29 Януари, 2023 15:44 3 077 19

Директорът на УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ д-р Дечев подава оставка, според колегите му-под натиск

  • болница-
  • директор-
  • оставка

Работещите в болницата смятат, че има опит за натиск срещу директора и срещу болницата, която е апетитна хапка, за да бъде разграбена и унищожена

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане. Това потвърди д-р Дечев пред БТА, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение.

По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката. Той уточни, че още няма резолюция по молбата му. Дечев уточни, че е изпратил писмо до МЗ още през ноември, в което посочва най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата.

Без никакво основание, според заетите в болницата, и напълно неоснователно, изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ ЕАД д-р Дечо Дечев, е "трябвало“ да подаде оставка като такъв. Това съобщават в писмо до медиите работещи в лечебното заведение, цитирано от агенция "Фокус".

"Необяснимо е защо това се случва, защото на всички е известно, че това е един от най-успешните мениджъри на държавна университетска болница, осигурил стабилното финансово и икономическо състояние на болницата, условия на труд и условия за пациентите на висота, привлечени висококвалифицирани специалисти, достойни и справедливи трудови възнаграждения, липса на трудови конфликти", се казва в писмото.

Заетите не виждат основание за освобождаване на изпълнителния директор. По-скоро виждат "опит за натиск срещу директора и срещу болницата, която е апетитна хапка, за да бъде разграбена и унищожена, както опитаха преди няколко години, и да я докарат до такова състояние, в каквото се намират всички останали държавни и общински болници. Така, удобно за някои, ще бъде подарено българското здравеопазване на частния сектор и всички висококвалифицирани специалисти ще се насочат там".

Работещите от УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ ЕАД заявяват готовност да започнат ежедневни протести, ако д-р Дечо Дечев бъде отстранен от длъжността изпълнителен директор, и може да прераснат в искания на оставки, както на министъра на здравеопазването, така и на цялото правителство.

"Да не забравяме, че все още в готовност за протести са работещите в ЦСМП в страната, заради неизпълнени ангажименти от страна на Министерство на здравеопазването, както и заетите в държавни и общински болници. Така че е напълно възможно недоволството да прерасне в провеждането на мащабни национални протести.

Утре, 30.01.2023г. в 08,30ч. с работещите в УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ се събират пред лечебното заведение, за да решат какви действия предприемат от тук нататък и с настояване д-р Дечев да оттегли подадената от него оставка".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    10 0 Отговор
    Големият натиск е от 600 милиона усвоени от болницата за миналата година.

    Коментиран от #3

  • 2 Зевзек

    17 4 Отговор
    Не е важно колко си кадърен, колко са преуспели под твое ръководство. Важното е колко си послушен на красивата върхушка докопали власта. Радев, този човек защо го тормозиш, какво ти е направил?

    Коментиран от #7

  • 3 Пациент

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Ами след като по Закон болничните заведения са търговски дружества, какво друго очаквате?

    Коментиран от #5

  • 4 Я Я Я Я ДА

    3 4 Отговор
    АСЕН СБРАТНИЯ ЛИ БЕ ..................................................................
  • 5 Русофил

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пациент":

    Очакваме постоянни никове.
  • 6 лекар

    24 3 Отговор
    Така е като не слуша ! Я вижте айдуко д-р Георги Гелев , при него не е така ! Трябва да си тъп , послушен , алчен и некадърен , но да си партийна креатура бивш комуняга и по възможност масон или хомосексуалист !

    Коментиран от #11

  • 7 Този човек

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зевзек":

    не е това, което мислиш. Хазартът не прощава...
  • 8 Тома

    9 3 Отговор
    Кохортата на президента от село Труд в действие
  • 9 Реалист1

    13 5 Отговор
    Трябва да се забрани на частните болници да ползват държавната здравна каса и да я източват.
    Да си направят частни здравни фондове.

    Коментиран от #13

  • 10 Ами.......

    12 1 Отговор
    Министърът на здравето е скрито оръжие на герберската здравна мафия и гонят д-р Дечев за да окрадат и разсипят тази болница. Както гербавата булка Костадин Ангелов окраде Александровска, така ще бъде окрадена и тази болница.
  • 11 Колко си

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "лекар":

    Прав колега! Към тези твой определения ще сложа и наркоман! Ако си наркоман освен изтъкнатите от теб качества и министър на здравето може да станеш!
  • 12 Цуца

    7 0 Отговор
    Ехххх, от кога й кроят шапката на тая пуста апетитна болница!!!!
  • 13 нали

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист1":

    тогава няма да има повече от 2-3 частни болници в цялата страна

    Коментиран от #14

  • 14 Реалист1

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "нали":

    Дори и толкова са много.
    Способните лекари (и всички лекари) ще бъдат в държавните и ще имат адекватно заплащане. Сега само искат повече и повече и никаква полза. Шеф на болница с 9 пациенти си дава 1 млн.(един милион лева) заплата.
    За частните няма граници в цените на доставка и ЗОП.
    Друг въпрос е дали трябва да бъдат търговски дружества.
  • 15 СТЕФАН

    1 5 Отговор
    Хванали са го, че е крал и вместо да влезе в затвора и го карат да подаде оставка..., предполагам
  • 16 СТЕФАН

    7 1 Отговор
    По принцип, НИКЪДЕ по света лекари не са "менаджери" или "директори" на болници. Лекарите, истинските лекари лекуват, не се занимават с админстриране и държавни поръчки.
  • 17 НЯКОЙ

    5 1 Отговор
    Служебните на Радев се оказаха хищници - унищожават, уволняват, нали са над закона !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БЪЛГАРКА

    0 0 Отговор
    ЕДНА БОЛНИЦА И ЕКИПИ КОИТО СЕ ГРИЖАТ БЕЗВЭЗВРАТНО ЗА БОЛНИТЕ ОТЛИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ А ДЕЧЕВ ОТЛИЧЕН ДОКТОР И АДМИНИСТРАТОР ,НЕКА ВСЕКИ ДА ОТИДЕ И ДА СЕ УВЕРИ ЛИЧНО ЗА УСЛОВИЯТА ЗА ВСИЧКО КОЕТО Е ТАМ А НЕ НЯКОЙ НЕКАДЪРНИК ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО А И ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ КОЙТО Е ПОДЛОГАТА НА РЕЗИДЕНТА ДА РОВИ И ДА ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА КОЯТО Е ЗА ПРИМЕР И ЛЕКАРИ И ПЕРСОНАЛ МИЛЕЕЩИ ЗА БОЛНИТЕ ,СРАМОТА ДЪРЖАВНИ ПОДЛОГИ КОИТО СТЕ ХВЪРЛИЛИ ОКОТО НА БОЛНИЦАТА И СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ИСКАТЕ ДА Я УНИЩОЖИТЕ А ДОКТОР ДЕЧЕВ Е ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК И НЕ СЕ ПОТДАВА НА ЗАДКУЛИСИЕТО ВИ КРАДЦИ И МАФИОТИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове