Last news in Fakti

30 Януари, 2023 09:43 8 030 225

Защо се търсят запасни сега, когато са минали 16 г. от края на задължителната казарма?

  • армия-
  • нато-
  • запасняци

За да има войски НАТО, трябва страните членки да имат войски

Защо се търсят запасни сега, когато са минали 16 г. от края на задължителната казарма? - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за това дали армията може да обучава запасни и в мирно време. То се поставя заради две противоречиви тълкувания, дадени в различен времеви отрязък от Министерството на правосъдието.

Решението за искането идва от Министерството на отбраната и с уговорката, че засега то няма общо с войната в Украйна.

Според полковника от запаса - Цанко Цанков, няма нищо необичайно в искането на МО да търси тълкувателно решение за това дали може да обучава запасни в мирно време.

Полковникът е председател на Сдружение „Клуб 199”. То е основано от офицери от резерва, както и от служили в структурите за мобилизация и окомплектоване на въоръжените сили преди години. Самият Цанко Цанков до 2002-ра година е работил в Мобилизационния отдел на бившия вече Генерален щаб. Затова от обяснението му става ясно, че поне засега искането към КС е, за да се улесни работата на армията и да се попълнят структури, в които има нужда от хора.

„Има хора, които носят повиквателни заповеди в джоба си. НС определя мирновременната и военновременната численост, която трябва да имат въоръжените сили. Тази задача е възложена на формирования, които да ги приемат и да изпратят заявки до военните окръжия да ги попълнят, обаче тези хора се движат-отиват в чужбина, разболяват се и умират. Военните окръжия веднага дават заместник и изпращат известие. Онзи ден в социалните мрежи се появи съобщение, че един запасняк в Стара Загора е викан, за да му се връчи повиквателна. Социалните мрежи гръмнаха, че ни готвят за Украйна, което не е вярно. Стотици хора са минали през обучения“.

Цанко Цанков казва, че преди 16-ина години се е говорело за около милион и половина запасни, но тогава армията приключила с наборните военни. И така, с времето от многото служили в несъществуващите вече структури, като Строителни войски, Транспортните войски и девоенизираните от МВР, не останали много хора.

С днешна дата статистиката не е в полза на броя на запасните. Партия „Български възход“ ги сметна на 1 250 000 души, когато предложи законопроект за запасните. Но точната бройка е държавна тайна. Затова Комисията по отбрана на 48-мия парламент обсъди въпроса със състоянието им на закрито заседание.

Не са тайна обаче статистиките на военните доклади, които сочат, че има затруднения при попълването на командите на военните формирования. Причините са, че голям брой от вписани на военен отчет нямат военна подготовка по нужните за армията специалности, а над 80% са на възраст над 35 години. С всяка изминала година контингентът от запасни застарява, което води и до некачественото или невъзможно попълване на нуждите.

Военните не можели да намерят хората на постоянния им адрес – намирали се извън страната. Проблемът засягал дори и ВМА, а и ВВС заради специфични длъжности.

Онова, което само преди дни каза публично служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, е, че се надява да има отговор на Конституционните съдии по въпроса.

„Засега всеки един български гражданин, съгласно Конституцията, има дълг към Родината и Отечеството. В същото време подготовката за изпълнението на този дълг никак не е формирана. Дали МО може да организира мобилизационни сборове, дали може да проведе обучение, това не е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили. Има и разминаване в мненията на Министерството на правосъдието от 2016 година и в мнението на същото ведомство от тази година. Това противоречие е основателна причина да поискаме такова тълкувателно решение. Не знаех, че са образували вече дело. Радвам се за това и се надявам да има яснота, за да продължим с обучението на нашите граждани“.

Нашият резерв от запасни трябва да бъде подготвен, обясни и министърът.

„За да изпълни всеки наш гражданин своя дълг, трябва да бъде подготвен. При условие, че задължителната казарма е отпаднала, начинът за подготовка стават мобилизационните сборове“

Предложението за обучение на запасните в мирно време не се свързва с връщането на казармата, успокоява депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана Христо Гаджев. Но и той казва, че трябва да се търси вариант за онези, които са останали без военна подготовка след 2007 година. Годината, от която няма задължителна казарма в България.

„Това си е изцяло български проблем, който произхожда от Конституцията. Мобилизационни сборове не са провеждани от години, но е важно да се поддържа подготовката. Второто нещо е как ще се извършва тя при хора, които не са били в казарма или не са били военнослужещи".

Людмил Върбанов е един от тези, които не са ходили в казарма. Навършил е 18, малко след като наборната служба приключила окончателно.

„Тогава бях доволен и се радвах, защото можех веднага да стана студент и да се радвам на младостта“.

Но към днешна дата той оценява, че военната подготовка е нужна. Поне за месец-два реално обучение, вместо да захранва интереса си от интернет. Мнението си променил заради това, което става напоследък около него.

„Животът е шарен, лоши неща се случват.“, казва Людмил. И затова следи с внимание какво би се станало, ако Конституционният съд реши да обучава запасни в мирно време.

„Не ме изненадва след войната в Украйна и другите военни конфликти в Близкия Изток. Причината „гражданинът трябва да е подготвен, за да защити отечеството“, не ми изглежда истинската причина. Според мен сме поели някаква задължение за подготовка на част от гражданите при евентуален конфликт на НАТО с Русия“.

Засега за опасенията на Людмил нямат основания. Войната в Украйна, която вече година бушува в близост то България, е била само мотив политиците да говорят за нуждите от техника и оръжия, не за жива сила и военно обучение.

Експертите пък отчитат, че щом не се говори за връщане на казармата, усещането ни за „възприятие на заплахата“ е доста различно от усещането на някои балтийски държави, които са запазили или се канят да върнат под някаква форма наборната казарма за 12 или 19 месеца. Целта е населението им да има военна подготовка.

Полковникът от запаса Цанко Цанков, който до 2002 година е работил в Мобилизационния отдел на бившия вече Генерален щаб, добавя, че хора, останалите без военна подготовка след края на казармата, като Людмил, не трябва да се притесняват.

„Нищо не се променя за тях. Просто трябва да добият такава, но МО трябва да промени начина си на обучение. То трябва да бъде военна подготовка“

Той предлага на военен отчет да се заведат навършилите 18 години.

„Когато се заведе, се вижда този човек има ли го, здрав ли е и какво му е състоянието. Не е необходимо да обучим 100 хиляди души, ако нямаме нужда от тях. Трябва да обучим толкова, колкото е решило НС“

Цанко Цанков не отговаря на въпроса дали ситуацията от последната година би върната дори дебата за наборната казарма. Но от думите му става ясно, че нужните на съюзниците сили за справяне с предизвикателствата, не могат да дойдат от други места, освен от националните структури.

„Вече не може да разчитаме на това, което е било досега. Трябва да имаме подготвени ресурси. За да има войски НАТО, трябва страните членки да имат войски“.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сирене

    97 8 Отговор
    айде дебелаци, време е
  • 2 Българин

    218 6 Отговор
    А познайте дали ще ида да се бия за чекмеджетата на Бойко или сметките с долари на Радев в Дубай.

    Коментиран от #62, #76

  • 3 Пич

    238 3 Отговор
    Когато нашите майкопродавци ви кажат , че няма страшно , значи - положението е много страшно !!! За нашите български деца !!! Безскрупулни негодници !!!

    Коментиран от #167

  • 4 Последния Софиянец

    193 18 Отговор
    Защото укрите са на привършване.

    Коментиран от #18

  • 5 др Гей Билтс

    94 2 Отговор
    За да ги набодат принудително.
  • 6 Хохо

    34 92 Отговор
    Между Русия и Турция предпочитам Турция.Има гюбек ,плажове е ефтинджос локум.В Русия само студ и лагери.Мерси.

    Коментиран от #81, #87, #147

  • 7 провинциалист

    200 2 Отговор
    "засега няма общо с войната в Украйна" - няма общо колкото не изпращахме въоръжение за там ли?
  • 8 Много ясно защо!

    151 14 Отговор
    За да ги изпратят Киро Измамника, Христо Иванов и Генералнаско на Източния фронт!

    Коментиран от #14

  • 9 Хлъц..

    146 3 Отговор
    Айдеее! Имало разбираш ли,конспиративни теории,да знаете!Котлона от степен нула,включват на едно.Бавничко,полека,да не изскочат жабетата.
  • 10 Укропат

    51 6 Отговор
    Подготвям с Делта Форд 2 ,3 и давам сертификат за коунтерстрайк. Реална тренировка -окопи на плажа на слънчака и еърсофт без отбори.
  • 11 08965

    49 99 Отговор
    Задължителната казарма/военна подготвка ни връща към соца, към Варшавския договор, когато имаше една огромна небоеспособна, корумпирана и некадърна структура. Тя беше символ на военщина, кражби, корупция и простотия.
    Това е една отживелица, грозна, която сега се връща триумфално. Ще бъдем нещо като руската армия, небоеспособна, немотивирана, гладна и мръсна орда.
    Честито...

    Коментиран от #24, #25, #77, #86, #89, #93, #177, #215, #222

  • 12 много лесен отговор

    150 13 Отговор
    защото неостанаха боклуци да се бият за еврйско-американските интереси в редиците на нато ! русия им приключи наемниците и сега търся още пушечно месо …

    Коментиран от #19

  • 13 Хаха

    127 3 Отговор
    Който иска да заминава да се обучава, кво ме занимавате с глупости
  • 14 др Гей Билтс

    73 6 Отговор

    До коментар #8 от "Много ясно защо!":

    Никой никого няма да праща, просто ще ги привикат една сутрин по азбучен ред. Ще им ударят по една файзерка и така, до бустера, ново привикване. Това ще става в цяла Европа.
  • 15 пешо

    103 2 Отговор
    нищо няма да намерите , младите не правят разлика между пушка и лопата , тия който са карали казарма са пенсионери или вече не са живи
  • 16 Джинса им е такъв

    26 20 Отговор
    В Норвегия служат мъже и жени..тука нашите тийнейджъри са по заети от техните..да ходят по постите

    Коментиран от #30

  • 17 Коментар

    153 4 Отговор
    Баш за пушечно месо ще ни подготвят...
    Какво стана с това "НАТО ни пази"?Май се превръща в "НАТО ни подготвя да ни свари"?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Терористичната НАТО на САЩ

    156 4 Отговор
    Има един огромен проблем относно запасняците - клели са се в Родината, не в НАТО.

    Коментиран от #45, #46

  • 21 Реалист

    144 7 Отговор
    По конституция никъде не пише, че българите трябва да членуваме във фашиски организации като НАТО и да, защитаваме интресите на Ротшилдите. Децата на петата колона на Сорос в България да ходят запасняци.
  • 22 Вола рови

    108 2 Отговор
    Виж сега много внимателно със запасните щот повечето не са от жълтите павета и не са джендари
  • 23 муцунка

    40 3 Отговор
    Защо се търсят запасни сега? АЗ ОТКЪДЕ ДА ЗНАМ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Морски

    80 1 Отговор
    Аве що не си....... маката а?!
  • 27 Данъчния

    130 2 Отговор
    По конституция да защитаваш държава България и да защитаваш интресите на НАТО са две различни неща.

    Коментиран от #79

  • 28 мъкаааа

    33 1 Отговор
    трябва страните членки да имат Нейнски войски“
  • 29 Барабата

    43 4 Отговор
    Бчгам в Турция да ме хванат за дедовия/

    Коментиран от #32

  • 30 Да бе

    60 3 Отговор

    До коментар #16 от "Джинса им е такъв":

    В Норвегия всички са гейове и педофили, там мотивацията е друга.

    Коментиран от #41, #50

  • 31 4000

    103 1 Отговор
    На Радев на сина му да пратят телеграма от МО и на Паси на децата на Боко на зет му на Христо Иванов на сина му на Кирчо и Асен на Доган на сина му

    Коментиран от #70

  • 32 Танзания/Занзибар

    62 2 Отговор

    До коментар #29 от "Барабата":

    По-добре избягай в ненатовска страна, иначе ще те депортират с молба на Външно.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кара Щерю ага .

    118 2 Отговор
    По хубаво в затвора отколкото на война, предпочитам да ме съди военен съд и да лежа присъдата в затвора отколкото да умра на фронта заради нашите продажни политиканти дето ядът евтини кебапчета и кьофтета в парламента .

    Коментиран от #104, #150

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Механик

    129 3 Отговор
    Над тридесет години вече, евроатлантиците ни проглушиха ушите, че "малка страна като България, няма нужда от собствена армия, още повече ако е член на НАТО, защото НАТО има професионални войници и ще ни опази от всеки нашественик". Поради това твърдение, армията ни бе разпусната, оръжията бяха нарязани/продадени/подарени.
    Защо сега обръщат плочата? НАТО ли вече не може да ни пази? Ако не може, защо тогава членуваме в него?
    Или ни готвят да ни пратят да се бием за интересите на САЩ?
    Май и двете ми твърдения са верни?!

    Коментиран от #214

  • 39 Африканец

    84 1 Отговор
    Няма да ходя да се бия за Кирчо или за Бойко
  • 40 Петров

    82 3 Отговор
    Да си намерят от МО пари и да си попълнят армията, не да купуват самолети на рисунка от ФАЩ и да искат безплатна работна ръка после.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Псевдоним

    54 2 Отговор
    Това са опасения, че няма да има кой да им пази задните части в случай на граждански размирици. Търсят си копои за без пари!
  • 45 Така е!

    58 7 Отговор

    До коментар #20 от "Терористичната НАТО на САЩ":

    Аз съм се клел в НРБ и БКП, чакам с нетърпение да ме вземат запас и да ми дадат в ръцете пушка!

    Коментиран от #53

  • 46 Цар Симеон

    61 1 Отговор

    До коментар #20 от "Терористичната НАТО на САЩ":

    И още по-голям проблем - клели сасе за родината, не за държавата. Голяма част от българите вече правят разлика между родим и държава.
  • 47 Винету

    65 0 Отговор
    Да викат Кирето,Асанчо,Христо и Тиквата
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин🇧🇬

    93 1 Отговор
    По конституция пише и друго,, Че който вкарва държавата във война за чужди интреси го чака съд и затвор"а може и по зле да свърши от затвор!!!
  • 50 Хохохахаххихиих

    3 30 Отговор

    До коментар #30 от "Да бе":

    Хохо туй ли измисли бе..оня клип с руските войничета дето си лапаха в окопа гледа ли го?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кирил

    31 0 Отговор

    До коментар #42 от "честен ционист":

    Цигойнерите що народ изтрепаха по селата с лопати и кирки....

    Коментиран от #57

  • 53 честен ционист

    16 7 Отговор

    До коментар #45 от "Така е!":

    Ще ти раздадат по една казма и ще има да копаш окопи, докато каубоят каже.

    Коментиран от #71

  • 54 ГУСИН ПОЛКОВНИК,

    38 1 Отговор
    Добре ще има запас
    Ама на коя техника
    Ще се проведе и с кои
    Командири
    Тези от варшавски договор
    Или ТЕЗИ от НАТО
    И кои ще бъдат призовани
    Като всички сме около 50години
    И 81% СМЕ с здравословни проблеми
    Апропо ВСЕКИ който си пази
    Военната книжка там има
    Мобилизационно картонче .......👍
  • 55 Ахмак

    52 3 Отговор
    Ей къде е Сърбия....там ще отида,ама няма да се бия за продажните ни политици
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 честен ционист

    13 0 Отговор

    До коментар #52 от "Кирил":

    Да ама не ги е пазел караул рейнджъри, дето не говорят български.
  • 58 А. Н. А. Т. Е. М. А

    55 3 Отговор
    Соросоидите четат конституцията както сатаната чете евангелието
  • 59 хихи

    11 0 Отговор
    е добре де чуpa, xоя kоpа ще ми го мобилизират
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    56 4 Отговор
    Евро атлантическата пасмина в България ще спасява и НАТО да има войска. Тука има много евро атлантици които ще ги пращат на фронта заедно с децата и внуците им, не само да дават акъл по телевизиите и да защитават ценностите и да умират на фронта за интересите на Джо и Хънтър!
  • 62 Асан

    4 30 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ще се биеш ями ако не щеш теб ща бият
  • 63 Стамст

    58 3 Отговор
    Тя, историята вярно, че се повтаря. Политическите режими -също. Сега остава да се възроди партизанското движение в България, с после Русия да ни освободи

    Коментиран от #148

  • 64 Смех 😆🤡🤣

    9 37 Отговор
    Няма Армия в Нато която да е с задължителна военна служба.В Света единствено с такава са Израел ядно защо Рашия защото са побъркани и вярват че там се ставало мъжъ и че все някой ги напада а ги вифяхме колко са зле и как бягат от могилизация Южна Корея пак ясно защо и комунистипеската кочинъ Китай които при една реална война ще лъснат също колко да зле.

    Коментиран от #90

  • 65 прост шоп

    49 0 Отговор
    "нужните на съюзниците сили за справяне с предизвикателствата, не могат да дойдат от други места, освен от националните структури"

    алоооуу, в конституцията никъде не пише, че трябва да удовлетворяваме нуждите на някои си съюзили се по нам къв си принцип! На пък пише, че трябва да отстояваме националните си интереси! Което ясно противоречи на "съюзническите " амбиции, т.е. е крайно време да се действаме спрямо Конституцията.....
  • 66 Окраин4ев

    35 2 Отговор
    Стефан Янки защо е още в България, а нецсе записал доброволец във ВСУ и там изпитват недостиг и обичат НАТО ?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Защо сега?

    65 1 Отговор
    Много просто, скоро Зеленски ще поиска пушечно месо и ще трябва материал за фронта. Третата световна набира скорост. Нали се сещате кои ще трябват да докажат лоялността си към евроатлантизма с живота си.
  • 69 Вентилатор

    50 1 Отговор
    "Няма нищо общо с Украйна" .....да не.....ние пасем трева
  • 70 Анджело

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "4000":

    Те ще са в Ген Щаба писари
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 есдевес

    57 3 Отговор
    Такива съюзни сили на натото ще видите като въоръжите българите, че няма да можете да избягате. Има ви всичките предатели с интервюта и статии. Всичките ви има записани. Само на натовци ще станете.
  • 73 Смех 😆🤡🤣

    34 11 Отговор
    Зад връщането на казармата седят някакви полудебили от МО които с тъга си спомнят комунистическите времена как ползваха безплатен донаборен труд да си строят вили и апартаменти както когато загинаха ония от втроителни войски в запалилия се Зил

    Коментиран от #107, #179

  • 74 Некой си

    60 1 Отговор
    Статистиката от последните 20 години показва, че българската "армия" не защитава отечеството, а изпълнява окупационни функции в държави, които НЕ СА НАПАДАЛИ България.
    Къде ще е поредната окупационна мисия, която подготвят нашите псевдогенерали?

    Коментиран от #183

  • 75 Сандо

    53 3 Отговор
    Дълг към Отечеството и народа,а не към НАТО,а още по-малко към Украйна.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 вятър между ушите

    40 1 Отговор

    До коментар #27 от "Данъчния":

    тя цяла европа вече се чуди какви са интересите на нато в украйна, освен газопреносната мрежа собственост на дядо джо

    Коментиран от #96

  • 80 Философа

    43 0 Отговор
    Населението на България пречи на някой мн. конфликтен от Близкия изток с малка държава
    да се премести на територията тук на плодородната земя.
  • 81 Сандо

    1 12 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо":

    И още има Коран и ятаган!
  • 82 дявола

    24 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    всички цигани на фронта
  • 83 Да, да

    13 0 Отговор
    От посочената бройка махнете трите нули и всичко е точно.
  • 84 Хайде

    37 1 Отговор
    Курбан на отан. Първо умнокрасивите и жендърята!
    Не е за Украйна и оръжие не сме пращали.
  • 85 Пентагончев

    44 2 Отговор

    До коментар #34 от "Типичният българин":

    Прав си . Те да раздадат оръжието пък аз знам кой е основния враг в България , първо вътрешните проблеми и прочистване на гнидите а след това кой с кого .
  • 86 Анджело

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "08965":

    Ти некой генерал ли си, че ги разбираш толкова? Само неверни неща си надраакал
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Гринго

    53 3 Отговор
    Пращайте в казарма Паси,Кирчо и онова буре Александър Йорданов.Вземете и всички русофоби драскащи в интернет.
  • 89 А Сидеров

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "08965":

    Защо не е ходил в казармата?
  • 90 Хи хи хи

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Смех 😆🤡🤣":

    Има и още например всякакви Африкански кочинив които има такива войски даже деца войници на по 13 години полуграмотни.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 .......................

    54 1 Отговор
    Дали сме клетва на НРБ , а не на сегашната. Сега България е на олигарсите, да ходят те запас.

    Коментиран от #105, #114

  • 95 Сънчо

    37 3 Отговор
    Къде са еврорусофобите днес?Нима се записват доброволци?
  • 96 прост шоп

    27 1 Отговор

    До коментар #79 от "вятър между ушите":

    "тя цяла европа вече се чуди какви са интересите на нато в украйна, освен газопреносната мрежа собственост на дядо джо "- титан, чернозем, не случайно зеления разпродава земята на Блек рок.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 за тази държава не

    38 2 Отговор
    Ша ма фанат да ма поразведат малко аз за НАТО няма да воювам!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Сервитьор

    18 1 Отговор
    НАТО стана "НА ТИ"
  • 103 Гласувай народе,

    43 3 Отговор
    за Киряк, за Кокоряк, за Мравояд, за Тиквояд. Накрая ще ви обясняват, че това изпращане на мобилизираните в Украйна няма нищо общо със ситуацията в Украйна. Просто така се стекли обстоятелствата
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 е няма лошо

    28 5 Отговор

    До коментар #99 от "Тракиец🇺🇦🇮🇹🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇦🇹🇯🇵":

    Нямалошо да се запиша но тогава защитавах друга държава! Не тази! За тази няма да си мръдна пръста!
  • 107 рада дълбоката

    28 1 Отговор

    До коментар #73 от "Смех 😆🤡🤣":

    След тия в Зила , в Кербала на 23 декември 2003г. загинаха 13 военослужещи . Те също са жертви на война която в последствие се оказа много противоречива и в която ние не трябваше да участваме .

    Коментиран от #111

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Смех 😆🤡🤣

    9 0 Отговор

    До коментар #107 от "рада дълбоката":

    А кооко хора направиха пари покрай тия мисии все пак рисковете на професията
  • 112 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    16 1 Отговор
    Казармата е гръбнака на държавата. Лошо е, че както всичко в държавата е в порочна кълбо.
  • 113 Бялото братство

    24 2 Отговор
    От днес съм религиозен пацифист и вярата не ми позволява да нося оръжие

    Коментиран от #121

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ами ако на запасните

    22 2 Отговор
    Мерника или зрението им не са точни и погрешка стрелят по командира си от нато
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Евроатлантици грабвайте оръжието

    21 1 Отговор
    Байдън и Сорос ви зоват на бой !

    цитирам - "нужните на съюзниците сили за справяне с предизвикателствата, не могат да дойдат от други места, освен от националните структури"
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Военен

    4 4 Отговор

    До коментар #113 от "Бялото братство":

    Това няма да ти помогне! Военно временните закони са много интересни! Сигурен съм че ще ти харесат!:)
  • 122 оня

    25 2 Отговор
    Над 30г краварска демокрация и унищожаване на всичко създадено с много труд. Даже на неблагодарните макета подариха танкове и оръжия:))

    Коментиран от #130

  • 123 Борислав

    35 2 Отговор
    Аз дълг към НАТО нямам, нека си изпълнят дълга"умните","красивите" и тези дето ги храни Сорос!
  • 124 предлагам

    23 0 Отговор
    да вземат 240 кратунковци в НС големи евроатлантици, като посъберат и в президенството, МС, по партийките пак големи евроатлантици ето ти едни прекрасни запасняци. Нас да не ни занимават!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Данчо

    14 0 Отговор
    Ха ха, най-после и ц.иганите да стават за нещо :)

    Коментиран от #157

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Не не

    23 0 Отговор
    Викат ви уж на подготовка, а не се знае къде ще се озовете на другия ден.
  • 130 С0юзмультфильм

    1 11 Отговор

    До коментар #122 от "оня":

    Какво е това унищожаване дето един паметник в Борисовата градина не можа да бутне за 30г. ?
  • 131 българина

    40 3 Отговор
    първо съм последния набор служил 6 м преди да махнат казармата, второ тъкмо бяхме влезли в нато и било по натовски стандарт само платена армия, трето в училищата по история изтрихте всичко патриотично, и последно четвърто каквото направи Колективния запад с армията ни същото направи и ЕС с нас, разказа ни играта 3 млн души сме по малко КАКВА АРМИЯ КЪФ ЗАПАС какви решени на някой си съд! млади хора няма избягаха а другите които са тука няма да мрът за НЕБЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ. тъпите военни да си го набият в главите!

    Коментиран от #133

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 С0юзмультфильм

    2 16 Отговор

    До коментар #131 от "българина":

    Викаш колективния СССР и остатъците му не са ти разказвали играта нали?

    Коментиран от #141

  • 134 🇧🇬🇪🇺💯

    21 3 Отговор
    Вай, вай, виждам че под статията е “пожар” за един час от публикуването 132 коментара 2 685 разглеждания, замириса на барут, мдаа
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 А50

    32 1 Отговор
    По нареждане от западните ни партньори си разбихме армията , за да разбият и България без опасност от военен преврат. Сега им трябва пушечно месо срещу Русия и дайте да се мобилизирате, а те запада ще ни похвалят както за всичко което си разрушихме. Нека ме мобилизират и такива като мен , и ще има изненадани

    Коментиран от #149, #151, #181

  • 138 Стоян Александров

    21 1 Отговор
    Мога мноооого истини да напиша, АМА ЗА КАКВО СЛЕД КАТО ЩЕ БЪДА ИЗТРИТ. КАТО ГЛЕДАМ ТООООООЛКОВА МНОГО ИЗТРИТИ, ЧЕЕЕЕЕ...АЗ СЪМ СЕ КЛЕЛ СРЕЩУ НАТО И ТАКА ЩЕ СИ ОСТАНЕ.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 българина

    22 1 Отговор

    До коментар #133 от "С0юзмультфильм":

    факта че има проблем и тази статия, обяснява всичко... само казвам че всички бащи и синове ще се постараят дружно никой да не иде на никакъв запас, обучения, списъци и т н. или фронт за НЕБЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ ДБ ГЕРБ И ПП да ходят където си искат. Стане ли това МИГРАЦИЯ НА ЦЕЛИ СЕМЕСТВА

    Коментиран от #189

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 ЦРУ

    25 1 Отговор
    Кирчо и Асен ще се бият с кодови имена Чапай и Петка
  • 144 българина

    10 1 Отговор

    До коментар #127 от "Дезертьор":

    наказват ако те хванат.... както прескачат ограда в едната посока така ще я прескачане и в другата
  • 145 Гост

    33 1 Отговор

    До коментар #76 от "Къде ще шавате":

    Какви автомати ще запъват ,повечето които сме ходили в казарма, преживяхме най-хубавите си години сред мутри,рекет,крадливи политици и мизерия .Нали се сещаш какви са настроенията ?А и тук не е Украйна ,че да я даваш за пример.И нашия дълг беше към НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,която отдавна не съществува,а НЕ към НАТО, САЩ ,ЕС и Украйна. Както и към политиците които разрушиха и ограбиха живота на три поколения българи и принудиха стотици хиляди да търсят хляб в чужди държави.Шапкарите дето в момента се чудят на кого да угодят, търсят под вола теле.А там е известно какво се намира.

    Коментиран от #155, #196

  • 146 Отдавна

    20 0 Отговор
    си имаме армия само от одъртели командири, сигурно Путин е виновен
  • 147 А50

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо":

    Само дати кажа че при задаващата се патаклама Русия и Турция ще играят заедно така че свободно ще може да ходиш и до Мурманск и до Анталия
  • 148 хихи

    2 7 Отговор

    До коментар #63 от "Стамст":

    От това ме е страх, че пак ще ни "освободят"
  • 149 С0юзмультфильм

    2 15 Отговор

    До коментар #137 от "А50":

    Егати тъпите руски агенти дето за 32 години управление западните им партньори са им унищожили всичко 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 българина

    23 1 Отговор

    До коментар #137 от "А50":

    именно ще има изненади! бг корпуса в руските войски ше е по голям от натовския аналогичен...
  • 152 дядото

    22 0 Отговор
    1 250 000 български мъже по сметките на българския не възход.такова количество пушечно месо ли изискват от българия сащ и нато.за какво ни трябва такава армия,с какво ще я издържаме и с каго и защо трябва да воюваме.маскари сте вие,на лидери.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 ТИР

    27 0 Отговор
    След 1989 година ударно разбихте всичко ,заводи ,болници ,стопанства армия , нарязахте ракети които осигуряваха сигурността на България, обяснявахте за Нато че е колективен орган за одбрана,от началото на конфликта на РФ с Укр, по всякакъв начин предизвиквахте Русия и сега ако си мисли някой ще тръгне на война ще се разочарова ,,,
    Паси ,Плевналиев,Ал,Йо, Ленче кремчелиева, и симпатизанти да отиват,,,

    Коментиран от #161

  • 155 С0юзмультфильм

    3 8 Отговор

    До коментар #145 от "Гост":

    "Както и към политиците които разрушиха и ограбиха живота на три поколения българи" => политиците агенти на ДС под руски контрол.

    Коментиран от #185

  • 156 Българин

    12 0 Отговор
    С една подготовка от 2 месеца, ще променим посоката на войната :D . Не виждат ли, че на мода е гол глезен, малко непрофесионално ми изглежда това да се води войска.
  • 157 оня

    6 1 Отговор

    До коментар #126 от "Данчо":

    ц.иганите ще окрадат патроните бре и ще ги предават за желязо:))
  • 158 Хаха

    21 1 Отговор
    Никой няма да ходи да си губи времето или още по малко да се бие и да мре заради някакви тъпи "евроатлантически ценности". В това съмнение не може да има, а и се знае добре от публиката. Да решават каквото си щат.
  • 159 слава на русия ,слава на путин

    20 1 Отговор
    разпродадохте казармите и оръжията сега запас ще ходим със кого и със какво ще се бием?

    руснаците ще ги посрещем като освободители защото ще изринат натовските бази и пак ще ни освободят от поредния завоевател

    Коментиран от #163

  • 160 Токсик

    20 3 Отговор
    България ще пази НАТО и ще храни ЕС! Вие да не си помислихте обратното?! Видя се че смешното НАТО не може да ни опази, нито пък пропадналия ЕС може да ни храни. НАТО и ЕС може да бранят и хранят само фашистите от Украйна и дори и за това не им стигат силиците.
  • 161 С0юзмультфильм

    1 9 Отговор

    До коментар #154 от "ТИР":

    Рязали и разбивали са само отпадъците и остатъци от ДС
  • 162 продажници всичко окрадохте

    21 0 Отговор
    То да бяха самолетите само!Ето извадка от състоянието на Българската армия до 1989г.:
    10 ноември 1989 г., заварва армията ни с численост 156 837 души. От тях в Сухопътните войски са 126 000 души с 2269 танка, 2232 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, 2154 оръдия, 2800 минохвъргачки и 52 ракетни пускови установки. Във ВМФ служат 8500 души на 4 подводници, 3 фрегати, 24 тралчика, 6 кораба за борба с подводници, 22 десантни кораба, 7 ракетни катера, 4 торпедни катера, 3 минни заградителя, 11 вертолета за борба с подводници, 4 пускови установки „Редут“, 4 пускови установки „Рубеж“ и 50 спомагателни кораба. В Ракетните войски пък носят денонощно бойно дежурство 8 комплекса СС-23 с обсег 480 км, снабдени с 24 допълнителни ракети, всички с възможност да носят ядрени бойни глави. Отделно са 50 комплекса Р-300 „Скъд“ също с ядрени възможности и обсег 300 км. По това време имаме и много тактически ракети 9К52 „Луна“ с обсег 70 км, 18 комплекса 9К79 „Точка“ с обсег 70 км, които също могат да носят ядрени заряди. Родното небе пък се охранява от 26 зенитно-ракетни дивизиона, които са въоръжени с едни от най-модерните комплекси С-200 с обсег до 240 км.

    Може да се види в музея на Черковна какво сме имали.
    Всичко това е унищожено от сегашните ни "приятели"!
    С помощта на наши предатели!!!


    " ( от 1944г. ) До 1989 г. българските ВВС получават 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s - всичко 460 машини.

    Цялат

    Коментиран от #164, #172, #192, #216

  • 163 С0юзмультфильм

    2 20 Отговор

    До коментар #159 от "слава на русия ,слава на путин":

    Слава на Украйна!
  • 164 С0юзмультфильм

    0 11 Отговор

    До коментар #162 от "продажници всичко окрадохте":

    Може ама не ми се вярва.
  • 165 Що така

    16 1 Отговор
    Спомням си, че най "тежкия" аргумент на онези, които агитираха за НАТО беше и които в крайна сметка без да попитат хората, отидоха и зад гърба на народа подписаха "членството" беше че вече няма нужда да поддържаме "скъпа" войска защото НАТО щяло "да ни пази"... Оказва се, че това не е точно така, значи са лъготили.
  • 166 Ветеран от Протеста

    937 9 Отговор
    Аз пък предлагам всички от Възраждане и Атака да бъдат Мобилизирани в запаса за 6 месечно обучение,което включва -физическа подготовка - по десет обиколки на плаца сутрин, маршируване по плаца в строй,стрелби с калашников,марш на скок с пълно бойно снаряжение - през ден,атака на противника под обстрел- пълзешком напред и други...

    Коментиран от #170

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Сократ

    18 2 Отговор
    Ясно е на къде вървят нещата. Укрите почват да привършват. Значи сещайте се, че нас ни готвят за заколение. Интересно ми е, дали нашите върли евроатлантици ще поведат строя или ще се ометат, като киевските зеленясали ... сами се сещате.
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Сократ

    15 2 Отговор

    До коментар #166 от "Ветеран от Протеста":

    Аз пък предлагам ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС и подобни антибългарски партии. а не забравим и Соломончо. Той ще води кохортата да громи руския агресор.
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Смех 😆🤡🤣

    4 17 Отговор

    До коментар #162 от "продажници всичко окрадохте":

    По това време вече Гърция имаше модерни Фрвнски изтребители Мираж а ние допотоони мигове кой ще уплашиш с тия съветски джелеза
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 българина

    17 1 Отговор
    искат от българите да с бият за колективен натовски интерес Обаче не се сещам да е имало референдум по темата за българския интерес? все едно съседите без да ме питат си направили ООД което е гласувало да стана съдлъжник по кредит?!?!? военните мноооого са се объркали
  • 175 нео

    19 1 Отговор
    Явно ще пазим Росенец и подобни имения , аз за себе си знам накъде ше обърна калашника , и ще го направя !
  • 176 .......................

    18 3 Отговор
    Аз, гражданин на Народна република България, като встъпвам в редовете на Въоръжените сили, тържествено се заклевам да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин, да пазя строго военната и държавната тайна, безпрекословно да изпълнявам законите, военните устави и заповедите на своите командири и началници.
    Заклевам се добросъвестно да изучавам военното дело, с всички сили и средства да пазя военното и народното имущество и до последния си дъх да бъда предан на своя народ, на своята социалистическа родина и на народното правителство.
    Готов съм винаги по заповед на народното правителство за защитя своята родина – Народна република България – и като воин от Въоръжените сили се заклевам да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете.
    Ако наруша тази моя тържествена клетва, нека ме постигне суровото наказание на закона на Народната република и всеобщата омраза и презрение на трудещите се.
  • 177 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "08965":

    Абсолютно си прав! През годините на прехода разграбиха всичко в България, унищожиха икономиката и селското стопанство. Оставихациганите да разкостят тухла по тухла казармите. Сега се сетиха тъ паците за военно обучение. Къде ще го провеждат, освен на палатки? Защото няма помещения. Трябват много пари, за избори или за казарма, кое по-напред? Как ще докарат в казармата едно цяло поколение, израснало без казарма и даже вече започнало да застарява, израснало във фейсбук и чужбина? Ще бъде сбирщина, много по-зле и от Соца! Само пушечно месо! Ще го направят! В държавата на абсурдите всичко е възможно!
  • 178 ТИР

    15 1 Отговор
    Смешници това ли е Отечеството ни в което можем да сменяваме пола и ни готвят да ядем Ларви и други твари,,,,,дори на високо платен журналист му се наложи да изяде червей в ефир,,,
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Дъртак

    9 1 Отговор

    До коментар #137 от "А50":

    Такива като теб и мен няма да мобилизират. Трябват им младежи! Проблема е че не са обучени!

    Коментиран от #194

  • 182 Кара Щерю ага .

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "Дезертьор":

    Каква присъда за дезертьорство те гони бе господин дезертьор? Аз няма да отида на фронта че да ме водят дезертьор като откажеш да служиш или пък да отидеш на фронта те съди военен съд по друг параграф и лежиш в ЗАТВОР.
  • 183 Наборъ

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Некой си":

    Да, човече, и докато така някои се облагодетествуваха чрез постове, заплати, екзотични командировки и дори в политически аспект, други загинаха, невъзвратимо пропаднаха задължения към държавните ни (бивши общонародни !?) външно-търговски предприятия от азиатски и африкански държави суми за много стотици милиони долари и дори загубихме български бойци - мисионери, всичко на фона на незавидното ни дередже.
  • 184 Аааайде

    6 0 Отговор
    Към Украйна като сте толкова прогресивни..
    Нека не забравяме какво подписаха нашите депутати, живата сила отвсякъде си е в пакета помощи
  • 185 А50

    10 1 Отговор

    До коментар #155 от "С0юзмультфильм":

    Най големият грях на руснаците е че ни предадоха на запада от там насам нещата са ясни

    Коментиран от #219

  • 186 Хаха

    11 0 Отговор
    Какво става? Свършват украинците ли? За НАТО и там "европейските скъпоценностите само маргиналите ще искат да мрат. Нормалните, стени интелигентни хора няма да проявят интерес. Трябва насила да бъдат карани, но това няма да е много добра идея.
  • 187 С0юзмультфильм

    1 5 Отговор
    Тука има много от вГьзраждани-Лели
  • 188 Прости шапкари разкарайте се!

    15 0 Отговор
    Търсете пушечно месо другаде ненормални краварски марионетки! Питахте ли ни искаме ли НАТО за да защитаваме краварите? Доведете вашите синове от чужбина и ги запишете запас за да пазят вашето откраднато богатство, а насбе ни мислете!
  • 189 Не, не миграция

    9 0 Отговор

    До коментар #141 от "българина":

    трябва да сме тук и да си отвоюваме РОДИНАТА от тази жълтопаветнапасмина.
  • 190 Артилерист

    14 0 Отговор
    Няма съмнение, че темата е повдигната заради войната на американците срещу Русия чрез украинците. Анклавът на богатите в НАТО, начело с американците, е много чучувствителен към загубите, затова ще задействат бедната периферия. Наемниците в тази война получавали между 3 и 10 хиляди долара на ден, което е доста добър стимул за примамка на "войници на късмета". Както между впрочем беше и с контингентите ни в Ирак, Афганистан и др. Без да съм по фелдфебелски много дребнав, ще обърна внимание на старшия на първия блок от снимката. Строят очевидно е от представителни части и изпълнява команда "Мирно", но този старши е разкрачен и почти разперен. Само от този дребен факт могат да се направят много едри изводи за дисциплина, личен пример, ангажимент за предоставяне-колко му пука дали не е гащник?

    Коментиран от #217

  • 191 Какви

    14 0 Отговор
    кадри ще подготвяте бре смешници, вие нямате пари да нахраните две кучета да не говорим за запасняци!
  • 192 Емо

    0 6 Отговор

    До коментар #162 от "продажници всичко окрадохте":

    Това, което си цитирал, предполагам от Уикипедиа, или някой патриотичен сайт, е леко преувеличено, в най-добрия случай с по-ниски числа са били, в някакъв ограничен отрязък от време. Но боеспособността на армията не се измерва с числеността й, или с бройките на бойната техника. Например от 2269 танка, съвременни Т-72 бяха около 300-400, а в тази бройка се включваха и старите танкове от Втората световна, ами не е реално, виж като кажеш 5 или 5 танкови бригади, 10-11 моотострелкови или механизирани в днешно време, горе-долу можеш да направиш сметка, като имаш предвид, че по правило в танковата бригада би трябвало да има един механизиран батальон, а в механизираната - един танков. Това е по съвременни световни стандарти. Боеспособността се измерва с броя на батальоните, които са оперативно готови, т.е. колкото се може по-близо до 100% оборудвани с техника, личен състав, достатъчно по-план проведена бойна подготовка. Ще прескоча, защото не искам да ви занимавам с подробности, директно към днешните реалности. Ние като държава сме на едно средно, но прилично равнище по въоръжение и подготовка, може да се каже че сме една прилично милитаризирана държава. За съвременната война няма нужда чак толкова много от армия като миналата. Имаме нужда от по-децентрализирана структура, по.малки бойни единици, базирани на териториална отбрана, които да са оборудвани добре с транспортна техника, да са бързи и мобилни, да имат възможност да водят разузнаване с дронове, да се мас

    Коментиран от #201

  • 193 Демократ

    12 1 Отговор
    Герб 12 години не направи нищо за модернизация на военното оборудване на армията в съответствие със стандартите на НАТО и сме както по всичко на дъното с най-хилавата и беззъба армия, сега се загрижили за броя жива сила. Това е много тревожен сигнал. Ние трябва сами да намираме истината, която е противоположна на лъжата.
  • 194 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор

    До коментар #181 от "Дъртак":

    Това не е съвсем сигурно. В Абсурдистан всичко е възможно. Сега ще почнат да ровят прахоляка и ще ни привикват един по един, който намерят.
  • 195 Малчо

    18 0 Отговор
    За Майка България даже няма да си го преместя от единия крачол в другия. Единственото, което ми е дала са парцаливите учебници от 1-ви до 4-ти клас. Всичко оттам нататък е платено от родителите ми и от мен самия. От 8-ми до 12-ти клас съм ставал в четири и половина да хвана влака, за да стигна до техникума. Като студент съм работил охрана, за да си плащам обучението и се гордея че не съм взел нито стотинка от родителите си за това. Нищо не съм взел и нищо не дължа на държавата, а на "родолюбците" и "военолюбците" предлагам да прочетат нещо на Ерих Мария Ремарк и тогава да решават за фронта.

    Коментиран от #207, #220

  • 196 До ком145

    10 0 Отговор

    До коментар #145 от "Гост":

    Колега,аз изобщо не ти противореча с написаното в поста ми.Адресирам го към евро атлантическите зомбита- производство след 1990 година.Да не става,че това в Киев и други градове,ще става и тук.Да,тези който сме служили наборна армия,ще бъде по трудно,но и годините ни са напреднали.Ние ще бъдем втори ешелон.Но тези- младите ще ги събират с гегата,като рогати.Това- с тази врътка- тестване на реакцията ни,не е случайно,нито хрумване на безработни болтаджии от резерва.
  • 197 Кочо

    5 0 Отговор
    Лектор, евроатлантик от достатъчно западна държава, ,,социалната принцеса на Европа" може би още я наричат, заяви преди 25 години на хуманитарно обучение, организирано от Червен кръст - ,,На държави като България не е нужна армия, а само полиция, за поддържане на реда!". Това е! Друго не е нужно! НАТО Ви пази! Грях е българин да е срещу Русия! В закона пишеше, а може и още да пише, че на мобилизация подлежат всички, служили военна служба...! Тоест, 60 годишен дрът пръч подлежи, а 20 годишния му внук не подлежи! Така трябва да е! Младите да се спасяват!
  • 198 БгТопИдиот🇧🇬

    10 0 Отговор
    Нал скачахте 89 ,че немало банани !!
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Захапахте пръст

    15 0 Отговор
    Отлично помним какъв дългогодишен напън на атлантици,седесари и пръкващите се все още шороши беше щото да се премахне наборната служба,да преминем на платена армия и да съкратим военна техника и поделения. Помним,помним! Като станела армията изцяло професионална щяло да било да има за модерно превъоръжаване на една малка,високотехнологична и високоплатена армия??? И какво имаме 16 години по-късно? Имаме tараtанци и фърчила на хартия - нито модерна,нито високоплатена армия и стопяващ се мобилизационен резерв от социалистически подготвени запасняци. Не смеят да го викат тоя резерв на сборове и преподготовки защото ги е страх от него.На новите военно задължени пък не могат осигурИ битови стаи за епилиране ,татуиране , лакиране и розови перуки. А и трябва да им измислат нови нормативи по ФП щото или са пухкавели или гърчави дето един молив не могат да повдигнат и 100 метра да избягат. И понеже думбалумбакратите бяха много умни, сега каквото и тълкуване да поискат на Конституцията,никого не могат доброзорно да набутат в казармата за военно обучение, без приемане на нов ЗОВС - преди 16 години си представяха как унищожават социалистическата армия,а не какво следва и ще последва. Що така бе байновци сега захапахте пръст?

    Коментиран от #204

  • 201 Шарлатански опорки

    12 0 Отговор

    До коментар #192 от "Емо":

    Това от опорките и мантрите на Шарлатанчо и Тагаревчо ли го нъкълва? В БНА в действащите полкове и дивизии танковете бяха Т-72 и Т-55. Имахме и една танкова бригада на Т-62. По границите с Турция и Гърция имахме към 12 предни отряда всеки в състав минимум: мсб,танкова рота,артилерийска батарея,разузнавачи,ПВО,свръзки,сапьори,химици,логистици/ по старому техници и тиловаци/. По същестно това бяха усилини батальонни тактически групи за каквито се напъваме от 15 години и раждаме всемишки.Всяка дивизия имаше ракетен дивизион с 4 бр ПУ,всяка танкова британа ракетен дивизион с 2 ПУ,всяка армия и флотът с по една ракетна бригада със 6 ПУ и накрая фпантавата ракетна бригада с 8 ПУ в Телиш. България имаше ракетни пускови установки 2 пъти и повече от ракетните установки на Турция и Гърция взети заедно.
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Нема страшно

    13 0 Отговор
    Видният ку.куатлантик Сополон П.раси ще ни защити защото е толкова умен и ентелегентен че ще унищожи всяка армия само с чиф.утска подлост и юдейско лукавство.
  • 204 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор

    До коментар #200 от "Захапахте пръст":

    Много добре казано!
  • 205 Кеф кеф

    3 0 Отговор
    Още малко и ще ви видим тези, които пишат тук, как ще ги привика САЩ за обучение. Ще воювайте и за еврейчето.

    Коментиран от #208

  • 206 Кифла

    4 0 Отговор
    Така че Киро, Кокорчо, Пинокио ще пратят в Украйна и без нареждане от САЩ. Момчета бъдете готови.

    Коментиран от #210

  • 207 Баба

    10 0 Отговор

    До коментар #195 от "Малчо":

    А по мое време учебници бяха без пари и лекарство и прегледи. Е беше по времето на комунизма, доволна съм, че живях при комунизма. Вратата на къщата не я заключвахме. Всичко беше Еко.
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Мислиш ли...

    5 0 Отговор
    Мислиш ли че ке стане...? Нито Шарлатанчо,Тагарчо,Дановчо,Дайновчето,Огняна Мичевия,Инджев,Събчо Саблята,Запряновия,пухкавото Оги или пък Любица Козелич,Ленчето-Кремчето,Киртачето,Пинокио,убавото Наде,даже и Боко... не си ги представям с пушка в окоп на река Дон.
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Троп-хоп

    6 0 Отговор
    Значиии... Кирчо и Кокорчо сега ще изнесат и войници за Украйна през 3-та страта. Ще ги излъжат,че отиват на обучение в Полша... и хоп-троп в Окрайна.
  • 212 Зевзек

    7 0 Отговор
    И Ко праим ся? Кога ще раздават пушкалата? Има ли патрони за тях или ще ги ползваме като тояга? Щото са с бронзови гилзи може да са ги дали на вторични суровини. Има ли изобщо някакво оборудване? Или да го търсим на отпадъци?
  • 213 Зевзек

    5 0 Отговор
    М даааа, интересно

  • 214 гйьн

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Че ние откакто сме в Нато ходим. Даже и жертви дадохме. Преди се излизаше само в съюзнически страни само за обучения и учения.
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 фкфй

    1 0 Отговор

    До коментар #162 от "продажници всичко окрадохте":

    А сега за 35 г. цели 8 самолета F-16
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 ахоихо

    3 0 Отговор
    Значи ние,дето сме ходили в казарма няма проблем да ни викат запас.А пикль0вците,дето си скубат веждите и бръснат краченцата,на по 35 и надолу,в разцвета на силите си,кво ги правим?М?Тези освен да ми вземат шапката запас,друго няма да стане.Или да ме хванат за шнура.Едни ще ходят,други да си скубят космите,трети да друсат...Е не,този другар не е познал.Боли ме шмайзера за него и останалите бълвочи на МАТО,ЕС и прочее.
  • 219 СССР

    4 0 Отговор

    До коментар #185 от "А50":

    Не ни предадоха руснаците,мой.Ние сами ги изоставихме и се предадохме на козяците.
  • 220 Йо Несбьо

    4 0 Отговор

    До коментар #195 от "Малчо":

    Бил съм в армията! Хората имат романтична представа за това учреждение и службата. Напомня им младите години. Самият аз бях готов да воювам за страната, но в интерес на истината видяг по време на отбиване на военната ми служба, че всеки от офицерите и старшините краде. Кадровите войници мамеха с квартирните пари - плащат ти да живееш на квартира, ти лъжеш, че си на квартира, а си у дома. Изчезваха хиляди тонове бензин и нафта, продаваха се резервни части от камиони, гуми, масла... Ситуацията беше точно такава, каквато се описва в някои части на руската армия - боядисали трите камиона на поделението, всичко варосано, избелено, изчистено, минава прегледът - отлична оценка на боеспособността, а фактите са, че и трите камиона нямат свигатели и скоростни кутии, защото са продадени и изпити от началниците...

    Това ли да пазя?! Или да се бия за някакви, дето са дошли да отмъкнат милиони от държавата като Киро Про100 и податливата отзад дружка Асенка?

    Така че разбирам позицията ти и я уважавам! България и на мен нищо не е дала, всичко постигам със здрав труд и лишения.
  • 221 Йо Несбьо

    4 0 Отговор
    Опс! Не казах за това, че днешните кадрови войници дори и на работа не ходят. Знаехте ли го това?! Той е там два пъти на ден - утринна и вечерна проверка, освен ако не е наряд. През останалото време си работи - я поставя плочки някъде, я са го взели да разкарва нещо. Така че дори и кадровите военни не са точно военни в този смисъл на думата. Точната дума е "скатавка" или "айляк" - водиш се на работа, подписваш се за едни пари и с години не правиш НИЩО!!! После 20 заплати накуп и пенсия на 45.

    Има ли смисъл тогава от днешното подобие на армия? Има, за тези хрантутници, които искат да си живеят леко и друг да им плаща.
  • 222 Ганчо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "08965":

    Абе, лъcкач: армията ни бе отлично подготвена, мотивирана, боеспособна и въоръжена. В нея много бързо такива като тебе ги вкарваха в ред. Руската АРМИЯ (не орда, гeйче) смачка три пъти по-многобройна ykpoпска армия, въоръжавана и подпомагана от цялото НАТО !!!!
  • 223 Крадлата

    3 0 Отговор
    С Русия да се бие Соломончо,чехлю и Ристю лодкарьот.Оти ний не сакаме.
  • 224 Стойчев

    1 1 Отговор
    Подписалите се в референдума дасе готвят! Ще ги стягаме за фронта.
    Вие наистина ли си мислехте, че ще пращаме от нашите хора? Не разбира се, само възрожденския електорат заминава на заколение!
  • 225 Прадядо ми е воювал от 12та до 18та

    0 1 Отговор
    Българино събуди се чета тук и не вярвам че упадъка ни е такъв голям трябваше ли да я има тази война - да трябваше за да създаде лидери които могат да се борят за да напомни на нациите че военната подготовка на младежите е нещо важно срамно е и обидно един младеж да няма елементарни военни знания и чувство за дълг и национална принадлежност. Стига с тоз нихилизъм ние сме древна нация оцеляла благодарение не на някакви псевдо велики сили а на собствения си дух и стремеж към напредък. Събудете се бре вдигнете глави от тези телефони опитайте се да мислите със собствения си разсъдак не се подценявайте - да се борим срещу посредствеността лицемерието и наложените ни псевдо хуманни модели - ние генетично усещаме когато нещо е сбъркано -НАПРЕД И НАГОРЕ БЪЛГАРИ БЪДЕТЕ ГОРДИ И БОРБЕНИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове