20 Януари, 2023 17:23 1 357 10

Парламентът се зае с промени в Наказателния кодекс

  • наказателен кодекс-
  • депутати

На първо четене депутатите криминализираха отказа на водачи на МПС да бъдат проверени за употреба на наркотични вещества или техни аналози

Да бъде криминализиран отказът на водачи на МПС да бъдат проверени за наркотици, предвиждат приети на първо четене промени в Наказателния кодекс, съобщи БТА.

Депутатите приеха законопроекта на ГЕРБ-СДС за промени в Наказателния кодекс (НК), внесен от Христо Терзийски, за криминализиране отказа на водачи на моторни превозни средства да бъдат проверени за употреба на наркотични вещества или техни аналози. Такъв отказ следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по съответния ред.

Втора група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство с цел намаляване на административната тежест върху водачите.

Парламентът прие на първо гласуване общо осем законопроекта за промени в НК.

Със законопроекта на „Възраждане“ се преодолява законодателна празнина, при която местопроизшествието не е изрично посочено като квалифициращ признак на престъплението, с изключение на „извършено на пешеходна пътека“. С промените се въвежда по-тежка наказуемост за деяния, когато моторното превозно средство навлезе в площи извън пътното платно, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на обществения транспорт и др.

В законопроекта на БСП се посочва, че е налице обективната необходимост да бъдат направени промени в тежестта на предвидените наказания. Отбеляза се, че с допълнителна тежест могат да бъдат посочени случаи от последните месеци на причиняване на смърт на служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения. Твърди се, че увеличаването на наказанието „лишаване от свобода“, на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления.

Вторият законопроект за промени в НК на „Възраждане“ е свързан с необходимостта от предвиждане на наказателна отговорност за случаите на трафик на хора през нашата граница. Предлага се включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение.

С друг законопроект, на Корнелия Нинова от левицата се разглеждат две групи престъпления – престъпления, свързани с детската порнография и управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 на хиляда, установено по надлежния ред, или когато разрешената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.

Законопроектът на „Продължаваме Промяната“ предвижда завишаване на наказанията за незаконен улов и определя конкретен праг на нарушенията в горите, с оглед на установената противоречива практика при работата на контролните и правораздавателните органи.

Със законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Хамид Хамид от ДПС, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност. Това се очаква да доведе до разширяване на мерките за защита от домашно насилие и прилагане на по-ефективна държавна политика при борбата с него.

Със законопроекта на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се предлага завишаване на размера на санкциите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места. Сега наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Вуна

    11 1 Отговор
    Полицаите нали ви казаха че тестовете за наркотици които използва МВР са менте, и че дават положителен резултат дори след употреба на Аналгин.

    Коментиран от #5

  • 2 никъфф

    16 0 Отговор
    А закон за корупцията по високите етажи на властта кога?
    Нарочно криминализират всичко дребно, за да вкарват в затвора повече хора.
    Милиционерска държава. Върнаха мракобесните времена на Сталин.
  • 3 гост

    9 0 Отговор
    Няма как да не променят , защото идат избори и трябва да се купуват гласове!
  • 4 Абе я направо забранете

    12 0 Отговор
    шофирането освен за боклуците в НС. Какво си играете.
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Вуна":

    Да, Демерджиев каза, че ще продължават да ползват фалшивите тестове и да сме виновни до доказване на противното - кръвния тест след няколко месеца! А пък ако кръвния тест е сменен като бебетата в Шейново, Д да ни е яко!
  • 6 Разтуряйте тая кочина НС

    17 0 Отговор
    станахме за смях на целия свят.
  • 7 Питам:

    7 0 Отговор
    Защо само при отказ за тест от наркотици? А при отказ за тест за алкохол? Да се приема, че водачът е карал с над 2 промила.
  • 8 ха ха

    5 0 Отговор
    е много промени бе , а не заплащането на труд кога ще стане престъпление ? бандитите го играят загрижени но единствената им цел е да ползват здп за пътен грабеж и репресии , всичките им политики в сферата се свеждат до това
  • 9 Мда

    2 0 Отговор
    Правилно !
  • 10 Българоубийци сте

    6 0 Отговор
    Всички политици и банкери сте точно за там -съд, НК и затвори за вас. Унищожихте ни за 33 години, проклети сте от цял народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове