Last news in Fakti

22 Януари, 2023 10:44 3 456 26

Любослав Костов: Не e вярно, че минималната заплата се е увеличила с 20% за година и компенсира инфлацията

  • любослав костов-
  • минимална заплата-
  • увеличение-
  • инфлация-
  • компенсиране

Според главния икономист от КНСБ служебното правителство не е успяло да обърне темпа на поскъпване на продуктите от първа необходимост, защото няма фискални инструменти за това 

Любослав Костов: Не e вярно, че минималната заплата се е увеличила с 20% за година и компенсира инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС

Не e вярно, че минималната заплата се е увеличила с 20% за година и компенсира инфлацията. Ръстът до 780 лв. от 1 януари е с 10% , а цените на основните продукти в малката потребителска кошница, като хляб и сирене, са се повишили с 25% на годишна база. Този коментар направи в предаването „Тази неделя“ Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.
За да се компенсира инфлацията от последната година, минималното възнаграждение трябваше да стане 850 лв. от януари, за което настояваха синдикатите, уточни икономистът.

По думите му служебното правителство не е успяло да обърне темпа на инфлацията именно на продуктите от първа необходимост, защото няма фискални инструменти за това.
„Те по дефолт не могат да правят политика и това е основният проблем в служебните кабинети. Затова настоявахме да бъде внесен бюджет в законодателната власт, за да може да има финансова рамка, тъй като в момента за всички разходи, включително за минималната заплата 780 лв., не е разписано откъде ще дойдат парите“, коментира Любослав Костов.
Той уточни, че годината е била тежка както за домакинствата, така и за бизнеса, въпреки компенсациите, защото те не са били насочени към най-нуждаещите се.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 4 Отговор
    От заплата никой не е забогатял.Чуждите вериги смазаха семейния бизнес и затова българите са бедни.А милиарди се изсмукват в чужбина.

    Коментиран от #6

  • 2 Чафка

    9 40 Отговор
    Видя се че без герб нищо не става.

    Коментиран от #7

  • 3 Българка

    35 1 Отговор
    От всички говорите ли на икономисти, лози, експерти, които обикалят медиите става неоспоримо ясно, че е по-добре да се закрият всики регулатори със скъпа издръжка. Разбра се, че те нищо не могат да регулират, а само източват десетки милиони за издръжката си. Всички ни обясняват, че единствено ощетените българи като не пазаруват, могат да регулират цените. Внушава ни се, че няма спекула, а има пазарна търговия. Е тогава ЗАКРИВАЙТЕ ИЗЛИШНИТЕ КЪРЛЕЖИ РЕГУЛАТОРИ. ПОНЕ ЩЕ СПЕСТИМ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ НА ДОЕНИЯ, ЛЪГАНИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    Коментиран от #5, #12, #25

  • 4 един да каже истината

    22 5 Отговор
    яя имало един нормален как не са го усетили до сега да го уволнят ? можеби след тази статия ще си има проблеми със властта …
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Споко комуняго,помним и какво беше когато нямаше чужди вериги!Спомняш ли си в началото на прехода имаше един репортаж по телевизията,един клиент на пазара питаше продавачката колко струва едно яйце,отговора беше 1лв.,клиента си купи едно яйце отдалечи се от сергията и го хвърли по-продавачката!?Тогава още ги нямаше чуждите вериги!

    Коментиран от #9, #10

  • 7 куку

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Чафка":

    видяхме едни златни кюлчета..реални..и разбрахме че герб разбира от инвестиции..злато и недвижимост..в чужбина..
  • 8 Кир Ливанчо

    32 0 Отговор
    Прав е. Нарочно не съставят правителство, за да не гласуват официален бюджет с дефицит, инфлация и прогнозни резултати за годината... Инфлацията лети нагоре. Мобилният ми оператор си индексира цената на плана, който ползвам с 18-20 % нагоре, за да навакса инфлацията, според НСИ, а шефът не ми индексира заплатата...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    А помниш ли преди 1989г някой да си купуваш два-три домата, две-три ябълки .... ❓❓❓

    Коментиран от #16

  • 11 Роки

    19 2 Отговор
    Поне 52 процента е инфлацията! В Румъния минималните пенсии и заплати започват от 800 евро!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "ДОЕНИЯ, ЛЪГАНИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ"
    /изв. ред. ме ред. /
  • 14 един

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нищо няма кво да проумея,комунизЪма фалира,или ти още не си разбрал!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Последния Софиянец

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Фалира заради крадци като теб.
  • 16 един

    17 5 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Помня-помня,как хората пълнеха колите си с храна и отиваха на почивка на море,помня и как много от гражданите си отглеждаха домати,краставици и прасета по-селата,помня и как копаеха лозя събота и неделя за да произведат някой литър вино,помня и как беряха сливи за ракия,та после на казана и т.н.!А това че всеки който притежаваше кола беше и автомонтьор и имаше склад за резервни части в къщи,няма да ти разправям!

    Коментиран от #19

  • 17 Кой

    11 0 Отговор
    Проблема с поскъпването на храните не може да се реши в условия на ,,пазарна икономика" ,особено във вида и в България.Спекулата има някаква ,но при свободен пазар се оказва ....законна.Защо ? Защото при необосновано висока цена,има потребление . Тоест има ,,потребителско съгласие"при такова ценово предлагане в условия на свободен пазар и липса на дефицит от дадената стока/храна/. Това е капана на пазарната икономика. Никакви фискални мерки,тавани на цени,сваляне на ДДСта и пр. алабализми не помагат.То се и вижда всеки ден. А конкретно при храните нищо не работи .Хората трябва да се хранят и това се използва доста умело.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Те и САЩ са фалирали , ама явно ти още не си разбрал ‼️
    Това че сами не искат да го обявят , е нормално - няма Q-рва, която да каже че е Q-рвa‼️
    А сега дори им викат
    КОМУНИКАТИВНИ ЖЕНИ ❗
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    А помниш ли , че
    Киселото мляко вкисваше❓
    че като свариш прясното мляко съдовете трудно се миеха❓
    че супата от пилешко месо бе от .... пилешко месо❓
    Че сиренето бе от ... мляко ❓
    Че соковете ФЕРМЕНТИРАХА ❓
    Че зад решетките бяха престъпниците , а не гражданите ❓
    Ех , нямаше доста неща -
    НЯМАШЕ РОВЕЩИ ПО КОФИТЕ
    НЯМАШЕ ПРОСЕЩИ ПО УЛИЦИТЕ
    А и за банани дали нямаше може да се спори ‼️‼️

    Коментиран от #21

  • 20 Голям зор

    4 0 Отговор
    В част от частния бизнес не се вдигат от години.Няма контрол,не искат да има контрол.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Явно историята не е от любимите предмети на ре доктор ра
    или е политНЕкоректно сравнението
    Десятък -10%
    със
    ДДС - 20%
    ‼️‼️‼️
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Когато има числа,не се говори с думи.Има минимална работна заплата на 01.01.22г и Минимална в края на Финансовата година ,която е 31.01.23г.Слагате ги на масата и виждате процента.Нито е 20%,нито както казват този с .......обемната чутура е 10%.Сметнете си ги сами!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол