Last news in Fakti

31 Януари, 2023 12:34 741 29

Дългогодишен планинар: В 21 век носим хора на гръб и с носилки. Позорно е, че нямаме хеликоптери

  • планинар-
  • 21век-
  • носилки-
  • на гръб-
  • липса-
  • хеликоптери

Проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по „Реанимация и интензивно лечение“ в МБАЛ „Токуда“ каза, че в момента вървят процедури, които имат за цел да определят какви ще бъдат машините, откъде ще бъдат доставени. Той посочи, че не може изведнъж да бъдат решени всички проблеми в здравеопазването. Младенов изрази надежда, че в рамките на две години ще има решение и ще бъдат подготвени и екипи

Дългогодишен планинар: В 21 век носим хора на гръб и с носилки. Позорно е, че нямаме хеликоптери  - 1
Снимка: БГНЕС

Много се говори за лавини. Но последните хора, които загинаха не загинаха заради лавина, а от травми. Обстоятелството, че нямаме хеликоптери е позорно. В 21 век носим хора на гръб и с носилки. Виждаме пострадали и не можем да стигнем до тях един час.

Това каза Явор Първанов, дългогодишен планинар и администратор на най-голямата група за планинари, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той смята, че причината за липсата на хеликоптери е, че в България нямаме планинарска култура и нямаме планинска общност, която да накара държавата да ги осигури. На планинарите се гледа като безумци, които рискуват живота си, сподели той.

Проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по „Реанимация и интензивно лечение“ в МБАЛ „Токуда“ каза, че в момента вървят процедури, които имат за цел да определят какви ще бъдат машините, откъде ще бъдат доставени. Той посочи, че не може изведнъж да бъдат решени всички проблеми в здравеопазването. Младенов изрази надежда, че в рамките на две години ще има решение и ще бъдат подготвени и екипи.

Проф. Младенов коментира подробно въпросите на авиомедицината – подготовката на медиците, оборудване на хеликоптери и др.

Лекарят е на мнение, че правителството прави опити да бъде осигурен медицински хеликоптер. Той смята, че проблемите със събирането на машините, обучението на персонала, налагането на стандартите, осигуряването на оборудването трябва да се поеме от можещи и знаещи хора.

Проф. Младенов каза, че Министерството на транспорта, Министерство на образованието, Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28), държавното дружество ХЕМС и правителството са структурите, които трябва да решат въпроса.

Той отправи апел към политиците да направят концепция, независеща от политически пристрастия, за да се създаде оптимална здравна система в България. "В противен случай в този хаос в здравната система тези хеликоптери могат да се окажат безсмислени", завърши проф. Младенов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А боц боц

    6 2 Отговор
    Направо едни хариер да си вземете
  • 2 Загрижен

    18 4 Отговор
    @Явор Първанов - Позорно е, че нямаме хеликоптери, кажи го това на престъпника от Банкя. 12 години "управляваше" държавата, като бащиния.
  • 3 гроб-дпс

    20 1 Отговор
    ама пък сме предплатили на тройна цена фъ-16 без оръжия. Събирайте капачки, за въртолет и сто тона няма да стигнат.
  • 4 емм

    10 1 Отговор
    То тва е проблема

    Боровец и Пампорово са най-посещавани,с космически цени в курортите,но ако се случи нещо сме на последно място с липсата на хеликоптери

    Коментиран от #11

  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 1 Отговор
    Докато носите някого, мислете си, че всъщност носите Бокича на гърба си, затова гласувайте пак за него!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    явно няма далавера в тия въртолите за червения кръст

    като измислят далаверата ще им и въртолети

    после като ги има , гориво няма да има пък , тя не е една

    и заплати за шофьорите на въртолетите ще трябва , всеки месец и пари за подръжка ще трябва

    по добре някое частно въртолетче от тия малките да наемете и цената да идва от застраховка на планинарите, кои има застраховка ще го прибирате кои няма да го ядат вълците дето е направил икономия

    каво занимавате цялата държава с тия дето си търсят акъла по баирите
  • 7 12343211

    6 0 Отговор
    Има нещо гнило в...
  • 8 Скапана

    5 3 Отговор
    Държава

    Коментиран от #15

  • 9 Позорни полит. Решения

    11 2 Отговор
    Вместо реални хеликоптери имаме нарисувани самолети? Аплодисменти за тези гений
  • 10 Поумнял

    6 0 Отговор
    Па, купете си един хеликоптер! Или, и в Токуда нямате пари!
  • 11 Банскалия

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "емм":

    Ела у Банско! Там не само хеликоптери и други работи си имаме!

    Коментиран от #18

  • 12 Светът не се нуждае от Сащ

    12 0 Отговор
    Най-вероятно Русия и руските агенти са виновни за плачевното състояние на всичко в държавата - образование, здравеопазване, култура, земеделие, животновъдство, промишленост, армия, спорт, наука.....! Ах, какви лоши хора...

    А неимоверно корумпираните и зависими от ЦРУ на Козяк бг политици денонощно работят вече 33 г. само "на ползу роду"!
  • 13 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    3 5 Отговор
    Аз пък смятам, че не ви трябват хеликоптери.

    Какво предпочитате планинарите, държавата да ви сава по 10 млн. лева всяка година за допълнителни заплати и да носите на гръб и с моторни шейни. Или да ви дава мизерни заплати, да ви намали бройката и работата ви да вършат хеликоптери.

    Ако вземат хеликоптери трябва да намалят броя на планинските спасители, съответно бюджета за заплати.
  • 14 При бури

    4 1 Отговор
    В планината, ако излети хеликоптер , ама няма, защото е твърде рисково и трябва да се спасява, носи на гръб и екипажът му, най-вероятно мъртав! Чула , жабата, че волът се кове и вдигнала копито
  • 15 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Скапана":

    "Скапана Държава"

    Какъвто народа/избирателя/, такава му и държавата/върхушката/. Най-лесно е някой друг да ти е виновен за това, че си провален човек и роб.

    Коментиран от #17

  • 16 Механик

    3 2 Отговор
    Аз имам мотоделтапланер и при подходящи условия си летя с него. Обаче не искам и не чакам никой да ме спасява, защото си правя кефа на свой риск. Какво трябва да искаме ние с фърчилата? Летящи чинии и галатически спасители ли?
    Като е отишъл да се чеплези по баирите, що някой да е длъжен да му поддържа цяла армия спасители и хеликоптери?
  • 17 Механик

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Ти още ли смяташ, че избирателя избира? Сигурно и в Дядо Мраз вярваш?
    Правителствата ти ги НАЗНАЧАВАТ и всички знаем от къде.
    п.п.
    Апорпо, ама като гледам ника ти, не виждам ПП и ДБ? Или мислиш, че те са правилните хора? Ако да, то знай, че и в едно посолство мислят точно така.

    Коментиран от #24

  • 18 мани мани

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Банскалия":

    нищо нямате! една очукана инфраструктура! село! точно лобистите на помака цеко минев и помашката му орда постоянно тръбят из медиите за хеликоптери ... щото тез милиардери нямат пари да си купят хеликоптери ли? и искат с народна пара да имат! така са свикнали - да боравят с народна пара все! крадци на народна пара!
  • 19 Зевзек

    2 1 Отговор
    Ало планинските спасители, като видите спасителен хеликоптер си го представете като един голям камион пълен с пачки пари. Шест спасителни хеликоптера, шест големи камиона пълни с пачки.

    За ваше сведение гези камиони с пари могат са отидат за едно от трите теща, но не и за трите по шест камиона с пари. Тези 3 неща са:
    1. За заплати на бг планински спасители
    2. За спасителни хеликоптери
    3. Парите са напълнят едни чекмеджета.

    Помислете и кажете какво искате, повече на брой планински спасители с по-високи заплати. Или по-малко на брой планински спасители с по-малки заплати, подпомагани от хеликоптери. Или пък нито планински спасители, нито хеликоптери, а вместо това неприлично богата върхушка с препълнени чекмеджета.

    Коментиран от #22

  • 20 мани мани

    3 0 Отговор
    що като имаше ски състезания в банско и наемаха спас. хеликоптери от др. държави? щот по-евтинко и колкот да мине номера! щото не искат да се бръкнат в крадливите си помашки джобове да си купят хеликоптер/и, а именно искат народа да се бръкне и да извади едни лв. та да им купи хеликоптери ... но народът прост, народът много прост! айде народе оди събирай капачки! ако знаехте ква печалба вадят от капачките, ама ай ня ви отварям очите в комент форма ... пф!
  • 21 Линейки няма

    4 0 Отговор
    Линейките ги няма, плачете за хеликоптер. Болницата е турска, но лапа от българския нзок, и хеликоптер искат ние да им подарим. Безочието няма край.

    Коментиран от #23

  • 22 мани мани

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зевзек":

    кво им отваряш очите на тез простите слепци? остай ги! те си сакат червени хеликоптери и тва си е ... те си искат да са спасявани и ограбвани ... те си искат да събират капачки и да се чувстват фейк добре ... планинските спасители кат си загубят рабтата и кат си седат още дълго време с тез ниски заплатки, тогава ше им дойде ума в прocтите глави зако си хабят живота за тва неблагодарно крадливо племе дет иска хеликоптери ... алоу, спасителите, нима си мислите, че тва ще ви помогне? ще си загубите рабтата и има си чакате висока заплатка! искайте я от цеко минев и крадливата шайка около него! не от народа! искайте цеко ви купи хеликоптери! идиътс
  • 23 мани мани

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Линейки няма":

    ма то и хеликоптерни площадки ще са нужни ... там за кво крадене ще ста дума! ам пилоти, горива и т.н. малееее малееее кво крадене на народна пара, но пък народа иска да го спасяват ... народът ня 5 стинки, но си мисли, че някога ще иде ски да кара ... бе вие не виждате ли, че не излизате от дома си закоту няте пукната пара?! ся и за хеликоптери ше тря се бръкнете в продънените си джобчета ... така ста кат се оставяте да бъдете манипулирани от лобисти кат славунякът ... облъчиха ви! децатя ви нямат буквално кво да ядат, а вие хеликоптери ще им купувате хах ах, прост ми народе!
  • 24 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Ника ми е още от началото на 2020 г., тогава още нямаше ПП.

    Не харесвам ПП и ДБ, но още повече не харесвам ГЕРБ, ДПС, БСП, Янев, Костадинов, Манолова, Дончева, Паскалев, Радев ... Обаче избора е ограничен до изброените. Смятам, че ПП и ДБ в момента са единствената възможност за някаква промяна, единствената възможност тръгване та България в някаква различна от сегашната грешна посока. Единствената възможност за изпитването от власта на останалите се там корупционери от ГЕРБ, ДПС, БСП(пример Гергов, Добрев, хотелиерите Първанови, Станишеви ...)


    ПП и ДБ ги няма, защото реално не са били на власт. Няколкото месеца в министерски съвет не се броят. Защото държавата е огромен кораб, който за да спреш и насочи в посока различна от посоката, в която са го насочили ГЕРБ+ДПС+БСП... трябват години. Има неща, които не харесвам в ПП и ДБ, като осигурително-данъчната им политика, държавната певсиона политика, политиката им за помощи за безработни ... не харесвам това, че ПП взима държавни заеми и трупа още дълг. Но ГЕРБ, ДПС, БСП ... правеха същото. Смятам, че ПП и ДБ са по-малкото зло, смятам че преди да ги съдим трябва да им се даде 2-3 години за да се види какви ще са резултатите от тях. България е толкова провалена държава и за това са виновни досега управлявалите, не искам да продължава по-същия начин. Искам досегашните депутати и министри да изчезнат от власта завинаги. Готов съм да дам шанс на всеки да се докаже като алтернатива на ГЕРБ, ако си провали и

    Коментиран от #27

  • 25 възход

    3 1 Отговор
    Затова пък, сме платили милиарди за 8 самолета и сме поръчали още 8 за още повече милиарди! Но, за лечение на болните деца, събираме капачки и SMS-и!
  • 26 гого

    2 0 Отговор
    имаме 500 милиона лева за украйнци и какво ли още не ,генератори който се пращат от България който после същите украйнци ги продават в интернет е няма такава държава
  • 27 иваило

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    промяна и каква е тя ,да продават оръжие на частник и да взимат пари от комисонна ,да взимат скъп Руски газ през американски посредници ,да дават съгласие пред ЕС за затваряне на централи ,да нареждат свойте жени на заплати 15к е това са подмяната нещо ново на герб неги хвали ,а това което направиха с македония беше черешката на тортата парапети бе Илко парапети
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ... още в края на 70те години на 20 век у нас се използваха военни хеликоптери при нужда, както в планината така и в населените места, без никакви глупави бюрократични формалности! Военните никога, повтарям никога, не отказваха хеликоптер. Във вътрешния двор на Пирогов имаше хеликоптерна площадка, която сега е служебен паркинг....Тази "обществена поръчка" за медицински хеликоптери вони на КОМИСИОННИ та се не трае....
  • 29 Иван

    0 0 Отговор
    Ми как ще има хеликоптер като трябва да се пълнят чекмеджета й кой ша маа кифтета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол