31 Януари, 2023 11:54 1 342 26

Александър Кашъмов: "Възраждане" незаконно огласиха лични данни на 800 души

  • възраждане-
  • лични данни-
  • достъп до информация

Учудващо е, че Комисията за защита на личните данни не е предприела някакви действия по този казус, казва директорът на Програма "Достъп до информация"

Партия "Възраждане" получи антинаградата "Биг Брадър" на Програма "Достъп до информация". Мотивацията за това антиотличие е за незаконно събиране и огласяване на лични данни на 800 души във връзка с инициатива на партията за приемане на Закон за чуждите агенти. От партията изпратиха много страници на прокуратурата, публикува ги на сайта си, разказваха ги в интервюта и според установеното от Програма "Достъп до информация" в материалите се съдържат и лични данни. Костадинов твърди, че ЕГН-та не са публикувани.

Пред БНР директорът на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов каза, че е учуден, че Костадин Костадинов отрича това:

"ЕГН-та имаше - това е безспорно установено и доказано. Ние разполагаме и с доказателствени средства, изготвени по реда на съответните процесуални закони за това. Разбрахме, че в неделя - ден след връчването на антинаградата за това съзнателно и целенасочено изтипосване на стотици хора с техните ЕГН-та по един абсолютно противозаконен начин в нарушение на общия регламент на ЕС за защита на личните данни, който е пряк закон в България, беше извършено това публикуване и то с ясната цел да бъде стигматизирана една група хора, които бяха представени в този сигнал до прокуратурата и на обществото като шпиони, врагове и не знам още какви. Всяването на вражда в обществото е и част от непозволеното поведение в демокрацията".

По думите му тази антинаграда "Биг Брадър" се връчва в много държави. Самото законодателство за защита на личните данни възниква като отговор след Втората световна война на огромните престъпления, които са извършвани, включително че чрез незащитени лични данни са били издирвани и идентифицирани хора от групи, които нацистите са били набелязали за свои жертви, припомни Александър Кашъмов.

С учудване той отбеляза, че не са констатирали или не е публично известно Комисията за защита на личните данни да е предприела някакви действия по този казус. По думите му случаят е различен от останалите номинации тази година, които касаят НАПлийкс, Банка ДСК, МОН:

"Случаят с "Възраждане" е отворен - не виждаме реакция. Второ - тук има съзнателно и целенасочено действие, каквото не се наблюдава в другите случаи, при които се дължи по скоро на пропуски, пробойни, хакерски атаки и т.н.".

За сигнала на "Възраждане" до прокуратурата Кашъмов подчерта, че към него е имало приложение:

"Това е използвано по един абсолютно непозволен начин, като са извлечени тези данни с членства на хора в бордове на НПО-та. Оттам се виждат и ЕГН-та. Това беше документ от над 200 страници".

С удовлетворение Кашъмов подчерта, че партия "Възраждане" явно си е взела бележка, защото още на следващия ден е премахнала този документ от сайта си:

"Това е смешно и някакъв опит за замитане на следите да се твърди, че този документ не е бил там. От август до онзи ден този документ беше там. Защитата на личните данни е едно от основните задължения на всяка държава-членка на ЕС и Комисията дължи действия не само в полза на българските граждани, но и отчетност пред ЕС как спазва това законодателство и как извъшва контрол".

За процедурата за избор на съдии за новия ВСС адв. Кашъмов коментира:

"Установи се, че системата за електронно гласуване не става за гласуване. Тя не отговаря на основното изискване на самия Закон за съдебната власт - да осигури тайната на вота. Ако вършиш с негоден инструмент избори, значи избор няма. Тази система се оказа един "пробит съд", а повечето гласували магистрати са гласували чрез нея".

Машината за изборите е много по-сигурен начин на гласуване, защото тя е затворена в себе си, тя не е част от верига, подчерта адв. Кашъмов и добави, че електронното гласуване е в интернет верига.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 42 Отговор
    Възраждане-новата чума на България

    Коментиран от #17

  • 2 Уфф

    37 7 Отговор
    На кривата ракета космоса и пречи, де беше държавата като НАП огласиха данните на половината население, за наказани нищо не чух, даже шефката им барабар с пионките зад нея взеха бонуси.
  • 3 ЕвроАтлантически шарлатанин

    37 11 Отговор
    От Козяк се чудят, как да очернят Възраждане и спрат тоталитарно демократичните референдуми
  • 4 Обективно

    31 6 Отговор
    Голям страх ги тресе американските слуги от възраждане.А ако и на тия избори си удвоят резултата доста ,,тъмносини "ще изпаднат в неконтролируем бяс.

    Коментиран от #23

  • 5 Гост

    12 30 Отговор
    Редно е Коста да влезне в кауша...по принцип...там му е мястото...

    Коментиран от #19

  • 6 Бонев

    32 8 Отговор
    Наближават изборите и ясладжиите като по команда се нахвърлиха по възраждане.
  • 7 УРА,, УРА

    8 16 Отговор
    Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава. Докато има толкова много овце в тоя народ, винаги ще има и тарикати, които да го лъжат и крадат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОПГ-Възраждане

    9 21 Отговор
    Да живеят всички прости българи фенове на ОПГ-Възраждане, да е жив и здрав варненският им почернял главатар толкова успешно ги измамил заради неспособността им да мислят, какъв успешен "сетльо" се оказа този "ковид-сертификат" от брега на кафявото гьол ?!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Моментално в

    5 14 Отговор
    ... панделата !
  • 13 Като чета

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "ОПГ-Възраждане":

    Какво си писал,ти явно не си прост. Умен си почти колкото кирето.
  • 14 мммда

    13 2 Отговор
    И с поред тоя какво може да се направи само с едно ЕГН, щом тез са се здобили, значе всеки може. КЪДЕ Е ТАЙНАТА?
    Добре, че за събираната в момента подписка е поставено като изискване от държавата да се вписва, всичко е законно.
    То човек който си се занимава с измами точно в тоя списък, ще се рови. Данните са вписани навсякъде и по изборни протоколи, и тел оператори, доктори - навсякъде.
    Колкото са лични толкова и не са.

    На запад е практика да се продават имена, адреси лични тел.номера пакетно на разни фирми - рекламни агенции и т.н.
  • 15 Тук можем да

    2 5 Отговор
    преброим колко са хамавите българи които лесно се контролират и трудно мислят ! Къде трябва да се намираме и какда небъде бедни с прост народ ? Хайде сега минусчиите да признаят колко са тъпи със знакът за изваждане !
  • 16 А бе смешници,

    6 0 Отговор
    всяка една фирма и администрация в България,най напред ти вземат личните данни и след това ти предоставят каквато и да е услуга!На всичко отгоре се задължаваш с подписана декларация че си съгласен-ако не си,няма услуга!И тоя к ре тен сега да ми дрънка глупости за запазване на лични данни!Личните ни данни отдавна са вкарани в системата,и се ползват неправомерно!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шок и ужас

    8 0 Отговор
    "Факти", де ви е свободата на словото, защо триете коментари без обиди вътре, а просто споменати конкретни ФАКТИ като "НАП и данните на половин България"? Май не отговаряте на името си дори за "парлама".
  • 21 Хахаха

    2 5 Отговор
    Този път овцете решили вместо Бялата Златка да последват Черната Златка 😂😂😂😂😂😂🤣
  • 22 Демократ

    2 8 Отговор
    Костадинов извършва незаконни действия от трибуната на Парламента,като от първия си ден там призовава към насилие, нахлуване в Парламента,сваляне на редовното правителство, война,ако се отпусне помощ на Украйна , развиване на руски знамена пред Парламента, защита на руското посолство и посланика в разрез с българските интереси и национална сигурност.Фактът, че няма наказание доказва,че това е държавна политика и той съвсем умишлено е вкаран на политическия терен за разкол ,скандали, напрежение. Прокремълският агент Сидеров в ново превъплъщение копейкин.
  • 23 Субективно

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Обективно":

    Ако можеше да мислиш,щеше да разбереш, че крякането не е привлекателно за интелигентните хора. Затова 10% от гласувалите 39% българи са гласували за това празно кречетало.Всички други,освен привържениците му ,разходени с рейсове ,бездомните и болни нещастни хора, на които раздава пари и тези,които са готови да се бият срещу България, ако Путин им нареди, умират от страх.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сссс

    1 0 Отговор
    Ех, колко отчаяни опити за очерняне. Наистина ли мислите, че някой ще публикува в официалния си сайт документ с егн-та ей така? Много сте смешни.
  • 26 ПОДПИСКАТА СЪБРА

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Субективно":

    400 000 ПОДПИСА СХВАЩАШ КОЛКО ПРОЦЕНТА СА ТОВА ОТ ТЕЗИ КОЙТО ЩЕ ГЛАСУВАТ СМЯТАЙ И ПЛАЧИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове