, защото сключиха споразумение. Кокоро също сключи споразумение за измамите, и плати глобата с наши пари от измами тук в България...
    и после обвинява българите, че го считат за измамник. Тези от Нексо, Киро, Кокоро, Прокопи, Черепа, Мая, Бойкикев и т.н. са от един род - крадци и измамници от ДС

    Коментиран от #31, #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЛиБеРаст

    3 8 Отговор
    Оправдаха дигиталните зулумаджии. Срещу индулгенцията ще са им верни до гроб петоколонници финансиращи глобалисткото гюбре ДБ в БГ.
  • 31 Следовател

    9 7 Отговор

    До коментар #28 от "Йона":

    Не си измисляй герберски трол
    Просто американците ви пробват докога ще издържи поръчковия прокурор
    Скоро ще го забият в списъка магнитски и него и тогава сте живи умрели
  • 32 Извиненията

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    За незначително админ.нарушение в САЩ нексо го глобават около 43 000 000$ , а у нас нексо може да си купят ръководството на ДБ с някакви си незначителни 140 000лв. и индулгенцията е налице затова отново :) извинявайтие много ДБ! Много сте достойни за уважение заради това. .)

    Коментиран от #39

  • 33 коментар

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Освен че са глобени са им отнети правата да опрерират в УСА. Това означва че те са се признали за ВИНОВНИ. И това извънсъдебно споразумение ги спасява от още по-тежки дела за които ще трябва да плащат още по-големи глоби и разходи.
  • 34 !!!?

    2 3 Отговор
    Държавата да кремълския парашутист Радев - мутри, шарлатани, шмекери, метърджии, мошеници, шашмаджии, руски шпиони, шушумиги !!!?
  • 35 никъфф

    7 3 Отговор
    Сега прокуратурата ще направи ли пресконференция и да заяви, че измами няма и тя е създала недопустима истерия в обществото, щото точно истерия създаде прокуратурата? И заблуди обществото, че даже имената на велики художници замеси, че даже акция с гръмко име Хавала направи? По- точно използвала Нексо за политически цели, за да очерни опозицията (ПП) в Бг.
  • 36 никъфф

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "КолоНия":

    По Магнитски никого не арестуваха, не претърсваха и не изземваха. Що така? Даже хартиени самолети платиха, за да се откупят.
  • 37 никъфф

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Извиненията":

    За лиценз, такси и пр. Чети, търси инфо, даже тук има статия по въпроса. Прокуратурата подведе обществото с явна политическа цел- да се разправя с опозицията, другарю гербер.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Голем смех

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Извиненията":

    И с какво са им помогнали от ДБ? Като те даже не са българска компания. Ако са приели някакъв закон в интерес на Некса, кажи го кой е? Ама няма такъв...
  • 40 Маринов

    1 4 Отговор
    Тия Господа
    да Благоволят да не смятат нашенци за Оренталци
    и да се опитват да ги Заплашват.

    Прокуратурата
    при каквито и да е Сигнали
    е в ЗАКОНОВО право
    да извършва законови Раследвания и на Базта на тях да взема съответни решения.

    Ако тези ЮНАЦИ
    смятат че имат някакви нарушени права
    то има Законов ред
    по които могат да се Защитават
    а не да Дигат Меден Шум
    и се Мешат и Упажняават давление и в Работата на Парламентарната Комисия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове