Last news in Fakti

28 Януари, 2023 07:29 2 027 39

Проф. Румен Кънчев: Руската инвазия зацикля

  • румен кънчев-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Русия и Украйна се готвят за голям сблъсък през пролетта, смята експертът по международни отношения

Проф. Румен Кънчев: Руската инвазия зацикля - 1
Снимка: Евронюз България

„Руската инвазия зацикля, не могат да осъществят стратегически прелом в бойните действия, частично се водят престрелки, руската армия има епизодични успехи.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime проф. Румен Кънчев – експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната. По неговите думи възможността да започнат преговори е нулева.

И двете страни се готвят за много голям сблъсък, който ще се състои или през пролетта, или в началото на лятото. Какъвто и да е резултатът, след тази война архитектурата на сигурност в Европа ще бъде радикално различна от онова, което беше преди войната.

Проф. Кънчев посочи, че поради опозицията на израелците има проблем с навременната доставка на американските танкове M1 Abrams за Украйна.

„С европейските танкове няма сериозни проблеми, но с американските M1 Abrams ще има сериозни проблеми, защото те са съвършено ново поколение бойни машини. За да дадат танковете трябва да махнат от тях екипировката, свързана със сателитното разузнаване, което подава автоматично целите в танка. Трябва да намерят нови снаряди, защото те са специални, няма гилза, изгаря всичко, целият снаряд“, посочи военният експерт.

Има проблем с Израел, тъй като този танк има специално покритие. Бронята е построена от израелски специалисти и те са казали, че не са съгласни да се предоставят всички тези секрети на бойното поле в Украйна.
По думите на проф. Кънчев президентът на САЩ Джо Байдън има полза от това танковете да бъдат предоставени, за да се покаже солидарността на САЩ, но тези административни пречки трябва да се решат своевременно.

„Те са произвели 8000 танка M1 Abrams, така че могат да дадат много голямо количество“, отбеляза военният експерт.

Той посочи, че обучението на войници за американските танкове ще отнеме около 6 месеца, а за германските Leopard – между 4 и 6 месеца.

„През август месец в един малък град до Варшава беше създадено специално танково училище за обучението на екипажите с инфраструктурата, инструкторите, танковия полигон, на който се обучават“, коментира още бившият зам.-министър на отбраната и добави, че в пакета от военна помощ на САЩ се предвижда и специална сума за изпращането на офицери и инструктори за обучение на украинските военнослужещи.

Проф. Кънчев посочи, че в Русия се извършват две вълни на мобилизации – тази през ноември миналата година и една предстояща през март, за да покрие огромните загуби, които се изчисляват на 100 000 души.

Категорично ще има нова руска и украинска офанзива в края на пролетта и началото на лятото. И двете страни се готвят за тази офанзива.
По думите на военния експерт подготовката на двете страни за предстоящото ожесточение на бойните действия обаче е различна.

„Подготовката на руснаците е обезпечаване на разрушените съединения и военни части с нов персонал и неговото обучение, докато украинците получават ново и високотехнологично въоръжение, с което те се стремят да задържат и продължат стратегическата инициатива на бойното поле, което е изключително важно за победата“, подчерта проф. Кънчев.

„В Украйна имаме една тенденция за супер високотехнологично превъоръжаване на украинската армия и обучението ѝ да си служи с това оръжие“, добави той.

По думите му през последните 5-6 месеца украинската армия е била снабдена с всички модерни системи, които армиите от НАТО имат.

„С изтребителите нещата се усложняват, тъй като според военната теория, изтребителите се водят стратегическо оръжие. Войната ще мине в друго измерение и това ще даде аргумент на руснаците и те да използват много по-високо ниво оръжие“, коментира още проф. Кънчев и подчерта, че това би означавало ново стъпало на ескалацията, крайният етап от която би означавало използване на ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре

    66 14 Отговор
    спрете се с тъпизмите,това не е инвазия а освободителна мисия!

    Коментиран от #5, #6, #24

  • 2 На тоя

    64 6 Отговор
    Му за цикли мозъка
  • 3 Гошо

    68 3 Отговор
    Румене, а по въпроса с изчерпаните бройки руски ракети нищо ли няма да ни кажеш
  • 4 Киро

    55 5 Отговор
    Боклук
  • 5 Да така е

    45 11 Отговор

    До коментар #1 от "Аре":

    Това е мисия. Няма нахлуване и не е война.
  • 6 Жоро

    5 31 Отговор

    До коментар #1 от "Аре":

    Само в главата ти.
  • 7 Николай Стоименов

    55 3 Отговор
    На тоя топ идиот му е зациклил мозъка
  • 8 ами

    35 1 Отговор
    май ви зациклят мозъчните тръстове
  • 9 Карай да върви

    17 1 Отговор
    това е валс,време има и филма е интересен,ще го изгледаме..
  • 10 ХАХАХА

    39 4 Отговор
    Абе тези откъде черпят такива сведения да посочат източници ,защото пък аз чета точно обратното. Накрая на СВО ще се разбере кой крив ,кой прав,но тези вече ще са заработили доларесите оттам откъдето им дават опорките.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПУТИН Е АГРЕСОР

    10 40 Отговор
    Нападна вероломно с танкове и артилерия Украйна....не го жалете...
  • 13 ПУТИН УБИВА ЖЕНИ И ДЕЦА В УКРАЙНА

    10 36 Отговор
    Водната му агресия е нагла.....

    Коментиран от #23

  • 14 Механик

    27 2 Отговор
    "...няма гилза, изгаря всичко, целият снаряд“, посочи военният експерт."
    Ами като изгаря всичко, барабар с ЦЕЛИЯ снаряд, какво излита от дулото на тоя танк? Или те си го ползват да си гърмят сватбарски с него?
    Да та.... у ВОЕННИЯ ЕКСПЕРТ!
    Неграмотни некадърници такива!

    Коментиран от #17

  • 15 РУСИЯ Е АГРЕСОР

    9 24 Отговор
    Избива мирното население в Украйна.
  • 16 Краварска помощ

    28 3 Отговор
    Краварска помощ, дават новото оборудване, ама без новото в него. Старите модерни танкове, без новата модерната броня, новото модерното прицелване и новите снаряди. Освен това не е ясно, кога щели да пристигнат, а като пристигнат, тепърва цяла година трябва да се обучава екипажа. Не било много ясно и поддръжката им как щяла да става. Като оставим настрана всички тези дребни пречки, танковете им били Страхотни! Чудо на техниката! Също като нашите ефки на вересия. През това време "умните" европейци ще са дали всичко, което имат и ще са "до уши" в конфликта, докато краварите реално ще си останат настрани да гледат сеира

    Коментиран от #18

  • 17 СНАРЯДИТЕ СА УПРАВЛЯЕМИ....

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Всичко отива към врага.....
  • 18 ТАКА СЕ ГОВОРИ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Краварска помощ":

    А дали е така....
  • 19 Сандо

    10 2 Отговор
    До изричането на такива тъпизми води демократичната пропаганда.
  • 20 Артилерист

    14 4 Отговор
    Още един "проф" и експерт. Откъде я видя стратегическата инициатива на укронацистите тоя? Укровермахта остана почти без армия-мобилизира вече ученици и девойки под път и над път-той се кахъри за руските мобилизации. След нахлуването на демокрацията в България сума ти наши уредени за висшата колониална администрация, си писаха курсове и квалификации, за да имат диплома по национална сигурност, международни отношения и прочие. Сдобиха се и по опростените демократически правила с научни степени и звания и сега ръсят некомпетентност по радия, телевизии, сайтове и прочие демократически подчинени медии...
  • 21 пешо

    10 4 Отговор
    поредния платен боклук
  • 22 Божеее,

    8 18 Отговор
    Сякаш руснаците имат нужда от какъвто и да било аргумент,за да унищожат планетата!Не нарушиха ли всички международни договори и без аргументи!На простия сибирски селянин не му трябват аргументи,той е жаден за кръв!И на чуждите и на своите!

    Коментиран от #28, #33

  • 23 пешо

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "ПУТИН УБИВА ЖЕНИ И ДЕЦА В УКРАЙНА":

    а бандеровците кво убиват

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гай Турий

    15 2 Отговор
    Аман от такива професори като тоя, като Тагарев, като Шалом-анов, Събев, и няколко други мъници. Карат по кози списък в своите си телевизии. Да лъжат, това им е главонто достойнство и заслуги за да получават следващи титли. Руснаците били толкова зле, имали толкова огромни загуби, че се очаквало да осъществят нова офанзива?! Що за нонсенс??! Стотина нови танка щели да обърнат войната в полза на укробандеровците?! Кънев сам не си вярва, но най-вероятно затова му плащат, да лъже. Животът на тези танкове едва ли ще продължи повече от месец. Корнетите ще ги пръскат като консерви. Но първо трябва да влязат в окаяна, което със сигурност ще им приспадне 50 % от бройката. А най-вероятно е, че няма да могат да пристигнат, или защото няма как да минат през руски кордон, или войната вече ще е свършила и няма да има на кого да изпращат "помощите" си..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гай Турий

    15 3 Отговор
    Кой ги е викал, питаше един, - не го виждам вече?! - Неволята от фашистгтон. В продължение на повече от 30 години рептилите от Уолстирйт и Сити и техните марионетки в Белия дом и Лондон викаха на Кремъл, хайде сега да ви видим. Над 30 години САЩ раздуваха НАТО на 1000 км. на изток, промиваха мозъците на киевския бандустан, разложиха ги в чутовна корупция, промиха им мозъците, че са копали Черно море преди руснаци и българи и че на това основание заслужават да са независима руска земя от московската руска земя, че говорят на някакъв различен език (полски диалект). Мачкаха историята с хилядолетна давност, мачкаха простия народ с помощта на жидоюде и жодобандеровци, извършиха подъл преврат с тях и своите ЦРУушници през 2014 г. и т.н. Чия земя е тази ? Американска ли, жидова ли? Войната не я започва Русия, тя я приключва.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хохо Бохо

    4 11 Отговор
    За половин година Путин загуби половината от завладените територии, сега ще загуби и другата половина.

    Коментиран от #32, #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Отговор

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хохо Бохо":

    Ти гледай да не загубиш някъде тъпата си крат..на!
  • 33 Препоръка

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Божеее,":

    Не викай без причина Божее.. .че той може да дойде и да те прибере ,заради твоята олигофрения.
  • 34 мммда

    5 1 Отговор
    Тоя май не е в час с новините за там напоследък.
    Северна кореа праща военна помощ на руснаците(ракетки и установки за тях).
    Плюс всеки ден украинците губят позиции както на фронта така и сред подкрепата им от запада.
  • 35 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хохо Бохо":

    А за Факта, че добави територия по-голяма от тая на България какво ще кажеш.

    Коментиран от #36

  • 36 КОЙ ИМ ГИ ДАВА ТИЯ ТЕРИТОРИИ

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "мммда":

    И кой ги призна за руски, че не се разбра.....
  • 37 БАНДЕРОВЦИ НЕ СА ВЛЕЗЛИ В РУСИЯ

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "пешо":

    Или нещо бъркам....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове