Last news in Fakti

24 Януари, 2023 07:49 1 351 39

Експерт: У нас усещането за корупция е безкрайно силно

  • корупция-
  • реформи-
  • правосъдие

Последствията от неосъществените реформи в правосъдния сектор ще бъде забавяне на разплащанията по Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза Иван Брегов

Неефективно правосъдие, безнаказаност на изпълнителната власт, политическа зависимост на полицията и сериозни проблеми в медийната среда. Това са само част от проблемите в България, които констатира преди дни в свой доклад Групата на държавите срещу корупцията на Съвета на Европа (ГРЕКО). Кой е източникът на всички тези проблеми и има ли надежди за разрешаването им?

„Пореден доклад, който казва познати за нас неща, които ние просто във времето или пренебрегваме, или нямаме към кого да адресираме, с оглед на това, че няма действащо Народно събрание, което да се заеме с тях продължително, ако има политическа воля.“ Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime правният експерт към Институа за пазарна икономика Иван Брегов.

„Изброени са неща, които не са маловажни, но едва ли са толкова апетитни за широката част от българското общество“, посочи той и даде пример с някои неуредици в МВР.

За пореден път не е ясно какви дарения получава МВР и дали това не го поставя под някаква икономическа зависимост.

Брегов даде пример с общини, които даряват гориво на областните дирекции на МВР и по този начин се поставя под съмнение доколко органите на реда биха разследвали местните власти за незаконни дейности.

В доклада на ГРЕКО е показана и неефективността на КПКОНПИ, като е направен преглед на законопроекта, представен от Министерството на правосъдието и приет вече на първо четене, посочи още Брегов. Той обаче не очаква реформата в антикорупционната комисия да бъде окончателно приета и приложена.

Според правния експерт препоръките в доклада на ГРЕКО не са толкова конкретни, а по-скоро дават обобщена рамка в множество насоки и се отправят отново бележки какво е прилагано дотук и защо няма резултати.

Най-големият въпрос е с усещането за корупция, което е безкрайно силно, както на инвеститорите, така и на българските граждани, а делата срещу лица от висшите етажи на властта са изключително малко на брой, като още по-малко са влезлите в сила присъди, които по някакъв начин да установят всичко това.

„Свикнали сме и на по-конкретни и остри доклади“, посочи Брегов. По думите му особено разлика няма.

„Единствената разлика е, че може би ние привикнахме с критичния прочит на българската среда, привикнахме с това да няма институционални последици и политическа ангажираност. Какъвто и доклад да има, става ясно, че работата на терен трябва да се свърши тук от нас, първо ние като граждани и след това чрез нашите представители в Народното събрание“, подчерта правният експерт.

Последствията от неосъществените реформи в правосъдния сектор у нас ще бъде забавяне на разплащанията по Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза Брегов.

Според него в полето на правосъдието е имало три важни неща, които 48-ото Народно събрание е можело да свърши – това са разделянето на антикорупционната комисия на две части, приемане на механизма за разследване на главния прокурор, включително временно му отстраняване и защитата на лицата, подаващи сигнали за извършени престъпления от негова страна, както и приемането на промени, свързана с етичните кодекси на българските съдии и прокурори.

Нито една от тези теми обаче няма да бъде придвижена, защото няма политическо време и убедено мнозинство, смята Брегов.

„Късият хоризонт и липсата на политическа воля ще ни кара дълги години да бутаме тези теми без напредък“, коментира правният експерт.

По думите му големите последици ги плащаме ние като общество, а критиките отвън са необходимото зло, което да ни кара да движим напред.

„Не искам да слушам едни постоянни критики към страната, но те са необходимата помощ отвън, която да ни провокира нещо да пожелаем сами да променим“, заяви Брегов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 1 Отговор
    Да ти кажа експерте, не е усещане...
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор
    Айде и тоя
    Има само усещане , ама корупция няма ❗
  • 3 Моше

    11 0 Отговор
    Усещането било силно...
  • 4 хаберих

    11 0 Отговор
    Оценка на политически наблюдатели след форума в Рамщайн:Русия има по-голямо население, повече оръжия и по-голям ресурс.
    Утешителният изход е замразяване на конфликта и по-късно търсене на решение.
    Или НАТО влиза с жива сила в Украйна, или Киев губи войната. Това са опциите, които очертаха трезвите политически наблюдатели в столиците на Западна Европа след какафонията в Рамщайн. ЧАКАМЕ ТСВ!
  • 5 Г образен соросоид

    6 1 Отговор
    От къде е проблема ? От политическия строй , от партиите ,от семето или от трите заедно !?
  • 6 Шабан

    15 0 Отговор
    То само усещане да беше!? Цялата държава се е изродила във фашизирана мафиотска структура, която изяжда жизнените сили на оборотонаселението под негов контрол, без да осигурява и най-нищожните средства за поддържане на поминък и благоприятни условия за живот и развитие! Отвратителна е! Изродена във всяко едно отношение......да не използвам по-силни думи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нагли

    11 5 Отговор
    Корупцията у нас е сред политиците и магистратите най вече ! Зависимите от Русия са най корумпирани !

    Коментиран от #21

  • 9 Тъй е тъй

    10 0 Отговор
    Корупцията започва от президента и завършва с последния чиновник !
  • 10 Истината

    12 2 Отговор
    Най корумпирани са ГЕРБ и ДПС ! Борисов и Доган са милиардери от подкупи и схеми за грабеж !

    Коментиран от #25

  • 11 Първи

    11 0 Отговор
    по корупция в ЕС , как няма да е силно усещането ?
  • 12 Ела и виж

    17 0 Отговор
    Докато ошашавения българин продължава да гласува за мутри, бандити и каскети нищо няма да се промени.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ердереф

    17 0 Отговор
    Усещане биоло!??? Какво усещане бре, чиста кражба си е. Това чекмедже чувстваш ли или е било пълно с евро и злато? Ин Хаус усещане ли е или 1,5 милиарда ги няма? Къщите за тъщи усещане ли е или наистина шепа айдуци ограбиха парите на българите? Усещане било.
  • 15 Сандо

    7 0 Отговор
    Усещането е право пропорционално на нивото! Основен закон на капитализма.
  • 16 Мафия ни управлява

    10 1 Отговор
    България ,територията със 100% корупция !
  • 17 Минго

    10 0 Отговор
    В България за да стигнеш до власт трябва да си силно зависим и в досието ти да има компромати. И тези хора след това ще правят съдебна реформа? Борбата е за овладяване на правосъдието от една или друга клика.
  • 18 Красимир Петров

    5 0 Отговор
    Това го знаят и малките деца
  • 19 Генчо

    12 0 Отговор
    Не усещане а реалност. Краде се поголовно милиарди. Не се казва нищо на обществото. Няма един наказан. Къде е тоя с 60 милиона за магистралата. Асфалтират улици след два месеца ги разкопават да полагат канализационни тръби. Никакъв контрол. Нито на държава общини и градове. Пладнешки обир.

    Коментиран от #28

  • 20 РУ Банско

    4 0 Отговор
    Ами нашият Началник Кирил Стоянов взе НЕЗАННО 6 700 лева, но вместо на Прокурор го наградиха
  • 21 Пловдив 1912

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нагли":

    Няма такава работа като малко , или леко бременна...
    Корупцията си е корупция...
  • 22 Хоризонт

    8 0 Отговор
    И какво се прави по въпроса? Кога ще има промяна. На хората започва да им писва от самозабравили се политици и корумпирани държавни служители. Кога ще видим някой в затвора????

    Коментиран от #30

  • 23 ха ха

    4 1 Отговор
    че как няма да е силно усещането за корупция - болшинството от хората са убедени,че това е начинът да им се свърши работата и го практикуват редовно,то някак си е насадено в народопсихологията още от турско време(рушвет), а и в околните страни също - особено в славянските страни и най-вече в Русия,дори и в държавната администрация

    Коментиран от #26

  • 24 Виж сега

    6 0 Отговор
    Толкова са им елементарни схемите, че не нужно да ги разследва прокурор. Пълен смях няма държава. Навсякъде са едни и същи.
  • 25 истината

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    е,че си чешеш езика - докажете с документи кой колко и къде има и тогава говорете - ако не можете сами, намерете хакери, иначе си е чиста злоба по нашенски - поне се поучете от другите страни как го правят

    Коментиран от #29

  • 26 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха":

    Русия не я мисли виж тук какво става. Енергетиката на Русия златото на САЩ. И ние къде сме???
  • 27 Зелен Демократ

    2 0 Отговор
    В началото усещането е силно, болката те мъчи, чувстваш се засрамен, но постепенно свикваш, задръжките ти падат и се отдаваш на насладата!
  • 28 тръгна през просото

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Генчо":

    не искаме на слушаме клюкарски изстъпления стил Киро - огледайте се кой как живее от политиците, това е първият показател за нетрудови и значителни парични приходи, другото е доказателство в сметки и банки,в имоти и съучастия - и ще видите кой кой е и какво е крал - другото си е чесане на езиците от лична завист и злоба

    Коментиран от #32

  • 29 Става

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "истината":

    Ами лесно е караш автомобил за 300 000 а си платил данък 1000 ева на държавата. Кое е трудно. Сделка за имот на сойност 300 000 декларира че е предобит за 30 000 останалото кеш.

    Коментиран от #37

  • 30 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хоризонт":

    че тя Промяната нали дойде - пременил се Илия, погледнал се - пак в тия
  • 31 Мнение

    2 1 Отговор
    Последните каквото и да са взели Господ ги наказа и всичко им изгоря в Нексо хаха.Следващите да си избият от главата корупцията макар че нашите в сравнение с европейските величия като Урсула са направо бълхи.Корупция навсякъде има.Те да гледат да не ни вкарат от война заради корупция ...да внимават!

    Коментиран от #39

  • 32 Тото

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "тръгна през просото":

    Побликуват понякога колко струва проекта. Отцечка от път примерно. След сериозни изчсления с тези пари можеш да направиш три пъти повече. Но схемите са законни /купуваш материали от така наречени лицензирани фирми които са техни изпълнителя също е техен.Кое не ясно? Няма независим одит и контрол.
    Колкото искат толкова за качество не говорим.

    Коментиран от #38

  • 33 партии-мафии

    4 0 Отговор
    Само Президентска Република може да ни отърве от корупционният модел "Партия и обръчи от фирми"! Тогава, отговорността за изпълнителната власт ще е на Президента, който се избира от целия народ, а не от партийните върхушки! Стига крадене на обществени средства! Затова сме най-бедната държава в Европа!
  • 34 Попа

    4 0 Отговор
    Корупцията няма цвят, тя не е руска, американска или европейска. В България корупцията е само българска и на това хората му казват манталитет!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Гост

    3 0 Отговор
    Не е усещане за корупция, тя е явна, видима, ударно назначават хора на ръководни постове в държавни фирми, приближени на криповете, печат конкурс за милиони пак фирми на висши кадри на криповете уж нямащи нищо общо с домусчето.
  • 36 Генчо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Попа":

    Попе съгласен съм ама тия същите са ги хванали за топките и ще правят каквото кажат. Жалкото е че се продават за жълти стотинки.
  • 37 да нака е

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Става":

    но всичко това има и документална следа и е проверимо при желание
  • 38 от това

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тото":

    също стигаме до същността на корупцията - тя не е вече само в личностите, а в системата и всички участват в нея, не може да се набеждават отделни лица, а другите да са чистички и да гледат отстрани - и това го видяхме и при последното правителство и работата му - лъжи и корупция не се борят с викове"дръжте крадеца" от устата на крадеца
  • 39 а,не бъди толкова сигурен

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мнение":

    за какво са създадени офшорките и подставените лица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове