Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 13:18 2 476 23

Политолог: Възможно е в следващия парламент да видим само 5 партии

  • избори-
  • партии-
  • парламент

Историята ни показва, че в българския парламент почти няма партия, която след като е изпаднала да се завърне отново, с изключение на ВМРО, казва Теодора Йовчева

Ще запомним последният парламент с две неща – той започна активната си работа с решението за даването на оръжие за Украйна и завърши с признаване на Гладомора в Украйна за геноцид. Това каза пред Радио "Фокус" политологът Теодора Йовчева.

"Това беше парламент на геополитическата воля, в който трябваше да се заемат анти руски позиции, които бяха табу засега. Той ще остане в историята и с две печални събития. Едното е, че е третият парламент през последните две години, който не успя да излъчи редовно правителство и второто е безпрецедентният блокаж по избор на председател на НС", каза още Йовчева.

Според нея още след нощта на последните избори е станало ясно, от изявленията на лидерите, че няма да можем да видим дълготрайна структура в този парламент. Дори и да се беше излъчило програмно правителство то щеше да е краткотрайно.

Според Йовчева, в прогнозите за след изборите има два основни момента, които ще имат сериозен ефект.

Важно е по време на предизборната кампания дали ще се обединят ПП и ДБ, тъй като това би било сериозна заявка за първото място. От друга страна са местните избори като фактор.

"Местните избора биха били фактор, който да стимулира по-традиционните партии за положат усилия да съставят правителство, но пък може да демобилизира новите партии и те да създадат блок на антистатуквото и да не съдействат за съставянето на правителство при една подобна конфигурация. Може би те ще мислят по-скоро за местния вот и ще искат да запазят харизмата си на аутсайтери и да се борят за големите градове", каза Йовчева.

Със сигурност се наблюдава една умора и апатия ,у избирателите към изборите, зо тава се съди по-слабата избирателна активност на последните избори. Одобрението към представителните институции е ниско, най-ниското досега. Последният парламент има рейтинг близък до парламента, излъчил правителството на Пламен Орешарски, който е един от най-ниските досега. Има недоволство, въпросът е отсега нататък дали възможността за хартиено гласуване ще повиши активността, или не.

Политологът смята още, че едно обединение между ПП и ДБ в един следващ парламент най-вероятно ще доведе до спиране на процеса на фрагментиране и окрупняваме на партиите. Много е възможно в един следващ парламент да видим само 5 партии. Такова обединение е възможно да даде заявка за първо място. Въпросът е дали това ще се окаже печелившо, или не. Дали първото място ще му даде инициативата и ако бъде отново провалено, може да има обратен ефект. Историята ни показва, че в българския парламент почти няма партия, която след като е изпаднала да се завърне отново, с изключение на ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    13 11 Отговор
    На Цезар Тиквоний вече не му става ишката,Мата Хари го е наковладила на ЦРУ-то и затуй тръгнаха и ДБ и ПП и другите "промени"..
  • 2 Ако изборите решаваха нещо, щяха

    12 2 Отговор
    да ти отменят. Защо Радев допусна Вучич да се гаври с нас ? И то след като им помагаме с наши и европейски пари да изградят газопровод, който е в тяхна полза. Русофилщината ли е в основата на тази "сделка". На въпрос на българската новинарска агенция „БГ НЕС“ относно причините за намаляването на населението в община Босилеград – с 40% за десет години, както и за това доколко екологичните проблеми в региона са фактор за това обезлюдяване, сръбският президент започна отговора си по следния начин: „Всичко разбрах. Всичко знам. Знам и кой ви каза да ме попитате това. Добре следя кой от Ниш, кой от Босилеград и кой е от Културно-информационния център там.“
    Обърнете специално внимание на думите „добре следя“. Как по-точно сръбският президент следи кой с кого и какво си говори? За всеки, който е прекарвал известно време в Сърбия, отговорът е добре известен:
    Александър Вучич има дълги уши
    Някогашната УДБА, наречена днес БИА, без изобщо да бъде реформирана, му помага да чува какво си говорят живеещите в пределите на неговата държава. Или поне оперативно интересните от тях – към които спадат и представителите на българското национално малцинство. Не случайно една сутрин, на празника на Малка Богородица, скалите по пътя към Босилеград осъмнаха с плакати „БИА дори и мечтите убива“ и „БИА убива Босилеград“. да се гаври не само с българите в Западните покрйнини, но и с нас. Един президент, който знае и следи всичко, има дълги уши, но не чува, че Сърбия убива Босил
  • 3 Най лесно

    16 1 Отговор
    Най лесно се правят "прогнози". Интересното е, че после никой не обяснява защо "прогнозата" му не се е сбъднала. Гласувайте по убеждение, с голямата метла! Подобни "прогнози" са най често платени манипулации!!!!
  • 4 Санди

    9 8 Отговор
    Най-добре ще е, да няма нито една партия. Всички без изключение, са изменници и лъжци, за които честта, гордостта и съвестта липсват. Всичко това обезсмисля ходенето да се гласува.
  • 5 ха ха

    5 3 Отговор
    Със сигурност се наблюдава една умора и апатия ,у избирателите към изборите, зо тава се съди по-слабата избирателна активност на последните избори./ дали ? по вероятно е че не искат да гласуват за мафиотски сдружения самоназначили се за ;държавници; с лъжи и измами
  • 6 Джандбаз вазелин моме войвода

    6 6 Отговор
    Че ние, Вазелинните Менгянски Русофилски Онанисти - Българофилски Надрусани Дупета (МВРо-БаНДа), не сме партия, а ДС-трапеза за треперещи без ракия колхозни алкохолици!
  • 7 За протокола

    3 1 Отговор
    Съмнявам се, че ще спечелят първото място, но дори и да стане няма да имат 121 депутата и пак няма да направят правителство.
  • 8 Павел Пенев

    12 10 Отговор
    Добре би било от парламента да отпаднат ДПС,ПП и ДБ заедно с БСП, а Възраждане да е на първо място,което ще прекрати политическата криза у нас.

    Коментиран от #19

  • 9 Ужас

    5 0 Отговор
    От една страна няма лошо, че ще са само 5, но от друга вероятно 2 от тях ще са етнически, което няма да е добре.
  • 10 прогноза

    6 4 Отговор
    "NEXO-шарлатани" на първо място? Смях! Тая сънува!
  • 11 Дечко

    4 10 Отговор
    Гласувайте против русофилските партии,защото убежденията им ще Ви върнат в Средновековието.

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В СЛЕДВАЩИЯ ГИ ЗНАЕМЕ , НО ДАЛИ ЩЕ ДОЖИВ

    1 0 Отговор
    ЕЯТ ДО ПО - СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ТИЯ БОКЛУЦИ ? ТОВА НЕ ЗНАЕМ .
  • 15 ВРЕМЕ Е ТИЯ СЕГАШНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ДА ЯДАТ

    1 1 Отговор
    ПОПАРАТА НА КОПЕЙКИН И КОГАТО И ТОЙ НЕ ГИ ВКАРА В ЗАТВОРА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ДА НЕ ГИ ...............
  • 16 средния

    0 0 Отговор
    ще ми видите ......................ОЛИГАВЕН - мекерета омазани
  • 17 БЪЛГАРАН И ИЗБОРИ

    0 1 Отговор
    ГЕРБ...ПП+ДБ...ДПС....КУПЕЙКИН...БСП....
    !!!ндсв
  • 18 Какво първо място

    5 0 Отговор
    на едни жалки лъжци и слуги на мафията? Вие нормални ли сте бе хора? До кога ще блеете? Може ли някой ежедневно да ви лъже като ПП и ДБ, да плащат за лъжи и пропаганда и вие да продължите да гласувате за него? Какво очаквате като ви лъжат? Какво променяте от 33 годишният модел на лъжа и кражба? Поумнейте! Не правете като стадото, което не мисли къде го водят.
  • 19 И кое е добрето

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Павел Пенев":

    Кое е добрето лъжец като костадинов да е първи? По хубаво ще те лъже или какво?
  • 20 Русенец

    3 0 Отговор
    И 5 са ни много, но пак е добро начало на партийната редукция.
  • 21 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дечко":

    След поредните санкции на ЕС към Русия, германците почнаха да се топлят на дърва. Още малко европейщина и ще почнат да ловуват на глутници за храна.
  • 22 Петте

    2 0 Отговор
    1.ГЕРБ,2.Възраждане,3.ДПС,4.БСП,5.Продължаваме подмяната и Демонична България.
  • 23 хихи®

    0 0 Отговор
    Важното е Хардвардските Измамници да са под чертата...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове