Last news in Fakti

26 Януари, 2023 18:44 2 211 52

Проф. Семов: Публичното говорене е пълно с примери за тежка неграмотност, стигащи до отказ от смисъла на словото

  • атанас семов-
  • публично говорене-
  • тежка неграмотност-
  • отказ-
  • слово

“Не изключвам всъщност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика са първите правила на обществото”, каза още конституционният съдия

Проф. Семов: Публичното говорене е пълно с примери за тежка неграмотност, стигащи до отказ от смисъла на словото  - 1
Снимка: bTV

“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не ни позволяват нито повече да търпим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За съжаление публичното говорене на политици и на журналисти е пълно с нелепи абсурдни примери за тежка неграмотност, граничещи с отказ от смисъла на словото”, каза в предаването “Лице в лице” конституционният съдия проф. Атанас Семов.

“Да кажеш - стартират преговори, означава неразбиране на смисъла на думата. Може ли да стартира заседание, мандат, проверка? Всеки втори телевизионер го използва. Могат да стартират само спортистите, а има по-лесна за използване дума - започва”, добави Семов.

Според него използването на такива ненужни чуждици съсипва езика.

“Естественият край на стартирането е финализирането. Всичко се финализира в нашите медии и в политическото говорене. Всеки втори инициира и таргетира, и непременно интервенира, а доставките задължително се диверсифицират, защото ако се разнообразяват няма да звучат достатъчно интернационално. Разходите задължително се оптимизират, кадрите се квалифицират, кандидат-министърът имал експертиза. Експертизата е анализ на специалист въз основа на проведено от него проучване. Не можеш да имаш експертизата, защото тя е документ, анализ”, добави Семов.

“Не изключвам всъщност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика са първите правила на обществото”, каза още той.

Според него използването на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена потребност да се правим на нещо, което не сме.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МИЛЕ

    44 2 Отговор
    ТАКА Е ПРОФЕСОРЕ ЗАЩОТО ИСКАМЕ ДА ПРИЛИЧАМЕ НА ЕВРОПЕИЦИТЕ И ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАТЪПЯВАМЕ
  • 5 12340

    32 2 Отговор
    Според него използването на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена потребност да се правиМЕ на нещо, което не сме.....
    ..... учим се от най-ПОДготвения от Банкя!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Правилно мисли и говори професорът

    42 1 Отговор
    Време е, да се върне в образованието предишната система. Децата трябва да имат само един учебник за всички. Защо чантите им трябва тежат по 25кг? За да печелят фирми издатели!
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    15 3 Отговор
    Добре ве “джанъм”, кат си избирате мутри, прости, хамали и так далее…, кааво да бъде говоренето❓
    Айе, прост народ, слаба държава, във Франция има училище, Академия за Държавни Кадри и Политици, там се учат и как да говорят пред французкият народ❗️
  • 9 Махленска клюкарка

    37 0 Отговор
    Абсолютно съгласен. Одеве прочетох един да казва, че БСП трябва да “лидира”. Това е най-тъпото, което съм чувал напоследък.
  • 10 ха ха

    30 0 Отговор
    прав е професора , но за да се изразиш правилно , трябват преди всичко мисли , а в настоящето общуване думите се ползват за прикриване на мислите , затова се репетират празни реплики които да звучат убедително , а вече забравихме и да общуваме , караме се , надлъгваме се , обиждаме се , за да спечелим някакво никому не нужно изкуствено преимущество , а дали е демократична ценност ? не знам
  • 11 Айде петлетата фашаги

    17 0 Отговор
    от парламента обратно в първи клас. Хехе.
  • 12 Шо ро шшш

    22 0 Отговор
    30 години демокрация: Целта е изпълнена!
  • 13 Историк

    21 0 Отговор
    Съгласен съм с проф.Семов. Преди години Лютви Местан беше цар в говоренето на безмислени и несвързани чуждици. Можеше да говори два часа без да има някакъв смисъл в думите му
  • 14 С годините

    1 5 Отговор
    Човек оглупява експоненциално.
  • 15 Бръщолевене с претенции

    3 29 Отговор
    Този е достойна конкуренция на Любен Дилов син!
    Самият факт, че е конституционен съдия е много по-скандален от всички празнословия, които успя да съчини и изговори при наукообразното му "интервю"!

    Коментиран от #30

  • 16 гост

    27 0 Отговор
    Още в началото на 90-те нереализирани полуграмтници решиха, че за тях политиката е най-доходния бизнес. Някои от тях още са в политиката, други си отидоха от този свят, но дойде тяхна "достойна смяна". Говорят по опорки писани от сътрудници на същото ниво. Едно смислено изречение не могат да кажат и Ъ-кат, а всяко едно ъъъъ е интелектуална пауза. За т.н. "мисирки" се отнася същото: полуграмотни, понятия си нямат от темите по които работят, но с микрофон и снимки. Днес една Симона беше писала, че "Украйна е атакувана от руски изтребители ТУ-95 излетели от арктическа база" Пиша го за тези, които имат компетенцията да го разберат.
  • 17 ЯСТРЕБОВСКИ

    21 0 Отговор
    На времето един филмов герой, изигран от Тодор Колев бе казал: "Сега не се казва "да скова" кочина, казва се "да реализирам" кочина.
  • 18 ДАСКАЛ

    23 0 Отговор
    Имаше време когато Хачо Бояджиев ги пращаше на логопед, ако не говорят правилно. Пък Продев им се караше, ако използват чуждици. Те сега не правят разлика между чуждица и заемка.
  • 19 Хаха

    26 0 Отговор
    Много е прав и най лошото е, че 90 процента от депутатите са такива и ние гласуваме за такива неграмотници и това е във всяка партия която е в парламента без изключение.
  • 20 Малкият Семов упорито

    2 20 Отговор
    Малкият Семов упорито и пследователно изперква. Преди време контактуваше с Левски, питайки "Апостоле, прощавашли ми?". Сега не било стартира, а започва и това му е проблем.

    Коментиран от #26

  • 21 ДАСКАЛ

    11 0 Отговор
    И все пак Кеворк Кеворкян измисли нова дума - "случайници". Сигурно и други нови думи се появяват, но без съмнение пороят от побългарени чуждици е много мощен.
  • 22 Малкият Семов упорито

    2 17 Отговор
    Малкият Семов упорито и последователно изперква. Преди време контактуваше с Левски, питайки "Апостоле, прощаваш ли ми?". Сега не било стартира, а започва и това му е проблем.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тъмен субект

    18 1 Отговор
    Най-после! Браво на проф. Семов! Аман от това да се правим на чужденци. Ние сме българи и сме ценни именно като такива. Присъствали сме в европейската история дълго преди много други да знаят какви са. Имаме прекрасен език, който няма нужда да замърсяваме с чуждици, той си има достатъчно на брой и на смисъл думи.

    Коментиран от #36

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гешевче

    13 0 Отговор
    Професор Семов, споделям мнението ви. Лошото и непоправимото е, че в ЕС се говори по същият начин. Там се измислят и използват кухи слова, които нищо не ни казват. Калинките у нас ги овладяха и ни заливат с небивалици за размера и кривината на краставицата. Брюкселският жаргон успешно манипулира европейското население и на практика само това е "европейското" в нашата Родина.

    Коментиран от #39

  • 28 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Няма начин професорът да има предвид достолепният академичен стил на изразяване на авторите във Факти.

    Коментиран от #31

  • 29 Знайко

    11 0 Отговор
    Мен най-много ме дразнят "журналисти" използващи думичката "осторожно", тези хора не знаят красивите български думи "внимателно", "предпазливо".

    Също така съм бесен, че според бг речника за правопис правилно било да се пише "вертолет", а грешното било да се пише "въртолет". Според мен би трябвало да е обратното или поне и двете да са верни. Ама надали професорите лингвисти и филолози, които нищо не разбират от машини и летене биха обърнали внимание на някакви си там инженери, които нищо не разбират от правопис.

    Други безобразия са при футболните коментатори, особено дразнещи техни термини:

    "гарнитура" вместо "състав", "отбор" ... все едно гледам готварско предаване

    "висока преса" вместо правилното "дълбока преса"

    Коментиран от #33, #35, #38

  • 30 Терминът

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бръщолевене с претенции":

    Наукообразно говори за редакторско минало в Партиздат. Интересно как ще побългарите амфиболиите на екзистенциалната и трансценденталната аперцепция...
  • 31 Гешевче

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    И на модераторите. Потресен съм какъв безобиден коментар изтриха. Не съм обиждал никого, нито съм пропагандирал теза!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вертолет

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Знайко":

    Чист русизъм.

    Коментиран от #40

  • 34 Тахумба

    11 0 Отговор
    Един народ може да няма държава, но докато има език е жив. Няма ли език, изчезва.
    Сега първо се учи английски, а след това - български. Представям си какъв е и английският на тези хора.
    В последните 30 години английският убива нашия език. Ето един елементарен пример: От СБА и Пътната агенция тръгна една глупост. Лентата за изпреварване стана изпреварваща лента. Сега всички телевизии повтарят това. Представям си как лявата лента е хукнала да изпреварва дясната. Какво невежество!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Зевзек

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тъмен субект":

    "Имаме прекрасен език, който няма нужда да замърсяваме с чуждици, той си има достатъчно на брой и на смисъл думи."

    Точно така, проблема обаче е, че разни учители, журналисти, политици ... не познават добре родния си език. И не знаят как да преведат на български думички научени в западни или източни университети или прочетени в чужда литература. Казвам кой е по-виновен те самите или техните бивши учители и преподаватели по български език.

    Коментиран от #43

  • 37 Друго си е

    4 4 Отговор
    Друго си е да се изплющиш "порязаница" или "тиганица". Вместо разните там "филия", "гофрета", "палачинка". ПатрЕотично е някак си.

    Коментиран от #50

  • 38 Тахумба

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Знайко":

    Бива си ги, и Ибришимчето и Иво Ангелов и още много и много други.
  • 39 Така е

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гешевче":

    Входирам, изходирам. Ужас!
  • 40 Знайко

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Вертолет":

    Да точно така расизъм е. Но съм проверявал в бг правописен речник под редакцията на "учени" от БАН и там пише, че на български правилно е руското изписване, а българското "въртолет" било грешно. Кажете ми какви са тези "учени" от БАН и "професори" по български език, които са съставили такъв правописен речник. Кажете ми, когато бг професорите ни са "неграмотни", как да имаме претенции към ученици, студенти, журналистите, че са неграмотни.

    Коментиран от #47

  • 41 Малкият Семов упорито

    1 9 Отговор
    Малкият Семов упорито и последователно изперква. Преди време контактуваше с Левски, питайки "Апостоле, прощаваш ли ми?". Сега не било стартира, а започва и това му е проблем.
  • 42 Друго си е

    1 3 Отговор
    Друго си е да се изплющиш "порязаница" или "тиганица". Вместо разните там "филия", "гофрета", "палачинка". ПатрЕотично е някак си.
  • 43 Тъмен субект

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Зевзек":

    Не знам кой е виновен. По-важно е да говорим и пишем на български и да учим децата си на това.
  • 44 Тъмен субекте,

    0 8 Отговор
    На какъв език говоря според тебе, ако кажа "стартира"? Вместо "започва". А, тъмен субекте? А, малък Семов?
  • 45 Край

    7 0 Отговор
    Любимо ми е "пътна карта" за направата на нещо си ... Не било план ами пътна карта - все хващат нанакъде .
    Професор Семов - моето уважение към Вас. Със 100 човека, като Вас България щеше да изглежда иначе.
    В името на една пратия Ред Законност и Справедливост бяхте закодирали формулата за успех на всяка една държава. Яни Янев за председател обаче беше тежка епикриза.
  • 46 Епикриза!

    1 1 Отговор
    Кво туй?
  • 47 не си прав

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Знайко":

    сигурно си забелязал при въпросната справка, която си правил, че основанието за изписването на "вертолет" като правилно произлиза от произхода на думата. Просто, в този случай чуждицата е заимствана от руския език, използващ кирилица и затова не е променяно нищо. Никой не е "побългарявал" тази дума, както и "самолет"
  • 48 Марина

    5 0 Отговор
    Поздравления за смисленото изказване. Най после някой да обърне внимание на тази огромен проблем. Дано СЕМ вземе някакви мерки и започне да налага глоби на всички псевдо журналисти, които непрекъснато използват чуждици и не говорят правилно нашия прекрасен език.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ДАСКАЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Друго си е":

    Още по-така звучи нещо да го имплементираш вместо да го внедриш.
  • 51 българка

    1 0 Отговор
    Неграмотност, кич, простащина - новото верую на българите ! Къде остана "Напред, науката е слънце...", "Език свещен на моите деди ...." ! Ало, ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА, излез от тихото си съществуване и се заяви категорично като фактор в съвременния свят !!!
  • 52 Анонимен

    2 1 Отговор
    Тъй е като не слагат образовани и достойни хора а слагат подлезурковци лизачи и послушковци никога няма да се оправим защото определени хора решават всичко без мнението на народа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол