Last news in Fakti

24 Януари, 2023 22:50 1 605 18

Доц. Киселова: ИТН няма да съберат и 200 000 подписа на референдума

  • доц. наталия киселова-
  • итн-
  • референдум-
  • избори

По думите ѝ е било възможно Румен Радев да даде повече време

Доц. Киселова: ИТН няма да съберат и 200 000 подписа на референдума - 1

"Когато се насложат процедурите и се погледне календара, човек може да сведе датите до две. Аргументацията на президента беше въз основа на това, че се сменя часовникът на 26 март - обективно обстоятелство и политически аргумент, че се дава малко време на НС", коментира преподавателят по Конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ този парламент в последните дни показа, че пилее времето. "Ако трябва да направим оценка - тя е, че не спираше кампанията. "Възраждане" от първия ден си заявиха, че се борят да бъде спуснато НС и да се отиде на нови избори, докато всички останали коментираха, че ще положат усилия", заяви доц. Киселова.

По думите ѝ е било възможно Румен Радев да даде повече време. "Дневният ред на НС не е този, който са очаквали президентът и вицепрезидентът, и това е причината тази вечер Радев да даде хоризонта. Друга е причината още малко да отложи, не веднага да издаде указите, тъй като първият указ е за служебно правителство, възможно е да има персонални промени в правителството", посочи гостът.

Според преподавателя по Конституционно право има сектори, в които има напрежение и други сектори, в които министърът е възможно да има други планове за бъдещето си. "Там, където се налага да има смяна, президентът трябва да намери достоен заместник. Основната част от водещите министри ще бъдат запазени. По-популярните и по-позитивно приеманите в медиите, ще бъдат отново назначени", смята тя.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Киселова коментира, че ще бъдем изправени пред нов вариант на машинно гласуване и изискванията към хартията, трябва да бъдат удовлетворени.

"Неофициално се говори, че е възможно да бъдат оспорени изборите. И правителството, и ЦИК са разумни хора и ще положат усилия да бъде изпълнен ИК. Друг е въпросът дали усилията и средствата, които ще бъдат хвърлени, ще си струват", допълни още тя.

Ще има размествания в парламентарните групи, смята експертът. "Ако сравним всички парламенти от 4 април досега, в рамките на тези две години, подредбата беше в различни конфигурации. Резултатът беше все неуспешен, но трябва да сме оптимисти и да призоваваме избирателите да упражнят правото си на вот. Само високата избирателна активност ни гарантира по-представителен парламент", категорична е тя и коментира темата за свикването на референдум за президентска република на ИТН.

"Няма да успеят да съберат и 200 000, защото това е сложна процедура и те нямат избистрена концепция какво искат да предложат. Ще бъде обречена на неуспех", обобщи преподавателят по Конституционно право и допълни, че от тези избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    19 20 Отговор
    Какви 200 000 бе. Те вече 2 000 не могат да съберат.

    Коментиран от #10

  • 2 Миши

    21 18 Отговор
    Но пък Възраждане ще съберат.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Ще съберат

    21 3 Отговор
    толкова, колкото хора виждат истината за политическите проекти на мафията в сегашният парламент и искат нещо да се промени!
  • 4 Възраждане

    14 16 Отговор

    До коментар #2 от "Миши":

    може ако докарат всички руснаци с имоти в БГ да се подпишат.

    Коментиран от #6

  • 5 Последния Софиянец

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Миши":

    Днес ходих да взема още бланки за референдума.В заведението ми има опашка от желаещи да се разпишат срещу еврото.Цели семейства.

    Коментиран от #7

  • 6 Последния Софиянец

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Възраждане":

    Само за седмица събрахме 100 000 подписа.А имаме още два месеца.
  • 7 Сигурно

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    увиваш кебапчетата в столевки срещу подпис.
  • 8 Наблюдател

    15 14 Отговор
    ИТН приключи! Седнаха на политическата скамейка завинаги до НДСВ. Така безславно завършват всички, които са много обещавали, а всъщност лъгаха Народа.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахахаха

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Освен подписите на Ку-ку бенд и балерините, друго не могат да съберат! Да продължават с песни за простокировците и епилираните от ДБ е много по разумно.
  • 11 Демократ

    5 12 Отговор
    Референдумът обявен от чалгарите за Велико народно събрание е противоконституционен, тъй като в Конституцията пише, че Велико народно събрание се свиква от 2/3 от депутатите в Парламента.Това би трябвало да знае конституционалистката.Освен това в Конституцията ясно е записано по какви въпроси не могат да бъдат свиквани референдуми.Такъв е случаят за еврото.Не може да бъде свикван референдум по сключени и влезли в сила международни договори.През 2007 г.всички партии са подписали договора за влизане на България в ЕС и еврозоната е част от този договор. Така че не подлежи на референдум за или против еврото. Друг е въпроса кога. Това също би трябвало да е ясно на конституционалистката.В България за да има тотален хаос имаше 5 неработещи парламента, сега пък измислиха незаконни референдуми и май всичко е подкарано през просото, има ли няма ли Президент, има служебно правителство, което действа както му скимне противоконституционно.Нарочно се довежда май страната до пълна анархия за да се въведе диктатура ли? Путин ли е важно какво иска или държавата България и народа имат значение?
  • 12 Оня с коня

    6 9 Отговор
    ИТН са кауза пердута. Показаха, че нищо не става от тях.
  • 13 А поне

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    казаха ли ти какво лъгаха или само лукчето за детските глупости! 😃
  • 14 СИМИ

    6 0 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА УЧАСТВА НАЙ ДЕМОКРАТИЧНАТА ФОРМА
  • 15 Ужким демократи

    9 0 Отговор
    а са срещу референдумите?!? Папат грантовете от президентската република САЩ, а са срещу президентската република?!? Байганювски демократи, Сър…

    Коментиран от #16

  • 16 Демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ужким демократи":

    Референдумите не трябва да са поръчкови и по сценарий за отвличане на вниманието на хората и най-важното трябва да са в съответствие с Конституцията. Разбира се,че трябва да се провеждат и да изразяват мнението на хората, но досега няма проведен нито един такъв референдум ,защото управляващите не се интересуват от мнението на хората.Така ще бъде и сега- много шум за нищо.

    Коментиран от #17

  • 17 Тук си прав

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    "Референдумите не трябва да са поръчкови и по сценарий за отвличане на вниманието на хората" Тук си прав, такъв е този на Възраждане, за Еврото. Този въпрос вече е решен с нашият подпис под международен договор. Целта е да се отвлече вниманието на хората, от истинският въпрос, докога Държавата, ще буксува и не е ли време да преминем към Президентска Република. Франция е минала по нашия път преди време, просто трябва да следваме по-развитите държави и да не откриваме всеки път топлата вода, губейки време. Повечето хора искат промяна на системата. Въпроса е колко силно го искат и ще си размърдат ли сивите клетки и задните части.
  • 18 Мнение

    1 0 Отговор
    Вие и колегите ви анаЛизатори сте ми безинтервсни вече. Медията излишни пари ви плаща ппстоянно да говорите супер глу-пости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове