Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 09:20 848 21

Сметката за поредните избори е ясна: 12 милиона лева

  • избори-
  • разходи-
  • цик

За две календарни години на практика това ще са шестите избори, които организираме, каза Росица Матева

12 милиона лева ще струват изборите през април, съобщи пред bTV Росица Матева – заместник- председател на комисията. Сега предстои сумата да бъде одобрена от Министерския съвет.

Според Матева, това са пари не само за ЦИК, но и за всички останали органи на държавата, които са ангажирани с организацията на избори, като общини и Министерство на външните работи.

Росица Матева посочи, че има промяна в броя на мандатите в няколко района. Промените са в десет района, в шест от тях мандатите намаляват с по един, в три района се увеличават с по един мандат, а в София – 23 МИР, се увеличава броят с три мандата.

„За две календарни години на практика това ще са шестите избори, които организираме. На 21 ноември беше новият избор за президент – това е отделен вид избор. Има предизвикателства сега, вследствие на измененията на Изборния кодекс, трябва да се организират по различен начин някои от дейностите по изборите“, каза още зам.шефката на ЦИК.

До 15 март ще бъдат доставени 10 хиляди ролки, до 25 март – още 10 хиляди ролки от печатницата на БНБ. Хартия ще има, избрали сме дизайна, определена е защитата, каза Росица Матева.

„Разписката, която излиза от машината от гласуването, би трябвало да има по-различни реквизити, от тези, които бяха досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване. Иначе самото гласуване с машината като начин няма да се промени. Ще се гласува по същия начин, просто документът, който ще се отпечатва, ще се нарича бюлетина“, обясни тя.

В чужбина няма някакви съществени промени, които касаят избирателите. „Единствената промяна е при образуване на секционни избирателни комисии, където Министерството на външните работи трябва да предлага за попълване на незаетите места само служители, които са на трудово или служебно правоотношение с българската държава“, отбеляза Росица Матева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пари на вятъра

    5 2 Отговор
    За да се докаже на някой чугунени глави,че видят пак ако не същия,то подобен резултат!..Но има и още нещо.Много хора се заричат да стъпят изобщо на предстоящите избори ОТВРАТЕНИ от тази сбирщина,която не иска да работи за държавата и народа си,а се е оплела в някакви си свои "мазни борби"!И ако този сценарийй наистина се осъществи,то може и да има неочакван победител,избирателите на който отиват на избори под строй и с предварителни инструкции кое квадратче точно да зачеркнат..........И тогава ще настане циркът!
  • 2 Дупетат

    5 1 Отговор
    Бълха ни ухапала !
  • 3 Прокурор

    4 0 Отговор
    Ремонта на парламента ще да е като ремонта пред парламента, Хем крив, и некачествен, хем със стари павета, но за сметка на това ще ни излезе скъпо и ще се нуждае от нов ремонт.
  • 4 Някой

    5 4 Отговор
    Пффф!! Смешна сумичка на фона на парите, дето се изсипват ежедневно в блатото Украйна. Или, сигурно сумата се равнява на дневната печалба на фирмата на Кирчо Канадски, дето е назначена за посредник при вноса на демократичен природен газ...
  • 5 12 милиона на вятъра,

    12 0 Отговор
    а събираме капачки за линейки за бебета!? Няма такава държава!?
  • 6 ФЕЙК

    3 1 Отговор
    Новите бюлетини няма да се зачекват партии, А ЩЕ СЕ ТЪРКАТ. КАКВОТО СЕ ПАДНЕ! Внимавайте с каква монета ще търкате, защото и те ще се пускат в урните в помощ на "бедните" политици!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Айнщайн:
    "Лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат!"
  • 8 Ганьо

    5 0 Отговор
    гърби и плаща за да го гърбят !
  • 9 Мнение

    4 1 Отговор
    Тъй ли?!
    А сметката от крадливите проамерикански марионетки каква е?!

    - Тиквуции - милиарди за самолетни чертежи, милиарди гепани от магистралите, милиарди от каквото друго се сетите, и все на гърба на народа, за 12-те години негова диктатура!!!

    - Кирчо, Кокорчо и Ицко Иванов - милиарди нов външен дълг всяка седмица, милиарди за нови 8 самолетни чертежа, милиарди за 30% надценка при закупуване отново на руски газ, но през посредници и мн др примери!!!

    Та какъв е изводът:
    МНОГО ПО-ДОБРЕ ЗА ДЪРЖАВАТА НИ Е ДА ИМА ПО НЯКОЛКО ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В ГОДИНА, ОТКОЛКОТО ДА СЕ СЪСТАВИ ЧУЖДОПОКЛОННО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА СЪСИПВА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА СИ!!!

    ТАКА, ЧЕ НЕ НИ ОБЯСНЯВАЙТЕ КОЛКО МИЛИОНА СТРУВАЛИ ИЗБОРИТЕ!!! МНОГОКРАТНО ПО-ДОБРЕ Е ДА ГИ ИМА РЕДОВНО, ОТКОЛКОТО ДА ИМА ТАКИВА КАТ КИРЕТАТА И ТИКВУН!!!
  • 10 Въй

    2 0 Отговор
    12 милиона лева няма за кувьози,училища и болни в неравностойно положение/куци,сакати, слепи и глухи/.

    Коментиран от #17

  • 11 Софиянец

    1 0 Отговор
    Не стига че ни крадат а и си плащаме за това нещо
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Толкова е лесно , ама не им се иска❗
    1.) Във всеки ИР всички кандидати в обща листа и всеки избира ЕДИН ❗
    (който не може да чете , да се оправя)
    2.) Един кандидат в един ИР ❗
    3.) Гласува се след уседналост ❗
    (спаяването на давещите се е проблем на давещите се)
    4.) Процедура по отзовават на депутат от избирателите❗
    (нали всеки работодател може да освободи служител)

    /може и друг предложения/
  • 13 ъгъл

    2 0 Отговор
    Над 10 000 лева заплати за 240 депутати,смятайте за какви разхищения иде реч! Депутатите трябва да си взимат заплатите от работодатели и Народното събрание да е на 4 сесии годишно.
  • 14 Лекар

    2 0 Отговор
    С тези пари за избори от последните 2г щяха болница да построят
  • 15 пенсионерка

    3 0 Отговор
    После казват няма пари е как да има
  • 16 Нагли

    4 0 Отговор
    Новия номер на Мафията !
    Избори,след избори и откраднатите ненаказано ! Гнус ме е от тази политическо криминална паплач !
  • 17 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Въй":

    Да ама ще си купуваме изтребители, бойни кораби, плюс поддръжка и боеприпаси за тях, на стойност милиарди???!!!

    АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА ЗАБЛУДЕНИ ХОРА, КОИТО ДА ВЯРВАТ, ЧЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ В БГ ПАРЛАМЕНТА, РАБОТЯТ ЗА НАШИЯ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС, ДА ВЗЕМАТ И ДА СИ УДАРЯТ ПО НЯКОЛКО ШАМАРА, ДА СЕ СЪБЛЕКАТ И ДА СЕ ВКАРАТ ГОЛИ В НЯКОЯ ПРЯСПА, А МОЖЕ И В ЛЕДЕНИ ВОДИ ДА ПОПЛУВАТ МАЛКО, ТА ДАНО ИЗТРЕЗНЕЯТ И СЕ СЪБУДЯТ, ЧЕ ПП, ДБ, ГЕРБ, БСП, ДПС И ЯНЕВ, СА МНОГО РАЗЛИЧНИ ПАКЕТИ С ЕДНАКВО ПОЛИТИЧЕСКО СЪДЪРЖАНИЕ, ЦЕЛЯЩО ДА СЪСИПЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ В ИМЕТО НА ЧУЖДИ ГОСПОДАРСКИ ИНТЕРЕСИ!!!
  • 18 Мафия

    3 0 Отговор
    Управляват ни Боклуци,а не хора !
    Срам !
  • 19 !!!?

    2 0 Отговор
    Не са 12 милиона, а много повече...наем за куфарите с машини за гласуване, влаченето им по всички крайща на света, връщането им обратно, охрана на куфари, чували, изборни секции,...!!!?

    Коментиран от #21

  • 20 Симо

    0 0 Отговор
    Като няма друга икономика, ще правим избори. Държавата тегли кредити и плаща, партиите крадат и плащат, кандидат депутатите се надяват да могат да крадат и ще плащат, все някакви пари ще отида при хората.
  • 21 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "!!!?":

    А възможно ли е да са дори по-малко от обявеното, ако се предположи, че през времето на неработещия парламент (няколко месеца), за 240 депутата не се изплащат заплати всеки месец, няма бонуси за комисии, няма субсидии за партиите?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове