Last news in Fakti

25 Януари, 2023 19:09 12 018 47

Кирил Топалов: По нареждане от Москва Сърбия спира Северна Македония по пътя към ЕС

  • северна македония-
  • сърбия-
  • пендаковски

Трябва да се търсят пътища за снижаване на това напрежение, което се създава между нашите две държави, смята дипломатът

„За никого не е тайна, че Белград спира Скопие по пътя към ЕС по нареждане от Москва – това е веригата. Много хора в Северна Македония се дразнят, че разкриваме тази истина. Те ще стигнат до радикални крайности, което не е желано”.

Това заяви Проф. Кирил Топалов - посланик във Ватикана и Атина, член на смесената българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси пред NOVA NEWS.

„С побоя на Християн Пендиков искат да сплашат всички. Тези, които имат български паспорти не смеят да излязат на улицата, не смеят да си изкарат колите на улицата – катаджиите могат да намерят поне три причини да им свалят номерата. Те искат да сплашат и ще сплашат много хора. Терорът, който е в начална фаза, играе роля”, обясни дипломатът антибългарските настроения в РС Македония.

Относно забраната на български евродепутат и наши политици да присъстват на честванията по случай рождения ден на Гоце Делчев, Топалов каза, че това е израз на държавна позиция, която притеснява.

„Голяма изненада беше това, което обяви президентът Пендаровски, защото не РСМ е обиждана. Обиждана е България, пребит е младеж, който е секретар на българския културен клуб в Охрид. Би трябвало България да го направи, но тя няма да го направи”, обясни проф. Топалов.

„Трябва да се търсят пътища за снижаване на това напрежение, което се създава между двете държави – не ние сме трошили прозорци, не сме стреляли по техни институции, не сме пребили техен представител. Доста абсурдно е това – извън здравия разум”, каза по повод ескалацията на престъпленията срещу представители на българската държава и наши сънародници в РС Македония.

Проф. Топалов запита защо хората в РС Македония пречат на честването на Мара Бунева, защо чупят плочите на наши паметници. „Защо във фоайетата на техните училища имат снимки на „избитите от бугарските окупатори македонци”, когато те са избити от сръбските окупатори”, запита дипломатът.

Той самият е изненадан от забраната за влизане в Македония на български политици. „Какво повече искат? Освен зад всички тези неща да прозират някакви сили – на влизането на РСМ в Европейския съюз, може би Сърбия иска да попречи Македония да влезе в ЕС преди тях. Извън здравия разум е поведението на политиците, на журналистите на РС Македония”, обясни антибългарските настроения проф. Топалов.

„България не трябва да отстъпва за имената на българските културни клубове – нито Иван Михайлов, нито цар Борис Трети имат някаква вина за населението там”, категоричен е той.

За дейността на цар Борис Трети на територията на сегашна РС Македония проф. Топалов каза, че може да ги засипят с филмови ленти как масово го посрещат всички граждани, ученици и той върви без охрана. „Дайте снимки на посрещането на сръбската армия там”, каза той по адрес на македонците.

„По настояване на Борис Трети там се построиха пътища, университет, театър, създаде се администрацията и държавността на тази част от България, която до тогава бе под сръбска окупация. Той е амнистирал редица от комунистическите дейци, осъдени на смърт за антибългарска и всякаква терористична дейност. Иван Михайлов, който се бори за правата на македонците – какво им е виновен той? Това е антибългарска кампания и нищо друго”, категоричен е проф. Топалов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак манипулация!

    54 46 Отговор
    Приказки под шипковият храст 😂🤣😅

    Коментиран от #41

  • 2 Мутата

    52 58 Отговор
    Поредния идиот
  • 3 Тиква

    44 55 Отговор
    Поредния … ръси нещо. Тоя памперс от къде се появи?

    Коментиран от #39

  • 4 Весо

    66 18 Отговор
    Интересно че американския посланик в македония нsма нищо против това?!

    Коментиран от #22

  • 5 Айде

    57 26 Отговор
    Пак Путин виновен.
  • 6 копи пейст

    42 28 Отговор
    Има някакъв такъв проект на Балканите. За него ми разказа един от сръбските приятели на Виктор Канзуров. Когато аз им пожелах куртоазно да забравим кавгите в миналото и да заповядат в ЕС, той отговори: "В новия съюз." Първо не схванах какво точно има предвид, после ми обясниха: в Сърбия се работи с руска помощ за създаването на алтернативен на ЕС пост-юго съюз, но се надяват в него някога да влезе и България, ако властта бъде взета от крайните русофили. Идеята е общ пазар с отделни армии. Надяват се да привлекат още Черна Гора, Македония и Босна. Аз му обясних, че това е утопия и най-реалистичният вариант е максимум Република Сръбска, но сърбите си вярват. Затова е и битката за Македония. А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и Славянофилство.
    В този съюз обаче забравете за българските интереси в Македония и ЗП.

    Коментиран от #23, #25

  • 7 По нареждане на 1-вия щат,

    36 22 Отговор
    52-рия щат като Северна Скопия си отварят устите, щото българите подкрепят братята си руснаци. Пак по нареждане на 1-вия щат, беше премахнато ветото към 1-вия щат. Тия гладни за банани продажници, много мразят братята ни руснаци. А те самите не са никакви българи.
  • 8 Обективно

    39 18 Отговор
    Тоя разправя че цар Борис го посрещали с песни и танци,а Другия голям евроатлантик Бойко Ноев иска от Симеон 2 да се извинява за нещо си там на македонците.Е,с такива ,,експерти"толкова.
  • 9 сноу

    33 25 Отговор
    Тоя го имах за свестен, ама и той изтрещя...Явно и него го е барнала курабията..
  • 10 пешо

    46 19 Отговор
    сърбите си знаят интересите , не продажници както нашите политици , затова макетата ще ни бият и е.....

    Коментиран от #15

  • 11 Затваряне на Българската

    26 3 Отговор
    Граница към Северната скопена,пердон,обрезана област с талибанско пл3ме,че ми писна от цигани.
  • 12 Затворете Българската

    30 1 Отговор
    Границат към скопените кафени талибани да ги оправят комшиите албанци да им слагат хиджапа.
    Честито на скопската сбюрокрация.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ах, пак ли този

    19 31 Отговор
    Този човек не е никакъв дипломат. Как един дипломат може да нарече думите "турчин" и "татарин" обидни думи? А той го направи. Добре, че хората не го възприемат сериозно, та затова не стана международен скандал. Защо този стар човек не си седи вкъщи, а постоянно се изказва по различни въпроси, чудя се. Старците у нас постоянно говорят и раздават акъл, който всъщност нямат, а младите бягат от държавата. Не е ли време Кирил Топалов най-сетне да млъкне? Само питам.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пакли

    27 23 Отговор
    Пак ли Русия е виновна ? Ейййй, тоя Путин не се спря бе !
  • 17 Абсолютно

    24 14 Отговор
    Е прав.
  • 18 Така е

    0 15 Отговор

    До коментар #12 от "Затворете Българската":

    Прав си. Можеби така ште се спасиме от блгарските провокатори.
  • 19 "Всякога проклета Русия" - Раковски

    15 29 Отговор
    От два независими достоверни източника научавам странни, макар и неизненадващи факти за побоя в Македония.
    Понеже няма официално потвърждение, ще споделя какво научих по следния начин:
    (1) Вярно ли е, че пребитият председател на клуба не е български гражданин ?
    (2) Вярно ли е, че биячът всъщност е български гражданин?
    (3) Вярно ли е, че два правителствени самолета са летели до Скопие да превозят пребития, като вторият е заминал след авария с първия?
    (4) Имали ли са пререкания биячът и бития по друг повод като причина за инцидента, примерно да са замесени в нелегална търговия със забранени вещества?
    (5) Дали неовъбразимият шум за тази свада не е сценарий на чужди и наши служби преди изборите, за да бият инжекция на помръкналия руски патрЕотизъм и качат процентите на Възраждане и Копейкин - призоваващ за късане на отношения с Македония и ИТН, чийто лидер постоянно ни занимава с темата?
    (6) Вярно ли е, че патрЕотрарски сайт призовава да решим окончателно “македонския проблем” по руския начин?

    Коментиран от #42

  • 20 бягай бе

    14 23 Отговор
    Дърт морук!Мириш на мърша...Гледай нашите бакии! С.Македония си е тяхна и да си я правят!
  • 21 Гост

    19 27 Отговор
    Напоследък Москва ви е крива за всичко. Така ви се казва, така си пеете.
  • 22 Гост

    13 16 Отговор

    До коментар #4 от "Весо":

    Цялото старание и плюене по Москва е за да се прикрие точно това.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ганювщини

    8 18 Отговор
    Няма съмнение къде "се крие дявола", но защо е необходимо да го дърпаме за опашката с предизвикателни имена на клубове? Момента не е подходящ за подобни предизвикателства. Не са малко съществуващите, че да добавяме и нови. Причините и причинителите са ясни, но не е в наш, а дори и в техен интерес ние да провокираме предизвикателства и после да виним техни фракции, че реагирали остро. Не е нормално да твърдиш, че търсиш съдеиствие и разбиране от отсрещната страна, когато се опитваш да налагаш свои интереси или символи, към които предварително знаеш, че имат негативна нагаласа и да ги обвиняваш, че реагират остро. Без да си кривим душата можем да си кажем, че и у нас има не по малко, според мен неоправдано, негативно настроение спрямо тях, макар и още да не сме стигнали до техните методи на изразяване. Ако продължим да правим опити да гим поставим в подчинена позиция, ще има страдания и от двете страни.
  • 25 Гост

    10 11 Отговор

    До коментар #6 от "копи пейст":

    Не се напъвай. Знаем, че ефендитата и атлантите много се боят от славянски съюзи.
  • 26 Украйна е фашистка диктатура

    13 17 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!
  • 27 Павел Николаев

    10 8 Отговор
    Ето така се прокарват конспиративни теории. По нареждане от Москва ... :D Факти

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 на факти

    2 0 Отговор
    замазен, голям за мерак....Олду....
  • 30 Иванушка🇺🇲

    30 2 Отговор
    Защо трябва да ни дреме за държава която е по малка от София по население. Налагаме вето и приключваме с макетата.
  • 31 Буквоядец

    2 12 Отговор
    На тези години,нека си гледа старините Да не цитирам Б.Борисов по адрес на К. Ананиев.
  • 32 Антикомунист

    19 6 Отговор
    Независимо от това дали има руска намеса или не, от коментарите тук се виждат много родоотстъпници, които вярно служат на Русия. Не ви ли е срам? Не си ли знаете историята? Колко още трябва да страдат от чужда намеса, за да се събуди България?
  • 33 Маринов

    4 8 Отговор
    ИЗМИШЛЬОТИНИ и ФАСМАГОРИИ за манипулиране на Обществото!!!

    Коментиран от #45

  • 34 нормален

    3 9 Отговор
    Кириле топале не споделяй мечтите си наведени евроатлантико ясно че мразиш русия за разлика от повечето българи напиши нещо умно градивно за да проличи че си професор но ти не можеш толкова си и професор
  • 35 Гражданин

    10 2 Отговор
    Защо ли - защото Титовите комунисти са си живи и здрави, там нищо не се е променило. А комунизмът е фашизъм на квадрат! Пълна декомунизация и отваряне на досиетата!
  • 36 Стан

    5 2 Отговор
    Човека може и глупости да говори но си е написал името. Стой си зад думите. Всички коментирате, плюете, а сте скапани мишки. Нито един не си написа името... Боклуци сте всичките до един.
  • 37 САТАНАТА

    1 2 Отговор
    Вашта мамкаа македонци,сърби,руснаци !
  • 38 незнайко

    4 0 Отговор
    Никой не спира Северна Македония !!! Тя сама се спира с АТЕНТАТИТЕ срещу БЪЛГАРИЯ ! Крайо време е да се сложи край на екстремиските желания на тази държава ! ЕС да не си затваря очите и да си зарива главата в пясъка като ЩТРАУС !!!

    Коментиран от #46

  • 39 анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тиква":

    Тиква, имаш нещо против възрастта? Не забравяй че това е твоето бъдеще!!!!А и този човек е много интелигентен за сметка на теб!След като се наричаш ТИКВА няма какво да говориме!!!
  • 40 Някой

    1 1 Отговор
    Докато не влезе българската армия в северна македония и да ги бие,ония няма да се спрат.
    Както украинците не се спряха да избиват руснаци в Донбас.
  • 41 125

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пак манипулация!":

    "манипулация, мутата и тиквата", личи си, че си един и същи тиквеник коментиращ под три различни ника. Статията е истина изцяло и не разбирам ти сърбоман ли си, или северен македонец. Или я чете през куп за грош.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тодор

    0 1 Отговор
    Абе професоре кой командва от 30 г. В България и РСМ ? Много добре знаете кой раздробява народите на групички и псевдо народчета. Това определено не е в манталитета на Москва и Белград. На кого ги разправят тия взели- некипели. Колко ви плащат да дръжката глупостите. Професор бил....

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Захари Стоянов

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Маринов":

    Той заедно със Стефан Стамболов, Княз Батемберг,организират съединението 1885 год, което не е признато от Русия,Сърбите нападат вероломно България, след като губят войната от капитаните ни,Русия започва да дестабилизира България, гонят Княз Батенберг,русофилите вдигат бунтове,в северна България е София,полковник Сава Моткурков герой от 1885 командир на Пловдивският гарнизон качва гарнизона на влака и окупира София, Петко Каравелов е арестуван,а Капитан Паница,Олимпи Панов,Олимпи Кънев,са осъдени и за военен преврат, бунтовете са потушени и виновниците наказани,България става европейска държава, Не на Зад Дунаявска губерния.
  • 46 ЕВРО СЪЮЗА

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "незнайко":

    Русия се стреми да дестабилизира България, което го постигна с ИТН и ДПС заедно с БСП,Възраждане и ГЕРБ,С.Македония Сърбия и Русия,имат една и съща стилистика, Те ни нападат индиректно чрез, С.Македония,На тези избори да изметем продажниците платени русофили.Те герб и дпс са камуфлажни Евро атлантици.
  • 47 Бай Стоил

    1 0 Отговор
    Много точен коментар! Браво на професора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове