Last news in Fakti

24 Януари, 2023 06:48 1 503 17

Георги Проданов: Президентът се опитва да унищожи БСП

  • георги проданов-
  • политолог-
  • румен радев-
  • бсп

Радев иска да реновира левицата, смята политологът

Георги Проданов: Президентът се опитва да унищожи БСП - 1
Снимка: Евронюз България

След връчването на мандата на БСП, провалът на третия мандат беше предизвестен. БСП по никакъв начин не би могла да бъде част от стабилна коалиция. Доверието към нея след поредицата промени в политическото ѝ поведение е изключително ниско.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Георги Проданов.

Връчването беше целево – президентът се опитва да реновира левицата или поне да унищожи БСП в левицата като запази контрол над нея, защото вероятно на следващите избори негов наследник ще бъде Илияна Йотова като кандидат. Така че левицата във варианта БСП ще им бъде необходима, но не във варианта Корнелия Нинова.

Връчването на мандата беше с цел да се покаже безпомощността на г-жа Нинова. И това се видя в последвалите срещи, в които БСП не успя да извлече дори имиджов плюс.
При „Български възход“ беше да бъде постигната конфигурация. При ДБ беше ясно, че нещата отиват изцяло в ръцете на ГЕРБ. Конфигурация около БВ ми се виждаше по-устойчива, защото там основният фактор щеше да е около ДПС и всички останали щяха да могат да поставят условия до определена степен, решенията нямаше да зависят нито от ГЕРБ, нито от ПП. С натиска, който от ГЕРБ указват върху ДБ, се цели да ги превърнат в заложник.

Вероятно се отива към избори в началото на април. Интересно ще бъде какви нови субекти ще се появят. През последната седмица имаше заявления от НДСВ за възкръсване и от нещо, което се нарича „Левицата“ и събира всякакви хора с биография от БСП в единен субект. Ако видим оранжевите земеделци в коалиция с левите, НДСВ или дори БВ, означава един контролиран вот, който е на границата на влизане в парламента.

Твърде е рано да се говори за местните избори. Те са проекция на местните интереси. Там трябва да се види накъде ще се ориентира бизнесът и мафията.

Ако не достига малко ГЕРБ може да използва БСП за коалиция и това за БСП би било единственият спасителен вариант. Тази партия няма как да се върне в предишното си състояние и оттук нататък бъдещето ѝ е или в конюнктурно участие в управления, или залязване.
48-то Народно събрание свърши голямата глупост с изборния кодекс, голямата глупост с махането на председателя на Сметната палата, но не успя да свърши онова, което виси трети парламент – почти 20 структури, комисии, държавни органи с изтекъл мандат и недостатъчен брой членове. Това означава, че тези органи продължават да работят без политически контрол.

Президентската форма на управление и този референдум е едно говорене за връщане на ролята на ИТН в политиката. Никой не се е върнал от другия свят, ако мога да резюмирам. Да се говори за това е нещо изключително вредно и опасно. Ние не знаем кой ще е следващият президент и с какво ще е по-добър от настоящия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно е

    8 14 Отговор
    Руския слуга се опитва да унищожи държавността в България и да я докара до авторитарен режим. БСП са му само трънче в петата - лична вендета, защото му пречи да се "развихри" както трябва. Засега.
  • 2 Докато

    12 3 Отговор
    се опитва да реновира левицата , което няма да стане , България се руши ежедневно и необратимо !
  • 3 да де

    16 5 Отговор
    Няма нужда някой да унищожава БСП, другарите милионери сами ще си сложат надгробния камък.
  • 4 ХАХАХА

    17 5 Отговор
    Как пъкпрецениха ,че президентът ще унищожи БСП? Може ли да се унищожи нещо от друг ,когато сам се унищожаваш?
  • 5 Здрасти..

    13 2 Отговор
    Щом само един Радев може да ви "демилитаризира",закъде сте тръгнали вие с кремъклийките и за какво се борите въобще?
  • 6 ууу

    16 3 Отговор
    ВАШАТА ЛАКОМА РУМЪНСКА ЦИГАНКА КУРДЕЛА НИНОВА УНИЩОЖИ БСП/БКП , А НЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ !!!!!!
  • 7 Партизан

    11 3 Отговор
    Ако го постигне, ЧЕРПНЯТА Е ОТ МЕН !!!
  • 8 Радев е на Всички

    11 4 Отговор
    БСП е на Бузестата..
  • 9 Джоко

    7 2 Отговор
    БСП е в разпад от появата на АБВ, Г-21, през Изправи се, Мая до Български Възход. Тук само краварката от левия ъгъл не е виновна- немощта на М. Миков и етото на Първанов оказаха отрицателно влияние. Нинова и менторите й не могат да се справят с процеса на топене- също като при СДС с Костов и след това в ДСБ или ДБ. Разделяй и владей не е нашенска доктрина- идва от много на запад. Това много- милиарден интерес и е крайно време да зарочне да работи и да се изплаща инвестираното.
  • 10 Читател

    8 3 Отговор
    Не президентът а Корнелия от Крушовица,така както убиха СДС с ментора и Драгалевски ц.....н,сега ще убият и БСП.
  • 11 От БСП са останали 15%

    5 1 Отговор
    От модерната лява партия. Щото седесарката си върши работата.

    Коментиран от #16

  • 12 Курнела е политически номад

    4 1 Отговор
    Кой я вкара в БСП? Кой лобира да я изберат за председател?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Спасение няма

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "От БСП са останали 15%":

    На изборите през април 2023година ке видим 10 (десет) изборна подкрепа при 20 (двадесет) % избирателна активност!
    Така ще се изясни, че курнелистите имат 2 (два) % червени кхмери и съответно техните розовичките хунвейбини!
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Геца, не се излагай! COЦИAЛНИ ДEЙНOCТИ МOЖE ДA ПРOВEЖДA CAМO БOГAТAТA ДЪРЖAВA, A БOГAТA ДЪРЖAВA CE ПРAВИ OТ БOГAТИ ГРAЖДAНИ, A НE OТ ТEЗИ РAЗЧИТAЩИ НA COЦИAЛНИТE МEРOПРИЯТИЯ нa г-жa Кoрнeлия Нинoвa.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове