Last news in Fakti

24 Януари, 2023 08:05 2 179 26

Рекорд в исканията за референдуми: Четири инициативни комитета събират подписи

  • референдум-
  • подписка-
  • народно събрание

Те имат срок от три месеца подписката да бъде внесена в Народното събрание, в противен случай процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява

Четири инициативни комитета събират подписи за национални референдуми по различни теми, според регистъра по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, на сайта на Народното събрание.

Вчера Инициативен комитет, оглавяван от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, внесе уведомление до председателя на парламента, че от 24 януари започва да събира подписи за произвеждане на национално допитване с въпрос - "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?". Крайният срок за внасяне на подписката е 23 април 2023 г., съобщи БТА.

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", вече събира подписи за запазване на българския лев. Въпросът за референдума е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Подписите трябва да бъдат внесени в парламента най-късно до 10 април т.г.

Инициативен комитет, представляван от Ивайло Шопски от Национално движение "Бащино огнище", събира подписи за национално допитване по три въпроса: "Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз; подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй; съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България. Крайният срок за внасяне на подписката е 9 април т.г.

Инициативен комитет "Нашенско бъдеще за нашите деца", представляван от Христо Попов, е депозирал на 22 ноември миналата година уведомление до председателя на парламента за организиране на национален референдум. Въпросите са свързани с начало на процедура по преговори по чл. 50 от Лисабонския договор за излизане от Европейския съюз; за незабавно запориране на "транзакциите на лица и институции у нас със САЩ, Русия, МВФ и СЗО, докато не се прекрати ползването на преференции от граждани на Украйна с оглед равностойното им положение с пребиваващи у нас граждани на други засегнати от конфликти страни"; избор, без посредник, като "Информационно обслужване“, на Велико Народно събрание "с цел въвеждане на задължителен и значим тест на лъжата в съда и абсолютна монархия с княз, генетичен родственик на Александър Батенберг или на Георги Раковски и Петър Берон". Крайният срок за внасяне на подписката е 22 февруари т.г.

Конституцията казва, че Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, а президентът в изпълнение на своите правомощия с указ насрочва датата.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до НС за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Парламентът задължително приема решение да се проведе допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на предвидените в закона ограничения. В предложението за национален референдум се включват един или няколко въпроса, на които гражданите отговарят с "да" или "не".

Ако в срок до три месеца от уведомяването подписката не бъде внесена в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява, което се вписва в регистъра на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    22 13 Отговор
    Аз ще се подпиша само за еврото!
  • 2 дядото

    6 7 Отговор
    за политици и управляващи е добре че има интерес към референдуми.от безобразията им народа рано или късно ще озверее и тогава подигравката референдум няма да мине.
  • 3 Макс

    25 3 Отговор
    Аз искам референдум за забрана на опростачващи младото поколение предавания като шоуто на самозванеца шоумен . На Трифонов трябваше да му бъде забранено да има достъп до медийни изяви още когато хвърли в паника цяла България с нелепата шега , че АЕЦ е гръмнала.

    Коментиран от #6

  • 4 Горски

    33 0 Отговор
    Трябва да направим референдум за закупуване на 240 мотики за парламента. До обяд да копат в някое стопанство, след обяд законотворчество Така няма да се откъсват от земята и хората и ще имат по-здрава връзка с избирателите.

    Коментиран от #24

  • 5 Боби

    17 33 Отговор
    Няма нищо по-тъпо, от това да се допитваш по важни въпроси до хора, 80% от които са функционално неграмотни. "Искате ли АЕЦ, Искате ли промяна в основния закон, искате ли мажоритарно"...Те не знаят дали искат ракия да пият, жена си ли да бият тази вечер, или и двете, ти им дай власт да решават нещо по-сложно :)))))))))))

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 6 Ивелин Михайлов

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Макс":

    Ама за пайнера нямаш нищо против нали ;)
  • 7 Абе...

    14 9 Отговор
    Референдум или не, то вече всичко е решено. Жалко за българският лев. Обедняването на българина е решено.
  • 8 провинциалист

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боби":

    Демокрацията означава „народовластие“, т.е. народът е притежател и носител на държавната власт. Т.е. от функционално неграмотните зависи какво ще се случва. Ти против демокрацията ли си?
  • 9 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Боби":

    Демокрацията означава „народовластие“, т.е. народът е притежател и носител на държавната власт. Т.е. от функционално неграмотните зависи какво ще се случва. Ти против демокрацията ли си?
  • 10 Фамили

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Боби":

    Народът ни е умен, а разлика от интелектуалните и%ди0ти

    Коментиран от #12

  • 11 Помислете се

    22 1 Отговор
    1.Едно кафе на 1 януари 2024 ще е 1 лев, На 31 декември 2024 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период. Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!!

    2. Отношението Debt/ GDP в Гърция, Италия, Испания е 120-160 %. В България е 30%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро или по друг начин???

    80 % от българите са против еврото. Ще обеднеем
  • 12 Капитализъм

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фамили":

    ... в действие!!! Бавно но сигурно ставаме "Швейцария на Балканите", но не бързайте да се радвате!!! Само в графа референдуми!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Ком

    9 2 Отговор
    Това е истинска демокрация! Винаги да се пита народа по ключови въпроси. Петър Дертлиев бе казал: "Ние ще управляваме с ума и таланта на цялата нация." А най-добрият начин е да се знае какво иска народа.
  • 14 Фамили

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Капитализъм":

    До коментар 12:
    От друга страха бихме станали Швейцария, ако бяхме построили Беляне, Южен поток и ако съществуваха всички блокове на Козлодуй
  • 15 българина

    2 2 Отговор
    най важния не е пуснат, за административна и финансова децентрализация от софия и система за референдуми като в Швейцария... това е спасението, другото съшото като сега и загуба на ценно време за организация на един въпрос А проблемите на страната са хиляди и все за референдуми, национални и местни
  • 16 корупция

    2 8 Отговор
    Само Президентска Република може да ни отърве от корупционният модел "Партия и обръчи от фирми"! Тогава, отговорността за изпълнителната власт ще е на Президента, който се избира от целия народ, а не от партийните върхушки! Стига крадене на обществени средства! Затова сме най-бедната държава в Европа!
  • 17 един

    1 5 Отговор
    Да събират подписи за премахване на частната фирма "Евролаб" от КПП "Капитан Андреево",това трябва да приоритет номер 1 на всички които искат да има законност в тая държава!А не да ни крадат тайно зад завесите ,а отпред с лицемерна загриженост да ни предлагат промяна на държавното устройство!От бандити и лешпери добро няма да произлезе,а тия от ИТН са точно такива!
  • 18 Трак🇩🇪🇮🇹🇧🇬🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇦🇹

    4 1 Отговор
    БКП е забранило на мисирките да обявяват подюиската на Христо Попов за референдум . Всъщност сега аз чувам за нея а тя е от ноември месец . Смятайте кви БО-КЛУЦИ СА БКП и тяхните послушни мисири с медийното затъмнение
  • 19 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Тия се занимават с глупости. Инфлацията вилнее, цените растат, Народа все повече обеднява.
  • 20 Хъхъ

    4 4 Отговор
    На лов за малограмотници е това, всичките тези референдуми са проРуски и ще ни разкажат играта и като доходи и като стандарт на живот !
  • 21 ZеЛЕвСКИ

    1 0 Отговор
    ПОМИЯРИ ОТ ВСИЧКИ КРАИЩА СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ... МУ-ХА-ХА
  • 22 всички

    3 2 Отговор
    които искат внимание правят референдум.Знам един който почна като продавач на мартеници после стана чалгар и сета напира за политика.Ако то питаш ще каже че не е луд но вие си преценете сами
  • 23 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Тъй като живеем в блатото на българската ДЕМОКРАЦИЯ , НИКОЙ НЯМА ПРАВО да прави референдум /и/, без разрешението на Партийното събрание !!! Конституция на РБ чл.84 ал.5.
    ИЛИ още по "констентуция" се отнема правото на ДЕМОСА да си прави рефурундуми, както на него му е кеф.!! Той,/демоса, НЯМА вече право на глас !! Може само 29% от гласоподавателите да са гласували за партийните избраници, упорито наричащи себе си НАРОДНИ – НО те -и само ТЕ-решават, ке има ли референдум някакъв или не !!?
    Ясно ли Ви е тулупи ниедни, в каква вълшебна демокрация живееМе ? ПО КОНСТЕНТУЦИЯ !!??
  • 24 Ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Горски":

    Копане в стопанство е малко. По добре да копат камъни в някой трудав лагер тип "Голак".
  • 25 киро

    5 0 Отговор
    хората взеха да проглеждат,най важното е да спрем влизането на еврото,вси4ки видяха Хърватска за 5 дена 20% инфлация,в България ще е пове4е
  • 26 Шопо

    4 1 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове