30 Януари, 2023 12:04 1 376 18

Керемедчиев: Очакват се напрежение и провокации в Северна Македония на 4 февруари, търсени са и от двете страни

  • милен керемедчиев-
  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • напрежение-
  • провокации

"Зад тях стои желание за трайно увреждане на двустранните ни отношения", коментира бившият заместник-министър на външните работи

 Керемедчиев: Очакват се напрежение и провокации в Северна Македония на 4 февруари, търсени са и от двете страни - 1
Снимка: NovaNews

Предстоящите избори в България явно са повод определени партии да се опитат да вдигнат своя рейтинг и популярност, която беше загубена през последните години, използвайки напрежението между страната ни и Северна Македония. Това обясни пред БНР Милен Керемедчиев, който е бивш заместник-министър на външните работи.

„Дори това да бъде постигнато чрез сблъсъци и размирици. Партиите у нас, които се водят родолюбиви и ще организират българите, отиват с определена цел. Тя е допълнително да се развалят отношенията между България и Северна Македония“.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще обсъди днес организацията по отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4-и февруари. В делегацията му ще участва и заместник- главният секретар на МВР, главен комисар Станимир Станев. В Скопие утре ще бъде и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Говорим за подготвяне на провокации, посочи още Керемедчиев.

„И двете страни го правят. По същия начин се стяга и партията ВМРО-ДПМНЕ в Македония, за да вдигне своя партиен тонус. Очаква се много сериозно напрежение и провокации от двете страни. Министър Демерджиев и директорът на ДАНС са там, защото трябва да се изолират елементи, които биха довели до провокации, но се опасявам, че такива няма да бъдат избегнати“.

ВМРО-ДПМНЕ е проруска партия, посочи още той.
„Тя има тесни контакти с Русия, но и със Сърбия. Зад тези провокации стои желание за трайно увреждане на двустранните ни отношения“.

Не може да отлагаме разговора за имената на българските клубове в Северна Македония, смята още той.

По дипломатически път подходихме най-твърдо, обясни бившият външен заместник-министър.

„Изтеглянето на посланика за консултации е предпоследната мярка. Отзоваването му е последната, но се надявам да не стигнем до нея“.

България трябва внимателно да документира и представя всички примери за агресия и език на омразата пред ЕС, заяви Керемедчиев.

„Техният основен проблем вече е дали отговарят на критериите. Съдия на този двубой е ЕК“.
Станимир Радулов е правнук на Гоце Делчев и не може да си представи, че има сила, която да го спре да посети историческите места, свързани с борбите за освобождението на Македония и опазването на българското самосъзнание.

„Това са ясни сигнали към ЕС. Там разбират какво е език на омразата и престъпления на етническа основа. По всяко време може да отидем да поставим цветя. Важно е да покажем на света, че някои неща не трябва да се забравят. Ние сме един народ в две държави.

Най-после преодоляхме безразличието на българското общество“

Вангел Тодоров пък посочи пред БНР, че от България ще отидат повече от 1000 човека.

„Такива провокации от тяхна страна - да отидат с машини и трактори, за да блокират пътищата...“

Тодоров смята, че сега е моментът България да си поиска тленните останки на Гоце Делчев.

Десетки кюстендилци също се готвят да пътуват в петък до Скопие. Редови член на ВМРО посочи пред БНР, че рядко ходи на тази дата, но сега ще отиде заради провокациите.

„Тази година очаквах провокация. Сега те се подготвят с трактори, камиони, багери и тирове и да затворят магистралата. Готови сме, не се предаваме. Нашата група е от 50 човека от ВМРО. Там хората преди се притесняваха да не останат без работа, а сега се притесняват за живота си. Нещата ескалираха. Знаеш кои ръчкат-Белград и Москва“.

Доц. Д-р Ангел Джорев, който е историк от Кюстендил, смята, че българската политика се нуждае от ежедневни действия по отношение на Северна Македония.

„България трябва да бъде водещата страна. Това е основният ни капитал като държава, която е в ЕС“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    9 0 Отговор
    Напрежение ще има на 2 ри февруари.Голям зор.
  • 2 Теле

    7 3 Отговор
    В основата е путин, напишете си го директно.

    Коментиран от #8

  • 3 ФЕЙК

    10 1 Отговор
    Керемедчиев е на щат във всяка медия за КЕРЕМИДА! Пенкилер по всички въпроси. Всяка негова тъпня изказана уверено приемайте за ЛИЧНО МНЕНИЕ.
  • 4 Пич

    9 0 Отговор
    Ето един " назначение " ,с функция - нищоправене , и много говорене ! Връзващ си връзките на обувките , наведен , точно пред големият брат ! А родината - на го интересува !!!
  • 5 Отегчен

    12 1 Отговор
    Абе стига сте се занимавали с тая Македония тя е мисия невъзможна от пра дядо си знам поговорката "Все що е маке е ла.......".
  • 6 Възрожденец

    0 7 Отговор
    Костя няма ли да ходи?!

    Коментиран от #7

  • 7 Костя

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Възрожденец":

    Естествено че ще ходя!
    Искаш ли да дойдеш с мен?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пламен

    4 5 Отговор
    Провокациите са организирани и платени от двете вемереота и предплатени от Москва.
    От тримата нападатели и биячи в Охрид, единият е българин.Това беше премълчано от българските медии
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коментар

    2 1 Отговор
    Най-добре никъде да не ходят.Няма нужда от провокации.
  • 13 Г-ца каприз

    1 1 Отговор
    СВО и макетата ша съ кротнат 😉
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ВЕТО
  • 15 Перо

    3 0 Отговор
    Според джендъра, най-добре е БГ да се примири и да си трае за “макетата”, а него да го потупат по рамото!
  • 16 Гешев

    1 1 Отговор
    Провокациите в т.ч ветото и създаването двата новоформирани клуба са координирани от ГРУ , ДС, И УДБА! Изпълнителите да МВРО - БНД и МВРО - ДПМНЕ с активната подкрепа на Буда Борисович, Румен Крадев, Сашо Миалков и Орце Камчев! Посланник Ангелов и Милен Врабевски осигуряват логистиката на терен. И не се чудете, че македонците ни наричат фашисти, след като цяла България е оср@на с паметници на шумкари," борили" се против "монархо-фашизЪма". И Иван Михайлов все още е "фашист" за много т.н бг историци. А и помня как учехме за тюркски произход, конски опашки, бог Тангра и т.н. Цялата патаклама цели да прекъсне евроинтеграцията на Македония и обслужва руско-сръбско-гръцките интереси на Балкана! Ай сктир за патрЕотите, описани от Хр. Ботйов!
  • 17 Абе не знам,но

    1 0 Отговор
    Да бяхте кръстили всички клубове на царската фамилия.Като почнете от Фердо,та през княгини ,князе,та чак до крадлив дедо и сестра му.Там да знаете,много ги обичат.По голема провокация от това- с Борис трети не можахте да направите.Сега ръгнали хиляда души? Защо? Има посолства, посланик,имаме Външно министерство.Там- на килимчето и с дипломатически тояги.Културно,цивилизовано.Или правите това- или през крив макарон! Сами им наливате вода в мелницата.
  • 18 Строител

    1 0 Отговор
    Тоя ДПС-турска керемида ли е, или БКП-бетонна?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол