Last news in Fakti

24 Януари, 2023 14:41 4 186 30

Мексико отказва да приема български туристи

  • мексико-
  • мвнр-
  • туристи

ОБТ настоява за решителна намеса на българските дипломати

Мексико отказва да приема български туристи - 1

Мексико отказва да приема български туристи. За това алармира Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) Министерството на туризма и Министерството на външните работи, посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас, съобщиха от организацията.

"Случаите на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в Канкун", посочи Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ. Той разказва, че веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет, под предлог че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната. Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери, властите се държат грубо и никой от тях не говори друг език, освен испански. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни.

"Става въпрос за лица, които пътуват много и които са платили минимум по 2000 евро на човек за своята "почивка", превърнала се в кошмар. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен", отбеляза Балтов, който е и управител на "Руал Травел" - един от туроператорите с депортирани клиенти.

Компанията изпраща писмо до Министерство на външните работи и получава следния отговор, цитиран в прессъобщението: "Като причина за отказ за влизане в Мексико, властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално - липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на Република България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени на Вашето внимание. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията".

ОБТ настоява за решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на "това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун". Сдружението иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната тук абсолютно недопустима според организацията практика на мексиканските власти, при положение че двете държави поддържат дипломатически отношения, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    45 10 Отговор
    Ганчо пак ли е почнал да влизат в САЩ през Мексико?

    Коментиран от #8

  • 2 Немили -

    24 1 Отговор
    не драги !
  • 3 Анонимен

    56 8 Отговор
    Мексико е гето, не знам кой би дал пари за там, това не е почивка.
  • 4 Русофил

    22 30 Отговор
    Българите ги объркали с руснаци, затова не ги пускат. Нали са 16-а губерния.

    Коментиран от #10

  • 5 Гошо

    38 8 Отговор
    "и никой от тях не говори друг език, освен испански."
    Е то в Мексико кой е официалният език ?

    Коментиран от #20, #23, #24

  • 6 фенче

    18 14 Отговор
    нещо се е случило преди това, за което естествено, не пише статията, що не таргетират западноевропейци, някой е вършил глупости, и винаги когато става дума за глупости, руснаците винаги идват на ум

    Коментиран от #30

  • 7 очевидец

    34 6 Отговор
    Мексиканците са видели,че българите са по големи мафиоти ще им вземат бизнеса.....

    Коментиран от #9

  • 8 Абе Дончо, вардарски трол

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ти и до Косово не можеш стигна, щото с тоз мозък, за нула бройки ще те преплуват на другия бряг като Сашко!
  • 9 А бе

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "очевидец":

    друго е,.помисли малко или почакай малко някой от коментаторите да те светне.
  • 10 Никси

    29 14 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    никога не сме били 16 губерния на СССР, не лъжи , сега сме 5-та колона на Сащисаните !!!.

    Коментиран от #21

  • 11 Лойко

    17 5 Отговор
    Аз доколкото знам,не е за ходене
    там.Ако отиде човек,с него ще
    трябва да се движи военен екскорт.
    Времето,не мръднало от времето
    на Гринго.А пък,ако те набедят в
    нещо и те бутнат в заграденото
    общежитие,май измъкване няма.
    Та,по добре се разходете в джунглата,
    хванете едно папагалче и обратно.
  • 12 Пази Боже

    19 4 Отговор
    Трябва да си луд за да ходиш на почивка в Мексико! Да се радват, че не са ги пуснали, защото ще отидат за органи някъде.
  • 13 А бе,

    8 2 Отговор
    тия екскурзианти що не си седнат на г.. @, бе ?
  • 14 Ваучери?

    8 5 Отговор
    Какви са тия "ваучери" с които ходят на неопределени места, тези "туристи"? Да не са за някоя плантация с бело? Дали това може да има нещо общо с отказите? Защото дори и с "вачуер" все някъде отсядаш и там знаят, че си техен гост. Явно пак някоя схема на балканците, и после, "ама защо така" ни "третират"!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Леля Гошо

    10 2 Отговор
    По принцип в Мексико не са чували за БГ, за да нарочат българите явно пак нещо сме се нaakaли
  • 17 фенче

    7 3 Отговор
    в тяхната преса пише депортирани грузинци, арменци, но също така румънци и турци, явно става въпрос за бандитите на Грузия и Армения, бившите СССР, от там идва проблема, но пак можем да обвиним руснаците че не са си развивали колониите, да ги направят супер богати и успешни, и да не се налага на гражданите им да вършат глупости и да се занимават с криминални дела
  • 18 Тренер

    3 2 Отговор
    Това е понеже Стоичков работи за мексиканска телевизия и са разбрали какво представляваме.Нали като кажели българи викали Стойков..Стойков.
  • 19 На кой

    4 0 Отговор
    Му трябват русороби,мулета и наркоси
  • 20 След като

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Граничат със САЩ, може поне един единствен да знае поне английски!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Никси":

    Бългaрия cи бeшe руcкa губeрния.... Мнoгo труднo ми бeшe дa oбяcня тoгaвa нa чeхи, пoляци, унгaрци и др., кaк тaкa у нac, за разлика от тях, нямa cъвeтcки гaрнизoни...
  • 22 БеГемот

    3 0 Отговор
    Прей сметка....а ние Шенген-Менген....айде няма нужда ...в резервата на ГЕРБ до гроб!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 чичо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    А в България кой е официалният език ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Друга

    3 2 Отговор
    е врътката с тези пътувания до Мексико. От там ги прекарват нелегално за Щатите, където посредници ги уреждат с разрешителни за работа и пребиваване на територията на САЩ! Тази схема работи успешно още от края на миналия век и много нашенци успяха да легализират пребиваването си в Щатите, дори получиха и гражданство!
  • 30 Брaво зa коментaрa

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "фенче":

    Точно тaкa е. При 2000 бройки нa годинa никой нямa дa обърне внимaние без причинa.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове