Last news in Fakti

26 Януари, 2023 19:49 1 427 33

Земеделски зам.-министър: Дърва за огрев има достатъчно. Дори в момента има излишък. Никой няма да е на студено зимата

  • земеделие-
  • зам.-министър-
  • дърва-
  • излишък-
  • студено-
  • зима

„Гражданите се презапасиха, опасявайки се, че цените на суровините ще станат високи. Те станаха по-високи след войната. Дървесината поскъпна в рамките на 10-15%. На свободния пазар увеличението е доста по-голямо", обясни Валентин Чамбов

Земеделски зам.-министър: Дърва за огрев има достатъчно. Дори в момента има излишък. Никой няма да е на студено зимата  - 1
Снимка: NovaNews

Министерството на земеделието гарантира, че никой български гражданин няма да е на студено през зимните месеци. Дърва за огрев има достатъчно. В момента дори има излишък. Това каза зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Той заяви, че тази година са дадени 160% спрямо предходната година дърва за огрев, макар че зимата не е по-студена от предишните, нито повече граждани са се върнали към този начин за отопление. „Гражданите се презапасиха, опасявайки се, че цените на суровините ще станат високи. Те станаха по-високи след войната. Дървесината поскъпна в рамките на 10-15%. На свободния пазар увеличението е доста по-голямо. На моменти имаше двойно повишение на цените, защото големите заводи започнаха да изкупуват суровина за производството на много високи цени. Това изкриви пазара и за населението не останаха дърва, които да бъдат реализирани на евтини или нормални цени. Цената към летния период ескалира, но с разговори, с изваждане на допълнителни обеми дървесина се справихме с този кризисен момент “, посочи Чамбов.

Той бе категоричен, че дърва за огрев има предостатъчно.

На първо място е задължение на общините да осигурят дървата, но само 15-16 общини успяват изцяло да задоволят нуждите на населението, поясни той. Около 50 общини успяват да осигурят суровина за местното население, допълни Чамбов. Около 150-160 общини имат гори, от които могат извадят обем, но той е недостатъчен, което налага Държавното горско стопанство да извади дървесина от държавните горски територии, поясни Чамбов.

През месец август бе въведена три месечна забрана за износ на дървесина, обясни зам.-министърът. Той допълни, че изнесеното количество дървесина е под 1%.

След месец - два отново ще приканим населението да започне да се ориентира към закупуване на дърва за огрев, защото по-често това се случва през месеците септември, октомври и ноември, поясни Чамбов. Той кача, че е по-добре сега да се купят, защото има излишък и цените са по-ниски. По-добре е дървесината да изсъхне, защото така е по-ефективно изгарянето и се отделя по-малко количество фини прахови частици при горенето, посочи той.

Ще има списъци в общините, те ще бъдат предоставени в горските стопанства, обясни Чамбов. Има дървесина в достатъчно обеми, подчерта отново той.

По повод твърдението, че се подготвя текст в Закона за горите, с който се разрешава строителство в горски масиви, зам.-министърът каза, че не е виждал такива текстове. Той уточни, че строителството и в момента е разрешено при определени критерии.

Чамбов каза, че показателите, които отчитат сочат, че българските гори трайно нарастват и по площ и по запас. „Здравословното им състояние им е добро. Страховете и внушенията на някои неправителствени организации са тенденциозни и не се базират на факти“, бе категоричен той.

В Закона за лова и дивеча няма да има забраната за дърводобива, каза зам.-министърът. Той посочи, че за дивите животни не е проблем дърводобива.

България е популярна ловна дестинация, каза Чамбов. Има увеличение популацията на чакали, посочи той.

Той поясни, че Законът е категоричен, че след отстрел рогата трябва да се регистрират до един месец. Намерените рога също трябва да бъдат регистрирани, каза Чамбов.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    23 0 Отговор
    Никой извън България където ги изнасяте - тука продават цер дето не гори, и то на надути цени. И да, в изобилие са докато не свършат горите - никой не сади нови дървета, само се секат.
  • 2 Баба Вуна

    30 0 Отговор
    Дърва по 250лв има бол на склад но никой не купува! Народа неможе да си позволи такава цена 250лв за кубичен метър. Миналата година цената беше 120лв. за кубик нарязани и нацепени дърва

    Коментиран от #18

  • 3 Да, да

    24 0 Отговор
    То и злато има, но кой купува?
  • 4 Лъжа!

    24 0 Отговор
    Къде са бе, господинчо? Юни месец съм записал 5 кубика, още ги чакам!

    Коментиран от #19

  • 5 Някой от друга планета

    19 0 Отговор
    Господине от снимката, имте ли си въобще идея и представа как се добиват дърва от горските масиви, как се доставят до склад и как достигат до населението? Те тия дърва за огрев не са по площадите и магистралите, а в гората – на туднодостъпни терени, понякога високо в планината, от където се превозват с коне до по– достъпен терен. Имате ли представа какво възнаграждение получават " берачите" на кубик добита дървесина? И...Вижте та се разберете със социалното министерство, защото по– голяма част от отопляващите се с твърдо гориво ( дърва), чакат на т.нар. енергийни помощи, които в най– добрия случай получават в средата на август всяка година.
  • 6 Баба Вуна

    19 0 Отговор
    И слънчоглед има и стои на склад щото цената му падна и чакат да се вдигне. Държи се на склад за да не пада цената на олиото.
  • 7 Факман

    20 0 Отговор
    Тези пак от дървената мафия как плачат за доживотен затвор всичките.Само измамник до измамника и лицемер до лицемера са,за сметка на природата.
  • 8 Жорж

    3 0 Отговор
    Корумпета от МЗХГ върнете на държавата ""Златния гьол".
  • 9 Има шот бай Тошо

    12 1 Отговор
    залесяваше а вие сега сечете посаденото. Скоро голи баири и ерозия.
  • 10 Грабеж беж беж, без да се спреш

    10 0 Отговор
    А цената на тези мокри дърва каква е и кой контролира кантарите на разбойниците, които ги продават?
  • 11 пф.у

    11 1 Отговор
    Дърва има..., ама цената? В прованса е 300 лв. на тон. Преди 1 год. беше 140-160 лв. на тон. Заплати и пенсии не са се увеличили с 50%, но дървата са 50% нагоре.

    Коментиран от #21

  • 12 Да, бе

    12 0 Отговор
    Ама тъй се презепасихме, че ще дойдем да ви сближим с едно дърво...
  • 13 ДЯДУ РОГЛЮ

    11 0 Отговор
    ТО ДЪРВА ИМА АМА ПАРИ НЯМА МНОГО ХОРА СА НА СТУДЕНО ЕКСПЕРТЕ
  • 14 Чочо

    5 1 Отговор
    Бля,бля,бля....след дъжд качулка.
    Тези дървени мафиоти си направиха парата,вие сега меките врели некипели
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ничо

    2 0 Отговор
    не вярвах че някога ще го кажа, но ето - калинките на герп бяха по добри от господина с зачервения от водка нос на снимката
  • 17 Дървар

    15 0 Отговор
    Другарю "министър", цените на дървата не се увеличиха, даже паднаха - от 60 на 260 лв за кубик! Което си е точно 15 %, както казваш, да се свети маслото ти!
    Само разстрeл ще ви оправи вас! Публичен!
    И никой не стои на студено, само 90 % мръзнат икономисвайки...
  • 18 Дедо Вун

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Баба Вуна":

    Бабо, измамили са те лани! По 80 лв бяха нацепени, законни. Пиратски - по 30.

    Коментиран от #24

  • 19 Някой от друга планета

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лъжа!":

    В гората! Продадени са ти " на зелено", т.е взели са ти парите и " надай се като гладен на...". Дървата са отчетени като продадени, планът е преизпълнен, от шефа до хигиенистката са си взели бонусите– месечни, тримесечни полугодишни, годишни. А ти пускай климатика или ходи да си добиеш от близката гора( ако ти се рискува превозното средство, разправията с органите и явяването пред Темида). Апропо– не можеш да събираш сухи съчки, паднали при поредната буря, или десетина по– дълги, за да си ги сложиш на доматите.
  • 20 Истината

    7 0 Отговор
    Поредния човек в тази държава ,който или не знае как стоят нещата или се прави на разбирач! Аве ей 0,7 от куб.м.
    струва 140 лв.,3 по 0,7=2.1куб.м.по 140лв.=420лв.или е 200лв.кубик.Как няма да има на склад дърва.МОЖЕ БИ ГИ
    ПОЛИВАТ С БЕНЗИН!
  • 21 Математик

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "пф.у":

    Зле си с процентите, батка! Много! Като тоя на снимката!
  • 22 Орт

    9 0 Отговор
    Този министър на кой свят живее?Миналата година бяха 170лв за тон,сега са350 лв.Това 15 процента ли са?

    Коментиран от #25

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ИМА ГОРСКА мафия
  • 24 Патиланчо

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Вун":

    На " Според зависи". Точно за миналата година– имам пари, но от " горското"– мисията невъзможна. Лиценцирани частни доставчици– молби, протекции, почерпки, абе..– 2 кубика по 90лв. през октомври, за да отпочна. Колко са 2 кубика сурови дърва??? Пеят, свирят в печката, суша ги, ама гледам преди Коледа пак ще закъсам. Отново– молби, почерпки, факирски номера– сдобивам се с 1 кубик като да минат празниците ( на 110 лв.). Януари– пак съшото упражнение, но тоя път– 2 кубика по 130лв.( без разтоварването , бакшиш за кафенце ит.н) И тия свършиха. Пак молби, ухажвания и т.н.– 1 нещастно кубиченце на 140лв., защото "пререждам сума други, чакащи от миналата година", но..." ми влизат в положението". Интересното– гората ми е до двора!
  • 25 Патиланчо

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Орт":

    Да уточня, при нас бяха 140 лв. за Пространствен кубик, което е много по– малко от плътен кубик, да не говорим за тон!
  • 26 Механик

    4 0 Отговор
    То, дърва има, ама ценатаааааа!
  • 27 Трак🇮🇹🇧🇬🇯🇵🇮🇷🇩🇪🇦🇹

    4 0 Отговор
    Три членно семейство сме ! Сметката за ток за декември е 530 лв! Други години сме плащали до 350 лв . Да ти е-Б-а БКП мутренската ДС ко-чина
  • 28 Да дааа

    2 0 Отговор
    Дърва има в ръцете на горската мафия но няма държава министре.
  • 29 дааа

    0 0 Отговор
    Зимата свърши, късно се сетиха за дървата.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЧАК

    1 1 Отговор
    Писах, че хората са платили дърва на горските стопанства и чакат по няколко месеца за дърва и още ги няма.Такова е положението и в община Ивайловград. Дърва няма освен в частните складове с непоносима цена. Е затова ми изличиха коментара. Сега изличите и този г-да модератори.
  • 32 Демагог

    2 0 Отговор
    Нещастен
    Такива като теб ни докараха до това дередже!
  • 33 ТХПЕ

    2 0 Отговор
    От коментарите тук този зам. министър трябва най малкото да се застрами.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол