Last news in Fakti

25 Януари, 2023 05:43 2 538 32

Асен Василев коментира случая NEXO: Защо ДАНС не реагира за 50-те милиона в чували за "Хемус"?!

  • nexo-
  • асен василев-
  • данс

Това че трябва да се разследват всякакви подозрения срещу пране на пари, е абсолютно нормално и ДАНС трябва да го прави

Асен Василев коментира случая NEXO: Защо ДАНС не реагира за 50-те милиона в чували за "Хемус"?! - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, което чухме от председателя на ДАНС г-н Тончев е, че в ДАНС е постъпил сигнал по Закона за мерките срещу изпиране на пари, което означава, че българска банка или друга финансова институция е подала сигнал за превод, който им изглежда съмнителен. Изненада ме това, че прокуратурата каза, че съдейства на международно разследване, а се оказа, че това е българско разследване, тръгнало от сигнал от българска финансова институция".

Това каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в отговор на заявеното от шефа на ДАНС, че разследването по случая "NEXO" е започнало още през юли по сигнал от българска финансова институция.

Василев допълни, че дори и превод от 50 лв., ако изглежда съмнителен по оценка на риска на съответната институция, тя подава сигнал към ДАНС.

"Стотици хиляди такива сигнали се подават на година и има специално звено финансово разузнаване в ДАНС, което се занимава с тези сигнали", отбеляза той и допълни, че по такъв сигнал е тръгнала цялата проверка.

Василев коментира, че е много вероятно този превод да е бил до чужбина.

Василев отбеляза, че Законът за мерките срещу изпиране на пари е насочен към транзакции, изпращане на преводи. "Ако се види голямо теглене в кеш или транзакция към субекти, които не изглеждат нормално за банката, те смятат, че представлява риск, е нормално да подадат такъв сигнал в ДАНС, и съответно финансово разузнаване в ДАНС тези сигнали ги обработва на регулярна база и ако открият нещо нередно, започват разследване", съобщи още бившият финансов министър.

"Това че трябва да се разследват всякакви подозрения срещу пране на пари, е абсолютно нормално и ДАНС трябва да го прави и го прави на регулярна база. Знаете какъв скандал стана, когато на магистрала "Хемус" се оказа, че са изтеглени 50 милиона в чували. Подадени са сигнали към ДАНС, но ДАНС не е реагирал. Тогава също са подадени сигнали по Закона за мерките срещу изпиране на пари, но ДАНС не е реагирал толкова бързо, така че всеки един такъв сигнал трябва да бъде разследван и съответно, ако някой е нарушил закона, има изпиране на пари и т.н., трябва да си понесе последствията. Това се доказва в съд", добави Василев.

По отношение на даренията на "Демократична България" той каза: "Те даже не бяха обект на сигнала. Това, което стана ясно, е, че сигналът е от 2021 г., сигналът е подаден юли 2022 г., така че даренията са били направени около година може би преди да се подаде сигналът. Те са били публично оповестени, ако е имало нещо нередно или прокуратура, или ДАНС е трябвало да се самосезират".

"Досега, според мен, комисията беше полезна затова, че излезе фактология, която не е точно това, което прокуратурата ни каза. Според мен, ако и прокуратурата дойде и се зададат въпроси, може би ще излязат още факти и обстоятелства, които да осветлят какво реално се е случило", смята Василев и подчерта, че като първа точка днес трябваше да бъде изслушан във временната комисия, свързана със случая "NEXO", главният прокурор Иван Гешев, но той не се е явил, цитиран от БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Двоен

    29 9 Отговор
    аршин пред очите на всички !

    Коментиран от #2, #19, #21

  • 2 Асенчо

    19 12 Отговор

    До коментар #1 от "Двоен":

    Обича двойните аршини...

    Коментиран от #6, #10

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 11 Отговор
    Става въпрос за борба между две шайки от едно котило........Едната шайка владее добре английски и комп,а другата криво-ляво руски и горе долу стреля,а някой още криво-ляво могат да се наберат на лостове........Едната завършила навън в "харвард"по ......система,а другата в симеоново......Коренът е един,но понеже папото е малко почват да се бият помежду си.Движите се по -план,ран.Още 17г и ще останете 3 милиона.......

    Коментиран от #5

  • 4 Напомня да себе си

    12 5 Отговор
    Да не го забравим...
    ВТОРИ наближава...
  • 5 Трън

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    трендафил не ражда .
  • 6 дебела кратуна

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Асенчо":

    обича и дългите аршини ... :)
  • 7 дебела кратуна

    17 6 Отговор
    - Асене, защо яздиш коня така?
    - Това не е кон.... Това е еднороооооог!!!!!
  • 8 Моралес

    9 6 Отговор
    Мале милаа и за тези две партии , които сами си казват един за друг , кой от кой е крал повече и толкова много българи продължават да гласуват за тях ....нещо садо-мазо синдром ....
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    12 7 Отговор
    ХАСАНЧО : " НИЕ ВЗЕХМЕ ПАРИТЕ ОТ НЕКСО,
    АМА РАПОНА ОКРАДЕ ПАРИТЕ ОТ МАГИСТРАЛАТА"
    .... ДЕМЕК НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
  • 10 Не е вярно

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Асенчо":

    Човека е българин и знае граматиката, знае кога се употребява пълния и кога непълния член! Знае и кога те трябва да се редуват бързо, за да се стигне до желания ефект! Бум и свърших!
  • 11 Тъпо Кире

    24 14 Отговор
    Бе Асене що не разкажеш за посредниците за Газ-а,как поскъпнаха горивата,къде са 9 милиардаот Декември 2021.седнал си за тези 50 млн за магистралите.Ами дето ни набута 15 млд дефицит.Ти си за затвора бе и си нагъл да приказваш
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 измамници

    9 5 Отговор
    Вън чуждопоклониците и подлогите от политиката! Съд и затвор за далаверите, сътворени в предишното управление! Продажници на националните интереси! Съд за купените с грантове и крипто валути политически шарлатани!

    Коментиран от #14

  • 14 ИНПЕКСА

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "измамници":

    Аааааа, не говори така за нас.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    6 2 Отговор
    ДАНС не са цвете за мирисане наистина, но Асен Василев стана като Ман го, който хванат, че краде кон, почва да реве "Ма що не фанити Иван, че открадна 2 офци?". Важното в неговия случай е дали е имал връзка с престъпници или не, консултирал ли ги е или не, получавал ли е пари от тях, защо им е бил в офиса всеки ден години наред и такива неща.
    Да, отделите по правомерност за всяка съмнителна транзакция трябва да докладват на ДАНС. Ама то и в Нексо е трябвало да го правят от същия отдел, щом е плащано от или към хора от забранителни списъци. Ама явно не са, щом преводи са минали, нали? Това е или много груб пропуск, или престъпление.
  • 17 гост

    9 3 Отговор
    Асена баи Ставри те чака настарвено
  • 18 Крум

    9 8 Отговор
    Абе какво Nexo великия везир и двамата толупа крадат системно и безобразно от мнооого години примерите са толкова много, че вече е банално да ги изреждаме, а Nexo е една от фирмите, която не можаха да заграбят. Не е възможно да имаш бизнес с висока печалба без толупа и компания да вземат голям процент от него.
  • 19 чакай малко!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Двоен":

    ДПС нямат ли пръст в тази далавера?
  • 20 Гост

    5 6 Отговор
    Къв данс ква прокуратура, тука всичко е на бойко и дуган
  • 21 Само напомням

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Двоен":


    "Асен Василев коментира случая NEXO: Защо ДАНС не реагира за 50-те милиона в чували за "Хемус"?!"


    Сравнява 50 милиона с 94 МИЛИАРДА, изпрани през Нексо. Има разлика. Но да - и двете трябва да се разследват.





    Коментиран от #25

  • 22 Не реагирала данс?

    3 0 Отговор
    Това показва,че се играе с наши и ваши,с други думи по старите правила.Пискайте в ЕК за тия мошенгийски похвати.А тия Нексо разбиха язовир Искър.Прибрали капитала на фирмата в 200 кила злато и диаманти(кой знае колко,но пак там в десетки изчислени,милиони де) и купили една сграда за 50 млн.лв.Брау бе!Да го е страх в България бизнесмена да държи кинти в банката,да не му ги свие някой,стоящ над закона.Въри ся ги фани тия от нексо-чужда фирма с чужди,добити извън България пари,само дето мераклии да ги покрият били обитатели на бг-територия.

    Коментиран от #23

  • 23 я пак

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не реагирала данс?":

    Какви чужди пари зад Nexo? Синът на Шулева, братовчедът на Константин от Хелп Карма, Кредисимо, бивши наши депутати ли са чужденци? Българи са регистрирали собствеността в офшорни зони дали за пестене на данъци, дали за да звучат като чужда фирма, дали за покриване на престъпления, но няма чужди пари грам в схемата, няма и чуждестранни участници. Всичко като цяло се е движило от България даже. Да, тук офисът е регистриран на фирма, която по документи само отдава работници под наем един вид на останалите офшорки и не извършва никакви други услуги, но целият персонал е в софийския офис освен някакви мениджъри(подставени лица) и счетоводители, най-много по 1-2 търговци в останалите фирми от групата.

    Коментиран от #29

  • 24 ДЕЦАТА НА КОМУНИЗМА

    3 0 Отговор
    ЕЙ ХОРА НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО НЯМА ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ОСИГУРОВКИ И ПЕНСИИ, ПАРИТЕ ОТ ГРАБЕЖА НА ДЪРЖАВАТА ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА СЕ ПОЯВИХА ОТ РАЗНИ ОФШОРКИ , ЧИСТИ И ИЗПРАНИ.
  • 25 хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Само напомням":

    То тия 50 милиона са част от над милиард преведени за дни на малки подизпълнители за Хемус и безследно изчезнали, та няма нужда от сравнение чия кражба е по-голяма.

    И двете схеми трябва да се разнищят до край и да има наказани. За Нексо е по-вероятно да стане, просто защото погването е тръгнало отвън. Тук реално никой не би ги пипнал, защото си плащат. Същото навремето стана при СДС с тогавашния финансов министър Муравей Радев. На тавана на военен съд и военна прокуратура Пловдив в сграда на всичко 3 етажа по 100ина кв.м. всеки в помещения, където са офисите водещи счетоводството на фирмите на Муравей Интерпол някак си откри скрита с години НАЙ-ГОЛЯМАТА КАТО ОТПЕЧАТАНИ БАНКНОТИ ПЕЧАТНИЦА ЗА ФАЛШИВИ ЕВРА С НАЙ-БЛИЗКОТО СЪВПАДЕНИЕ ДО ОРИГИНАЛА В СВЕТА. Нашите не си мърдаха пръста, даже не го съдиха човека. Но поне чуждите служби натиснаха печатницата да бъде разбита. Кол центровете до МОЛ Цариградско, дето фишваха англичани и германци уж за борсови инвестиции? Чак след намеса на англичаните и немците нашите се усетиха, че 150 човека тук се занимават с телефонни измами през кол център. Фирмата, дето търгуваше със самолетни части за арабите и осъдиха телефонни оператори/търговци от нея в САЩ?
  • 26 КИРО ШОУМЕНА И КОКОРА

    3 2 Отговор
    СЕ ОКАЗАХА ЧЕ СА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ БСП-2

    Коментиран от #27

  • 27 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "КИРО ШОУМЕНА И КОКОРА":

    То лошото е, че се оказа, че Борисов е играл с бащата на Тренчев и са имали общ бизнес, ДБ някак си и те са яко в играта. Случката показа, че в България освен бивши кадри на БКП и техните отрочета ни вляво, ни вдясно май почти няма и цялата шумотевица кой бил комунист, десен или евроатлантик е просто да ни замажат очите.
  • 28 Ялчин

    1 1 Отговор
    Данс и Прокуратурата са на тулупа.
  • 29 За офшора-да,не са само те

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "я пак":

    Но като се спомена за ония обороти от много десетки милиарди,то ясно е,че българин не ги е слагал тия милиарди,нали.Българи работят по компютрите и за заплатени далеч по-добре,а това е решение на директорите,които резидентират другаде.Самите обороти са на клиенти(или как се казва там) с излишъци от средства,които едва ли са българи(пак споменах от няма и как).Е,тия обороти не носят ли кинти,или момчетата(кат тоя Тренчев и другите) ей така от няква доброта решили да даряват клиенти с биткойни и т.н.(бе съм светнат в темата,но кат погледнах в Труд там кви се жалват-една тарамбука от Палестина с 1000 евро,после с 400,една британка с 1000 стерлинга,един нигериец със 100 долара,,,кво да ти ги изреждам).Ся,някои им блокирала сметката,не могат да си платят биковете на края на месеца(касово не върви там;хората не отварят по две сметки за плащане,щот не е обичайно) и все едни такива жалби и за тях ела тука да те арестуване и да даваш обяснение.Времето върви,фирмата понася пропуснати възможности и т.н.
    Ся,както каза тоя бил син на Еди кой си голям комунист,оня бил тва-онова,кинти имали по офшорите.Техна си работа,но оборотите идат от чужди граждани с излишни пари и...как влизаме в тема за пирамиди.Видно е,че тия сладури не са " пирамидални",нито са перачи на терора.Че спонсорирали своите си партии?Едва ли! Кво да кажат ония дет получават по 50-100 кинта на всеки гласуване,а на последното и по 200.Не мога да твърдя,но приказва се така.
  • 30 Сирене

    1 1 Отговор
    Някой да обясни на ПП, че няма значение кой е нарушил закона повече от тях.. Кой с кой ще живее по килиите в затвора, не вълнува българското общество.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Aкo тoвa за "чувалите" e вярнo, тo e мнoгo умeн хoд, дa нe ce държaт пaритe зa мaгиcтрaлaтa в Бългaрcкa бaнкa, a нaвън, кaтo пo тoзи нaчин ce oпaзят oт КДC-мaфиятa...Явно е взета поука от фалита на банка КТБ!
  • 32 Джони

    0 0 Отговор
    Това е за малоумници. Дай нещо друго, че се изтъркахте да повтаряте простотии. Много подценяваш хората tapanar, proz.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове