2 Февруари, 2023 08:55 1 337 28

Политолог: Подготвя се почвата да свикнем с мисълта, че може да имаме президентска република

  • президентска република-
  • служебен кабинет-
  • популизъм

Ясна заявка за популистко упражняване на власт виждаме в изказвания на Румен Радев, за съжаление и в изказвания на главния прокурор Иван Гешев, смята Ружа Смилова

"Политическият климат в страната е доста драматичен. битките са изострени до краен предел". Това заяви пред БНР Ружа Смилова - преподавател по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Този служебен кабинет изпълняваше задълженията си в една трудна среда, отчете тя. Според нея всеки, който влиза в политиката в България, трябва да се въоръжи със здрави нерви и да е готов за битки.

Смилова изказа мнение, че този най-дълго управлявал служебен кабинет е и доста политизиран. Той встъпи с ясна заявка за дълъг престой във властта, отбеляза тя и припомни, че са последвали смени на хора на много позиции, както и приемане на дългосрочни стратегии. А това не е работа на служебни кабинети, смята тя.

"Политизацията на този кабинет ясно пролича във взимането на страна в предизборната кампания както от страна на президента Радев, така имаше и доста рязки изказвания на министри в тази кампания, основно критикувайки предходния кабинет - този на Кирил Петков", коментира Ружа Смилова.

Тя подчерта желанието за трайно оставане в политиката на този кабинет или отделни участници в него. По думите ѝ "пряк отчет пред гражданите" е нещо безпрецедентно.

По време на отчета нямаше никаква възможност за поставяне на въпроси, отбеляза още Смилова и добави мнението си:

"Той малко напомняше на една много популярна форма на общуване с гражданите - тази на Владимир Путин, който провежда ежегодно пряка линия с гражданите. 3 часа слушахме за безпрецедентните успехи на кабинета, като голяма част от тях бяха просто рутинно изпълнение на задълженията, да - преодоляване на някои проблеми, свързани с кризата, и отчитане на успехи, които бяха завършване на проекти или започнатото от предходни кабинети".

Според нея на фона на тежката политическа криза този отчет е "прозвучал като самохвалство, което не прави чест":

"Задава един модел на общуване с публиката, с гражданите, който цели да заобикаля стандартните канали за медиация и представителство. Общуването ще тече между изпълнителите на властта и гражданите директно, без посредничеството на медии, законодателният орган. Това е много характерно за популистки мобилизации. Виждаме в такива методи ясна заявка за популистко упражняване на власт. Виждаме го в някои от изказванията на Румен Радев, за съжаление го виждаме и в изказвания на главния прокурор Иван Гешев. Този популистки рефлекс започва да се налага като модел на поведение, който подрива парламентаризма в България, подрива идеята за представителна демокрация".

Смилова вижда дивидент на Румен Радев в това, че налага убеждението, че управление на страната е възможно и "на ръчно управление", без посредничеството на парламента:

"Подготвя се почвата - за това гражданите да свикнат с мисълта, че не е непременно да имаме парламентарна република, може да имаме президентска република и нещата ще вървят не по-зле отколкото когато кабинетите са излъчвани от работещ парламент. Това е опасно. В този отчет на кабинета видяхме за какво ще става дума, ако имаме президентска република и кабинет, назначаван директно от президента - който кабинет не се отчита пред НС, не получава критична обратна връзка, а безконтролно упражнява властта си и е способно и напълно легитимирано да си дава винаги отлични оценки на свършеното, като не отбелязва несвършеното. Радев ясно показва, че не желае да има посредници между него и гражданите. Това е сериозна заплаха".

Според нея "протакането на връчването на мандатите, което наблюдавахме, и забързването при третия мандат и то на партия, за която беше ясно, че не може да състави правителство, показва намеренията за упражняване на власт от президента".

Имаше и добре работещи министри, каза Смилова и даде пример с Крум Зарков. По думите ѝ той определено е свършил работа, която няма как да не му бъде написана в неговия актив.

Основното, което ще води президента при избора на кабинет, е утвърждаване на образа на служебен кабинет "Гълъб Донев 2" като успешен модел на управление - по-безконфликтно, по-консенсусно управление, което идва като контрапункт на това, което виждаме в НС, изказа мнението си Ружа Смилова. Според нея идеята на Радев ще е да покаже, че управление в страната е възможно без караници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Почвата на територията Приключи отдавна. Не знам кви републики се бълнуват, но новото господарче от козяк не е настъпило продажния слугинаж все още. Да видим каква Злетарщина ще ни монтират на уж изборчетата!

    Коментиран от #2

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    ИМАШ ПРАВО ТАУМВЗЕ
  • 3 АМИ ДА ПО ЛЕСНО Е ДА КОМАНДВАЛ

    14 1 Отговор
    ЕДИН В ЛИЦЕТО НА ПРЕЗИДЕНТ ПЕТО ОТ КОЛКОТО ДА ЧАКАШ 240 ПАРЛАМА МЕНТАРДЖИИ ДА СА РАЗБЕРАТ И ДА ТИ ИЗПЪЛЯТ ЕАтлантическите заръки.....
  • 4 Не моа го гледам тоя ама....

    4 2 Отговор
    Не знам защо пишете за Радев.Та той може да е президент само още колкото му остава от мандата.Та той чисто и просто няма право да се кандидатира за президент.
  • 5 Опа

    3 0 Отговор
    Как заявка за дългосрочно управление, съставят правителство и готово, просто е!
  • 6 Фриман

    10 9 Отговор
    С Радев, без Радев, президентската република е по-добро решение от парламентска, защото има от кой да се търсят сметките после.

    Коментиран от #9, #13, #15

  • 7 Дали

    2 6 Отговор
    този си дава сметка какво в същност прави?Инпортиране на кремълски диктат дали ще се хареса и колко време ще си мисли,че му минава номера?Толкова ли са измити мозъците на бившите военни през годините на вярност към големия им брат?
  • 8 Президентска или не

    3 2 Отговор
    Премиерът се назначава и е с мандат. Президентът се избира и също е с мандат. Какво ще върши единият или другият с държавата е въпрос на личностни качества (били те положителни или отрицателни). Та, да питам -що ми дреме кой ще ме яха, като не мога да захвърля самара?
  • 9 Що бе

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Фриман":

    Да не познаваш някой осъден президент? Ма аз и премиер, осъден не познавам, та -все в... тая.
  • 10 СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА

    7 4 Отговор
    Аз като го приказвах това още от 2019-2020 че Рашо Фатмакаще върти ще суче, но ще унищожи политическата система и се бори за "негова си" Президентска република, вие тогава мънкахте под носа си и му ръкопляскахте за "юмрука"! Е сега, като огладнеете яжте му "Юмрука"!
  • 11 честен ционист

    6 2 Отговор
    Те ви подготвят от летото на 2019г, вие сега се усетихте.
  • 12 Германец

    2 1 Отговор
    Кво става, ще си правите ли 16та реСпублика вече? :)))) Гледам, съгласни сте. :)))
  • 13 политнекоректен

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фриман":

    и кога му потърсиха сметка на Рашо Фатмака за нещо? И кво ще му търсиш, като отй е единственият в тая държава с Тотален имунитет, не можеш да го питаш за нищо, не да му търсиш сметка!
  • 14 Поправи се

    9 2 Отговор
    При такива партии пълни с некадърници само президентска република !!!!!

    Коментиран от #16

  • 15 ....

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фриман":

    "С Радев, без Радев, президентската република е по-добро решение от парламентска" Такива като теб най-много ще реват като ги подпукат службите на Радешенко. Ако наистина си толкова наивен де.
  • 16 Радешенко

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Поправи се":

    За писане на повече от една удивителна - 6 месеца затвор!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Голям зор

    0 2 Отговор
    Такива като вас я подготвят,защото се гушите от това
  • 19 БЪЛГАРКА

    4 2 Отговор
    ПО ДОБРЕ ПРЕЗИДЕНСКА ОТКОЛКОТО ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ В ПАРЛАМАНТА С ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НЕДОСЕГАЕМИ И ХАРЧАТ НА ГЪРБА НА ХОРАТА ГРЕШНИ ПАРИ А ЗА ТОВА ЧЕ СЪТВОРЯВАТ ЗАКОНИ В УЩЪРБ НА НАРОДА И В ТЯХНА ПОЛЗА ПРАВЯТ СИ КАКВОТО ИСКАТ НИЩО ЧЕ НАРОДА ИМ Е РАБОТОДАТЕЛ ЗАТОВА ВЪН ТЕЗИ СТАРИ МУЦУНИ ОТ 20 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ НА НАРОДНАТА ХРАНИЛКА А ЗА РЕЗИДЕНТА И ТОЙ ВЪН А ДА ИМА НОВИ МЛАДИ УМНИ КАДЪРНИ МОЖЕЩИ МИЛЕЕЩИ ЗА СТРАНАТА И НАРОДА УПРАВНИЦИ

    Коментиран от #23

  • 20 Механик

    4 0 Отговор
    Що така се напинят срещу президентска република? САЩ са такава държава, а ние нали уж по тях се равняваме.

    Коментиран от #22

  • 21 Рашо Фатмака

    1 2 Отговор
    Че ми ядете "Юмрука", че ми ядете!
  • 22 Мдаа

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Щото Радев е слуга на Путин, а Путин виждаме как "управлява". А за разликите между САЩ и Русия, ако не ги знаеш, е по-добре да продължиш да сменяш масло и филтри и да не се напъваш да коментираш неща, от които си нямаш понятие.

    Коментиран от #28

  • 23 лимерници

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "БЪЛГАРКА":

    ами нали мъри булка, точно Рашо Фатмака създаде тоя модел на Протести и Простащина още от 2019 г.? Кой вдигна юмрука и създаде протестите за да се спаси от затвора, и кой даде път на Продължаваме Простащината, че да съсипят политическата система и икономиката, така че да искат хората тотална промяна? Ами направи я Рашо Фатмака! Негово дело е да сте объркани, озлобени, разделени, уплашени и гладни, а сега вика: "Я че ви оправим сам! Ама требе да си свалите гащите! "
  • 24 Германец

    2 2 Отговор
    Прогнозирам, че в момента в който станете президентска реСпублика ще има масово изнасяне на млади и кадърни хора от бъдещата губерния на Радевшенко :)))) Нещо като в Русия при мобилизацията на Путин :))))) Прилики със всякакви лица и събития са неслучайни :)))
  • 25 пълни глупости

    2 2 Отговор
    С такъв долен ПРЕДАТЕЛ като Румбата - няма как да стане!
  • 26 може би

    0 1 Отговор
    Президентска диктатура по подобие на путерландия.
  • 27 НЯКОЙ

    1 1 Отговор
    Много бързо забравихме КОЙ окраде народа и КОЙ съсипа държавността ! Първо този въпрос трябва да се изясни, правосъдието възстановено, виновниците осъдени, държавните чиновници - от премиер надолу до администрацията с доказани качества и морал, т.е. не са престъпвали закона ! Каква президентска република ви мъти главите - не разбирате ли, че кръгове, кохорти и хунти ни тласкат към диктатура Путин/Лукашенко !
  • 28 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мдаа":

    Този високомерник Мдаа-то, пак почна да се произнася по всичко, от което не разбира.За Президенти да не говорим,не са от нивото му с изключение на Чехлю,президинт- пародията на Борисов.Ама на него му беше нужно пуделче,можеше да си го позволи.Механика и намек не е направил по темата "автомонтьорство".Механиката,дето си я проспал в гимназията е раздел от физиката.Състои се от статика,кинематика и динамика.Пълна е с диферециали и интеграли,не е за всеки мозък,особино пък за увреден тъмно син.Защо пък Механика да не е професор примерно по кинематика.Или по статика,дето проектират големите мостове.Като тези над Босфора или Кримския мост например.До тук с агресивните мърморковци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове