Last news in Fakti

25 Януари, 2023 19:37 749 8

Николай Милков: За да влезе в ЕС, Северна Македония трябва да изпълнява ангажиментите си

  • северна македония-
  • френско предложение

Френското предложение предлага механизъм за решаване на проблемите, но не предлага тяхното решаване, казва външният ни министър

След изслушването във външната парламентарна комисия министър Николай Милков и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов направиха изявление пред медиите, съобщи БНТ.

"Не мисля, че вето е имало, а процес на договаряне. Той продължи дълго. Понеже не беше постигнато съгласие по конкретните модалности на това как в бъдеще ЕС ще наблюдава ситуацията в РСМ. Така че ветото не бих казал, че е било факт. В бъдеще това също не трябва да се прави от гледна точка на това, че има ясно разписан механизъм кой какво трябва да направи в тази връзка. И РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да поеме ангажиментите, които са поети в рамките на т. нар. европейско предложение. Не е нужно България да прави каквото и да било. Просто трябва да следи за изпълнение на ангажиментите", заяви Николай Милков - служебен министър на външните работи.

По думите на Милков, големият въпрос, който е свързан с френското предложение е, че то предлага механизъм за решаване на проблемите, но не предлага тяхното решаване. В продължение на десетилетия те може да не отговорят на изискванията които са заложени и това означава, че няма да започнат преговори. Всъщност това зависи изцяло от тях кога ще изпълнят ангажиментите, които са поели.

Днес комисията изслуша външния министър и посланика ни в Северна Македония Ангел Ангелов заради случая с пребития Христиан Пендиков.

С тях депутатите трябва да вземат решение за отговора на страната ни след поредното изостряне на отношенията между България и Република Северна Македония.

Случаят с пребития Христиан Пендиков в Охрид отново повдигна напрежението между двете държави. Побоят беше осъден както от външния министър на РСМ Буяр Османи, така и от премиера Димитър Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЯДУ РОГЛЮ

    5 0 Отговор
    НИЕ БЪЛГАРИЯ НЕ СМЕ ОПРАВИЛИ ОПРАВЯМЕ МАКЕДОНИЯ АКЪЛ МОРЕ
  • 2 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    И защо да ги изпълнява като предателите в парламента ги пуснаха в ЕС!?
  • 3 Питам:

    5 3 Отговор
    С какъв акъл нашите патриотари именуваха БЪЛГАРСКИТЕ културни центрове с имената на такива "световни дейци на културата" като Ванче Михайлов, Фердинанд и Борис Трети? Това е само една от причините да ни мразят. Не дай боже брата брата да намрази българи-македонци, украинци - руснаци и т.н.
  • 4 "Всякога проклета Русия" - Раковски

    1 3 Отговор
    От два независими достоверни източника научавам странни, макар и неизненадващи факти за побоя в Македония.
    Понеже няма официално потвърждение, ще споделя какво научих по следния начин:
    (1) Вярно ли е, че пребитият председател на клуба не е български гражданин ?
    (2) Вярно ли е, че биячът всъщност е български гражданин?
    (3) Вярно ли е, че два правителствени самолета са летели до Скопие да превозят пребития, като вторият е заминал след авария с първия?
    (4) Имали ли са пререкания биячът и бития по друг повод като причина за инцидента, примерно да са замесени в нелегална търговия със забранени вещества?
    (5) Дали неовъбразимият шум за тази свада не е сценарий на чужди и наши служби преди изборите, за да бият инжекция на помръкналия руски патрЕотизъм и качат процентите на Възраждане и Копейкин - призоваващ за късане на отношения с Македония и ИТН, чийто лидер постоянно ни занимава с темата?
    (6) Вярно ли е, че патрЕотрарски сайт призовава да решим окончателно “македонския проблем” по руския начин?

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Повечето факти вероятно са верни -

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от ""Всякога проклета Русия" - Раковски":

    но изводите ти са ...хм. А що се отнася до Раковски - вярно ли е, че същият този е бил на аудиенция при руския император и защо? Впрочем - типична грешка или опит за манипулация - да се подбират цитати извън смисъла на цялото. За съжаление - това в момента е система в образованието на българите в средното училище - вижте само програмите по литература и история. Така се получава нужен резултат - манирулируемо поколение...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове