Last news in Fakti

20 Януари, 2023 17:42 2 764 108

Димитър Радев: 14 дни преди датата на въвеждане на еврото ще захраним банките с евробанкноти

  • еврозона-
  • евробанкноти-
  • банки

Основен риск пред процеса на присъединяване в определения времеви хоризонт е развитието на политическата ситуация в страната, пише управителят на БНБ

Началото на годината е време за фокус върху предстоящите задачи и стратегическите предизвикателства. За банковия сектор те в голяма степен са свързани с необходимостта от успешно финализиране на процеса на присъединяване на България към еврозоната. Този процес вече ангажира значителни усилия и ресурси, както на Българската народна банка, така и на банките. Основен риск пред процеса на присъединяване в определения времеви хоризонт е развитието на политическата ситуация в страната. Това пише в бюлетина на Асоциацията на банките в България Димитър Радев, управител на БНБ.

Според него, успехът на процеса предполага активни политически консултации с нашите външни контрагенти и мащабна законодателна дейност вътре в страната в рамките на следващите няколко месеца. Продължаващата политическа криза поставя под въпрос, както политическите, така и законодателните действия в подкрепа на процеса на присъединяване.

"БНБ текущо изпълнява голям спектър от други задачи по въвеждане на еврото, произтичащи от компетентностите и отговорностите на централната банка. За тази цел сме осигурили необходимата организация и ресурси. Приетият от Управителния съвет на БНБ миналия месец бюджет на БНБ за 2023г. определя около 110 млн. лева разходи за дейности специално във връзка с подготовката за еврото и още около 53 млн. лева в инвестиционната програма на БНБ, свързани с тази подготовка. БНБ е ръководна част от институционалния механизъм на процеса на въвеждане на еврото в България", смята Радев.

Управителят на БНБ е съпредседател (заедно с министъра на финансите) на Координационния съвет за подготовка за членството в еврозоната. Също така, БНБ отговаря за три работни групи, обособени в рамките на Координационния съвет: “Пари (банкноти и монети)“, “Кредитни и други финансови институции” и “Платежни системи и доставчици на платежни услуги“. Всяка от тези групи съответства на ресорите на трите управления в БНБ и е ръководена от подуправител на БНБ. Отговорностите на БНБ при така създадената организация покриват широки сфери.

Сред работните ангажименти попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и предоставянето на евро на банките. Сред гореизброеното, например, една задача с висок времеви приоритет и значителен обществен интерес ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети. С оглед на напредналия стадий на практическата подготовка, налице са аргументи българските евромонети да възпроизведат дизайна на настоящите ни разменни монети. Това ще улесни разпознаваемостта и прехода към новите монети в България и ще осигури приемственост в историята на българските парични знаци и утвърждаване на националната идентичност чрез познатите символи на българския лев – вече в мащабите на цялата еврозона и при глобалното разпространение на еврото.

Освен БНБ, банките също играят важна роля в инфраструктурната подготовка и ефективното въвеждане на еврото. Те вече изпълняват интензивен график с многобройни практически проекти, свързани с присъединяването към еврозоната. Координацията между БНБ и банките е на добро ниво и формира оценката за цялостния напредък в процеса на подготовка за еврото. За целта в централната банка вече пристига периодична и конкретна отчетност от банките, включително по отношение на остойностяването на разходите за доработки на системите им. Както за БНБ, ориентирите за предстоящите задачи и отговорности за банките са очертани в Националния план за въвеждане на еврото.

Планът описва необходимостта от подготовка за дейности, като превалутиране на депозитите, кредитите, ценните книжа и другите финансови инструменти, както и на дяловите участия. Преди датата на въвеждане на еврото банките трябва да подготвят информационните си системи за двойно представяне в левове и евро по основни банкови документи и транзакции (салда по сметки, банкови преводи, тегления на банкомат, тарифи за таксите и комисиони, плащания по главници и лихви, лихви по депозитни сметки).

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматично преобразуване на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро. Вследствие от автоматичното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в полза на банките. Банките ще имат важни отговорности и при обмяната на банкноти и монети - в месеците преди въвеждане на еврото и след това. Например, две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна.

В заключение, всичко гореописано не изчерпва областите, в които предстоят месеци на пределна мобилизация за банковия сектор, БНБ и другите институции, при това, в сложна политическа среда. Например, както беше посочено, ключово значение за успешно и навременно присъединяване към еврозоната има законодателната програма. Народното събрание вече успя да приеме важни актове, например, промени в Закона за БНБ, свързани с изпълнението на препоръки в предишни доклади на ЕЦБ за оценка на конвергенцията на България.

Предстоят, обаче, още важни законодателни промени, например, свързани с правната интеграция на БНБ в Евросистемата и с необходимостта от приемане на Закон за въвеждане на еврото в България, уреждащ рамковите принципи, правила и процедури за въвеждането на еврото като официална валута у нас. Всичко това илюстрира сериозността и значимостта на предстоящите задачи и проекти. Напредъкът по тях и постигането на целта за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024г. ще продължават да зависят от развитието на политическата ситуация и мотивацията за общи и координирани усилия на всички ангажирани институции в България. Близките месеци могат да предефинират и дадат решаващ импулс за стратегическото развитие, не само на банковия сектор, но и на българската икономика, като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    129 15 Отговор
    Този е луд!Не вижда ли ужаса в Хърватия а ни бута към пропастта?!

    Коментиран от #63, #67, #71

  • 3 Какво евро, бе продажник?

    118 11 Отговор
    Кой ти е казал, че ще го въвеждаме???
    Ха, почакай, да видиш какво ще стане!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Към "политиците" и депутатите:

    107 8 Отговор
    Нали сте избрани по волята на НАРОДА и трябва да защитавате неговите искания. Народът е против даване оръжие за Украйна - вие дадохте и подарявате. Народът е против еврото - вие го набутвате. Явно работите само за вашите интереси и за тези които ви пълнят гушките, а народа да духа супата!
  • 6 ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ

    9 62 Отговор
    Прекрасна новина! Днес новата коалиция ГЕРБ+БСП+ДПС+БВ свали шефа на Сметната палата! След месец март идва стабилно управление между нашата партия ГЕРБ заедно с БСП и ДПС! БВ със сигурност отпадат от новия парламент защото според скорошното проучване на Алфа Рисърч 70% от гласувалите за формацията на Янев са разочаровани че са гласували за тях и 30% удовлетворени ! Днес областния ни кординатор на ГЕРБ прогнозира че нашата партия ще има на изборите през март 70 депутата , БСП 20 и ДПС 35..! Това е мнозинство от 125 народни представители и стабилно коалиционно управление! Битката ще е между нас заедно с БСП и ДПС срещу ПП и ДБ...! Победата ще бъде наша !!!!

    Коментиран от #11, #16, #24, #33

  • 7 Баба Вуна

    45 6 Отговор
    От къде че го захраните с Евро бе, ей. Днес наследниците на БКП публично отказаха да управляват
  • 8 оня с коня

    14 53 Отговор
    Ама нали щяхте да провеждате Референдум за Еврото че и цяла тетрадка с подписи събрахте бе Русофили Възрожденски такива?Всъщност бърза работа нямате,щото и след въвеждане на Еврото можете да си досъберете подписите и да ги представите в НС.Между другото Кътайте си Левчетата,щото се говори че ще вървят в Специални за целта магазини- нещо като бившия "Кореком".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Димитър Радев, поредния Идиот, който

    71 7 Отговор
    Иска да, Обеднее още повече Народа,!! Народа не желае 80-90%от Бългатския народ не желаят Еврото!! НЕ НА Мафията с пари в Овшорките, не на Еврото!!
  • 11 Баба Вуна

    38 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    Че вие от ГЕРБ,БСП и ДПС и сега разполагате с 127 депутата. Защо са ви нови избори? И сега си имате мнозинство в парламента.
  • 12 Крадльо ненормални този път с колко %

    46 2 Отговор
    Ще ни оберете, то на вас си ви стана навик да ни крадете и после защо не ви вярваме! Радев приличаш ми на шарлатанин, но то си и такъв в действителност! Разкарай се няма как да ви вярвам повече!

    Коментиран от #56

  • 13 свидетел

    40 3 Отговор
    интересно ! как ще приемем еврото без правителство!? на изборите наесен , две в едно, ще е същата каша......
  • 14 Аре

    48 2 Отговор
    Гледай го тоя, те не го искат в селото той завалията пита за попа.
  • 15 Чичак

    37 4 Отговор
    преди датата на въвеждане на еврото тоя отдавна ще е умрял ..... 2100 година тоя на колко години ще е
  • 16 Баба Вуна

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    В момента ГЕРБ е с 67депутата, ДПС с 36 депутата, БСП с 24 депутата. Общо 127депутата. Ама съставяне правителство още сега бе.
  • 17 Какво евро

    34 3 Отговор
    Тоя луд ли е?
  • 18 Референдум за еврото

    44 5 Отговор
    Много бързате нещо боклуци продажни
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Исторически парк

    46 7 Отговор
    НЯМА ДА СТАНЕ! ВСИЧКИ СЕ ПОДПИСВАМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА!
  • 21 Чичак

    26 1 Отговор
    управителят на БНБ да си изпълнява задълженията и да не умува ..... Индийски пластини за монети може да договори но принципно без дата и срок......нещо почнаха разни боклуци много да умуват ми се струва....
  • 22 Хърватин

    34 5 Отговор
    Тук при нас вече е ад.. цените са тройни, има протести, а семейството ми обмисля емиграция.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ивелин Михайлов

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    Долни комунисти
  • 25 Уса

    43 3 Отговор
    Европейските задължения ще бъдат начислени и на България заедно с еврото а те са огромни.Европа върви по пътя на сащ трупа дългове и води агресивна враждебна политика
  • 26 Референдум

    25 3 Отговор
    През 2043 година ще захранят банките с евробанкноти.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Панчо

    30 1 Отговор
    Raeder не е луд. Луди сме ние, които вярваме на „добрите“ му намерение...
  • 29 преди датата на въвеждане на еврото

    27 3 Отговор
    ще захраним чекмеджетата с евробанкноти
  • 30 23787

    20 3 Отговор
    Само, курса не видях!?
    Че има договор присъединяване след преговори
  • 31 Кой ни е питал искаме ли а ?

    43 6 Отговор
    Евро искаме ли ? Или пак като с НАТО..... Стига с тази атлантическа диктатура бе, край няма ли тази олигофрения долна ?
  • 32 Токсик

    42 5 Отговор
    Българи, съпротивлявайте се! Левът е последният български суверенитет и преграда пред ционистите глобалисти! Изчезне ли той ще си правят вече с нас каквото си поискат и ще ни завладеят окончателно без да можем да направим нищо повече. Следващите стъпки ще бъдат кирилицата, православната църква, българският език, знамето, за които пак ще ни убеждават , колко е изгодно да ги нямаме и че заради тях ще обедняваме. На продажните евроатлантици им трябва нашата територия, но без нас на нея и за целта България трябва да бъде обезличена и обезлюдена ! Трябва им втора Украйна, но ние им пречим!
  • 33 оня с коня

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    Тази коалиция избра и Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, върна хартиената бюлетина и свали и шефа на Сметната палата! Показа че са силни
  • 34 Какво

    30 4 Отговор
    Евро ве ще има референдум и народа ще реши!!!
  • 35 Аззаззз

    15 3 Отговор
    Малко е ранко да ги мислите тия работи. До 2043 има време...
  • 36 Нещо бъркаш

    5 18 Отговор
    Тъпако ще приемаме рублите
  • 37 При смяна на валутата

    19 1 Отговор
    Винаги едни 12-13% фалшиви пари се легализират, и реално не само се легализират но увеличават инфлацията...... в Гърция доказано бяха 9% а на практика 20%..... А монетите, които се секат реално са бонуса, комисиона за партиите продажници и за 400-500 физически и юридически лица и банки !!!..... Такава е формулата и народа плаща.....

    Коментиран от #42

  • 38 Павел

    39 4 Отговор
    Тече национална подписка за референдум в цялата страна за отхвърляне на еврото и запазване на българския Лев. В София има над 20 пункта ! Хората масово се подписват. Търсете информация и се подписвайте докато не е късно. Трябват поне 400 хиляди валидни подписа, за да бъде задължителен. За целта ще са необходими поне 500 хиляди . Падне ли левът забравяме за България, а цените и инфлацията са съвсем отделен въпрос. В Хърватия вече има бунтове, които не ни показват, но те проспаха момента. Веднъж трябва да вземем съдбата в ръцете си и да се опитаме да я променим за добро.
  • 39 Димитър Радев, Чиновник Меркантил!!

    29 1 Отговор
    Тоя какво си въобразява, че БНБ муе Бащиния, Чиновник, народа ще ти натроши "манерката", не забравяй че си само високо платен Чиновник на държавна служба и не забравяй, че Банката не тие наследство, а е на Българския народ, който не желае да бъде Окраден за пореден път от Алчни Банкери и Финансисти!! Не на Еврото, казва Българския народ!!
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 3 Отговор
    ИМАМЕ си БЪЛГАРСКИ ЛЕВ никакво ЕВРО
  • 41 Чичак

    22 2 Отговор
    Винаги при смяна на валутата едни 10-13,8 % се губят.....това им се върти в главите престъпни на тези мизерници....да влязат в "матрицата на равенство" по Шмул......дааа

    Коментиран от #45, #75, #95

  • 42 Чичак

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "При смяна на валутата":

    Книги има за това написани!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Да се спре геноцида!

    26 3 Отговор
    Не на еврото! Не на продажните партии: ГеРБ, ПП, БСП, ДБ. Подписвайте се против еврото, братя и сестри! Еврото е финансов и физически геноцид спрямо нас обикновените хора.
  • 45 Чичак

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Чичак":

    Сега не мога, а много искам !..... но ще публикувам категорично линкове към публикации в друг сайт, защото тук линкове не може по някаква странна причина да се публикуват...... какво се случва при смяна на парите, и дали е евро или друго няма значение.....изпират се минимум 8-9до 13 процента фалшиви и виртуални пари впрочем......имам копие на публикувана статия на шефа на федералният резерв на САЩ пред аудитория на МИТ. 2018 г. много подробна и интересна.....163 страници......
  • 46 Сатана Z

    14 0 Отговор
    По—добре забранете още от сега банките с инфлационни левчета,че като се извият опашките пред касите за теглене на депозитите да не стане като при Първа частна и останалите банки—пирамиди?
    Кажете на хората по какъв курс ще обменяте техните спестявания за да не изгорят с плаващия курс за който се говори 1:10
  • 47 От Варна

    26 3 Отговор
    Защо непрекъснато ми навирате в лицето това провалило се вече евро? От коментари по темата се разбира, че народът български в по-голямата си част не си дава суверенитета, не желае да се замени Левът, какъвто и да е по сила с измислена валута. И специалисти алармират, че България не е готова за такава стъпка. Щом така се напира, има нещо много, ама много гнило в цялата работа. Да се открие подписка за референдум, чакам спасителна инициатива от Възраждане! Неизмерима наглост, вече и банкнотите са готови за зареждане на банкоматите? Има ли съвестни сред управляващите????Размирици и побоища ли да си докараме?
  • 48 гост

    21 1 Отговор
    които иска цените да станат двойни да гласува за еврото аз лично съм против
  • 49 Щурец

    29 5 Отговор
    Гласувайте за Възраждане и няма да има евро! Трябват им още 21 депутата и автоматично ще въведат референдума. Не бях гласувал от 2009 година, но тъй като въвеждането на еврото ще е колосален удар и тоталното поробване на България, ще гласувам за тях.
  • 50 Чичак

    8 2 Отговор
    На времето "писах" докторат на един младеж, помогнах му де.... , сега работи в Световната банка на средно ниво... .... Доктората беше на тема : "Върха на хакерството- да хакнеш държавният депозитар в България!. Да впишеш 100 акции от всяка фирма на някой олигофрен , реалности и възможности ........ Сега ще пиша друг докторат, докато още мога щото гоня 80 ...стига някой кандидат доктор на науките да иска да стане доктУр .....

    Коментиран от #58, #84

  • 51 Траян

    24 2 Отговор
    Никаквао Евро, РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРОТИВ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРО В БЪЛГАРИЯ. НЕНАЯДНИ И АЛЧНИ ИНДИВИДИ, НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ Е ВИДЯЛА ДОБРО ОТ ТОВА ЕВРОООО.
  • 52 Тиква

    21 1 Отговор
    Нищо няма да Захранвате! Първо питайте българите искат ли еврото и след това!
  • 53 Биби

    15 1 Отговор
    За въвеждане на еврото още нищо не е ясно, но БНБ ще похарчат около 200 млн.лв.!Колко ли оттях в банката ще си раздадат като бонуси? А защо напоследък не ни дават Хърватска за пример?

    Коментиран от #108

  • 54 НЯМА ДА СТАНЕ!!!

    19 4 Отговор
    Има подписки за референдум против еврото в магазинчета, кафета и т.н. Подписвайте се, не отлагайте и поне тази мизерия ще ни подмине! Дъщеря ми живее в Загреб и ми разказва потресаващи истории.....
  • 55 Илиев

    16 1 Отговор
    Хърватите правят протести,че им го сложиха, а този слуга на глобалистите се разбързал да ни занули!
  • 56 ТИРбушон

    4 13 Отговор

    До коментар #12 от "Крадльо ненормални този път с колко %":

    Като човек който прекарва 90% от времето си в Западна Европа изобщо не съм съгласен българските мързеливци тип червени да се приравняват към мен. Не беееееее. 2:1 е резултата и в момента. Никакво евро за вас. Гнийтe в тинята.

    Коментиран от #65, #85

  • 57 Реалист

    15 1 Отговор
    Някой пита ли ме далиискам евро или не? Тази държава не е държава!калпав народ калпави политици, затова винаги ще сме роби на някойси.
  • 58 Няма смисъл да го търсите

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чичак":

    Над 1550 доктората са засекретени ! Нелогично разбира се ....
  • 59 Тяната

    12 2 Отговор
    Какво ще въвеждаш бе папагал
  • 60 Анонимен

    14 2 Отговор
    Защо не искате да чуете народа? Не искаме евро!

    Коментиран от #64

  • 61 Име

    16 3 Отговор
    Аз искам България извън ЕС.

    Коментиран от #70

  • 62 Петрова

    20 2 Отговор
    Наглец! Не го е еня, че хората не искат! Върнахте ни в Средновековието! Хора, излизайте и се подписвайте за референдума! Това ще е най-важният подпис в живота ви в последните 33 години! Излизайте,не бъдете апатични!

    Коментиран от #66

  • 63 Име

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Купен е, за да не вижда!
  • 64 Да пребъде ЛЕВЪТ!

    15 1 Отговор

    До коментар #60 от "Анонимен":

    Защото са продажни ес-краварски прости тутки и целят да ни унищожат. Защото 87% от нас не искат фалшивото им изкуствено евро . Защото ние българите си искаме нашата валута!
  • 65 Хаджията

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "ТИРбушон":

    АМИН! ДАЙ БОЖЕ!
  • 66 мани мани

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Петрова":

    мно духа вятър ма, а и вали дъжд ... ня излизам
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 мани мани

    2 3 Отговор
    кат напълните чекмеджето на боко шкафчето, аз съм си наготвил пет шкафа с по 3 чекмеджета са мойте ... юро! да не ми набутати кирташкия лъв
  • 69 Исторически парк

    4 3 Отговор
    Този парк е такава пирамида и дупка, балъците си вкарват парите в нея
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 САМО НАПОМНЯМ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":


    "Димитър Радев: 14 дни преди датата на въвеждане на еврото ще захраним банките с евробанкноти"


    До 2043 г. има много време - този може и да не е жив.




  • 72 гост

    4 0 Отговор
    вчера бях на пазар дадох 200 лв пазарът ми се събра в две торби нищо не купих за тези пари ако въведем еврото сигурно и с тях и една торба няма да напълня
  • 73 мани мани

    5 0 Отговор
    тая тема ще е най-тиражираната редом с войната тая година :) почти всеки ден ще има за юрото или лева ... голямо боричкаме ше пада ... ше стане ясно кое ще победи - юро или лъв
  • 74 Жоро

    3 1 Отговор
    Захрани си мозъка с евраци.никои не ги иска.
  • 75 Въййй надценяваш аудиторията в този сайт

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Чичак":

    "матрицата на равенство" на Шмул! Абе човек, тука 2+2 се чудят дали = на 5 = .... ти ги вкарваш във приключение за "икономически теории" на 22 век..........забрави....
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 гост

    5 1 Отговор
    Ало какво евро някой изобщо гледа ли цените в магазина
    Шпек Бургас от хубавия 35 лв килото
    Луканка по скоро средна хубост 50-60лв/кг
    Сирене овче/козе над 30-35лв
  • 78 Механик

    11 1 Отговор
    Абе! Какво става бе?
    Абе, българите категорично не искат никакво евро, те се загрижили "как ще захранят баниките с евро"? Не е ли странно? Аз имам чувството, че се бърза за някакви срокове по въвеждане на това евро и става въпрос за въвеждането му на всяка цена?!
    Само на мен ли ми се струва така?!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 МАЙНА

    8 0 Отговор
    Идете у Загреб, ще ви разкажат за еврото.
  • 81 мдаа

    8 0 Отговор
    Помня как дуловската Деса защитаваше в парламента въвеждането на еврото. Тя убедено твърдеше, че България влиза в еврозоната при сегашния курс от 1.955583. Обаче не каза, че ние можем да влезем при този курс и веднага след това той да бъде променен, защото левът е силно надценен при почти липсваща икономика. Народът ни изтърпя всички лишения, свързани със строгата финансова дисциплина, наложена ни от валутния борд. Сега ще отидем да платим дълговете на онези, които ядоха, пиха и се веселиха с пари на кредит. Когато вълците канят агнето на вечеря, значи то е част от менюто.
  • 82 Рим

    10 0 Отговор
    Радев, кого лъжеш и кому заповедите изпълняваш? Живея в Италия от 23 години и помня времето, когато бяхме на лири и след това на евро. Обедняхме всички редови граждани на Италия. Отделно много производства приключиха и затвориха. Това ще е пагубен удар за нашата България. Гръцкият сценарий е неизбежен, а Италия също практически е фалирала,поддържат я в будна кома с кредити, но докога?
  • 83 мани мани

    2 1 Отговор
    всичкото гастербайтерин реве та се къса хахахаххаахахаха ня ли да мойте да превалутирате веке ве? а? хахаххах
  • 84 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Чичак":

    Знам го случая ! Но не знаех че си още жив . Привет. Дъщерята писа докторат по доктората. Верно е, че всичко по темата беше засекретено.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Гордостта на Тарра

    6 0 Отговор
    Тия не са нормални.. при тази инфлация и други фактори да въвеждат еврото .. има нещо гнило някой пак иска да се наяде от тая цялата работа ...
  • 87 ха ха

    6 0 Отговор
    пак бандитски мероприятия по нощни доби , играят го нагло за да си мисли населението че нищо не зависи от него
  • 88 Мая дъ бий

    7 0 Отговор
    Луди ли сте, никой не иска Евро, справка хърватия
  • 89 Гордостта на Тарра

    7 0 Отговор
    За такива работи се пита народа а той е против .. каквито и плюсове да има това е национална валута.. нито сме на нивото на еврозоната нито има единна заплата
  • 90 Дон

    8 0 Отговор
    На ви ЕС, НАТО и неолиберализъм! Задминаха комунистите! При онези поне имаше държава, а тези направиха пустиня.
  • 91 Опг

    10 0 Отговор
    Вкарат ли ни отровното евро, България приключва, ръцете и краката й ще бъдат в тежки вериги и спасение няма!
  • 92 да-да-да

    7 0 Отговор
    Ало, Радевия? Кой ти дава право да решаваш, вместо българския народ? Само референдум и народа ще реши дали го иска това евро!
  • 93 Пиер

    5 0 Отговор
    Ами то е ясно възраждане на БКП, но вече легално. До сега комунистите управляваха под формата на крилца, перца в отделните партийки на партията майка. Сега ще ни го набутат легално, въпреки, че в Конституцията има такъв член. Е, гои още ли вярвате в Демокрацията?. И влезем ли в еврозоната окончателно сме ЗАГИНАЛИ!!!. За това МИСЛЕТЕ И ДЕЙСТВАЙТЕ!!!.
  • 94 Гордостта на Тарра

    2 0 Отговор
    Да го обедня да господата от Европа ... Като се прави съюз и зона с единна валута се прави по някой основи които ги няма.. самия замисъл е добър но с доста дупки ... Заплатите трябва да едноправни след като сме едно цяла а не всяка държава да определя за себе си .. виждате какво става от изток на запад хората отиват да работят за по висок стандарт и така една част от съюза потъва .. второ пенсии трети хранителни продукти... Целия съюз е ние сме единни но се оправяйте сами .. и не на последно място трябва да има резерв от собствената валута във всеки един момент .
  • 95 Чичак

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Чичак":

    Категорично хора ! .... смяна на валутата дали нов-стар лев или лев-евро ,или лев-долар или лев- виетнамски донг ...все е във вреда на хората.... !!!!!! Доказано е !
  • 96 Чичак

    6 0 Отговор
    """Да захраним банките с евробанкноти""" е да захраним инфлацията ! Категорично !
  • 97 Защо в Израел примерно

    4 0 Отговор
    Не приемат еврото ? Защо бе ?

    Коментиран от #101

  • 98 Какво падение!

    4 0 Отговор
    На този човек мандатът му като управител на БНБ е изтекъл отдавна. Държат го само затова, че трябва да извърши една много гнусна задача, след което ще изчезне може би в Щатите, където е живял по-"вече от 15 години или някъде на друго място. Що за човек трябва да си, да виждаш как целият народ, с изключение на стотина банкери и олигарси, се е изправил срещу приема на еврото и ти с цинично безсрамие и едва ли не садистично да му заявяваш, че сте взели вече решение за прием на еврото. Не сме забравили и това, че на среща в София, с малък брой чуждестранни експерти, той предложи официалният език да бъде английският. Утре такива като него, без да им мигне окото, ще забранят българския език и кирилицата, така както той сега убива националната валута на страната ни. Опитайте се да отнемените националните валути на САЩ или на Великобритания, да видите какво ще ви се случи.
  • 99 Стопер

    2 0 Отговор
    До коментар 41 от "Чичак":

    "матрицата на равенство" на Шмул! се учи от 2017 г в МИТ... Много бързаш в България да дойде !!!! .... Нека поне 20 години да минат и тогава .
  • 100 Стопер

    3 0 Отговор
    "матрицата на равенство" на Шмул! Нали осъзнаваш, че в България трябва революция да предизвика ? По всички показатели, ама до последният.

    Коментиран от #102

  • 101 Хммм

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "Защо в Израел примерно":

    Защо в Израел примерно
    Не приемат еврото ? Защо ? ======= Хубав въпрос впрочем и от 10 години поне им е предложено официално....
  • 102 "матрицата на равенство" на Шмул!

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Стопер":

    Не е за българи !!!! , формулата е за "нормални" икономики и държави.@ Ние не сме такава категорично. Въобще забравете я, нищо че за нобелова награда е номинирана. Ние сме говеда и тва нас не ни засяга.

    Коментиран от #105

  • 103 Чичак

    1 0 Отговор
    Току що внучката в Харвард ме попита : """" дядо, консервантите антиоксиданти ли са ?"""

    Коментиран от #106

  • 104 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Много бързаш бе гнусен евро лакей. Чакай малко да видим какво ще каже референдума на Възраждане. Ако им попречите да го организират значи сте национални предатели.
  • 105 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от ""матрицата на равенство" на Шмул!":

    Как не те е срам...
  • 106 Чичак

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Чичак":

    Не се шегувам ! ...
  • 107 Европедейски СПЛМ

    0 0 Отговор
    Възраждане.
    Референдум.
  • 108 До ком Биби

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Биби":

    Убеден съм,че ограничен кръг от форумците знаят,защо отсега посочва тази огромна сума -200 милиона лева.А причината е много елементарна! Просто България няма свой държавен, Монетен двор! Това е! Още при ББ-2 тихомълком го продадохме на французите.Излезе кратко съобщение по медиите - до там! Печатница,на която беше направена пълна,технологична промяна- ремонт за над 120 милиона лева.С внос на най модерните технологии в този бранш.Веднага след това бокича го хариза на французите.За мижави грошове.И към момента, Държавата - т.е ние хората им плащаме за всяка купюра- независимо 5 лева,или сто лева,по 17 евроцента на бройка.Това е част от плана за тоталното ни унищожаване като държава.Нито монетен двор, нито собствена валутаЗатова и унищожиха двулевовата банкнота.Излиза солено,защото обръщението е огромно,и се изхабява бързо,а се плаща толкова, колкото за стотачка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове