Last news in Fakti

29 Януари, 2023 14:22 1 022 12

ЦИК: В 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите

  • избори-
  • бюлетини-
  • цик

Членовете на СИК ще получат възнаграждение от 195 лева, каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

"Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони". Това каза пред БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

И подчерта, че ще бъдат съобразени няколко обстоятелства:

"Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това".

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

"В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък Централната избирателна комисия да организира тези дейности".

Тя посочи, че бюлетината за машинното гласуване трябва изглежда така, както законодателят предвижда:

"След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК... Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина".

Камелия Нейкова допълни, че органите, които провеждат удостоверителната процедура, е добре да имат по-публична дейност, за да не остане нечута поканата за присъствие на тази процедура.

От ЦИК призовават за повече спокойствие, защото след като е станало ясно, че ще има избори, е започнало да се създава напрежение около това дали ще има, или няма да има хартия, дали ще работят, или няма да работят машините.

"Хартия ще има. Изборите ще бъдат произведени".

Членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата:

"Което е около 195 лева. При около 85 лева, които са получавали на последния вот през октомври. Но нека не само възнаграждението да бъде мотивация, а и отговорността към изборния процес".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИКаджия

    2 1 Отговор
    Аман от тия избори !

    Коментиран от #4

  • 2 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    2 2 Отговор
    Направете избирателен район чужбина. Намалете бройката на избирателните райони до около 10-12. Три-пет за София, над 20 % от българите, което е 1,2-1,3 млн живеят и гласуват в София. Останалите 5,2 млн. под 80% избиратели разпределете в райони: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен, Югозападен и Чужбина.

    Добре ще е броя на мандатите в рййоните, да не е фиксиран, а да зависи от броя на гласувалите. Така кандидатите ще имат стимул да се борят за увеличаване на избирателната активност. Примерно броя на всички гласували се дели на 240 броя на депутатите и се получава числото "Х", закръглена се до десетичтата запетая. И за всеки район броя на депутатите е "Х". След това останалите от закръглението теразпределени дапутаски места и гласове се разпределят според това къде е най-големия "остатък".

    Коментиран от #10

  • 3 за справедливоста

    7 7 Отговор
    ако изобщо отида да гласувам,то ще е за ПП и ДБ!

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЦИКаджия":

    Предполагам си имал предвид ЦИрКаджия.
  • 5 надарена кака

    3 0 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 6 Зевзек

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "за справедливоста":

    "ако изобщо отида да гласувам, то ще е за ПП и ДБ!"

    И аз така, не защото ПП и ДБ са читави, а защото другите са по-големи маскари, лъжци, некадърници, мошеници, необразовани еднокнижници. Кой прочел само Винету, кой прочел само кръвопиеца Ленин, кой Сталин, кой утописта мечтател Маркс.
  • 7 Сатана Z

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "за справедливоста":

    Гласуваш за неофашистите от ПП и ДБ и получаваш повиквателна за война.Дори и ГЕЙовете подлежат на мобилизация ако си се надявал да минеш метър.

    Коментиран от #8

  • 8 за справедливоста

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    пенсионер съм и не подлежа вече на мобилизация,но защо в главата ви са толкова гейове?
  • 9 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ГЛАСУВА И ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО - С КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА .....................................................................................................................................................................................
  • 10 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Намалете бройката на депутатите. Унгария и Израел при 2 пъти по-голямо население имат 2 пъти по-малко депутати.

    Най-важно е всеки депутат да има постоянно действаща приемна, с 3-4 служители на средна даплата. Където граждани от избирателния район да могат да отиват и да поставят проблемите си. Да изказват мнението си, където депутата да прави допитване до мнението на избирателите си. И да гласува според желанието на избирателите, а не според заповедите на лидера и антуража му.
  • 11 преса

    1 0 Отговор
    ТОКСИЧНАТА ПАРТИЯ ГЕРБ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА ДА ИЗБОРИ ИНАЧЕ НЯМА НИКАКВА ФАЙДА
  • 12 Бури Мечката

    2 0 Отговор
    ГЕРБ Е МАФИЯ ДА ЗНАЕЕ МАЛО И ГОЛЕМО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове